Miltä punkkirokote suojaa?

Punkkirokote suojaa puutiaisaivotulehdusta, eli puutiaisaivokuumetta (TBE) vastaan.

Puutiaisaivokuume on merkittävä hermostosairaus, jota punkit levittävät ja siihen ei ole tällä hetkellä parantavaa lääkettä. Siksi rokotteen ottaminen on tärkeää.

Huomioitavaa on, että punkit levittävät myös borrelioosia, joka on eri sairaus kuin puutiaisaivokuume ja sitä vastaan ei ole tällä hetkellä rokotetta.

 

MILLOIN ROKOTE OLISI HYVÄ OTTAA?

Rokotusten ottaminen puutiaisaivotulehdusta vastaan kannattaa aloittaa talvella tai alkukeväällä. Ne voi kuitenkin aloittaa milloin tahansa. 

 

RIITTÄÄKÖ YKSI ROKOTE?

Rokotusohjelmassa on kolme rokoteannosta. Ensimmäiset kaksi rokotusannosta tulee ottaa 1-3 kuukauden välein. Kolmas rokote olisi hyvä ottaa 9-12 kk toisen rokotteen jälkeen. 

Jos olet lähdössä riskialueelle, voit tulla nopeutettuna rokotukseen niin, että tulet toiseen rokotukseen jo kahden viikon päästä ensimmäisen rokotuksen jälkeen. Kolmannen rokotuksen voit ottaa sitten normaalin aikataulun mukaisesti.

Muista myös, että tehosterokotus tulee ottaa 3-5 vuoden välein, jotta rokotesuojaus säilyy.

 

tarvitsenko lääkärin lähetteen tai reseptin?

Rokotusta varten et tarvitse lääkärin lähetettä etkä reseptiä. Varaa aika rokotukseen helposti nettiajanvarauksestamme. Rokotetta on olemassa sekä lapsille että aikuisille.

 

kenen kannattaa ottaa punkkirokote?

Punkkirokotusta suositellaan henkilöille, jotka oleskelevat pitempiaikaisesti tunnetuilla riskialueilla mm. Turun saaristossa, Lohjalla, Ahvenanmaalla ja Espoon saaristossa. Lisäksi on suositeltavaa ottaa rokote, jos liikkuu paljon luonnossa ja maastossa.

Muista rokotus myös, jos matkustat riskialueilla ulkomailla kuten Baltian maissa, Etelä-Saksassa tai Itävallassa lumettomana aikana.

 

MITEN VOIN SUOJAUTUA PUNKIN PUREMALTA?

Punkin puremalta voi suojautua käyttämällä pitkähihaisia paitoja ja pitkälahkeisia housuja. 
Jos oleskelet riskialueella, on hyvä tarkistaa iho päivittäin. 
Muista myös tehdä ”punkkisyyni” lapsille, punkit purevat usein lapsia ylävartaloon, tarkista varsinkin korvien taustat.
Lemmikkien mukana saattavat punkit kulkeutua sisätiloihin ja petivaatteisiin.
Punkkirokotus ei estä puremaa, mutta TBE-rokotteella voi suojautua punkin levittämältä puutiaisaivotulehdukselta.

 

miten irrotan punkin iholta?

Punkki irrotetaan vetämällä se punkkipihdeillä varovasti irti ihosta mahdollisimman pian pureman huomaamisen jälkeen. Älä revi punkkia sormin irti ihosta.

 

jos punkki puree, Mitkä ovat puutiaisaivokuumeen oireet?

Puutiaisaivotulehduksen taudinkuva on tyypillisesti kaksivaiheinen. Tauti voi aiheuttaa korkeaa kuumetta ja pahoinvointia. Oireet alkavat 4-28 päivän kuluessa tartunnasta. Ne kestävät yleensä 2-7 päivää, ja useimmissa tapauksissa infektio päättyy tähän.

Kuumeettoman jakson (2-10 päivää) jälkeen osalle tartunnan saaneista kehittyy varsinainen aivotulehdus.

 

Suojaako TBE-rokote myös borrelioosia vastaan?

Borrelioosi eli Lymen tauti on borrelia-bakteeria kantavien punkkien levittämä tauti. Puutiaisaivotulehdusrokote ei suojaa borrelioosia vastaan.

 

Mitkä ovat borrelioosin oireet?

Ensimmäiset oireet voivat ilmaantua 3-30 päivän kuluessa punkin puremasta. Yleinen varhaisoire on puremakohdan ympärille ilmaantuva, laajeneva punoittava rengasmainen ihottuma. Myös flunssankaltaiset oireet ovat yleisiä. Varhaisvaiheen borrelia-tartunta voi olla myös oireeton.

On syytä hakeutua lääkäriin, jos puremakohdan ympärille kehittyy läpimitaltaan vähintään 5 cm:n kokoinen punoittava alue.

 

Aiheuttaako punkin purema aina puutiaisaivotulehdusta tai borrelioosia?

Punkin purema ei automaattisesti johda puutiaisaivotulehdukseen eikä borrelioosiin. Tämän takia on tärkeätä tehdä jokailtainen ”punkkisyyni” jos on liikkunut pensaikoissa, heinikoissa, metsässä ja yleisesti luonnossa. Suomessa punkkeja esiintyy yleisimmin Etelä-Suomessa ja rannikkoalueilla. Talvien leudontuessa punkit ovat kuitenkin levinneet syvemmälle myös sisämaahan, ja niitä esiintyy nykyään jopa kaupunkipuistoissa.

 

Mikä on ero puutiaisaivotulehduksen ja borrelioosin välillä?

Puutiaisaivotulehdusta aiheuttava TBE-virus sijaitsee punkin syljessä, jonka vuoksi tartunta siirtyy tartuntaa kantavasta punkista ihmiseen jo muutaman minuutin kuluessa puremasta.

Borrelia-bakteeri sijaitsee punkin suolessa, jonka vuoksi tartunta siirtyy bakteeria kantavasta punkista ihmiseen mahdollisesti, jos edes ollenkaan, kahden vuorokauden sisällä. Tämän takia on tärkeätä poistaa punkki mahdollisimman pian pureman ajankohdasta ja seurata puremakohtaa.

 

Asiantuntijana artikkelissa on Eiran rokotevastuuhoitaja Natascha Wrede.

 

Punkkirokotus kannattaa ottaa hyvissä ajoin, lämmin talvi saa punkit liikkeelle.

VARAA AIKA PUNKKIROKOTUKSEEN

Ota punkkirokote ajoissa ja muista myös tehosterokotus! Varaa aika rokotukseen helposti nettiajanvarauksestamme!

* hintaan lisätään Kanta-maksu 2,70 €

Katso hinnasto täältä
Varaa aika rokotukseen