Mervi Kokko oli lokakuussa 2019 Orbera-toimenpiteessä Eiran sairaalassa. Orbera-laihdutusmenetelmä on ei-kirurginen hoitomuoto joka koostuu elämäntapamuutosohjelmasta ja mahalaukkuun asetettavasta silikonipallosta. Pallo täytetään steriilillä keittosuolaliuoksella ja se jätetään paikoilleen 12 kuukaudeksi. Pallolla ei itsessään ole laihduttavaa vaikutusta, mutta se täyttää mahalaukkua ja antaa Merville kylläisyyden tunteen. Toimenpiteestä on haastattelun ajankohtana kulunut nyt 10 kuukautta. 

 

Vanhat housut tippuvat jalasta

Mervi Kokko on saanut uusia vaatevarastonsa. Kun Orbera-pallon laittamisesta on kulunut kymmenen kuukautta, Mervi on laihtunut 20 kiloa. Mervi laihduttaa vuoden Orbera-menetelmällä. ”Saatan ottaa kaupassa vanhasta muistista sovitettavaksi XL kokoisia vaatteita, vaikka mahdun kahta kokoa pienempiin vaatteisiin.”

Hoikempana jaksan entistä paremmin.

Orberalla laihduttaminen on helppoa

Laihtuminen näkyy Mervin olemuksessa ja tuntuu jaksamisessa. Kesämatkasta Unkariin jäi hyviä muistoja. ”Vuosi sitten olisin puuskuttanut kuumuudessa. Nyt jaksoin kävellä tuntitolkulla ja nauttia nähtävyyksistä."

Hyvä olo motivoi jatkamaan Orbera-menetelmää. Motivaation löytyminen on ollut vaivatonta koko ajan. ”Olen kokeillut pudottaa painoa monella eri tavalla. Tämä on ollut helpoin.”

 

Paino putoaa huomaamatta

Toimenpiteessä mahalaukkuun asetettu pallo ei tunnu miltään, eikä Mervi juuri ajattele sen olemassaoloa. ”Muistan pallon vain syödessäni. Tulen huomattavasti pienemmästä määrästä kylläiseksi kuin ennen.”

Pallo täyttää noin kaksi kolmannesta mahalaukusta, minkä vuoksi nautitun ruoan määrä jää pienemmäksi. Se venyttää mahalaukun seinämää ja viestii aivoille mahan täyttymisestä ja kylläisyyden tunteesta.

 

Ruoan laatu korostuu

Mahalaukkuun asetettu pallo itsessään ei laihduta, vaan sen yhteydessä tehty ruokailutapojen muutos. Ennen Mervi söi suklaata, nykyään hän syö tavallista kotiruokaa. Osalle Orberan käyttäjistä pasta ei sovi, mutta Mervi voi nauttia sitäkin.

”Kun määrät ovat pieniä, ruoan laatu on tärkeä. Esimerkiksi aamuisin syön kaurapuuroa, jota täydennän raejuustolla ja marjoilla.”  Töissä syöminen aiheuttaa päänvaivaa, sillä Mervi tekee tauotonta asiakastyötä. Välillä on päiviä, jolloin hän ei ehdi syödä mitään aamiaisen ja päivällisen välillä. ”Tavallista tuhdimpi, nopeasti juotava smoothie voisi sopia työlounaaksi.”

 

Liikunta tukee painonhallintaa

Mervin mielestä hän olisi saanut laihtua kymmenessä kuukaudessa enemmänkin kuin parikymmentä kiloa. Tulos on kuitenkin hyvä, sillä keskimäärin potilaat laihtuvat 15 kiloa ensimmäisen puolen vuoden aikana.

”Mieluummin vähemmän, kunhan lopputulos on pysyvä. Kun paino putoaa maltillisesti, iho ei jää roikkumaan ikävästi”, Mervi myöntää.

Uusi, entistä enemmän liikuntaa sisältävä elämäntapa tukee pysyvää painonpudotusta. Nykyään Mervi pyöräilee työmatkansa. Hän huolehtii ainakin yhdestä Viivi-koiran päivittäisestä lenkistä.

”Jaksan lenkkeillä entistä pidempiä lenkkejä. Monesti Viivi haluaa palata kotiin ennen minua.”

 

Kuntosalilta lisää lihasmassaa

Mervi on vaihtanut tankotanssiharrastuksen joogaan. Tavoitteena on aloittaa myös kuntosaliharjoittelu. Sitä varten Mervi hankki keväällä personal trainerilta kuntosaliohjelman. Koronapandemia sulki kuntosalin, ja harjoitusohjelma jäi käyttämättä. Tauko kasvatti harjoitteluintoa.
”Tavoitteenani on korvata rasvakudosta lihasmassalla ja saada lisää voimaa. Tankotanssi oli kivaa, mutta se oli käsivoimilleni liian rankkaa. Ehkä palaan myöhemmin sen pariin.”

 

Tavoitteena pysyvä muutos

Mervi on sitoutunut elämäntapamuutokseen. Hän uskoo, että uudet elämäntavat pysyvät, vaikka silikonipallo pian poistetaan.

”Olen oppinut syömään maltilla. En pelkää, että palaan entisiin tottumuksiini ja alan korvata ruoan suklaalla.”

Mervi ei kieltäydy herkuista, mutta herkuttelu pysyy kohtuudessa. ”Voin pitää herkkupäivän, mutta se ei veny viikoksi. Hyvä olo tulee nyt muista asioista kuin herkuista, vaikka metsälenkistä koiran kanssa.”

Potilaan kokemus Orbera-laihdutushoidosta. Toimittajana Virve Järvinen.

Seuraa, mitä Merville kuuluu

Kerromme Mervin elämäntapamuutoksen onnistumista ja hänen ajatuksiaan Orbera-toimenpiteen jälkeen vuoden ajan.

Mervin tarina, osa 1

Halautko kuulla lisää Orbera-laihdustusmenetelmästä?

Varaa nyt maksuton lihavuussairaanhoitajan neuvontakäynti!

Maksuttomalla Painonhallintaklinikan sairaanhoitajan vastaanotolla selvitetään sinulle sopivin lihavuuden hoitomuoto. Samalla saat vastaukset mieltäsi askarruttaviin kysymyksiin.

Lisääthän ajanvarauksen tulosyykohtaan aiheen, josta tahdot keskustella (lihavuusleikkaus, Orbera-laihdutushoito, lääkehoito, elintapojen muutospolku).

Orbera-laihdutushoidon hinnaston löydät täältä.

* ensimmäinen käynti veloituksetta. Jatkokäynnit maksullisia.

Varaa aika
Eira Painonhallintaklinikan palvelut
Painonhallintaklinikka_2023_hoitajat-3.jpg

Orbera laihdutuspallo -hoitopolku

Vain Eirasta saat uniikin Orbera-laihdutuspallohoidon. Hoito soveltuu keskivaikean ylipainon hoitoon (BMI yli 27) alle 65-vuotiaille eikä se vaadi leikkausta. Hoito koostuu mahalaukkuun asetettavasta silikonipallosta ja elintapojen muutosohjelmasta. Tule lihavuussairaanhoitajan neuvontakäynnille maksutta kuulemaan lisää!

Lue lisää
Eiran sairaalan lihavuusleikkaustiimi

Lihavuusleikkaus

Lihavuusleikkaus on tehokkain vaikean lihavuuden hoitomuoto. Eiran sairaalalla on vuosien kokemus lihavuusleikkauksista. Teemme sekä mahalaukun ohitus- että kavennusleikkauksia turvallisesti ja ammattitaidolla. Lue lisää ja varaa aika lihavuussairaanhoitajan maksuttomaan neuvontaan!

Lue lisää
Painonhallintaklinikka_laakehoito1_2021-08.jpg

Lihavuuden lääkehoitopolku

Lihavuuden hoito lääkkeillä kehittyy jatkuvasti ja kokeneet sisätautilääkärimme ovat hyvin perehtyneitä uusimpiin vaihtoehtoihin. Lääkehoito ei ole mikään helppo oikotie, vaan myös se vaatii elintapojen pysyvän muutoksen. Lääkehoito tapahtuu aina lääkärin valvonnassa. Lue lisää ja varaa aika lihavuussairaanhoitajan maksuttomaan neuvontaan!

Lue lisää
Painonhallintaklinikka_2021-12.jpg

Eira Painonhallintaklinikka

Lihavuutta voidaan hoitaa eikä sen kanssa kannata jäädä yksin! Eira Painonhallintaklinikka on täysin uudenlainen lihavuuden kokonaisvaltainen hoitoyksikkö. Suomen kokeneimmat lihavuuteen erikoistuneet asiantuntijamme auttavat löytämään juuri sinulle sopivimman hoitomuodon. Käytössämme ovat uudet henkilökohtaiseen tukeen perustuvat elintapojen muutosohjelmat, lääkehoito, Orbera-laihdutuspallo ja lihavuusleikkaukset. Lue lisää ja varaa aika lihavuussairaanhoitajan maksuttomaan neuvontaan!

Lue lisää
Eira_elintapojenmuutos_nainen_2021-08.jpg

Elintapojen muutospolut

Elintapojen muutospolut ovat täysin uusi tapa hoitaa lihavuutta. Ne ovat 3-12 kk mittaisia ohjelmia, joiden aikana sinulla on oma henkilökohtainen valmentaja, jota tapaat säännöllisesti. Henkilökohtainen valmentajasi kuuntelee, kannustaa ja auttaa sinua kohti tavoitteitasi. Tapaamiset tapahtuvat aina kasvotusten – paikan päällä tai videon välityksellä. Tervetuloa lihavuussairaanhoitajan maksuttomaan neuvontaan kuulemaan lisää!

Lue lisää