Mitä PDT-hoito on?

PDT (Photodynamic Therapy)-hoito on fotodynaamista eli valoaktiivista hoitoa, jossa hoidettavaan kudokseen annostellaan ensin valolle herkistävää lääkevoidetta. Voiteen annetaan vaikuttaa hoitoalueella kahden - kolmen tunnin ajan ja sen jälkeen alue valotetaan erityisvalolla. Hoito käynnistää huonojen solujen tulehdusreaktion, jonka paranemisen jälkeen tuloksena on terve iho.

PDT-hoitoa käytetään ensisijaisesti ihon okasolusyövän esiasteiden aurinkokeratoosin ja Bowenin taudin sekä pinnallisen tyvisolusyövän (basaliooma) hoitoon. PDT-hoito soveltuu lisäksi laaja-alaisten ihon valovaurioiden hoitoon.  

PDT- hoito sopii erityisen hyvin ihon näkyville kosmeettisille alueille sekä alueilla, joissa halutaan välttää leikkauksen aiheuttamien arpien syntyminen, kuten kasvojen iho, huulet, nenä, korvalehdet ja päänahka. PDT-vaikuttaa vain vaurioituneisiin soluihin, vahingoittamatta terveitä soluja ympärillä.

Onko sinulla huolta aiheuttavia ihomuutoksia?

Ihotautilääkärin vastaanotolle kannattaa hakeutua aina, jos havaitset ihossa ihomuutoksia, jotka eivät parane perushoidolla, tai huolta aiheuttavan iholuomen. Ihotautilääkärillämme on vuosien kokemus ihosyöpien diagnostiikasta ja hoidosta. Vastaanotolla hän tutkii ja arvioi tilanteen ja ottaa tarvittaessa koepalan.

Ihomuutosten ja iholuomien kanssa ei kannata jäädä yksin, vaan anna asiantuntijamme arvioida onko syytä huoleen.

Varaa aika ihotautilääkärille

Näin PDT-hoito tapahtuu:

Eiran sairaalassa ihotautilääkäri tutkii ihomuutokset ja päättää onko PDT-hoito juuri sinulle paras mahdollinen hoitomuoto. Hän ottaa tarvittaessa ihomuutoksista näytteet patologista tutkimusta varten ennen hoitomuodon valintaa.

Juuri ennen hoitoa hoidettavan alueen pinta karhennetaan kevyesti. Käsittelyn jälkeen hoidettavalle alueelle sivellään valolle herkistävää lääkevoidetta.

Hoito voidaan tehdä joko lyhytkestoisena punavalohoitona tai ns. päivänvalohoitona.

Lyhytkestoinen punavalohoito:
Ihomuutosalue karhennetaan, jonka jälkeen alueelle levitetään lääkevoidetta. Voiteen annetaan vaikuttaa 2-3 tunnin ajan.
Lääkevoide imeytyy syöpäsoluihin ja muihin epänormaaleihin soluihin, muuttaen solut valoherkiksi.

Lääkevoiteen imeytymisen jälkeen hoidettavaa aluetta valotetaan punavalolaitteen avulla. Lyhytkestoisen punavalohoidon kesto on noin 12 minuuttia.
Valotus on jonkin verran kivuliasta ja kipu saattaa jatkua seuraavaan päivään. 
Hoidon seurauksena syöpä- ja muut epänormaalit solut tuhoutuvat. PDT-vaikuttaa vain vaurioituneisiin soluihin, vahingoittamatta terveitä soluja ympärillä.

Päivänvalopunavalohoito:
Ihomuutosalue karhennetaan, jonka jälkeen alueelle levitetään lääkevoidetta. Voiteen annetaan vaikuttaa noin 30 minuuttia.
Lääkevoide imeytyy syöpäsoluihin ja muihin epänormaaleihin soluihin, muuttaen solut valoherkiksi.

Lääkevoiteen imeytymisen jälkeen hoidettavaa aluetta valotetaan punavalolaitteen avulla noin 2 tuntia.
Päivänvalopunavalohoito ei ole kivulias, mutta iholla tuntuu hoidon aiheuttamaa kuumotusta ja tämä on aivan normaalia.
Hoidon seurauksena syöpä- ja muut epänormaalit solut tuhoutuvat. PDT-vaikuttaa vain vaurioituneisiin soluihin, vahingoittamatta terveitä soluja ympärillä.
Päivänvalo-PDT-hoito sopii esimerkiksi aurinkokeratoosin hoitoon.

Huomioitan, että hoitoa ei tehdä normaalin vastaanottokäynnin yhteydessä, eikä sitä voi varata nettiajanvarauksen kautta.
Ennen hoitoa sinun tulee käydä ihotautilääkärin vastaanotolla, joka määrittelee onko hoito sinulle sopiva ja saat tarkemmat ohjeet hoitoon valmistautumisesta.

PDT-punavalohoitoa kasvojen ihon valovaurioiden hoitoon Eiran sairaalassa.

 

Kuinka monta hoitokertaa tarvitaan?

Ihotautilääkäri arvio yksilökohtaisesti kunkin hoidon osalta hoitokertojen määrän. Karkeasti arvioiden aurinkokeratoosivaiheessa oleva ihoalueelle riittää kertahoito. Bowenin taudissa ja ihon tyvisolusyöpähoidossa hoito toistetaan 1-2 viikon kuluttua. Hoidon teho varmistetaan jälkitarkastuksessa ja arvioidaan, onko mahdollinen lisähoito tarpeen. 

PDT-hoidon jälkeen

Kipulääkkeitä voi ottaa tarvittaessa mikäli hoidon jälkeen tunnet kipua hoidettavalla alueella.
Hoidon jälkeen hoidettava alue yleensä punottaa ja siihen saattaa tulla rupia ja haavaumia. Oireet voivat kestää muutamasta päivästä muutamaan viikkoon. Nämä oireet ovat yksilöllisiä ja liittyvät hoidettavan alueen kokoon. Lopullinen hoitotulos on yleensä esteettisesti hyvä eikä hoidosta jää arpia.

Hoidettava ihoalue pestään päivittäin vedellä ja rasvataan perusvoiteella. Uimista tulee välttää, kunnes iho on ehjä ja ruvet täysin irronneet.

Ihon täydellinen paraneminen kestää 2-3 viikkoa ja hoidettava iho-alue on herkkä auringon valolle muutaman kuukauden hoidon jälkeen, joten suojautuminen auringolta ja voimakkaan aurinkosuojan käyttö on tärkeää.

IHOSYÖVÄN UUSIUTUMINEN

Ihosyöpää sairastaneilla on tavallista suurempi riski saada toinen ihosyöpä. Ihon itsetarkkailu on siksi tärkeää. Mikäli uusia ihomuutoksia esiintyy, on turvallisempaa käydä ihotautilääkärin vastaanotolla tarkistuttamassa tilanne, vaikka sillä kertaa huolta ei olisikaan.

Varaa aika ihotautilääkärin vastaanotolle

Varaa aika kokeneiden ihotautilääkäreidemme vastaanotolle!
Tutkimus- ja hoitomenetelmistä valitaan yhdessä sinun kanssasi tilanteeseen parhaiten soveltuvat vaihtoehdot.
Huomioithan, että varsinaiseen PDT-hoitoon et voi varata aikaa suoraan nettiajanvarauksestamme, vaan sinun tulee käydä ensin ihotautilääkärin konsultaatiossa.

Eiran sairaalan ihotautilääkärit
Ihotauti- ja allergologian erikoislääkäri Anna Hjerppe Eiran sairaalassa, erikoisosaaminen akne, atopia, ihottumat, psoriasis, haavahoito, luomien poisto. Hjerppe Anna Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Varaa aika
Ihotautien erikoislääkäri Sari Koskenmies Eiran sairaalassa, erityisosaamista perusihotaudit ja ihokasvainten ja ihosyövän diagnostiikka ja hoito. Koskenmies Sari Ihotautien erikoislääkäri Varaa aika
Seuraavat vapaat ajat
ma 17.6.
14.00
30 min
Iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Hanna Raitio Eiran sairaalassa, erityisosaaminen kemialliset ihonkuorinnat, täyteainehoidot, mesaterapia, kryopolyysi.
Raitio Hanna
Iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri
Eiran lääkäriasema
Tervetuloa varaamaan aika vastaanotolle. Huomioithan, että toimenpiteet ja hoidot varataan ainoastaan vastaanoton yhteydessä.
HUOM! Hoidan osan vastaanotoista puhelimitse. Valitsemalla ajan jossa lukee ”Puhelinvastaanotto”, soitan sinulle varaamanasi aikana antamaasi puhelinnumeroon. 
Näytä seuraavat vapaat ajat
Lue lisää ihotaudeista ja palveluista
Ihotaudit_melanooma-ei-ole-ainoa-ihosyöpä.jpg

Melanooma ei ole ainoa ihosyöpä – Aurinko altistaa myös muille ihosyöville

Auringolle altistuminen edesauttaa Suomen yleisimpien ihosyöpien eli okasolusyövän ja tyvisolusyövän syntyyn. Toisin kuin melanoomaa, niitä voidaan hoitaa ei-leikkauksellisesti fotodynaamisen PDT-hoidon avulla.

Lue lisää
Ihotaudit_aurinkokeratoosi.jpg

Aurinkokeratoosi

Aurinkokeratoosi on ihon uloimman osan eli orvaskeden ihosyövän esiastemuutos. Aurinkokeratoosi on hyvä hoidattaa ajoissa, jotta siitä ei kehity ihon pinnallista syöpää eli ns. Bowenin tautia. Hoitamattomana se voi edetä okasolusyöväksi asti. Aurinkokeratoosia ei aina itse huomaa ja siksi onkin hyvä varata aika ihotautilääkärin vastaanotolle, mikäli jokin ihomuutos arveluttaa. Ajan kokeneille ihotautilääkäreillemme varaat helposti nettiajanvarauksestamme.

Lue lisää
Ihotaudit_bowenin-tauti.jpg

Bowenin tauti

Bowenin tauti on ihon uloimman kerroksen pinnallinen syöpä, vaikkakin harvinaisempi kuin okasolusyövän toinen esiaste, aurinkokeratoosi. Bowenin tauti muistuttaa ihottumaa, mutta ei parane perusvoiteen tai kortisonivoiteen avulla. Varaa aika kokeneille ihotautilääkäreillemme helposti nettiajanvarauksestamme. He arvioivat onko syytä huoleen.

Lue lisää
Ihotaudit_okasolusyopa.jpg

Okasolusyöpä

Okasolusyöpä on toiseksi yleisin ihosyöpätyyppi Suomessa ja sen ennustetaan lisääntyvän nopeasti. Säännöllinen käynti ihotautilääkärillä auttaa havaitsemaan mahdolliset esiastemuutokset ja auttaa ehkäisemään niiden etenemisen ihosyöväksi. Lisäksi ajoissa todettu okasolusyöpä parantaa hoitoennustetta. Ajan kokeneille ihotautilääkäreillemme varaat helposti nettiajanvarauksestamme.

Lue lisää
Ihotaudit_tyvisolusyopa.jpg

Tyvisolusyöpä

Tyvisolusyöpä on yleisin ihosyöpä Suomessa. Se kehittyy hitaasti ja yleisyys lisääntyykin siksi iän myötä. Säännöllinen käynti ihotautilääkärillä auttaa havaitsemaan tyvisolusyövän jo alkuvaiheessa, jolloin pystytään estämään sen eteneminen syvempiin kudoksiin. Ajan kokeneille ihotautilääkäreillemme varaat helposti nettiajanvarauksestamme.

Lue lisää
Plastiikka_iholuomi_nainen_600x450.jpg

Iholuomiklinikka

Mietityttääkö luomi tai ihomuutos? Oletko runsasluominen? Onko ihosi palanut useasti? Älä murehdi turhaan, vaan anna asiantuntijamme arvioida, onko syytä huoleen. Varaa aika Eira Iholuomiklinikalle ihotautilääkärin tekemään luomitarkastukseen helposti nettiajanvarauksestamme. Asiat selviävät tutkimalla!

Lue lisää
Hinnasto
Ihotaudit Hinta 
Ihotautien erikoislääkärin vastaanotto 20 min alk. 98 €
Ihotautien erikoislääkärin vastaanotto 30 min alk. 156 €
 
Erikoislääkärit
 
Hjerppe Anna, Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri
Koskenmies Sari, Ihotautien erikoislääkäri
Raitio Hanna, Iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri 
 
Ihomuutosten poisto  
PDT fotodynaaminen valoaktiivihoito UUTTA! alk. 650 €
Luomen poisto (ihotautien erikoislääkärin tekemänä) alk. 510 €
Paikallisten ihomuutosten hoito jäädyttämällä  alk. 221 €
Vastaanottokäynnin hintaan lisätään poliklinikkamaksu 26,30 €. Kanta-maksu on 2,70 € ja veloitetaan kaikista Omakantaan tallennettavista käynneistä. Asiantuntijakohtaiset hinnat löydät asiantuntijan omasta profiilista.
Kysy lisää Eiran palveluista
Nimi
Puhelin
Email
Viesti