muista turvavälit ja käsihygienia myös influenssan ja norotartuntojen torjunnassa

Virukset ja flunssat leviävät pisaratartuntana tai kosketuksen välityksellä. Ensisijaisena neuvona flunssan ja norovirusten torunnassa ovat hyvä käsihygienia ja turvavälit. Esim. norovirus elää useita vuorokausia kaiteissa ja ovien kahvoissa. Mikäli turvavälejä ei ole mahdollista noudattaa kasvomaski antaa lisäsuojaa myös flunssaa ja norotartuntoja vastaan.

Kausi-influenssa on virusinfektio, jonka oireet ovat vakavammat kuin normaalin flunssan ja influenssaa vastaan tehokkain tapa suojautua on ottaa influenssarokotus ajoissa. Koronan  vuoksi on tänä syksynä ja talvena erityisen tärkeää suojautua influenssalta.

Mikäli mahdollista vältä pahimpina ruuhka-aikoina julkisia kulkuvälineitä ja ruuhkaisia tiloja, joissa turvavälejä on vaikea pitää. Nyt viimeistään on hyvä ottaa käyttöön hyötyliikunta ja valita kävely tai pyöräily julkisen liikenteen sijaan aina kun se on mahdollista.

Muistathan, että kasvomaski on hyvä riisua vasta kotona julkisen liikenteen ja ruuhkaisten tilanteiden jälkeen ja pestä kädet heti huolellisesti. Mikäli käsien pesu ei ole mahdollista, käsidesin käyttö on suositeltavaa.

Norovirus elää pitkään pinnoilla - ja myös elimistössä, joten muista pysyä eristyksessä tarpeeksi pitkään!

Jos kuitenkin sairastut, älä lähde liian aikaisin tartuttamaan muita

Vatsatautien muistisääntö: viimeisestä oksennuksesta/ripuloinnista 48 tunnin eristys. Eli jos tiistaiaamuna vielä oksentaa, voi töihin palata aikaisintaan torstaina. 

 

Asiantuntijoina artikkelissa ovat Eira Omahoitajat Nina Klärich ja Karolina Keskikallio.