MITÄ ON IKÄNÄKÖ?

Ikänäkö johtuu silmän oman linssin eli mykiön joustavuuden luonnollisesta vähenemisestä eli silmän kyky tarkentaa lähelle heikkenee iän myötä. Oireiden ilmeneminen on kovin yksilöllistä, mutta yleensä jo 40 ikävuoden jälkeen voit itse havaita näön heikkenemisen. Lukiessa ja muissa tarkkaa lähinäköä vaativissa askareissa huomaat, että tarvitset lisää valoa nähdäksesi kunnolla.

 

MIKÄ ON IKÄNÄKÖLINSSILEIKKAUS?

Ikänäkölinssileikkaus on turvallinen leikkaus, jossa silmän oma linssi eli mykiö korvataan asentamalla silmään moniteholinssi. Ikänäkölinssileikkauksessa silmän näkökyky korjataan siis niin, että leikkauksen jälkeen näet molemmilla silmillä sekä kauas että lähelle. Leikkauksessa korjataan myös mahdollinen hajataitto.
Menetelmä on samanlainen kuin kaihileikkauksessa, mutta erona on se, että kaihileikkauksessa silmään asetetaan yksiteholinssi ja ikänäkölinssileikkauksessa silmään asetetaan moniteholinssi.
 

KENELLE IKÄNÄKÖLINSSILEIKKAUS SOPII?

Ikänäkölinssileikkaus sopii erityisen hyvin moniteholaseja tarvitseville yli 45-vuotiaille silloin, kun laserleikkaus ei sovi leikkausmenetelmäksi ja halutaan nähdä ilman silmälaseja sekä kauas ja lähelle.

Jos sinulla on ollut jo nuoruudesta alkaen pluslasit, iän myötä näkeminen voi muuttua siten, että plusvoimakkuutesi kasvaa johtuen lähinäön ikämuutoksesta ja joudut hankkimaan entistä paksummat silmälasit. Tässä tilanteessa linssileikkaus voi olla myös sinulle hyvä vaihtoehto.

Ikänäkölinssileikkaus sopii myös niille, joilla on alkavia kaihimuutoksia; ikänäkölinssileikkauksen jälkeen ei tule enää harmaakaihia.

Varaa aika sairaalaoptikon 60 min esitutkimukseen

Sairaalaoptikkomme kartoittaa silmiesi terveydentilan laajojen tutkimusten avulla ja arvioi sopisiko ikänäkölinssileikkaus sinulle. 

Maksuttomassa optikon esitutkimuksessa käynti ei velvoita sinua varaamaan leikkausaikaa. 

Piilolinssejä ei voi käyttää viikkoon ennen esitutkimusta eikä leikkausta. Tutkimuksessa käytetään pupilleja laajentavia silmätippoja, jotka sumentavat lähinäköä loppupäiväksi.

Varaa aika optikolle

Huolellinen sairaalaoptikon tekemä esitutkimus ennen leikkausta

Ennen ikänäkölinssileikkausta tehdään laaja ja perusteellinen sairaalaoptikon suorittama maksuton 60 minuutin esitutkimus.

Sairaalaoptikon esitutkimus silmäleikkausta varten sisältää:

  • silmänpaineen mittauksen
  • henkilökohtaisen näkötilanteen kartoituksen
  • taittovirheiden määrityksen
  • sarveiskalvon tutkimuksen
  • silmien terveydentilan arvioinnin
  • tarvittavien linssien voimakkuuksien määrityksen

Lisäksi tehdään tarvittaessa silmän kerroskuvaustutkimus (OCT).

Näiden mittausten perusteella selvitetään silmäsi terveydentila ja arvioidaan sopiiko ikänäkölinssileikkaus sinulle. 

Mikäli tutkimusten perusteella ikänäkölinssileikkaus olisi mahdollista, varataan sinulle aika leikkaavan silmäkirurgin maksulliselle vastaanotolle.
Hän analysoi sairaalaoptikon tekemät esitutkimukset, varmistaa silmiesi terveydentilan ja valitsee juuri sinun silmillesi parhaat linssivaihtoehdot.

Maksuton esitutkimus ei velvoita sinua varaamaan aikaa silmäleikkaukseen.

Lisäksi mikäli sairaalaoptikon tutkimuksissa ilmenee jotain silmäsairauteen viittaavaa, ohjataan sinut silmälääkärin maksulliselle vastaanotolle. 

 

Ajan sairaalaoptikon tekemään silmäleikkauksen esitutkimukseen varaat helposti nettiajanvarauksestamme tästä

Huomioithan, että piilolinssien käyttö tulee lopettaa 1 viikon ennen esitutkimusta. Esitutkimuksessa käytetään pupilleja laajentavia silmätippoja, jotka sumentavat lähinäköä loppupäiväksi.

 

Eira Silmäklinikalla vuosien kokemus ja parhaat linssivaihtoehdot

Olemme tehneet silmäleikkauksia Helsingissä jo vuodesta 1996 asti käyttäen aina uusimpia menetelmiä ja linssivaihtoehtoja. Vuosien kokemus yhdistettynä huipputeknologiaan tekevät tutkimuksista ja silmäleikkauksista laadukkaita ja turvallisia.

Linssileikkauksen vaiheet

Ennen ikänäkölinssileikkausta

Tapaat leikkaavan silmäkirurgin ennen leikkausta. Hän käy kanssasi läpi tutkimustulokset sekä suositellun leikkausmenetelmän. Huomioithan, että sinun tulee olla 1 viikko ilman piilolinssejä ennen silmäleikkausta.

Ikänäkölinssileikkauksen aikana

Ikänäkölinssileikkaus tehdään samalla tavoin kuin kaihileikkaus korvaamalla silmän oma mykiö uudella linssillä. Leikkauksessa molempiin silmiin asennetaan moniteholinssit. Linssileikkaus voidaan tehdä terveeseen ikänäköiseen silmään tai silmään, jossa on jo kaihimuutoksia.

Ikänäkölinssileikkaus on kivuton toimenpide, joka kestää noin 10-20 minuuttia ja leikkauksesta pääsee kotiin pian toimenpiteen jälkeen.

 

Ikänäkölinssileikkauksen jälkeen

Toipuminen on nopeaa ja näkö kirkastuu asteittain muutaman päivän aikana. Antibioottitippoja käytetään muutama viikko. Sairasloman tarve on työstä riippuen 3-7 vrk ja myöskään autolla ajo ei ole sallittua viikkoon.

Leikkauksen jälkeen esiintyy usein silmien kuivumista, joka ilmenee hiekan tunteena ja silmien kirvelynä. Se on yleensä ohimenevää ja kostutustipat auttavat oireisiin.

Näkö ikänäkölinssileikkauksen jälkeen

Ikänäkölinssileikkausten tulokset ovat erinomaisia. Joskus kuitenkin pidempiaikaiseen ja erityistä tarkkuutta vaativaan lähityöhön tarvitaan lasit leikkauksen jälkeenkin.

Hämäränäössä voi joillakin henkilöillä esiintyä muutoksia kuten valon hajoamista, joka johtuu moniteholinssin optisista ominaisuuksista. Tämä ei kuitenkaan estä esim. autolla ajoa pimeässä.

Koska silmän omat mykiöt on vaihdettu, ikänäkömuutokset eivät enää etene.
Ikänäkölinssileikkauksen jälkeen silmiin ei voi enää kehittyä harmaakaihia.
Muutamalla prosentilla potilaista elimistön omat solut samentavat takakapselin leikkauksen jälkeen eli kehittyy nk. jälkikaihi, joka aiheuttaa näön heikentymistä. Ennen leikkausta muutosta ei pysty ennustamaan. Jälkikaihi hoidetaan tekemällä takakapselin avaus YAG-laserilla, jolloin näkö kirkastuu normaaliksi. Laseravaus voidaan tehdä vastaanoton yhteydessä eikä se vaadi erityistä valmistautumista tai jälkihoitoa.

Usein kysyttyä: ikänäön korjaaminen linssileikkauksella

Sattuuko linssileikkaus? Pääsenkö eroon silmälaseista? Eiran sairaalan optometristi Leea Hotti vastaa yleisimpiin kysymyksiin linssileikkauksesta.
Lue usein kysytyt kysymykset
Seuraavat vapaat ajat ikänäköleikkauksen esitutkimukseen
to 25.7.
08.30
1 h 0 min
Optikko Emilia Valonen Eiran sairaalassa tekee silmätutkimuksia sekä esitukimuksia silmäleikkausta varten ja on Eira Kuivasilmäklinikan asiantuntija.
Valonen Emilia
Optikko
Eiran lääkäriasema
Esitutkimus silmäleikkausta varten
Näytä seuraavat vapaat ajat
Kokemuksia ikänäkölinssileikkauksesta

”Toimenpide kesti vain 10–15 minuuttia. Reilun tunnin kuluttua leikkauksesta olin matkalla kotiin.”
— Ville Norra

"Linssileikkaus vaikutti elämänlaatuun fantastisesti. Suosittelen lämpimästi!
— Pirkka-Pekka Petelius

 "Elämä on tarkentunut merkittävästi kotona ja töissä. Näen, mitä mausteita ruokaan laitan. Keikalla on mahtavaa nähdä biisilista kunnolla pitkästä aikaa!
— Virve Rosti

"Olen erittäin tyytyväinen linssileikkaukseen, harmi vaan etten aiemmin tullut leikkaukseen. Silmälasit olivat aina tiellä, ja nyt en tarvitse laseja ollenkaan. Näköni on kuin pikkupojalla. Suosittelen!
— Risto

Lue lisää kokemuksia ikänäkölinssileikkauksesta
Eiran sairaalassa ikänäkölinssileikkauksia tekevät kirurgit
Silmäkirurgi Kirsi-Tiina Kukkonen Eiran sairaalassa, erityisosaamista verkkokalvokirurgia, kaihi-, ikänäkö- ja SMILE laserleikkaukset. Kukkonen Kirsi-Tiina Silmätautien erikoislääkäri, silmäkirurgi Varaa aika
Silmäkirurgi Petri Oksman Eiran sairaalassa, erityisosaaminen SMILE-laserleikkaus, ikänäkö linssileikkaus, kaihileikkaus, ikänäkö Blended Vision -laserleikkaus. Oksman Petri Silmätautien erikoislääkäri, silmäkirurgi Varaa aika
Silmäkirurgi Sakari Suominen tekee silmien laserleikkauksia, linssikirurgiaa ja kaihileikkauksia Eiran sairaalassa. Suominen Sakari Silmätautien erikoislääkäri, Silmäkirurgi Varaa aika
Hinnasto
Ikänäkösilmäleikkaukset

Hinta  

Esitutkimus
   
Optikon esitutkimus silmäleikkausta varten, 60 min
0 €   

Toimenpiteet

Hinta
 

Eiran Terveystili*
 
Linssileikkaus moniteholinssillä
2750 € /silmä
5500 € /molemmat
silmät
225,73 €/kk
465,33 €/kk
Linssileikkaus hajataittoa korjaavalla  moniteholinssillä 3290 €/silmä
6580 €/molemmat
silmät
281,17 €/kk
555,33 €/kk

Jälkitarkastukset

Hinta
 
1 kk leikkauksen jälkeen silmälääkärin vastaanotolla 140-180 €  
6 kk leikkauksen jälkeen optikon vastaanotolla 68 €  

Silmäkirurgit
   
Kukkonen Kirsi-Tiina, silmätautien erikoislääkäri, silmäkirurgi
Oksman Petri, silmätautien erikoislääkäri, silmäkirurgi
Suominen Sakari, silmätautien erikoislääkäri, silmäkirurgi
   

Vastaanottokäynnin hintaan lisätään poliklinikkamaksu 26,30 €. Kanta-maksu on 2,70 € ja veloitetaan kaikista Omakantaan tallennettavista käynneistä., paitsi maksuttomasta esitutkimuksesta. Asiantuntijakohtaiset hinnat löydät asiantuntijan omasta profiilista. * Eiran Terveystilillä esim. 12 kk:n korottomalla osamaksulla (sisältää käsittelymaksut yht. 84 €).

Lue lisää Silmäklinikan palveluista
Eiran sairaalan sairaalaoptikot

Silmätaudit ja silmäkirurgia

Säännöllinen silmälääkärillä käynti auttaa ehkäisemään silmäsairauksia. Eira Silmäklinikalla korjaamme näön taittovirheet, ikänäköä sekä kaihia kokemuksella ja jonottamatta. Hoidamme myös kuivasilmäisyyttä. Asiantuntevuus yhdistettynä huipputeknologiaan tekevät toimenpiteistä meillä Eirassa nopeita ja turvallisia.

Lue lisää
Ikanako_potilas_jalkeen_600x450.jpg

Ikänäkö ja/tai monitehot

Ikänäköleikkaus auttaa sinua näkemään sekä kauas että lähelle. Moniteholaseista pääset eroon ikänäkölinssileikkauksella. Tule kysymään ja keskustelemaan leikkausvaihtoehdoista yhdessä sairaalaoptikkomme kanssa.

Lue lisää
Optikko_Emilia_600x450.jpg

Optikon esitutkimus silmäleikkausta varten

Varaa aika sairaalaoptikon perusteelliseen esitutkimukseen. Esitutkimuksessa selvitetään silmiesi terveydentila ja näkökyky ja tutkimuksen jälkeen suositellaan juuri sinulle sopivin leikkausmenetelmä. Esitutkimuksessa käynti ei velvoita sinua varaamaan leikkausaikaa.

Lue lisää
Kysy lisää Eiran palveluista
Nimi
Puhelin
Email
Viesti