Ihosyöpä jää herkästi huomaamatta

Ihosyöpä tulee yleensä auringolle altistuneille ihoaluille.

Ihosyövän löytyminen ajoissa voi viivästyä, ellei omaa ihoa tarkkaile säännöllisesti. Varsinkin iäkkään ihmisen ihosyöpä jää herkästi huomaamatta, ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Anna Hjerppe kertoo.

”Ihosyövän aiheuttamat ihomuutokset voidaan sekoittaa ihon harmittomiin ikääntymismuutoksiin, kuten rasvaluomiin.”

Heikko näkö ja yksin asuminen haittaavat ihon tarkkailua. Esimerkiksi päänahassa tai selässä olevaa ihomuutosta on vaikea havaita itse.

Huolestuttavaa ihomuutosta tulee näyttää lääkärille matalalla kynnyksellä

Melanooma ei ole ainoa ihosyöpä

Melanooma on ihosyövistä vaarallisin, sillä se lähettää etäpesäkkeitä. 
”Toisin kuin muut ihosyövät, melanooma voi kehittyä nopeasti ja tulla nuorelle ihmiselle.”

Tyvisolusyöpä eli basaliooma ja okasolusyöpä ovat tyypillisesti iäkkäiden sairauksia. Tyvisolusyöpää ja okasolusyöpää luullaan usein samanlaisiksi sairauksiksi, Hjerppe on huomannut. 

”Tyvisolusyöpä on kiltimpi syöpä, sillä se jää yleensä paikalliseksi syöväksi. Okasolusyöpä on vakava ja vaarallinen sairaus.”
Okasolusyöpä kasvaa ja leviää syvempiin kudoksiin nopeammin kuin tyvisolusyöpä. Se voi myös lähettää etäpesäkkeitä. 

 

Aurinkokeratoosi on okasolusyövän esiaste

Huolestuttavaa ihomuutosta tulee näyttää lääkärille matalalla kynnyksellä, Hjerppe painottaa.

”Hilseilevät iholäiskät, sinnikkäät karhentumat ja ihottumat, huonosti paranevat haavaumat sekä poikkeavat luomet voivat olla syöpää.”
Kuiva, hilseilevä kohta voi olla aurinkokeratoosi. Se on kohta, jossa auringon ultraviolettisäteet ovat vaurioittaneet alueen soluja. Ihottumankaltainen, vähitellen paksuuntuva muutos saattaa olla Bowenin tauti.

”Aurinkokeratoosi ja Bowenin tauti ovat okasolusyövän esiasteita. Ne kertovat, että iho on saanut elinaikanaan liikaa aurinkoa.”

 

Ihosyöpään on useita hoitoja

Pinnallinen aurinkokeratoosi, Bowenin tauti ja pinnallinen basaliooma voidaan hoitaa jäädyttämällä, syöpävoiteilla tai PDT-valohoidolla (Photodynamic Therapy).

”Jäädytyshoito eli nestemäinen typpi sopii yksittäisten pintamuutosten hoitoon. Syöpävoiteita ja PDT-valohoitoa käytetään laajemmalla alueella oleviin ihomuutoksiin, kuten otsan tai päänahan hoitoon.”

Syvemmät ihosyövät, kyhmyt ja näpyt hoidetaan leikkaamalla. Jos syöpä on lähettänyt etäpesäkkeitä, tarvitaan säde- ja lääkehoitoja

 

PDT-valohoito on tehokas hoito

PDT-valohoito voidaan tehdä joko lyhytkestoisena punavalohoitona tai niin sanottuna päivänvalohoitona. 

”Valohoidoissa ihoa karhennetaan, tarvittaessa alue puudutetaan ja sille levitetään ihoa valolle herkistävä voide.” 

Punavalohoidossa voide saa vaikuttaa kolme tuntia, jonka jälkeen alueelle annetaan 10 minuuttia valohoitoa. Hoito on jonkin verran kivuliasta.

Päivänvalohoidossa voide vaikuttaa puoli tuntia, jonka jälkeen ihoa valotetaan 2–2,5 tuntia. 
”Valohoito tuhoaa kasvainsolut tehokkaasti. Monesti yksi hoitokerta riittää. Tarvittaessa hoito uusitaan tai käytetään lisäksi jäädytyshoitoa.”

 

PDT-valohoito ei jätä arpia

PDT-valolla hoidetulle ihoalueelle ilmaantuu punoitusta, turvotusta ja ihorikkoja, jotka rupeutuvat pikkuhiljaa. Ruvet irtoavat 1–2 viikon kuluttua.

”Kun ruvet ovat irronneet, iho paranee täysin kahdessa, kolmessa viikossa. Hoito ei jätä arpia.”

Hoidetut ihoalueet ovat herkkiä auringolle muutaman kuukauden ajan hoidon jälkeen.

”Iho tulee suojata huolellisesti ultraviolettisäteilyltä. PDT-hoito ei estä tulevia aurinkovaurioita.”

 

Ihoa seurataan jatkossa vastaanotolla

Okasolu- ja tyvisolusyövillä on ikävä taipumus uusiutua. Okasolusyövän sairastaneista jopa puolet ja tyvisolusyövän sairastaneista kolmannes saa saman syövän uudelleen.

”Iho tulee suojata jatkossa vaatetuksella ja suojavoiteilla entistäkin tehokkaammin auringolta.”

Jos on sairastanut ihosyövän, ihoa seurataan säännöllisesti lääkärin vastaanotolla. 

”Mitä aikaisemmassa vaiheessa mahdolliset pahanlaatuiset muutokset havaitaan, sitä paremmin hoito tehoaa.”

 

Ihotauti- ja allergologian erikoislääkäri Anna Hjerppe Eiran sairaalassa, erikoisosaaminen akne, atopia, ihottumat, psoriasis, haavahoito, luomien poisto.

Asiantuntijana artikkelissa on Anna Hjerppe
Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri

Haastattelija ja toimittaja: Virve Järvinen

Onko sinulla huolta aiheuttavia ihomuutoksia/iholuomia?

Huolestuttavaa ihomuutosta/iholuomea tulee näyttää lääkärille matalalla kynnyksellä. Ihotautilääkäreillämme on vuosien osaaminen ihosyöpien diagnostiikasta ja hoidosta. Vastaanottokäynnillä ihotautilääkäri arvioi ja tutkii tilanteen ja ottaa tarvittaessa koepalan.

Älä jää huoliesi kanssa yksin!

Varaa aika ihotautilääkärille
Lue lisää
PDT-punavalohoitoon käytettävä laite Eiran sairaalassa.
PDT eli fotodynaaminen hoito

PDT-hoito eli fotodynaaminen hoito on ei-leikkauksellinen hoitomuoto, jota käytetään ensisijaisesti okasolusyövän esiasteiden eli aurinkokeratoosin ja Bowenin taudin sekä pinnallisen tyvisolusyövän eli pintabasaliooman hoitoon. Hoito sopii etenkin alueille, jotka ovat kosmeettisesti näkyvällä paikalla ja halutaan välttää arpien syntyminen.

Lue lisää
Ihotaudit_aurinkokeratoosi.jpg
Aurinkokeratoosi

Aurinkokeratoosi on ihon uloimman osan eli orvaskeden ihosyövän esiastemuutos. Aurinkokeratoosi on hyvä hoidattaa ajoissa, jotta siitä ei kehity ihon pinnallista syöpää eli ns. Bowenin tautia. Hoitamattomana se voi edetä okasolusyöväksi asti. Aurinkokeratoosia ei aina itse huomaa ja siksi onkin hyvä varata aika ihotautilääkärin vastaanotolle, mikäli jokin ihomuutos arveluttaa. Ajan kokeneille ihotautilääkäreillemme varaat helposti nettiajanvarauksestamme.

Lue lisää
Ihotaudit_bowenin-tauti.jpg
Bowenin tauti

Bowenin tauti on ihon uloimman kerroksen pinnallinen syöpä, vaikkakin harvinaisempi kuin okasolusyövän toinen esiaste, aurinkokeratoosi. Bowenin tauti muistuttaa ihottumaa, mutta ei parane perusvoiteen tai kortisonivoiteen avulla. Varaa aika kokeneille ihotautilääkäreillemme helposti nettiajanvarauksestamme. He arvioivat onko syytä huoleen.

Lue lisää
Ihotaudit_tyvisolusyopa.jpg
Tyvisolusyöpä

Tyvisolusyöpä on yleisin ihosyöpä Suomessa. Se kehittyy hitaasti ja yleisyys lisääntyykin siksi iän myötä. Säännöllinen käynti ihotautilääkärillä auttaa havaitsemaan tyvisolusyövän jo alkuvaiheessa, jolloin pystytään estämään sen eteneminen syvempiin kudoksiin. Ajan kokeneille ihotautilääkäreillemme varaat helposti nettiajanvarauksestamme.

Lue lisää
Ihotaudit_okasolusyopa.jpg
Okasolusyöpä

Okasolusyöpä on toiseksi yleisin ihosyöpätyyppi Suomessa ja sen ennustetaan lisääntyvän nopeasti. Säännöllinen käynti ihotautilääkärillä auttaa havaitsemaan mahdolliset esiastemuutokset ja auttaa ehkäisemään niiden etenemisen ihosyöväksi. Lisäksi ajoissa todettu okasolusyöpä parantaa hoitoennustetta. Ajan kokeneille ihotautilääkäreillemme varaat helposti nettiajanvarauksestamme.

Lue lisää
Plastiikka_iholuomi_nainen_600x450.jpg
Iholuomiklinikka

Mietityttääkö luomi tai ihomuutos? Oletko runsasluominen? Onko ihosi palanut useasti? Älä murehdi turhaan, vaan anna asiantuntijamme arvioida, onko syytä huoleen. Varaa aika Eira Iholuomiklinikalle ihotautilääkärin tekemään luomitarkastukseen helposti nettiajanvarauksestamme. Asiat selviävät tutkimalla!

Lue lisää