Viktigt att diagnosticera endometrios i tid

Endometrios, är en vanlig gynekologisk sjukdom. Hos patienter med endometrios växer livmoderslemhinna utanför livmodern, där det orsakar en kronisk inflammatorisk reaktion i vävnaderna. Enligt nuvarande uppfattning bildas de smärtsamma endometrioshärdarna då menstruationsblod läcker in i bukhålan.
Härdar kan finnas i äggstockarna, bukhinnan, tarmen eller urinblåsan.

Cirka 5–10% av kvinnor i fertil ålder lider av endometrios. Risken för endometrios är 7 gånger högre om en nära släkting har fått diagnosen endometrios. Endometrios kan orsaka infertilitet.


Symtom

Endometrios kan ge symtom redan i tonåren. Sjukdomen lugnar sig så småningom i klimakteriet då estrogenproduktionen avtar.

Symtomen på endometrios varierar beroende på var den är och svårighetsgraden av sjukdomen. Menstruationssmärta är det främsta, men sällan det enda, symtomet.
Det vanligaste problemet är smärta i nedre delen av magen, som är stark under menstruationen, men det är också typiskt att smärtan börjar flera dagar innan.
Smärtsymtom kommer ofta cykliskt, men vid en svår form av sjukdomen är smärtan kontinuerlig.

Till sjukdomen hör även smärta vid samlag, vibrerande smärta eller blödningsstörningar. Blödningsstörningar är vanligtvis droppblödningar, sällan kraftiga menstruationsblödningar.


Diagnostisering av endometrios

Det vanligaste upptäckten vid en gynekologisk undersökning är smärta och ömhet på baksidan av livmodern. Det kommer inte nödvändigtvis fram vid lindrig endometrios.
Om endometrios åtföljs av ett endometriom som har vuxit inuti äggstocken kan äggstocken vara tydligt förstorad vid den inre undersökningen.
Endometrios upptäcks lättast genom en ultraljudsundersökning, som gynekologen gör på mottagningen.


Behandling av endometrios

Vid lindrig endometrios är antiinflammatoriska läkemedel den primära behandlingsformen.

Man behandlar endometriossmärta med läkemedel som minskar utsöndringen av östrogen från äggstockarna, ofta för att förebygga blödningar.
Kombinationspiller lindrar vanligtvis symtomen effektivt genom att minska smärta, jämna ut blödningar och förhindrar ofta även endometriosen att försämras. P-piller kan också användas som en kontinuerlig behandling utan några uppehållsveckor för att hålla borta blödningarna.
Hormonspiralen gör att blödningen minskar eller upphör, så det kan också vara ett behandlingsalternativ om det inte finns önskemål om en graviditet.

Kontinuerlig behandling av gulkroppen hjälper också effektivt mot symtomen.
Det finns flera alternativ för gulkroppshormonbehandlingar och deras mål är att stoppa blödningarna och samtidigt minska östrogenutsöndringen i äggstockarna.
Gulkroppshormonbehandling kan förorsaka klimakteriesymtom och osteoporos.

Vid svår endometrios krävs operation om symtomen inte kan lindras med medicinbehandling, om det finns svåra avförings- eller urineringsproblem eller om en stor endometrioscysta har hittats i äggstocken.
Härdar av endometrios kan avlägsnas kirurgiskt, men sjukdomen lätt kan återkomma. Om det inte finns önskan på graviditet, fortsätter hormonbehandlingen vanligtvis efter operationen.

Härdarna tas bort med hjälp av titthålsoperation, vilket stoppar eller åtminstone minskar smärtan.

Forskning har visat, att också avlägsnande av en lindrig endometrios kan i vissa fall vara fördelaktigt vid behandling av infertilitet, eftersom endometriosvävnad skapar en ogynnsam miljö för befruktning. I samma titthålsundersökning kan man avgöra om äggledarna är öppna.


Förebyggande av endometrios

Endometrios kan inte förebyggas, men dess symtom och tillväxt kan förhindras genom att använda p-piller. Även hormonspiralen har visat sig förhindra en försämring av endometrios, likaså graviditet och lång amning.Boka tid till gynekologens mottagning

Boka tid till gynekologens mottagning för diagnostisering av endometrios och för att utreda den för dig lämpligaste vårdformen.
Eira sjukhus gynekologer
Kilpio_Olivia.jpg Kilpiö Olivia Specialist i obstetrik och gynekologi Boka tid
Mikkola_Tomi_Sakari.jpg Mikkola Tomi Sakari Specialist i kvinnosjukdomar och förlossningar samt urogynekologi Boka tid
Rangdell_Ritva.jpg Rangdell Ritva Specialist i kvinnosjukdomar och förlossningar Boka tid
Söderström-Anttila_Viveca.jpg Söderström-Anttila Viveca Specialist i kvinnosjukdomar, obstetrik och gynekologisk endokrinologi Boka tid
Tuomikoski_Pauliina.jpg Tuomikoski Pauliina Specialist i obstetrik och gynekologi Boka tid
Följande lediga tider
mån 24.6
13:30
30 min
Tuomikoski_Pauliina.jpg
Tuomikoski Pauliina
Specialist i obstetrik och gynekologi
Eira läkarstation

Vänligen observera att jag inte skriver ut recept på lugnande eller sömnmedicin eller förnyar recept från andra specialområden.

Vid behov håller jag mottagning även på distans via telefon eller videokontakt. Ifall du önskar boka en distansmottagningstid, vänligen ring vår kundservice på 09 1620 570. 

Visa följande lediga tider
Läs mera om våra hälsotjänster för kvinnor
Gynekologia_juokseva_nainen_600x450.jpg

Gynekologens mottagning

En gynekolog är en läkare som är specialiserad på kvinnosjukdomar och förlossningar och behandlar kvinnan holistiskt med betoning på fertilitet och sexuell hälsa. Gynekologen är specialist på kvinnohälsa från den första menstruationen till tiden efter klimakteriet. För många kvinnor är regelbundna besök på gynekologens mottagning en viktig del av att ta hand om sin hälsa.

Läs mer
Gynekologia_naiset_jumpassa_600x450.jpg

Gynekologiska framfall

Framfall uppstår då bindväven i bäckenbotten försvagas och livmodern och slidans vägg sjunker. Symptomen på livmoderframfall kan t.ex. vara en känsla av tyngd i underlivet, som om något putar ut från slidmynningen och svårigheter att tömma urinblåsan eller tarmen.

Läs mer
Gynekologia_myoomat.jpg

Riklig menstruation, myom och andra avvikande blödningar

Rikliga menstruationsblödningar är vanliga; till och med var tredje kvinna har det i något skede av livet. Myom är en vanlig orsak till rikliga blödningar, men i bakgrunden kan finnas andra orsaker, som är skäl att reda ut.

Läs mer
Gynekologia_vastaanotolla_600x450.jpg

Hysterektomi - borttagning av livmoder

Operationer där man tar bort livmodern har minskat till en följd av en ökad användning av hormonspiral. Ändå kan borttagning av livmodern bli aktuell vid livmoderframfall, blödningar och myom. På Eira sjukhus får man snabbt en tid till operation och eftervården sker tryggt under den opererande läkarens uppsikt.

Läs mer
Gynekologia_juokseva_nainen2_600x450.jpg

Urinläckage - d.v.s. urininkontinens

Var femte medelålders kvinna lider av urinläckage, d.v.s. urininkontinens. Besvärande inkontinens ökar med åldern. Det finns olika typer av inkontinens och det lönar sig att ta upp problemet med en sakkunnig gynekolog, för det finns effektiv hjälp mot det.

Läs mer
Gynekologia_Roosanauha_yleinen_600x450.jpg

Bröstcancer och relaterade undersökningar

Det är viktigt att var och en regelbundet undersöker sina bröst själv och vid behov ytterligare går på mammografi- och ultraljudsundersökning.

Läs mer
Gynekologia_nuori_600x450.jpg

Gynekologisk mottagning för unga

Redan som ung är det bra att skapa kontakt med en gynekolog, som man snabbt får hjälp av vid behov.

Läs mer
Eira-Naisten-Terveysklubi_SV_600x450.jpg

Eira Hälsoklubb för kvinnor

Tar du hand om alla andra, men glömmer din egen hälsa? Saknar du regelbunden information om ditt hälsotillstånd? Just för dig har vi grundat nya och unika Eira Hälsoklubb för Kvinnor! Som klubbmedlem får du årligen en kallelse till en hälsocheck och du kan när som helst konsultera Hälsoklubbens Egenskötare. Eira Hälsoklubb för kvinnor är det bästa och enklaste sättet att ha regelbunden koll på sin hälsa!

Läs mer
Prislista
Gynekologi Pris   
Gynekologisk mottagning, inkluderar inte papa-prov eller ultraljudsundersökning     från 135 €   
 
 
Specialister
   
Kilpiö Olivia, gynekolog
Mikkola Tomi Sakari, Specialist i kvinnosjukdomar och förlossningar samt urogynekologi
Rangdell Ritva, Specialist i kvinnosjukdomar och förlossningar
Söderström-Anttila Viveca, Specialist i kvinnosjukdomar, obstetrik och gynekologisk endokrinologi
Tuomikoski Pauliina, Specialist i obstetrik och gynekologi
   
Gynekologiska undersökningar och provtagningar    
Gynekologiskt cellprov dvs. papa-prov 69 €  
HPV-test (papillomvirus) 142 €
 
HPV + papa-prov 182 €
 
Klamydiatest 81 €  
Prolapskub 58 €  
Prolapsring 23 €  
Bedövning vid gynekologiska ingrepp 30 €  
Ultraljudsundersökning av livmodern, sekundära organ och nedre delen av buken genom slidan
från 125 €  
     
Mammografi och ultraljudsundersökning av brösten (kräver läkarremiss)
   
Ultraljudsundersökning av brösten (kräver läkarremiss)
   
Preventivspiraler
 
Hormonspiral 169 €  
Kopparspiral NovaT300 169 €  
Kopparspiral FlexiT 109 €  
Insättning av preventivspiral (inkl. gynekologmottagning, ultraljudsundersökning) från 250 €  
Gynekologiska ingrepp Pris  Eira Hälsokonto*
TVT inkontinensoperation, lokalbedövning och sedation
3296 € 281,67 €/mån
Hysteroskopi i narkos 3896 € 331,67 €/mån
Prolapsoperation på livmodern i narkos 6251 € 527,92 €/mån
Avlägsnande av livmodern i narkos 7305 € 615,75 €/mån

Till mottagningspriset tilläggs poliklinikavgift 26,30 €. Kanta-avgiften är 2,70 € och debiteras för alla mottagningsbesök som sparas i Mina Kanta-sidor.

*Eiras Hälsokonto: t.ex. med 12 månaders räntefri delbetalning (inkluderar administrationsavgift 84 €).

Fråga mera om Eiras tjänster
Namn
Telefon
E-post
Meddelande