”Onneksi lähdin tähän elämäntapamuutokseen! Olen ylpeä, että olen saanut painoani pudotettua merkittävästi – ja vaa’an uudet lukemat ovat myös pysyneet”, Orbera-laihdutusmenetelmän avulla 25 kiloa vuodessa laihtunut vantaalainen Saara, 60, iloitsee.

Saara havahtui huonoon oloonsa loppuvuodesta 2017: painoa oli 110 kiloa, ja jo pelkkä käveleminen sai hänet puuskuttamaan. Saaralla oli myös todettu lievä rasitusastma ja hänelle oli määrätty verenpainelääkitys.

”Havahduin siihen, että jotain oli tehtävä. Olin miettinyt jopa lihavuusleikkaukseen menoa, mutta se tuntui hieman järeältä ratkaisulta. Toisaalta tiesin entuudestaan, että omin konstein laihduttaminen olisi tuskaisa tie. Minulla oli takanani useita laihdutusyrityksiä, mutta kilot olivat aina tulleet takaisin.”

Kun Saara sitten kuuli helsinkiläisen Eiran sairaalan uudesta Orbera-laihdutusmenetelmästä, hän päätti ottaa sairaalaan yhteyttä. Maailmanlaajuisesti Orberasta on saanut avun jo yli 300 000 laihduttajaa.
 

Helppo startti uuteen elämäntapaan

Orbera-menetelmässä asiakkaan vatsaan laitetaan kylläisyyden tunnetta lisäävä silikonipallo. Pallo asennetaan tähystyksellä suun kautta ja täytetään 400-500 millilitralla suolaliuosta. Sitä pidetään vatsassa puoli vuotta.

Orberassa Saaraa kiinnosti sen helppous ja nopeus. Silikonipallo vie pois suurimman nälän tunteen, eikä mahaan mahdu kuin murto-osa entisistä ruokamääristä.

”Minulle Orbera ei ollut mikään ihmetemppu, vaan startti uuteen elämätapaan. Halusin oppia syömään terveellisesti ja säännöllisesti. Eiran sairaalasta saamani ravitsemus- ja liikuntaohjeet olivat selkeitä ja niitä oli helppo noudattaa.”
 

Tukea ja motivointia koko vuoden ajan

Saara iloitsee nyt, kuinka sutjakkaasti Orberan avulla laihduttaminen sujui. Hän ei missään vaiheessa kokenut, että olisi joutunut erityisesti ponnistelemaan tai luopumaan mistään.

”Opettelin syömään useita kertoja päivässä pieniä annoksia. Päätin heti alussa, etten syö mitään mautonta dieettiruokaa vain terveellisyyden takia. Kun syön, syön tavallista kotiruokaa, joka maistuu hyvältä. Näin uusia ruokailutottumuksia on helpompi noudattaa jatkossakin.”

Motivointia tarvitaan etenkin silloin, kun ihminen jatkaa elämäntapamuutostaan omin päin Orbera-pallon poisoton jälkeen."

Vaikka kylläisyyttä lisäävä pallo otettiin pois puolen vuoden jälkeen, Orbera on koko vuoden kestävä hoitomenetelmä. Myös henkinen tuki on painonhallinnassa oleellista, joten sairaala ei jätä asiakasta pallon poiston jälkeen yksin. Motivointia tarvitaan etenkin silloin, kun ihminen jatkaa elämäntapamuutostaan omin päin ja haluaa pitää saavutetut uudet kilolukemat edelleen.

”Sain Eiran sairaalasta tukea toimenpiteen tehneeltä kirurgilta sekä sairaanhoitajalta ja ravitsemusterapeutilta. Olin heidän kanssaan yhteydessä vuoden mittaan myös puhelimitse”, Saara kertoo.

Terveyshuolet poistuivat laihtumisen ansiosta

Saaran mukaan tieto Orbera-menetelmästä kiiri hänen korviinsa juuri oikeaan aikaan.

”Minulla alkoi olla jo sen verran terveyshuolia, että motivaationi elämäntapamuutokseen oli vahva. Totta kai 25 kiloa hoikistunut olemukseni näyttää peilikuvassakin paremmalta, mutta suurimmat kannustimeni liittyivät nimenomaan terveyteen. Nyt vuoden jälkeen rasitusastmani on kadonnut ja pystyn kävelemään rivakasti huohottamatta.”

Saara iloitsee myös verenpaineensa laskeneen. Hän aikoo tavata seuraavaksi työterveyslääkärinsä ja keskustella verenpainelääkkeensä puolittamisesta tai jopa kokonaan lopettamisesta.

”Kevyesti ja kasvispainotteisesti syömisen lisäksi olen skarpannut liikunnassa. Harrastan kehonhuoltojumppaa ja viime syksynä kävin reisi–vatsa–pakara-kidutusjumpassa. Kun painoa on lähtenyt ja kunto on kasvanut, taivun paremmin kaikennäköisiin kiemuroihin.”

Saara korostaa arkiliikunnan merkitystä. Se on yksi hänen tärkeimmistä uusista rutiineistaan ja yksi selitys aiempaa kiinteämpään olomuotoon.
”Pahimpia vesisateita tai lumimyräköitä lukuun ottamatta kävelen osan työmatkastani – kuusi kilometriä päivässä – enkä aja enää autolla.”

En saa enää rasvasta tai sokerista mielihyvää. Makuaistini on selvästi muuttunut, kun olen syönyt puhtaampia makuja.

Makeanhimo on kadonnut kokonaan

Ennen Orbera-pallon laittoa Saara oli koukussa suklaaseen – hän kertoo suurin piirtein nähneen untakin suklaasta.

”Nyt suklaanhimo on kadonnut kokonaan. Aiempien painonpudotusten yhteydessä makeanhoukutus pysyi, koska laihdutus perustui kieltoihin. Orberassa ei ole kieltolistaa, vaan ihmistä kannustetaan tekemään vain aiempaa parempia valintoja.”

Saara on jättänyt suklaan lisäksi makeat leivonnaiset, limsat ja pikaruoan. Jos hän joskus haluaa jotain nopeaa ruokaa, hän saattaa hakea falafel-annoksen salaatilla. Myös kaupan valmiit salaattibaarit ovat hyvä vaihtoehto, jos iltaisin ei jaksa enää kokata kotona.

”Aamupalani on yleensä maustamatonta jogurttia kotimaisilla marjoilla ja myslillä. Lounaalla syön itse tekemääni ruokaa tai kasvispainotteisesti lounasravintolassa. Illemmalla kotona saatan syödä toisen lämpimän aterian, mutta usein korvaan sen ruisleivällä, kasviksilla ja pehmeällä maitorahkalla.”

Naposteluhimoonsa Saara pilkkoo vaikkapa porkkanaa ja kukkakaalia, joita on mukava rouskutella tv:n ääressä.

”Rasvainen ruoka maistuu nykyisin eltaantuneelta, enkä saa enää rasvasta tai sokerista mielihyvää. Makuaistini on selvästi muuttunut, kun olen syönyt puhtaampia makuja.”

Saara valitsi terveyden – olo jatkosta luottavainen

Nykyisin Saara painaa 85 kiloa, ja hänen tavoitteenaan on pudottaa vielä joitakin kiloja, mutta maltillisesti ja ilman aikarajaa.

”Olen eräänlaisessa tienhaarassa. Tiedän, että repsahtamisen vaara on edelleen olemassa, mutta minulla on luottavainen olo. Elämä on täynnä valintoja, ja minä olen valinnut terveyden.”

Saara hehkuttaa, että on voinut ensimmäisen kerran vuosiin ostaa tavallisia käyttövaatteita ihan tavallisesta vaatekaupasta.

”Laadukkaimpia vaatteitani olen pienennyttänyt ompelijalla. En ole vielä luopunut muista liian suuriksi käyneistä vaatteistani – ne ovat kotona pelotteena kannellisissa muovilaatikoissa.”

Saaran vaatekaapissa oli Orbera-projektiin lähtiessä kaunis suosikkijakkupuku, joka oli käynyt liian pieneksi. Nyt jakkupuku mahtuu taas hyvin päälle.

”Itsetuntoni on varmasti vahvistunut, mutta minulla on ikää jo sen verran, ettei laihtuminen ole sinänsä vaikuttanut naiseuteeni tai minäkuvaani. Viihdyn omassa olemuksessani ja olen ylpeä, että olen pystynyt tähän. En antaisi hetkeäkään tästä matkasta pois.”

 

Lue SaaraN koko Orbera-matkan tarina

Voit lukea Saaran elämäntapamuutoksen onnistumisesta ja hänen ajatuksistaan koko Orbera-hoidon ajalta alla olevista linkeistä.

Potilaan kokemus Orbera-laihdutushoidosta. Toimittajana Henna Rautiainen

 
 Orbera_Saara_3jatko_lahikuva_600x450.jpg


Halautko kuulla lisää Orbera-laihdustusmenetelmästä?

Maksuttomalla Painonhallintaklinikan sairaanhoitajan vastaanotolla selvitetään sinulle sopivin lihavuuden hoitomuoto. Samalla saat vastaukset mieltäsi askarruttaviin kysymyksiin.

Lisääthän ajanvarauksen tulosyykohtaan aiheen, josta tahdot keskustella (lihavuusleikkaus, Orbera-laihdutushoito, lääkehoito, elintapojen muutospolku).

Orbera-laihdutushoidon hinnaston löydät täältä.

* ensimmäinen käynti veloituksetta. Jatkokäynnit maksullisia.

Varaa aika
Eira Painonhallintaklinikan palvelut
Painonhallintaklinikka_2023_hoitajat-3.jpg

Orbera laihdutuspallo -hoitopolku

Vain Eirasta saat uniikin Orbera-laihdutuspallohoidon. Hoito soveltuu keskivaikean ylipainon hoitoon (BMI yli 27) alle 65-vuotiaille eikä se vaadi leikkausta. Hoito koostuu mahalaukkuun asetettavasta silikonipallosta ja elintapojen muutosohjelmasta. Tule lihavuussairaanhoitajan neuvontakäynnille maksutta kuulemaan lisää!

Lue lisää
Eiran sairaalan lihavuusleikkaustiimi

Lihavuusleikkaus

Lihavuusleikkaus on tehokkain vaikean lihavuuden hoitomuoto. Eiran sairaalalla on vuosien kokemus lihavuusleikkauksista. Teemme sekä mahalaukun ohitus- että kavennusleikkauksia turvallisesti ja ammattitaidolla. Lue lisää ja varaa aika lihavuussairaanhoitajan maksuttomaan neuvontaan!

Lue lisää
Painonhallintaklinikka_laakehoito1_2021-08.jpg

Lihavuuden lääkehoitopolku

Lihavuuden hoito lääkkeillä kehittyy jatkuvasti ja kokeneet sisätautilääkärimme ovat hyvin perehtyneitä uusimpiin vaihtoehtoihin. Lääkehoito ei ole mikään helppo oikotie, vaan myös se vaatii elintapojen pysyvän muutoksen. Lääkehoito tapahtuu aina lääkärin valvonnassa. Lue lisää ja varaa aika lihavuussairaanhoitajan maksuttomaan neuvontaan!

Lue lisää
Eira_elintapojenmuutos_nainen_2021-08.jpg

Elintapojen muutospolut

Elintapojen muutospolut ovat täysin uusi tapa hoitaa lihavuutta. Ne ovat 3-12 kk mittaisia ohjelmia, joiden aikana sinulla on oma henkilökohtainen valmentaja, jota tapaat säännöllisesti. Henkilökohtainen valmentajasi kuuntelee, kannustaa ja auttaa sinua kohti tavoitteitasi. Tapaamiset tapahtuvat aina kasvotusten – paikan päällä tai videon välityksellä. Tervetuloa lihavuussairaanhoitajan maksuttomaan neuvontaan kuulemaan lisää!

Lue lisää
Painonhallintaklinikka_2021-12.jpg

Eira Painonhallintaklinikka

Lihavuutta voidaan hoitaa eikä sen kanssa kannata jäädä yksin! Eira Painonhallintaklinikka on täysin uudenlainen lihavuuden kokonaisvaltainen hoitoyksikkö. Suomen kokeneimmat lihavuuteen erikoistuneet asiantuntijamme auttavat löytämään juuri sinulle sopivimman hoitomuodon. Käytössämme ovat uudet henkilökohtaiseen tukeen perustuvat elintapojen muutosohjelmat, lääkehoito, Orbera-laihdutuspallo ja lihavuusleikkaukset. Lue lisää ja varaa aika lihavuussairaanhoitajan maksuttomaan neuvontaan!

Lue lisää