LÄÄKEHOITO KEHITTYY JATKUVASTI JA UUSIA LÄÄKKEITÄ ON TULOSSA

Lihavuuden hoitoon on tarjolla kolme eri tavoin vaikuttavaa lääkettä. Yksi lääkkeistä vähentää ravinnon rasvojen imeytymistä (Orlistat Stada®) ja kaksi lääkettä vähentää ruokahalua (Mysimba® ja Saxenda®). Orlistat Stada® ja Mysimba® ovat tablettimuotoisia lääkkeitä ja Saxenda® on pistettävä lääke. Uusiakin lääkkeitä odotetaan Suomen markkinoille lähiaikoina. Pysy kuulolla Eiran kotisivuilla ja tule käymään asiantuntijoillamme.

Lääkehoitoa on mahdollista harkita, jos aiempi ei-lääkkeellinen lihavuuden hoito ei ole tuottanut tulosta eikä lääkitykselle ole vasta-aiheita. Lääke yleensä parantaa laihtumistulosta, mutta vaatii pitkää hoitoa ja samanaikaisia elintapamuutoksia.

Lääkehoidon sopivuudesta sinulle sekä lääkkeen valinnasta voit keskustella kokeneiden sisätautilääkäriemme kanssa. Seuraamme lääkehoidon tutkimusta ja kehitystä, ja meiltä saat asiantuntevimman avun myös lihavuuden lääkehoitoon.

MITEN lihavuuden LÄÄKEHOITO TAPAHTUU EIRASSA

Lääkehoito aloitetaan sisätautilääkärin kanssa. Pääset lääkärin vastaanotolle lihavuussairaanhoitajan kautta. Lääkäri seuraa lääkehoidon toteutumista jatkossa seurantavastaanotoilla ja puhelinsoitoin. Lääkehoidon tukemana on helpompaa aloittaa elintapamuutoksia. Etenkin ruokahalua vähentävät lääkkeet auttavat ruokatottumuksien muokkaamisessa terveellisemmiksi. Liikunta auttaa laihtumisessa ja estää lihaskatoa. Saat meiltä kokonaisvaltaista tukea myös elintapojen muutoksiin.

On tärkeää, että muutat elintapojasi lääkehoidon rinnalla. Me autamme sinua onnistumaan!
Lue lisää: Elintapojen muutospolut

MIKSI LÄÄKEHOITO?

Monet kamppailevat paino-ongelman kanssa turhan pitkään yksinään. Lihavuuden lääkehoito voi tulla avuksi etenkin silloin, jos tietää, miten pitäisi syödä, mutta ruokahalu on virittynyt hiukan liian korkealle tasolle, ja tulee syötyä liian isoja annoksia, naposteltua tai herkuteltua. Lihavuuden lääkehoito on tutkitusti ja todistetusti tehokasta; laihtumistulokset lääkehoitoa käyttävillä ovat keskimäärin 2–3 kertaa parempia kuin pelkillä elintavoilla laihdutettaessa.

KENELLE LÄÄKEHOITO SOPII?

Lihavuuden lääkehoitoa voi harkita, jos painoindeksi eli BMI >30 tai jos BMI >27 ja mukana on jokin lihavuuteen liittyvä liitännäissairaus (esimerkiksi tyypin 2 diabetes, verenpainetauti, korkea kolesteroli, uniapnea, nivelrikko, hedelmättömyys, jne.).

MITEN LÄÄKEHOITOPOLULLE PÄÄSEE?

Voit varata ajan lihavuussairaanhoitajan maksuttomalle neuvontakäynnille. Hän kartoittaa kanssasi sinun tilanteesi ja osaa neuvoa sinulle sopivimman hoitopolun. Voit keskustella lihavuussairaanhoitajamme kanssa myös puhelimitse. Sen jälkeen saat ajan sisätautilääkärille.

Lihavuuslääkkeiden hinta

Lihavuuden lääkehoidossa käytettävien lääkkeiden ajankohtainen hinta kannattaa tarkistaa esimerkiksi apteekista. Marraskuussa 2022 hinnat olivat: Mysimba® 108 €/kk, Saxenda®: 180 €/kk, Orlistat Stada® 70 €/kk, Ozempic 1 mg® 114 €/kk. Mysimba ja Saxenda ovat rajoitetusti peruskorvattava B-lausunnolla lihavuuden hoitoon. Ozempic on rajoitetusti peruskorvattava B-lausunnolla vaikea-asteisen tyypin 2 diabeteksen hoitoon. Muut lihavuuslääkkeet eivät toistaiseksi ole Kela-korvattavia.

Wegovy-lääke on saanut myyntiluvan lihavuuden hoitoon, mutta valmiste ei ole vielä Suomessa. Lääkkeessä on vaikuttavana aineena semaglutidi annoksella 2.4 mg viikossa. Samaa lääkettä pienemmillä annoksilla on lääkkeessä nimeltä Ozempic, jonka käyttöaihe on tyypin 2 diabetes.

LISÄPALVELUT

Painonhallintaklinikan ammattilaistiimi tekee tiivistä yhteistyötä sinun parhaaksesi ja konsultoi tarvittaessa toisiaan. Joskus saatat tarvita lisätukea tai -tutkimuksia. Koko painonhallintatiimimme on käytettävissäsi yksilöllisten tarpeittesi mukaisesti.

Erillistä maksua vastaan käytössäsi ovat:

  • Fysioterapeutti / PT
  • Psykologi
  • Ravitsemusterapeutti
  • Sisätautilääkärin lisäkäynnit (välttämättömiä lääkehoidon seurannassa)
  • Laboratoriotutkimukset

VARAA NYT MAKSUTON NEUVONTAKÄYNTI PAINONHALLINTAKLINIKAN SAIRAANHOITAJALLE

Varaa aika lihavuussairaanhoitajan maksuttomalle neuvontakäynnille. Hän kartoittaa kanssasi sinun tilanteesi ja osaa neuvoa sinulle sopivimman hoitopolun sekä varaa sinulle ajan sisätautilääkärille.

Katso seuraavat vapaat ajat alta tai lähetä sähköpostia painonhallintaklinikka@eiransairaala.fi. Huomioithan, että aikoja on tarjolla rajoitetusti.

* ensimmäinen käynti veloituksetta. Jatkokäynnit maksullisia.

Varaa neuvontakäynti
Seuraavat vapaat ajat
pe 28.6.
10.30
1 h 0 min
Aalto_Jenni.jpg
Aalto Jenni
Sairaanhoitaja, lihavuusleikkaukset, Orbera-laihdutusmenetelmä, painonhallinta ja elintapojen muutospolut
Eiran lääkäriasema
Tervetuloa keskustelemaan kanssani painonhallintaan liittyvissä kysymyksissä. Lisääthän ajanvaraukseen tulosyykohtaan aiheen, josta tahdot keskustella (lihavuusleikkaus, Orbera-laihdutushoito, lääkehoito, elintapojen muutospolku).
Näytä seuraavat vapaat ajat

Eira Painonhallintaklinikan muut polut

Tutustu myös muihin Eira Painonhallintaklinikan hoitopolkuihin:

USEIN KYSYTYT KYSYMYKSET LIHAVUUDEN LÄÄKEHOIDOSTA

SOPIIKO LÄÄKEHOITO KENELLE TAHANSA?

Lääkehoidon sopivuudesta kannattaa aina keskustella lääkärin kanssa. Joskus perussairaus tai niihin käytetty lääkitys tai ikä (<18 tai >70) voivat olla esteitä lääkityksen käytölle. Painoindeksin eli BMI:n tulee olla >30 tai >27, jos lihavuuteen liittyy liitännäissairaus (esimerkiksi tyypin 2 diabetes, verenpainetauti, korkea kolesteroli, uniapnea, nivelrikko, hedelmättömyys, jne). Lihavuuslääke sopii hyvin monen tyyppisille laihduttajille.

MITEN LIHAVUUSLÄÄKE TOIMII JA MITEN SITÄ KÄYTETÄÄN?

Lihavuuslääkkeissä on kolmella eri tavalla vaikuttavia vaihtoehtoja. Nykyään käytetyimpiä ovat lääkkeet, jotka vähentävät ruokahalua (Mysimba® ja Saxenda®). Lisäksi rasvojen imeytymistä vähentävä Orlistat Stada® on mahdollinen, mutta nykyisin harvemmin käytettävä lääke.

Mysimba® on yhdistelmätabletti, jossa on sekä naltreksonia että bupropionia. Tämä lääke vaikuttaa aivojen ruokahalukeskukseen hillitsemällä nälän kehittymistä ja parantamalla kylläisyyttä. Se auttaa syömään vähemmän ja vaimentaa mielitekoja.

Lääkeannosta nostetaan vaiheittain tavoiteannokseen 2 tablettia 2 kertaa päivässä.

Saxenda® on liraglutidia, joka on glukagonin kaltainen peptidi 1 (GLP-1)-nimistä suolistohormonia. Tätä hormonia erittyy normaalisti suolistosta ruokailun jälkeen. Lihavilla luontainen suolistohormonin eritys voi olla vaimentunut, minkä vuoksi syömisen jälkeen ei tule kylläiseksi. Saxenda® parantaa aterianjälkeistä kylläisyyttä ja pitää nälän poissa pitempään. Usein se myös vähentää rasvaisten ja makeiden herkkujen himoa. Liraglutidi parantaa myös verensokeriarvoja, minkä vuoksi sitä käytetään tyypin 2 diabeteksen hoidossa.

Liraglutidi on päivittäin pistettävä lääke. Sen annosta nostetaan vaiheittain tavoiteannokseen 3.0 mg päivässä. Tyypin 2 diabeteksen hoitoon liraglutidia käytetään annoksella 1.8 mg päivässä.

Lähiaikoina odotamme, että semaglutidi-niminen lääkeaine saa myyntiluvan EU:ssa lihavuuden hoitoon. Semaglutidi on vaikutusmekanismiltaan samanlainen kuin liraglutidi (eli Saxenda®). Semaglutidia pistetään kerran viikossa, kun taas liraglutidia pistetään päivittäin. Lihavuuteen käytettävän semaglutidin annos tulee olemaan 2.4 mg viikossa. Semaglutidia käytetään jo nyt tyypin 2 diabeteksen hoitoon annoksella 1.0 mg viikossa.

Orlistat Stada® sisältää orlistaattia, joka estää haiman lipaasin toimintaa, minkä vuoksi syödyt rasvat jäävät osittain pilkkoutumatta. Täten niistä saatu energia (kalorit) eivät imeydy täydellisesti elimistöön, vaan rasvaa poistuu ulosteen mukana. Ruokahalua Orlistat Stada® ei vähennä. Orlistat Stada® -tablettia otetaan pääaterioilla (3 kertaa päivässä).

PALJONKO LIHAVUUSLÄÄKE LAIHDUTTAA?

Lihavuuslääketutkimuksissa lääke on aina yhdistetty elintapahoitoon. Tällöin vertailu on tehty aktiivista lääkeainetta saavien ja lumelääkettä saavien välillä. Useimmat lääketutkimukset osoittavat Orlistat Stadan®, Mysimban® ja Saxendan® elintapojen muutoshoitoon yhdistettynä laihduttavan vuoden kohdalla noin 8–10 % lähtöpainosta. Lumeryhmäläiset näissä tutkimuksissa ovat yleensä laihtuneet noin 3-5 %. Vaihteluväli on suuri sekä lääkeryhmässä että lumeella.

Uusia tutkimuksia on tehty semaglutidi-lääkkeestä, joka isolla annoksella (2.4 mg viikossa) elintapojen muutoshoitoon yhdistettynä on laihduttanut keskimäärin jopa 15–18% lähtöpainosta. Tämä lääke on jo nyt markkinoilla tyypin 2 diabeteksen hoitoon annoksella 1.0 mg viikossa. Tämän pienemmän annoksen laihtumistulokset ovat noin puolet isomman annoksen tuloksista.

ONKO LIHAVUUSLÄÄKKEITÄ ERILAISIA?

Lihavuuslääkkeitä on kolmea vaikutusmekanismiltaan erilaista vaihtoehtoa. Mysimba® ja Saxenda® vähentävät ruokahalua ja ne ovat käytetyimpiä ja tehokkaimpia. Lisäksi markkinoilla on Orlistat Stada®, joka vähentää rasvojen imeytymistä. Monet potilaat toivovat erityisesti apua syömisen hallintaan, minkä vuoksi kaksi ensin mainittua lääkettä ovat useimmiten soveliaimmat laihdutuksen tueksi.

MISTÄ TIEDÄN MIKÄ LÄÄKE SOPII MINULLE PARHAITEN?

Lihavuussairaanhoitajamme ja sisätautilääkärimme auttavat sinua parhaan lääkkeen valinnassa. Lääkevalinta on hyvin yksilöllistä. Meidän kanssamme keskusteltuamme osaat tehdä oikean valinnan helpommin.

VOINKO SYÖDÄ MITÄ VAIN LÄÄKEHOIDON AIKANA?

Lihavuuslääkkeen käyttö auttaa syömään vähemmän, mutta terveellisemmin. Lääkehoidosta saa parhaan hyödyn, kun samalla varautuu korjaamaan syömistottumuksiaan, jos korjattavaa on. Lääkkeen kanssa se on myös helpompaa. Ruokavalioon kuuluu aina joustavuus: ei ole kiellettyjä tai sallittuja ruokia. Lihavuuslääke kuitenkin usein ohjaa automaattisestikin pienempiin annoskokoihin. Ei tule naposteltua, ja herkut eivät maistu. Näitä lääkityksen hyödyllisiä ominaisuuksia kannattaa käyttää hyväksi!

Lihavuuden hoidon pääidea on, että vähäisemmästä energiansaannista huolimatta saadaan runsaasti proteiinia, vitamiineja ja kivennäisaineita. Tällöin laihtuminen on turvallista: ei tule lihaskatoa eikä vitamiininpuutoksia.

TÄYTYYKÖ MINUN MUUTTAA ELINTAPOJANI LÄÄKEHOIDON MYÖTÄ?

Elintapoja on muutettava, jotta paino laskee. Ellei mikään muutu pysyvästi, paino ei laske pysyvästi. Lihavuuden hoidossa ei ole kuitenkaan kyse yksinkertaisesta ”kalorit sisään, kalorit ulos” -ajattelusta tai yksinkertaisista neuvoista: ”syö vähemmän ja liiku enemmän”. Unella, stressinhallinnalla, sairauksilla ja monilla psyykkisen hyvinvoinnin seikoilla on runsaasti merkitystä laihtumisen myötä- tai vastavaikuttajina.

Syömisen lisäksi on tärkeää pohtia liikuntatottumuksia. Lihavuuslääkkeestä saa jopa kaksinkertaisen tehon, jos samalla tekee suunnitelmallisia muutoksia ruokailuun ja liikkuu. Liikunta auttaa myös pitkän tähtäimen painonhallinnassa; parhaat ja pysyvimmät tulokset tulevat paljon liikkuvilla.

Me autamme sinua muutospolullasi, jotta saat vahvistettua omia hyviä elintottumuksiasi ja omaksuttua lisää uusia, painonhallintaa tukevia tapoja.

VOIKO LÄÄKEHOIDON LOPETTAA, KUN ON LAIHTUNUT?

Parhaan painonlaskun saa yleensä ensimmäisen puolen vuoden aikana. Sen jälkeen alkaa yleensä pitkä painonhallintavaihe, jossa joillakin paino yhä laskee. Painonlaskutahti on kuitenkin todella yksilöllistä. Yksilöllistä on myös se, pysyykö paino poissa, jos lääkityksen lopettaa. Useissa tutkimuksissa on todettu, että äkillinen lääkkeen lopetus johtaa painon takaisinnousuun. Tämä tukee ajatusta lihavuuden pitkäaikaisesta luonteesta ja lääke- ja elintapahoidon tarpeen pitkäaikaisuudesta.

Mysimbasta® on tieteellisiä tutkimuksia vuoden seurannasta, Saxendasta® 3 vuoden ja Orlistat Stadasta® 4 vuoden ajalta. Tätäkin pitempiä käytännön kokemuksia lihavuuslääkkeiden käytöstä on klinikoista ympäri maailman.
Lääkehoitoa ei kannata lopettaa yhtäkkisesti eikä omin päin. Jos lääke tulee ajankohtaiseksi lopettaa, keskustele siitä lääkärisi kanssa. Suunnitelmallinen seuranta takaa parhaan lopputuloksen.

ONKO LIHAVUUSLÄÄKKEILLÄ SIVUVAIKUTUKSIA?

Kaikilla lihavuuslääkkeillä on sivuvaikutuksia. Yleisimmät sivuvaikutukset ovat:

Mysimba®: pahoinvointi, oksentelu, ummetus, suun kuivuminen, univaikeudet, huimaus ja vapina, verenpaineen nousu. Pahoinvointi usein lieventyy alkuvaiheen jälkeen ja sen vaikeusastetta voi vähentää hidastamalla annosnostoa tai jättämällä annos matalimmalle siedetylle tasolle.

Saxenda®: pahoinvointi, ripuli, ummetus, närästys, vatsakipu ja ruoansulatushäiriöt. Pahoinvointi useimmiten helpottaa kuukauden kuluessa. Sitä voi hillitä hidastamalla annoksen nostoa tai jättämällä annos pienempään. Verensokerin laskua voi esiintyä yhteiskäytössä muiden verensokeria laskevien lääkkeiden kanssa.

Orlistat Stada®: ulosteiden rasvaisuus tai öljyisyys, rasvaripuli, ulostamispakko. Nämä liittyvät liian rasvaisen ruoan käyttöön. Orlistat Stadaa® käytettäessä onkin siirryttävä hyvin vähärasvaiseen ruokavalioon. Samalla on otettava rasvaliukoisia vitamiineja sisältäviä monivitamiinitabletteja päivittäin, koska Orlistat Stada® vie ulosteeseen myös hyödyllisiä rasvoja, mukaan lukien rasvaliukoisia vitamiineja.

MITÄ LIHAVUUSLÄÄKKEET MAKSAVAT?

Lihavuuden lääkehoidossa käytettävien lääkkeiden ajankohtainen hinta kannattaa tarkistaa esimerkiksi apteekista. 

Marraskuussa 2022 hinnat olivat: Mysimba® 108 €/kk, Saxenda®: 180 €/kk, Orlistat Stada® 70 €/kk, Ozempic 1 mg® 114 €/kk. 

SAAKO LIHAVUUSLÄÄKKEISTÄ KELA-KORVAUKSIA?

Mysimba ja Saxenda ovat rajoitetusti peruskorvattava B-lausunnolla lihavuuden hoitoon. Ozempic on rajoitetusti peruskorvattava B-lausunnolla vaikea-asteisen tyypin 2 diabeteksen hoitoon. Muut lihavuuslääkkeet eivät toistaiseksi ole Kela-korvattavia.

KUINKA USEIN/PITKÄÄN JOUDUN KÄYMÄÄN LÄÄKÄRIN VASTAANOTOLLA?

Lihavuuden lääkehoidon seuranta on tyypillisimmillään vähintään vuoden. Sinä aikana sovimme toiveidesi mukaisen seuranta-aikataulun, johon kuuluu muutamia puhelinsoittoja tai vastaanottoja. Suosittelemme myös käyntejä muilla asiantuntijoillamme. Lihavuuden hoito on kaikkein tuloksekkainta, kun siihen panostetaan laaja-alaisesti ja riittävän tiiviillä ja pitkällä seurantasuunnitelmalla. Saat aina itse päättää, millainen suunnitelma sinulle sopii parhaiten.
Lihavuuden lääkehoidon asiantuntijat Eirassa
Sisätautien erikoislääkäri Iiro Karhiaho Eiran sairaalassa, erityisosaaminen lihavuuden hoito, diabetes, kilpirauhasen vajaa- ja liikatoiminta. Karhiaho Iiro Sisätautien erikoislääkäri
Sisätautien erikoislääkäri Nina Karjanlahti Eiran sairaalassa, erikoistunut diabeteksen hoitoon ja erityisosaamisena lihavuuden ja pitkäaikaisten sisätautisairauksien hoitoon. Karjanlahti Nina Sisätautien erikoislääkäri
Endokrinologian ja sisätautien erikoislääkäri Leo Niskanen Eiran sairaalassa on erikoistunut diabetekseen hoitoon. Hänen erityisosaamista on lisäksi luuston, kilpirauhasen, aivolisäkkeen ja lisämunuaisen sairaudet, ravitsemushäiriöt ja miessukuhormonivaje. Niskanen Leo Endokrinologian ja sisätautien erikoislääkäri
Sisätautien erikoislääkäri Kirsi Pietiläinen Eiran sairaalassa, erityisosaaminen lihavuuden, tyypin 1 ja 2 diabeteksen skeä yleissisätautien hoito. Pietiläinen Kirsi Sisätautien erikoislääkäri
Lue lisää Eira Painonhallintaklinikan palveluista
Eiran sairaalan lihavuusleikkaustiimi

Lihavuusleikkaus

Lihavuusleikkaus on tehokkain vaikean lihavuuden hoitomuoto. Eiran sairaalalla on vuosien kokemus lihavuusleikkauksista. Teemme sekä mahalaukun ohitus- että kavennusleikkauksia turvallisesti ja ammattitaidolla. Lue lisää ja varaa aika lihavuussairaanhoitajan maksuttomaan neuvontaan!

Lue lisää
Painonhallintaklinikka_2023_hoitajat-3.jpg

Orbera laihdutuspallo -hoitopolku

Vain Eirasta saat uniikin Orbera-laihdutuspallohoidon. Hoito soveltuu keskivaikean ylipainon hoitoon (BMI yli 27) alle 65-vuotiaille eikä se vaadi leikkausta. Hoito koostuu mahalaukkuun asetettavasta silikonipallosta ja elintapojen muutosohjelmasta. Tule lihavuussairaanhoitajan neuvontakäynnille maksutta kuulemaan lisää!

Lue lisää
Painonhallintaklinikka_2021-12.jpg

Eira Painonhallintaklinikka

Lihavuutta voidaan hoitaa eikä sen kanssa kannata jäädä yksin! Eira Painonhallintaklinikka on täysin uudenlainen lihavuuden kokonaisvaltainen hoitoyksikkö. Suomen kokeneimmat lihavuuteen erikoistuneet asiantuntijamme auttavat löytämään juuri sinulle sopivimman hoitomuodon. Käytössämme ovat uudet henkilökohtaiseen tukeen perustuvat elintapojen muutosohjelmat, lääkehoito, Orbera-laihdutuspallo ja lihavuusleikkaukset. Lue lisää ja varaa aika lihavuussairaanhoitajan maksuttomaan neuvontaan!

Lue lisää
Eira_elintapojenmuutos_nainen_2021-08.jpg

Elintapojen muutospolut

Elintapojen muutospolut ovat täysin uusi tapa hoitaa lihavuutta. Ne ovat 3-12 kk mittaisia ohjelmia, joiden aikana sinulla on oma henkilökohtainen valmentaja, jota tapaat säännöllisesti. Henkilökohtainen valmentajasi kuuntelee, kannustaa ja auttaa sinua kohti tavoitteitasi. Tapaamiset tapahtuvat aina kasvotusten – paikan päällä tai videon välityksellä. Tervetuloa lihavuussairaanhoitajan maksuttomaan neuvontaan kuulemaan lisää!

Lue lisää
Hinnasto
Lihavuuden lääkehoito
Hinta 
Lihavuussairaanhoitajan ensimmäinen neuvontakäynti / etävastaanotto   0 €
Lihavuussairaanhoitajan jatkokäynti  90 €
Sisätautilääkärin vastaanotto
Hintaan ei sisälly apteekista reseptillä ostettavat lihavuuslääkkeet.
alk. 135 € 

Asiantuntijat
 
Aalto Jenni, sairaanhoitaja
Häkkinen Pauliina, sairaanhoitaja
Karhiaho Iiro, sisätautien erikoislääkäri
Karjanlahti Nina, sisätautien erikoislääkäri
Niskanen Leo, endokrinologian ja sisätautien erikoislääkäri
Pietiläinen Kirsi, sisätautien erikoislääkäri
Vepsäläinen Anne-Mari, sairaanhoitaja
 
Vastaanottokäynnin hintaan lisätään poliklinikkamaksu 26,30 €. Kanta-maksu on 2,70 € ja veloitetaan kaikista Omakantaan tallennettavista käynneistä, paitsi maksuttomasta neuvontakäynnistä. Asiantuntijakohtaiset hinnat löydät asiantuntijan omasta profiilista.
KYSY LISÄÄ EIRA PAINONHALLINTAKLINIKAN PALVELUISTA
Nimi
Puhelin
Email
Viesti