Hepatiitti A tarttuu helposti ruoasta

Hepatiitti A on viruksen aiheuttama maksatulehdus, joka varsinkin aikuisilla on usein pitkä ja rajuoireinen.

Hepatiitti A -viruksen tartuntalähteitä ovat saastunut ruoka, juomavesi tai sillä pestyt vihannekset tai siitä tehdyt jääkuutiot sekä puutteellisesti kypsennetyt simpukat ja osterit. Taudin aikana virusta erittyy runsaasti ulosteeseen ja tartunta voi siirtyä myös likaisten käsien tai WC-tilojen kautta henkilöstä toiseen.

 
Hepatiitti A:ta vastaan suojaudutaan rokottautumalla. WHO:n suositus on, että matkustajat jotka matkustavat kohtalaisen tai korkean tautiriskin alueelle tulisi ottaa rokote. WHO on määritellyt tällaisiksi alueiksi kaukokohteiden lisäksi Baltian maat ja Välimeren alueella mm. Kroatian ja Turkin.
Lisätietoja ja maakohtaiset rokotussuositukset löydät www.rokote.fi.
 

Rokotusohjelma

Rokotetta annetaan aikaisemmin rokottamattomille yhteensä kaksi annosta 6–12 kk:n välein.

Suojan maksimoimiseksi ensimmäinen annos tulisi mielellään ottaa vähintään kaksi viikkoa ennen matkalle lähtöä. Taudin pitkän itämisajan vuoksi rokote voidaan kuitenkin ottaa vielä juuri ennen matkalle lähtöä

 

Hepatiitti B ja sen tartuntalähteet

Hepatiitti B on viruksen aiheuttama maksatulehdus. Pistettävien huumeiden käyttö ja suojaamaton seksi ovat hepatiitti B:n merkittävimmät vaaratekijät kaikkialla maailmassa. Muita mahdollisia tartunnanlähteitä ovat verensiirto kehitysmaassa sekä erilaiset toimenpiteet, injektiot, akupunktio, tatuointi ja lävistykset hoitopaikoissa, joiden mahdollisuudet käyttää kertakäyttöisiä tai kunnollisesti steriloituja välineitä ovat puutteelliset. 

Osa sairastuneista jää viruksen kantajiksi; tämä on tavallista varsinkin pikkulapsilla. Osalle kantajista kehittyy myöhemmin krooninen hepatiitti, maksakirroosi tai maksasyöpä.
 

Rokotusohjelma

Aikaisemmin rokottamattomille 16 vuotta täyttäneille rokotusohjelma on 3 vaiheinen niin, että toinen rokote otetaan kuukauden ja kolmas rokote kuuden kuukauden päästä ensimmäisestä rokotuksesta.

Tarvittaessa voidaan 18 vuotta täyttäneille antaa rokotukset 4-vaiheisena nopeutettuna rokotusohjelmana niin, että toinen rokotus otetaan 7 päivän, kolmas rokotus otetaan 21 päivän jälkeen ensimmäisestä rokotuksesta. Nopeutetussa rokotusohjelmassa tarvitaan vielä neljäs tehosterokote, joka otetaan 12 kk:n päästä ensimmäisestä rokotuksesta.
 

Hepatiitti A- ja B- yhdistelmärokote

Yhdistelmärokotus suojaa sekä hepatiitti A- että hepatiitti B-viruksen aiheuttamilta maksatulehduksilta. Rokote on eri 1–15-vuotiaille ja 16 vuotta täyttäneille.
 

Rokotusohjelma

Yhdistelmärokotetta otetaan yhteensä kolme kertaa niin, että toinen rokote otetaan kuukauden ja kolmas rokote kuuden kuukauden päästä ensimmäisestä rokotuksesta.

Tarvittaessa voidaan aikuisille käyttää nopeutettua aikataulua antamalla rokotukset 4-vaiheisena rokotusohjelmana niin, että toinen rokotus otetaan 7 päivän, kolmas rokotus otetaan 21 päivän jälkeen ensimmäisestä rokotuksesta. Nopeutetussa rokotusohjelmassa tarvitaan vielä neljäs tehosterokote, joka otetaan 12 kk:n päästä ensimmäisestä rokotuksesta.

Yksittäisellä hepatiitti A- tai hepatiitti B -rokotteella aloitettua rokotussarjaa voi tarvittaessa jatkaa hepatiitti A- ja B -yhdistelmärokotteella. Nykyisen tiedon mukaan hepatiittirokotteen antama suoja on elinikäinen.
 

Kysy lisää rokotteista ja rokottamisesta!

Voit kysyä lisää maksuttomasta rokotusneuvonnasta keskiviikkoisin klo 14.00 - 15.00, puh. 09 1620 218.
Lisätietoja ja maakohtaiset rokotussuositukset löydät www.rokote.fi.

Varaa nyt aika hepatiittirokotukseen

Rokottautuminen on helppoa ja nopeaa


Rokotteen ottamiseen et tarvitse lääkärin lähetettä tai reseptiä. Sairaanhoitajamme antaa rokotteen.
Varaa aika rokotukseen alta tai soita 09 1620 570.

Seuraavat vapaat ajat
ke 19.1.
09.30
15 min
Krogell Malin
Omahoitaja
Eiran lääkäriasema
Rokotusaika / Vaccineringstid
Näytä seuraavat vapaat ajat
Hinnasto
Rokotukset Hinta*
A-hepatiittirokotus 96,00 €
B-hepatiittirokotus 88,50 €
A- ja B-hepatiittirokotus 97,00 €
Influenssarokotus, Vaxigrip Tetra
43,00 €
Keltakuumerokotus 84,00 €
MPR (tuhkarokko, sikotauti, vihurirokko) rokotus 58,50 €
Papillooma eli HPV-virusrokotus 238,00 €
Pneumokokkirokotus
113,00 €
Punkkirokotus, TBE 
 63,50 €
Tetanus-D (jäykkäkouristus, kurkkumätä) rokotus 40,00 €
Vyöruusurokotus Shingrix UUTTA! 238,00 € 
Kansainvälinen rokotuskortti/-todistus 2,60 €
*Rokotushintoihin lisätään Kanta-maksu 2,10 €/käynti
Kysy lisää Eiran palveluista
Nimi
Puhelin
Email
Viesti