Kolesteroli

Sydänterveyden kannalta on erittäin tärkeää olla selvillä elimistön kolesteroliarvoista. Sepelvaltimotaudin riskiä arvioitaessa on kolesterolilla merkittävä rooli. Yleensä mitataan kokonaiskolesterolin lisäksi nk. ”hyvät” eli HDL ja ”huonot” eli LDL kolesterolit sekä triglyseridipitoisuus. Puhutaan yleisesti lipidipaketista.

Hyvä kolesteroli (HDL) ei keräänny valtimoiden seinämiin kun taas huono kolesteroli (LDL) kerääntyy ja aiheuttaa näin riskin valtimoiden tukkeutumiselle. Tärkeintä onkin laskea juuri LDL-kolesterolin arvoa.

Veren suurentunut kolesterolimäärä on merkittävä valtimotaudin riskitekijä ja siksi suurentunutta kolesteroliarvoa pyritään pienentämään. Kolesterolia kannattaakin mitata usein, jotta elimistössä tapahtuvat muutokset voidaan ottaa huomioon.

Kolesteroliarvoihin voidaan vaikuttaa ruokavalion ja liikunnan avulla. Joskus kuitenkin tarvitaan lääkettä hillitsemään korkeata kolesterolia.

 

Kolesterolin mittaus

Eiran laboratoriossa saat tietää rasva-arvosi helposti. Veren rasvat eli lipidit -tutkimuspaketti sisältää kokonaiskolesterolin mittauksen, hyvän ja huonon kolesterolin sekä veren triglyseridimittauksen. Uusi kansainvälinen näytteenoton suositus ei vaadi paastoa, joten voit tulla tutkimukseen milloin vain aukioloaikoinamme, myös ilman lähetettä.

fP-Lipidit -tutkimuspaketti sisältää:

  • fP-Kol kokonaiskolesteroli
  • fP-Kol-HDL (”hyvä” kolesteroli)
  • fP-Kol-LDL (”huono” kolesteroli)
  • fP-Trigly triglyseridit

 

Hyvä ja haitallinen kolesteroli

Kun haitallisen, eli LDL kolesterin pitoisuudet ovat liian korkeat, voi tilanne johtaa sydän- ja aivoveritulppaan. LDL ahtauttaa valtimoita ja sen pitoisuuden alentaminen onkin erittäin tärkeää.

Hyvänlaatuinen eli HDL kolesteroli taas suojaa valtimoita, joten sen pitoisuuden lisääminen on toivottavaa. Kolesterolitasojen alentamisessa keskeisenä pidetään ruokavalion ja elintapojen tarkistusta. Liikunnan lisääminen ja hyvien rasvojen määrä sekä laatu, kannattaa ottaa tarkasteluun ensimmäisenä.

Tule mittauttamaan kolesterolisi

Mittaukseen voi tulla ilman lähetettä sekä ilman ajanvarausta suoraan laboratorioomme:

Eiran sairaalan laboratorio
Osoite: Laivurinkatu 29, Helsinki
Puhelin: 09 1620 700

Katso aukioloajat tästä

Kysy lisää Eiran palveluista
Nimi
Puhelin
Email
Viesti