mitä on ikänäkö?

Ikänäkö johtuu silmän oman linssin eli mykiön joustavuuden luonnollisesta vähenemisestä eli silmän kyky tarkentaa lähelle heikkenee iän myötä. Oireiden ilmeneminen on kovin yksilöllistä, mutta yleensä jo 40 ikävuoden jälkeen voit itse havaita näön heikkenemisen. Lukiessa ja muissa tarkkaa lähinäköä vaativissa askareissa huomaat, että tarvitset lisää valoa nähdäksesi kunnolla.

 

MIKÄ ON ikänäkölinssileikkaus?

Ikänäkölinssileikkaus on leikkaus, jossa silmän oma linssi eli mykiö korvataan asentamalla silmään moniteholinssi. Ikänäkölinssileikkauksessa silmän näkökyky korjataan siis niin, että leikkauksen jälkeen näet molemmilla silmillä sekä kauas että lähelle. Leikkauksessa korjataan myös mahdollinen hajataitto.
Menetelmä on samanlainen kuin kaihileikkauksessa, mutta erona on se, että kaihileikkauksessa silmään asetetaan yksiteholinssi ja ikänäkölinssileikkauksessa silmään asetetaan moniteholinssi.
 

Kenelle ikänäkölinssileikkaus sopii?

Ikänäkölinssileikkaus sopii erityisen hyvin moniteholaseja käyttäville yli 45 vuotiaille silloin, kun laserleikkaus ei sovi leikkausmenetelmäksi ja halutaan nähdä ilman silmälaseja sekä kauas ja lähelle.

Jos sinulla on ollut jo nuoruudesta alkaen pluslasit, iän myötä näkeminen voi muuttua siten, että plusvoimakkuutesi kasvaa johtuen lähinäön ikämuutoksesta ja joudut hankkimaan entistä paksummat silmälasit. Tässä tilanteessa linssileikkaus voi olla myös sinulle hyvä vaihtoehto.

Ikänäkölinssileikkaus sopii myös niille, joilla on alkavia kaihimuutoksia; ikänäkölinssileikkauksen jälkeen ei tule enää harmaakaihia.
 

Huolellinen sairaalaoptikon tekemä esitutkimus ennen leikkausta

Ennen ikänäkölinssileikkausta tehdään laaja ja perusteellinen sairaalaoptikon suorittama 60 min esitutkimus.

Sairaalaoptikon esitutkimus silmäleikkausta varten sisältää:

  • silmänpaineen mittauksen
  • henkilökohtaisen näkötilanteen kartoituksen
  • taittovirheiden määrityksen
  • sarveiskalvon tutkimuksen
  • silmien terveydentilan arvioinnin
  • tarvittavien linssien voimakkuuksien määrityksen

Lisäksi tehdään tarvittaessa silmän kerroskuvaustutkimus (OCT).

Näiden mittausten perusteella selvitetään silmäsi terveydentila ja arvioidaan sopiiko ikänäkölinssileikkaus sinulle.

Leikkaava silmäkirurgi analysoi sairaalaoptikon tekemät esitutkimukset ja antaa suosituksen sopivasta leikkausmenetelmästä.

Mikäli tutkimuksissa ilmenee jotain silmäsairauteen viittaavaa, ohjataan sinut silmälääkärin vastaanotolle tarkastukseen.

Esitutkimus ei velvoita sinua varaamaan aikaa silmäleikkaukseen.

 

Ajan sairaalaoptikon tekemään silmäleikkauksen esitutkimukseen varaat helposti nettiajanvarauksestamme tästä

Huomioithan, että piilolinssien käyttö tulee lopettaa 1 viikon ennen esitutkimusta. Esitutkimuksessa käytetään pupilleja laajentavia silmätippoja, jotka sumentavat lähinäköä loppupäiväksi.

 

Eira Silmäklinikalla vuosien kokemus ja parhaat linssivaihtoehdot

Olemme tehneet silmäleikkauksia Helsingissä jo vuodesta 1996 asti käyttäen aina uusimpia menetelmiä ja linssivaihtoehtoja. Vuosien kokemus yhdistettynä huipputeknologiaan tekevät tutkimuksista ja silmäleikkauksista laadukkaita ja turvallisia.

Linssileikkauksen vaiheet

Ennen ikänäkölinssileikkausta

Tapaat leikkaavan silmäkirurgin ennen leikkausta. Hän käy kanssasi läpi tutkimustulokset sekä suositellun leikkausmenetelmän.
Huomioithan, että sinun tulee olla 1 vko ilman piilolinssejä ennen silmäleikkausta.

Ikänäkölinssileikkauksen aikana

Ikänäkölinssileikkaus tehdään samalla tavoin kuin kaihileikkaus korvaamalla silmän oma mykiö uudella linssillä. Leikkauksessa molempiin silmiin asennetaan moniteholinssit. Linssileikkaus voidaan tehdä terveeseen ikänäköiseen silmään tai silmään, jossa on jo kaihimuutoksia.

Ikänäkölinssileikkaus on kivuton toimenpide, joka kestää noin 10-20 minuuttia ja leikkauksesta pääsee kotiin pian toimenpiteen jälkeen.

 

Ikänäkölinssileikkauksen jälkeen

Toipuminen on nopeaa ja näkö kirkastuu asteittain muutaman päivän aikana. Antibioottitippoja käytetään muutama viikko. Sairasloman tarve on työstä riippuen 3-7 vrk ja myöskään autolla ajo ei ole sallittua viikkoon.

Leikkauksen jälkeen esiintyy usein silmien kuivumista, joka ilmenee hiekan tunteena ja silmien kirvelynä. Se on yleensä ohimenevää ja kostutustipat auttavat oireisiin.

Näkö ikänäkölinssileikkauksen jälkeen

Ikänäkölinssileikkausten tulokset ovat erinomaisia. Joskus kuitenkin pidempiaikaiseen ja erityistä tarkkuutta vaativaan lähityöhön tarvitaan lasit leikkauksen jälkeenkin.

Hämäränäössä voi joillakin henkilöillä esiintyä muutoksia kuten valon hajoamista, joka johtuu moniteholinssin optisista ominaisuuksista. Tämä ei kuitenkaan estä esim. autolla ajoa pimeässä.

Koska silmän omat mykiöt on vaihdettu, ikänäkömuutokset eivät enää etene.
Ikänäkölinssileikkauksen jälkeen silmiin ei voi enää kehittyä harmaakaihia.
Muutamalla prosentilla potilaista elimistön omat solut samentavat takakapselin leikkauksen jälkeen eli kehittyy nk. jälkikaihi, joka aiheuttaa näön heikentymistä. Ennen leikkausta muutosta ei pysty ennustamaan. Jälkikaihi hoidetaan tekemällä takakapselin avaus YAG-laserilla, jolloin näkö kirkastuu normaaliksi. Laseravaus voidaan tehdä vastaanoton yhteydessä eikä se vaadi erityistä valmistautumista tai jälkihoitoa.

Varaa aika sairaalaoptikon 60 min esitutkimukseen

Sairaalaoptikkomme kartoittaa silmiesi terveydentilan laajojen tutkimusten avulla. Silmäkirurgi analysoi tehdyt tutkimukset ja arvio sopiiko ikänäköleikkaus sinulle.
Esitutkimuksessa käynti ei velvoita sinua varaamaan leikkausaikaa.

Esitutkimus nyt veloituksetta (arvo 180 €). Ei muita kuluja.

Piilolinssejä ei voi käyttää viikkoon ennen esitutkimusta eikä leikkausta. Tutkimuksessa käytetään pupilleja laajentavia silmätippoja, jotka sumentavat lähinäköä loppupäiväksi.

Varaa aika optikolle
Seuraavat vapaat ajat
ma 1.11.
09.20
1 h 0 min
Hotti Leea
Optikko
Eiran lääkäriasema
Esitutkimus silmäleikkausta varten
ma 1.11.
10.30
1 h 0 min
Hotti Leea
Optikko
Eiran lääkäriasema
Esitutkimus silmäleikkausta varten
ma 1.11.
13.30
1 h 0 min
Hotti Leea
Optikko
Eiran lääkäriasema
Esitutkimus silmäleikkausta varten
Näytä seuraavat vapaat ajat
Kokemuksia ikänäkölinssileikkauksesta

"Linssileikkaus vaikutti elämänlaatuun fantastisesti. Suosittelen lämpimästi!
-Pirkka-Pekka Petelius
 

"Elämä on tarkentunut merkittävästi kotona ja töissä. Näen, mitä mausteita ruokaan laitan. Keikalla on mahtavaa nähdä biisilista kunnolla pitkästä aikaa!
-Virve Rosti

 

"Olen erittäin tyytyväinen linssileikkaukseen, harmi vaan etten aiemmin tullut leikkaukseen. Silmälasit olivat aina tiellä, ja nyt en tarvitse laseja ollenkaan. Näköni on kuin pikkupojalla. Suosittelen!
-Risto

Lue lisää kokemuksia ikänäkölinssileikkauksesta
Eiran sairaalassa ikänäkölinssileikkauksia tekevät kirurgit
Kukkonen Kirsi-Tiina Silmätautien erikoislääkäri, silmäkirurgi Varaa aika
Mattila Jaakko Silmätautien erikoislääkäri, silmäkirurgi Varaa aika
Oksman Petri Silmätautien erikoislääkäri, silmäkirurgi Varaa aika
Hinnasto
Ikänäkösilmäleikkaukset

Hinta  
Esitutkimus:    
Optikon esitutkimus silmäleikkausta varten, 60 min  TARJOUS
sis. silmäkirurgin arvion 
nyt 0 € (arvo 180 €)  
Toimenpiteet: Hinta  Eiran Terveystili* 
Laserleikkaus Blended Vision UUTUUS! 1980 €/silmä  168,90 €/kk 
Linssileikkaus moniteholinssillä
2490 €/silmä 211,40 €/kk
Linssileikkaus hajataittoa korjaavalla  moniteholinssillä 3290 €/silmä 278,10 €/kk
Jälkitarkastukset: Hinta  
1 kk leikkauksen jälkeen silmälääkärin vastaanotolla 100-150 €  
6 kk leikkauksen jälkeen optikon vastaanotolla 61 €  

Hintoihin lisätään poliklinikkamaksu 19,90 € ja Kanta-maksu 1,95 €, paitsi maksuttomaan esitutkimukseen.
* Eira Terveystilillä esim. 12 kk:n kuluttomalla ja korottomalla osamaksulla.

Lue lisää Silmäklinikan palveluista

Silmätaudit ja silmäkirurgia

Eira Silmäklinikalla korjaamme näön taittovirheet, ikänäköä sekä kaihia kokemuksella ja jonottamatta. Asiantuntevuus yhdistettynä huipputeknologiaan tekevät toimenpiteistä meillä Eirassa nopeita ja turvallisia.

Lue lisää

Ikänäkö ja/tai monitehot

Ikänäköleikkaus auttaa sinua näkemään sekä kauas että lähelle. Moniteholaseista pääset eroon joko linssileikkauksella tai uudella Blended Vision -laserleikkauksella. Tule kysymään ja keskustelemaan leikkausvaihtoehdoista yhdessä sairaalaoptikkomme kanssa.

Lue lisää

Ikänäkö Blended Vision -laserleikkaus

Nyt laserilla eroon moniteholaseista! Ikänäkö on normaalia iän myötä tulevaa lähinäön heikkenemistä. Uusi Laser Blended Vision on ensimmäinen laserleikkaus, jolla saavutetaan tarkka näkö lähelle, kauas ja välietäisyydelle, sekä korjataan myös hajataitto.

Lue lisää

Optikon esitutkimus silmäleikkausta varten

Varaa aika sairaalaoptikon perusteelliseen esitutkimukseen. Esitutkimuksessa selvitetään silmiesi terveydentila ja näkökyky ja tutkimuksen jälkeen suositellaan juuri sinulle sopivin leikkausmenetelmä. Esitutkimuksessa käynti ei velvoita sinua varaamaan leikkausaikaa.

Lue lisää
Kysy lisää Eiran palveluista
Nimi
Puhelin
Email
Viesti