Näin PDT-hoito tapahtuu:
Eiran sairaalassa ihotautilääkäri tutkii ihomuutokset ja päättää onko PDT-hoito juuri sinulle paras mahdollinen hoitomuoto. Hän ottaa tarvittaessa ihomuutoksista näytteet patologista tutkimusta varten ennen hoitomuodon valintaa.
Juuri ennen hoitoa hoidettavan alueen pinta hiotaan kevyesti hilseistä. Käsittelyn jälkeen hoidettavalle alueelle sivellään valolle herkistävää lääkevoidetta, jonka annetaan vaikuttaa 2-3 tunnin ajan. Lääkevoide imeytyy syöpäsoluihin ja muihin epänormaaleihin soluihin, muuttaen solut valoherkiksi.
Lääkevoiteen imeytymisen jälkeen hoidettavaa aluetta valotetaan punavalolaitteen avulla. Hoidon seurauksena syöpä- ja muut epänormaalit solut tuhoutuvat. PDT-vaikuttaa vain vaurioituneisiin soluihin, vahingoittamatta terveitä soluja ympärillä.
Varsinaisen punavalohoidon kesto on noin 12 minuuttia.
Huomiotan, että hoitoa ei tehdä normaalin vastaanottokäynnin yhteydessä, eikä sitä voi varata nettiajanvarauksen kautta.
Ennen hoitoa sinun tulee käydä ihotautilääkärin vastaanotolla, joka määrittelee onko hoito sinulle sopiva ja saat tarkemmat ohjeet hoitoon valmistautumisesta.
Kuinka monta hoitokertaa tarvitaan?
Ihotautilääkäri arvio yksilökohtaisesti kunkin hoidon osalta hoitokertojen määrän. Karkeasti arvioiden aurinkokeratoosivaiheessa oleva ihoalueelle riittää kertahoito. Bowenin taudissa ja ihon tyvisolusyöpähoidossa hoito toistetaan 1-2 viikon kuluttua. Hoidon teho varmistetaan jälkitarkastuksessa ja arvioidaan, onko mahdollinen lisähoito tarpeen.
Sattuuko PDT-hoito?
Punavalolaitteella annettu PDT-hoito tuntuu joka toisella potilaalla hoidettavan alueen kohdalla kivuliaalta. Kipu häviää yleensä muutamassa tunnissa.
PDT-hoidon jälkeen
Hoidon jälkeen hoidettava alue yleensä punottaa ja siihen saattaa tulla rupia ja haavaumia. Oireet voivat kestää muutamasta päivästä muutamaan viikkoon. Nämä oireet ovat yksilöllisiä ja liittyvät hoidettavan alueen kokoon. Lopullinen hoitotulos on yleensä esteettisesti hyvä eikä hoidosta jää arpia.
Ihosyöpää sairastaneilla on tavallista suurempi riski saada toinen ihosyöpä. Ihon itsetarkkailu on siksi tärkeää. Mikäli uusia ihomuutoksia esiintyy, on turvallisempaa käydä ihotautilääkärin vastaanotolla tarkistuttamassa tilanne, vaikka sillä kertaa huolta ei olisikaan.