Parhaimmillaan vantaalainen Saara, 59, on pystynyt pudottamaan painoaan 30 kiloa kerralla – mutta kilot ovat tulleet aina takaisin.

”Syksyllä 2017 heräsin siihen, että jotain on tehtävä, kun vaaka näytti 110 kiloa. Lääkäri epäili, että minulla on lievä rasitusastma, ja verenpainekin oli kohollaan”, Saara kertoo.

Samoihin aikoihin hän kuuli helsinkiläisen Eiran sairaalan uudesta Orbera-laihdutusmenetelmästä, jossa asiakkaan vatsaan laitetaan kylläisyyden tunnetta lisäävä Orbera-silikonipallo. Pallo asennetaan tähystyksellä suun kautta ja täytetään viidellä desillä suolaliuosta. Sitä pidetään vatsassa puoli vuotta.
 

ORBERA ON AUTTANUT JO SATOJA TUHANSIA

Maailmanlaajuisesti Orberasta on saanut avun jo 300 000 laihduttajaa.

”Innostuin uudesta menetelmästä heti. Olin pohtinut aiemmin lihavuusleikkausta, mutta painoindeksini ei ollut niin korkea, että olisin päässyt leikkaukseen julkisen terveydenhuollon kautta. Lisäksi leikkaus tuntui liian järeältä ratkaisulta. Orberassa kiinnosti sen helppous ja nopeus.”

Vatsaan laitetaan ikään kuin ruokaimplantti. Silikonipallo vie pois suurimman nälän tunteen.

Startti uuteen elämäntapaan

Toimenpide tehtiin Saaralle viime marraskuussa. Hän tunsi olevansa turvallisissa ja ammattitaitoisissa käsissä, joten operaatio ei jännittänyt.

”Tämä on mielestäni huippujuttu: Vatsaan laitetaan ikään kuin ruokaimplantti. Silikonipallo vie pois suurimman nälän tunteen, eikä mahaan mahdu kuin murto-osa entisistä ruokamääristä. Näin terveellisen ja säännöllisen syömisen opettelu on helpompaa. Minulle Orbera ei ole mikään ihmetemppu, vaan startti uuteen elämäntapaan.”

Toimenpiteen vaivattomuus hämmästytti

Ennen toimenpidepäivää Saara tapasi Eiran sairaalan sairaanhoitajan, ravitsemusterapeutin ja toimenpiteen tekevän kirurgin. Varsinainen operaatio oli nopea ja kesti vain 15 minuuttia.

”Minulla oli pari päivää ennen operaatiota nestemäinen ruokavalio, ja puoli vuorokautta olin syömättä. Toimenpide tapahtui kevyessä nukutuksessa, enkä muista siitä mitään. Heti herättyäni voin yllättävän hyvin.”

Pallon laiton jälkeen pahoinvointia saattaa olla noin viikon verran, mutta muita sivuvaikutuksia ei ole.

”Oksensin joitain kertoja alkuun, kun join vähän nestettä ja söin jogurttia. Sen jälkeen paha olo ei ole iskenyt kertaakaan. Olen hämmästynyt, kuinka hyvin olen voinut.”

Painonpudotus lähti hyvin käyntiin

Orbera-toimenpiteestä on kulunut nyt kaksi kuukautta, ja Saara on huomannut riemukseen painonsa laskeneen jo 97 kiloon. Hän iloitsee, että vaatekaapin pienempi housukoko menee hyvin kiinni.

Saara on noudattanut tunnollisesti sairaalasta saamiaan ruokailuohjeita. Ensimmäisen kahden viikon aikana hän söi nestemäisiä ja soseutettuja ruokia, sitten lautaselta alkoi löytyä jo tavallista kotiruokaa.

”Syön kuusi kertaa päivässä pieniä annoksia. Lämpimät ateriani koostuvat enimmäkseen kalasta, kanasta ja kasviksista. Lautasellani on puolet proteiinia, neljännes riisiä tai perunaa ja neljännes vihanneksia. Tärkeintä on nauttia kylläisyyden tunnetta tuovia, ravinteikkaita ruokia. Koska vatsaan mahtuu kerrallaan ruokaa vain kolmisen desiä, ei sitä kannata tuhlata höttöhiilareihin.”
 

Tavoitteena PYSYVÄ ELÄMÄNTAPAMUUTOS

Orbera-menetelmä kiiri Saaran korviin hänen mukaansa kreivin aikaan.

”Tämä ei ole mikään vippaskonsti, vaan vuoden kestävä prosessi, joka tähtää pysyvään elämäntapamuutokseen. Motivaationi on korkealla. Sen verran minulla on pohjalaista luonnetta, etten aio lipsua. Onneksi saan Eiran sairaalasta tukea. Tapaan sairaanhoitajan ja ravitsemusterapeutin senkin jälkeen, kun pallo poistetaan.”

Saaran tavoitteena on painonpudotus, verenpainelääkkeistä luopuminen ja terveellisen syömisen omaksuminen.

Suurimmat Saaran kannustimet liittyvät terveyteen. Hän toivoo, että painon pudottua astmataipumus häviää ja eikä verenpainelääkkeitä tarvitse enää syödä.

Saara uskoo omaksuvansa vuoden aikana terveellisen syömisen perusteet.

”Olen skarpannut myös liikunnassa. Käyn jumpassa kaksi kertaa viikossa ja olen lisännyt hyötyliikuntaa. Kävelen esimerkiksi osan työmatkastani. Olen päässyt eroon sokerinhimostani, eikä yllätyksekseni ole edes tehnyt tiukkaa. Työpaikan pullakahveista on ollut helppo kieltäytyä, kun verensokeri pysyy säännöllisellä syömisellä tasaisena.”
 

Seuraa jatkossakin, mitä Saaralle kuuluu

Kerromme Saaran elämäntapamuutoksen onnistumisesta ja hänen ajatuksistaan Orbera-toimenpiteen jälkeen vuoden ajan.

Potilaan kokemus Orbera-laihdutushoidosta. Toimittajana Henna Rautiainen


Halautko kuulla lisää Orbera-laihdustusmenetelmästä?

Varaa nyt maksuton lihavuussairaanhoitajan neuvontakäynti!

Maksuttomalla Painonhallintaklinikan sairaanhoitajan vastaanotolla selvitetään sinulle sopivin lihavuuden hoitomuoto. Samalla saat vastaukset mieltäsi askarruttaviin kysymyksiin.

Lisääthän ajanvarauksen tulosyykohtaan aiheen, josta tahdot keskustella (lihavuusleikkaus, Orbera-laihdutushoito, lääkehoito, elintapojen muutospolku).

Orbera-laihdutushoidon hinnaston löydät täältä.

* ensimmäinen käynti veloituksetta. Jatkokäynnit maksullisia.

Eira Painonhallintaklinikan palvelut
Painonhallintaklinikka_2023_hoitajat-3.jpg

Orbera laihdutuspallo -hoitopolku

Vain Eirasta saat uniikin Orbera-laihdutuspallohoidon. Hoito soveltuu keskivaikean ylipainon hoitoon (BMI yli 27) alle 65-vuotiaille eikä se vaadi leikkausta. Hoito koostuu mahalaukkuun asetettavasta silikonipallosta ja elintapojen muutosohjelmasta. Tule lihavuussairaanhoitajan neuvontakäynnille maksutta kuulemaan lisää!

Lue lisää
Eiran sairaalan lihavuusleikkaustiimi

Lihavuusleikkaus

Lihavuusleikkaus on tehokkain vaikean lihavuuden hoitomuoto. Eiran sairaalalla on vuosien kokemus lihavuusleikkauksista. Teemme sekä mahalaukun ohitus- että kavennusleikkauksia turvallisesti ja ammattitaidolla. Lue lisää ja varaa aika lihavuussairaanhoitajan maksuttomaan neuvontaan!

Lue lisää
Painonhallintaklinikka_laakehoito1_2021-08.jpg

Lihavuuden lääkehoitopolku

Lihavuuden hoito lääkkeillä kehittyy jatkuvasti ja kokeneet sisätautilääkärimme ovat hyvin perehtyneitä uusimpiin vaihtoehtoihin. Lääkehoito ei ole mikään helppo oikotie, vaan myös se vaatii elintapojen pysyvän muutoksen. Lääkehoito tapahtuu aina lääkärin valvonnassa. Lue lisää ja varaa aika lihavuussairaanhoitajan maksuttomaan neuvontaan!

Lue lisää
Eira_elintapojenmuutos_nainen_2021-08.jpg

Elintapojen muutospolut

Elintapojen muutospolut ovat täysin uusi tapa hoitaa lihavuutta. Ne ovat 3-12 kk mittaisia ohjelmia, joiden aikana sinulla on oma henkilökohtainen valmentaja, jota tapaat säännöllisesti. Henkilökohtainen valmentajasi kuuntelee, kannustaa ja auttaa sinua kohti tavoitteitasi. Tapaamiset tapahtuvat aina kasvotusten – paikan päällä tai videon välityksellä. Tervetuloa lihavuussairaanhoitajan maksuttomaan neuvontaan kuulemaan lisää!

Lue lisää
Painonhallintaklinikka_2021-12.jpg

Eira Painonhallintaklinikka

Lihavuutta voidaan hoitaa eikä sen kanssa kannata jäädä yksin! Eira Painonhallintaklinikka on täysin uudenlainen lihavuuden kokonaisvaltainen hoitoyksikkö. Suomen kokeneimmat lihavuuteen erikoistuneet asiantuntijamme auttavat löytämään juuri sinulle sopivimman hoitomuodon. Käytössämme ovat uudet henkilökohtaiseen tukeen perustuvat elintapojen muutosohjelmat, lääkehoito, Orbera-laihdutuspallo ja lihavuusleikkaukset. Lue lisää ja varaa aika lihavuussairaanhoitajan maksuttomaan neuvontaan!

Lue lisää