MITÄ ON KOLESTEROLI?

Kolesteroli on rasvan kaltainen aine, joka kulkee verenkierrossa lipoproteiinien avulla. Elimistö valmistaa itse kolesterolia ja sitä saadaan myös ravinnosta.

Kolesteroli on elimistölle välttämätön aine jota tarvitaan solukalvojen rakennusaineena sekä eräiden hormonien ja sappihappojen muodostamiseen.

Liiallinen kolesterolia verenkierrossa on kuitenkin haitallista. Korkeat kolesteroliarvoja ei voi itse tunnistaa, arvot voivat olla korkeat myös normaalipainoisella, ja siksi ne on hyvä mittauttaa säännöllisesti. 

 

Veren kolesteroli ja lipoproteiinit LDL ja HDL

Kolesterolia kuljettaa verenkierrossa "kuljetuspakkaukset" lipoproteiinit LDL ja HDL.
LDL-lipoproteeini kuljettaa suurimman osan veren kolesterolista kudoksiin. Jos kolesterolia on paljon, sitä alkaa kertymään valtimoiden seinämiin ja riskinä on valtimoiden tukkeutuminen.
HDL-lipoproteiini -kuljetuspakkauksia on vähemmän ja niiden tehtävä on kuljettaa kolesterolia pois kudoksista. Esimerkiksi valtimoin seinämistä.

Koska suurentunut määrä LDL-kolesterolia aiheuttaa haittaa, sitä kutsutaan usein "pahaksi" kolesteroliksi ja hyödyllistä LDL-kolesterolia kutsutaan "hyväksi" kolesteroliksi. 

 

VEREN KOLESTEROLIN MITTAAMINEN

Sydänterveyden kannalta on tärkeää olla selvillä kolesteroliarvoista. Sepelvaltimotaudin riskiä arvioitaessa on kolesterolilla merkittävä rooli.

Eiran laboratoriossa saat tietää veren kolesteroliarvot helposti. Veren rasvat eli lipidit -tutkimuspaketti sisältää kokonaiskolesterolin mittauksen, hyvän ja huonon kolesterolin sekä veren triglyseridimittauksen. Uusi kansainvälinen näytteenoton suositus ei vaadi paastoa, joten voit tulla tutkimukseen milloin vain aukioloaikoinamme, myös ilman lähetettä.


P-Lipidit -tutkimuspaketti sisältää:

  • P-Kol kokonaiskolesteroli
  • P-Kol-HDL (”hyvä” kolesteroli)
  • P-Kol-LDL (”huono” kolesteroli)
  • P-Trigly triglyseridit

 

Kolesteroliarvoihin vaikuttaminen

Kun haitallisen, LDL-kolesterolin, pitoisuudet ovat liian korkeat, voi tilanne johtaa sydän- ja aivoveritulppaan. LDL ahtauttaa valtimoita ja sen pitoisuuden alentaminen onkin erittäin tärkeää.
Hyvänlaatuinen HDL-kolesteroli taas suojaa valtimoita, joten sen pitoisuuden lisääminen on toivottavaa.

Kolesteroliarvoihin voidaan vaikuttaa ruokavalion ja liikunnan avulla. Liikunnan lisääminen ja hyvien rasvojen määrä sekä laatu, kannattaa ottaa tarkasteluun ensimmäisenä. Joskus kuitenkin tarvitaan lääkettä hillitsemään korkeata kolesterolia.

Tule mittauttamaan kolesterolisi

Mittaukseen voi tulla ilman lähetettä sekä ilman ajanvarausta suoraan laboratorioomme

Eiran sairaalan laboratorio
Osoite: Laivurinkatu 29, Helsinki
Puhelin: 09 1620 700

Katso aukioloajat tästä


* + Kanta-maksu

Kysy lisää Eiran palveluista
Nimi
Puhelin
Email
Viesti