Mikä on Eiran Orbera-laihdutusmenetelmä?

Orbera-laihdutusmenetelmä on ei-kirurginen hoitomuoto, jossa asetetaan suun kautta tähystimen avulla ja kevyessä nukutuksessa pehmeä silikonipallo mahalaukkuun. Pallo täytetään steriilillä keittosuolaliuoksella ja jätetään paikoilleen 12 kuukaudeksi. Tämän jälkeen pallo tyhjennetään ja poistetaan samalla tavalla. Sekä pallon laitto että poisto kestää vain puoli tuntia, ja kotiin pääsee muutamassa tunnissa. 

Eiran Orbera-laihdutushoitopolkuun kuuluu vatsaan laitettava silikoninen pallo sekä ruokailutapojen muutosohjelma. Lue lisää Orbera-hoidon vaiheista täältä:
 

Kenelle Orbera-laihdutusmenetelmä sopii?

Orbera soveltuu keskivaikean lihavuuden hoitomenetelmäksi täysi-ikäisille alle 65-vuotiaille henkilöille, jonka BMI on yli 27. Lisäksi vaaditaan motivaatiota ja sitoutuminen menetelmään ja elämäntapojen muutokseen.

Kirurgi arvioi Orbera-laihdutusmenetelmän soveltuvuuden aina yksilöllisesti.

Mikä voisi estää pallon asettamisen?

Mikäli sinulla on kookas palletyrä, palloa ei voida laittaa. Lisäksi esim. kortisonilääkitys saattaa olla esteenä. Mikäli mahalaukkua on aiemmin leikattu, voi pallon laitto olla mahdotonta. Muita esteitä voivat olla esim. vakava maksa- tai munuaissairaus, ahmintahäiriö tai muu psyykkinen ongelma, joka estää hoitomenetelmän omaksumisen. Raskaana olevalle palloa ei aseteta.

Kirurgi arvioi Orbera-laihdutusmenetelmän soveltuvuuden aina yksilöllisesti.
 

Kuinka yleinen Orbera-menetelmä on?

Maailmalla on jo yli 300 000 Orbera-potilasta. Eniten palloja on asennettu Italiassa ja Brasiliassa. Suomessa Eiran sairaala on tarjonnut Orbera-menetelmää marraskuusta 2017 lähtien.
 

Mihin laihtuminen perustuu Orbera-menetelmässä?

Pallo täyttää n. 2/3 mahalaukusta, jolloin nautitun ruoan määrä jää pienemmäksi. Pallo venyttää mahalaukun seinämää ja lähettää aivoille viestin, että vatsa on täynnä. Näin nälän tunne vähenee. Ravitsemusterapeutti ohjaa sinua terveelliseen ruokavalioon. Pallo ei laihduta, vaan sen yhteydessä tehty ruokailutapojen muutos.
 

Mistä Orbera-pallo on tehty ja kuinka iso se on?

Orbera-pallo on tehty 7-kertaisesta silikonista. Palloa on kehitetty ja testattu pitkään Yhdysvalloissa ja se saanut Yhdysvaltojen terveysviranomaisten FDA:n hyväksynnän.

Orbera-palloon laitetaan yleensä 500 ml keittosuolaliuosta, jolloin siitä tulee keskikokoisen greipin kokoinen. Palloon asetettavan nesteen määrä voidaan valita potilaan painon ja mahalaukun koon mukaan.

Keskikokoisen greipin kokoista Orbera-palloa pidetään vatsassa 12 kuukautta, jonka aikana omaksutaan uusi tapa syödä.

Kuinka Orbera-pallo asetetaan ja poistetaan?

Orbera-pallo asetetaan vatsaan kevyessä nukutuksessa (sedaatio) mahalaukun tähystimen avulla. Ennen pallon asetusta tehdään mahalaukun tähystystutkimus (gastroskopia) ja tarkistetaan, ettei estettä pallon laitolle ole (esim. kookas palleatyrä). Pallo on puristettu ohuen letkun päälle. Se viedään mahalaukkuun ja täytetään siellä. Lopuksi letku vedetään irti ja pallo jää paikoilleen mahalaukkuun. Toimenpide kestää noin 15 minuuttia. Tarkkailun jälkeen pääsee saattajan kanssa kotiin noin tunnin kuluttua pallon asettamisesta.

Orbera-pallo poistetaan kevyessä nukutuksessa. Ensin se puhkaistaan ja suolaliuos imetään pois pallosta. Tyhjä pallo tuodaan tähystimen avulla pois vatsasta. Poiston jälkeen pääsee kotiutumaan saattajan kanssa noin tunnin kuluttua. Pahoinvointia tms. oiretta ei ole odotettavissa.
 

Kuinka prosessi käynnistyy?

Lääkärin lähetettä ei tarvita. Voit ottaa yhteyttä Eira Painonhallintaklinikan sairaanhoitajaan painonhallintaklinikka@eiransairaala.fi. Voit myös varata ajan lihavuussairaanhoitajalle nettiajanvarauksest tai puhelimitse 09 1620 570. Sairaanhoitaja antaa sinulle lisätietoa Orbera-hoidosta ja varaa tarvittavat ajat Eiran asiantuntijoille, kirurgille ja ravitsemusterapeutille.
 

Mitä riskejä Orbera-palloon liittyy?

Useimmilla potilailla on pallon asetusta seuraavana päivänä huono olo, vatsan kouristelua ja jopa oksentelua. Mahalaukku kokee pallon vierasesineeksi ja hylkii sitä aluksi. Sinulle kirjoitetaan resepti useasta lääkkeestä, joilla helpotetaan ensimmäisen päivän pahoinvointia. Huono olo kestää harvoin kauemmin kuin 2 vuorokautta. Jonkinlaista ”tuntemusta”, närästystä ja vatsan kouristelua saattaa ajoittain ilmaantua myöhemminkin, liittyen esim. epäsopivaan ruokailuun.

Ensimmäisten päivien jälkeen suurimmalla osasta potilaita ei ole pallosta johtuvia ongelmia. Pallon puhkeaminen tai vuotaminen on erittäin harvinaista.

Orberaan ei tarvita lääkärin lähetettä. Voit olla suoraan yhteydessä lihavuussairaanhoitajaan.

Paljonko Orbera-hoito maksaa?

Orbera-hoitopolun hinnastön löydät täältä.

Orbera-palloa pidetään vatsassa 12 kuukautta. Kontrollit ja elämäntapamuutosohjelma jatkuvat vielä puoli vuotta pallon poiston jälkeen.

Hintaan sisältyy ravitsemusterapeutin, kirurgin ja sairaanhoitajan vastaanotot, tähystystoimenpiteet kevyessä nukutuksessa (pallon asentaminen ja poistaminen), Orbera-pallo, elämäntapamuutoksen ravitsemusneuvonta ja seuranta. Hintaan ei sisälly mahdolliset laboratoriokokeet, erikseen määrätyt lääkkeet tai ylimääräiset asiantuntijan vastaanotot. Painonhallintaklinikan sairaanhoitajaan voit olla yhteydessä maksutta aina tarvittaessa.

Eiran sairaalassa on mahdollisuus rahoittaa Orbera-menetelmä Eira Terveystilillä. Sairaanhoitajan kanssa voit keskustella eri rahoitusvaihtoehdoista.

 

Kuinka pitkät ovat jonot?

Orberan laittoon ei varsinaisesti ole jonoja. Sovimme ajankohdan jo ensikäynnillä ja yleensä se sijoittuu lähiviikoille.
 

Kuinka kauan sairaalassa ollaan?

Orbera-pallon asettamisen jälkeen sinua tarkkaillaan noin tunti, jotta nähdään että toivut hyvin nukutuksesta. Sitten voit kotiutua saattajan kanssa.
 

Kuinka pitkä sairasloma on?

Sairaslomaa ei yleensä tarvita. Mikäli olet niin huonovointinen pallon laittoa seuraavana päivänä, ettet pääse töihin, soita Eiran Painonhallintaklinikan sairaanhoitajalle.

Orbera-laihdutusmenetelmällä Eirassa on pudotettu painoa puolessa vuodessa keskimäärin 14-15 kg, ja jopa yli 20 kg.

Kuinka syön laihdutuspallon kanssa?

Ensimmäinen viikko syödään nestemäistä ravintoa, sitten hiljalleen siirrytään normaaliin ruokaan. Pallon kanssa syödään terveellistä, monipuolista ravintoa pieniä annoksia kerrallaan. Ravitsemusterapeutti opastaa oikean ruokavalion löytämisessä.
 

Millaisia tuloksia Orbera-hoidolla on saavutettu?

Puolen vuoden Orbera-hoidon keskivertotulos on 14-15 kg laihtuminen. Tulos riippuu täysin siitä, kuinka hyvin noudatat saamiasi ohjeita. Parhaimmillaan painonpudotukset ovat olleet yli 20 kg. Muutama potilas ei ole onnistunut painonpudotuksessa, mutta he ovat selkeästi itse tiedostaneet, etteivät ole noudattaneet ruokailuohjeita.  

Kaikki Orbera-potilaamme saavat tunnukset HUS:n Painonhallintatalon valmennukseen. Se on nettipohjainen elämäntapamuutosohjelma, josta saat tukea pysyviin tuloksiin.

Pyydä kattava infopaketti Orbera-laihdutushoitopolusta
lähettämällä sähköpostia painonhallintaklinikka@eiransairaala.fi.
 

Häkkinen_Pauliina2.jpg 

Asiantuntijana artikkelissa on Pauliina Häkkinen

Eira Painonhallintaklinikka, sairaanhoitaja, lihavuusleikkaukset ja Orbera-laihdutusmenetelmä

Lue lisää Eira Painonhallintaklinikan palveluista
Painonhallintaklinikka_2021-12.jpg

Eira Painonhallintaklinikka

Lihavuutta voidaan hoitaa eikä sen kanssa kannata jäädä yksin! Eira Painonhallintaklinikka on täysin uudenlainen lihavuuden kokonaisvaltainen hoitoyksikkö. Suomen kokeneimmat lihavuuteen erikoistuneet asiantuntijamme auttavat löytämään juuri sinulle sopivimman hoitomuodon. Käytössämme ovat uudet henkilökohtaiseen tukeen perustuvat elintapojen muutosohjelmat, lääkehoito, Orbera-laihdutuspallo ja lihavuusleikkaukset. Lue lisää ja varaa aika lihavuussairaanhoitajan maksuttomaan neuvontaan!

Lue lisää
Painonhallintaklinikka_2023_hoitajat-3.jpg

Orbera laihdutuspallo -hoitopolku

Vain Eirasta saat uniikin Orbera-laihdutuspallohoidon. Hoito soveltuu keskivaikean ylipainon hoitoon (BMI yli 27) alle 65-vuotiaille eikä se vaadi leikkausta. Hoito koostuu mahalaukkuun asetettavasta silikonipallosta ja elintapojen muutosohjelmasta. Tule lihavuussairaanhoitajan neuvontakäynnille maksutta kuulemaan lisää!

Lue lisää
Eiran sairaalan lihavuusleikkaustiimi

Lihavuusleikkaus

Lihavuusleikkaus on tehokkain vaikean lihavuuden hoitomuoto. Eiran sairaalalla on vuosien kokemus lihavuusleikkauksista. Teemme sekä mahalaukun ohitus- että kavennusleikkauksia turvallisesti ja ammattitaidolla. Lue lisää ja varaa aika lihavuussairaanhoitajan maksuttomaan neuvontaan!

Lue lisää
Eira_elintapojenmuutos_nainen_2021-08.jpg

Elintapojen muutospolut

Elintapojen muutospolut ovat täysin uusi tapa hoitaa lihavuutta. Ne ovat 3-12 kk mittaisia ohjelmia, joiden aikana sinulla on oma henkilökohtainen valmentaja, jota tapaat säännöllisesti. Henkilökohtainen valmentajasi kuuntelee, kannustaa ja auttaa sinua kohti tavoitteitasi. Tapaamiset tapahtuvat aina kasvotusten – paikan päällä tai videon välityksellä. Tervetuloa lihavuussairaanhoitajan maksuttomaan neuvontaan kuulemaan lisää!

Lue lisää
Painonhallintaklinikka_laakehoito1_2021-08.jpg

Lihavuuden lääkehoitopolku

Lihavuuden hoito lääkkeillä kehittyy jatkuvasti ja kokeneet sisätautilääkärimme ovat hyvin perehtyneitä uusimpiin vaihtoehtoihin. Lääkehoito ei ole mikään helppo oikotie, vaan myös se vaatii elintapojen pysyvän muutoksen. Lääkehoito tapahtuu aina lääkärin valvonnassa. Lue lisää ja varaa aika lihavuussairaanhoitajan maksuttomaan neuvontaan!

Lue lisää