Ravitsemusterapeutti antaa ravitsemusneuvontaa sekä suunnittelee potilaille tai asiakkaille yksilöllisiä ruokavalioita ja seuraa niiden toteutusta. Neuvonnassa otetaan huomioon nykyinen elämäntilanne ja aiemmat ruokatottumukset.

Neuvonta perustuu on yleisiin ravitsemussuosituksiin ja antaa konkreettista neuvoa ruusta ja elintarvikkeiden valinnasta.
Asiantuntemukseen kuuluu mm. energian ja ravintoaineiden tarpeen, vaikutuksen, imeytymisen ja hyväksikäytön sekä puutosoireiden tuntemus.


Ravitsemusterapialla hoidetaan Esimerkiksi seuraavia sairauksia:

 • yli- ja alipaino
 • syömishäiriöt (anorexia, bulimia)
 • diabetes
 • kohonnut verenpaine
 • kohonneet veren rasva-arvot
 • metabolinen oireyhtymä
 • ruoka-aineallergiat
 • reuma
 • kihti
 • keliakia
 • laktoosi-intoleranssi
 • tulehdukselliset suolistosairaudet
 • muut vatsa- ja suolistovaivat, kuten ummetus, ripuli, ärtyneen suolen oireyhtymä
 • uniapnea
 • perussairaus, joka vaikuttaa syömiseen (syöpätaudit jne.)

Ravitsemusterapeutin vastaanotolla voidaan käsitellä asiakkaan esille tuomaa huolta ruokavalion riittävyydestä; esim. kasvisruokavaliota noudattavat, ikääntyneet ja poikkeuksellisen yksipuolisesti syövät.

Kasvissyöjille ja vegaaneille suunniteltu laboratoriotutkimuspaketti auttaa lisäksi selvittämään, saatko ruokavaliostasi tarpeeksi elimistölle tärkeitä ravintoaineita, vitamiineja ja hivenaineita.

MITÄ RAVITSEMUSTERAPEUTIN VASTAANOTOLLA TAPAHTUU

1. Suunnittelu

 • Painon muutokset, aikaisemmat painonpudotustapahtumat.
 • Nykyinen ruokavalio: ateria-ajat, ruoan laatu pääpiirteissään.
  Halutessasi voit ennen vastaanottoa täyttää ruokapäiväkirjan ja ottaa sen mukaan vastaanotolle. Lataa ja tulosta ruokapäiväkirja tästä.
 • Työ / työaikainen syöminen.
 • Liikunta.
 • Muu elämäntilanne.

2. Toteutus

 • Elintarvikevalinnat.
 • Ateriasuunnitelma.
 • Vinkkejä ruoan keventämiseksi (reseptit, ruoanvalmistustekniikka).
 • Välitavoitteiden kautta eteenpäin!
 • Repsahdusvalmennustakin tarvitaan.

3. Seuranta

 • Todellisten tulosten aikaansaamiseksi sekä pysyvän painotuloksen mahdollistamiseksi tapaamiskertoja tarvitaan useampia - asiakkaan yksilöllisen tarpeen mukaan.

4. Lisäksi

 • Eirassa on mahdollisuus moniammatilliseen ylipainon hoitoon: erikoislääkärit, fysioterapia, hypnoterapia, psykoterapia, jne.

Ärtyvän suolen oireyhtymä ja ravitsemus

Ärtyvän suolen oireita ovat esimerkiksi:

 • vatsan turvotus ja ilmavaivat, jotka pahenevat iltaa kohti
 • epämääräistä vatsakipua eri puolilla vatsaa
 • suolen vaihteleva toiminta; välillä ripulia välillä ummetusta
 • suoli ei tyhjene kunnolla

Oireiden esiintyvyys ja määrä vaihtelee. Toisiaan oireita on hyvinkin usein ja ne ovat kivuliaita, toisiaan oireita on harvemmin ja ne ovat vähäisiä. Muina oireina voi olla väsymys, pahoinvointi, kuvotus tai erilaiset ylävatsaoireet, kuten närästys tai refluksivaiva. Vaiva ei ole vaarallinen, mutta aiheuttaa monille ongelmia päivittäisessä arjessa ja siksi se kannattaa hoitaa.


Ärtyvän suolen oireyhtymän synnylle ei voida määritellä tarkkoja ja yksiselitteisiä syitä. 
Ravinnon laadun on todettu selvästi vaikuttavan oireiden syntyyn. Samoin osalla potilaista psyykkiset tekijät vaikuttavat oireita lisäävästi; suoli reagoi jännittyneisyyteen ja hermostuneisuuteen. Myös masennuksen on todettu vaikuttavan suoliston toimintaan.

FODMAP-ruokavaliosta apua vatsavaivoihin

Suolistokipuja aiheuttavien ilmavaivojen on todettu olevan yhteydessä ravinnon tiettyihin imeytymättömiin hiilihydraatteihin. 
FODMAP-ruokavaliossa vältetään näitä lyhytkestoisia hiilihydraattiyhdisteitä, jotka eivät imeydy ohutsuolessa.

FODMAP-ruokavalio tulee sanoista Fermentable Oligosaccharides, Di- and Monosaccharides, and Polyols.

Ohutsuoleen imeytymättömät hiilihydraatit kulkeutuvat paksusuoleen, jossa ne käyvät eli fermentoituvat ja tuottavat ärtyvän suolen oireyhtymälle tyypillisiä oireita.

Tutkimuksissa on todettu, että 70–75% henkilöistä koki saavansa apua FODMAP-ruokavaliosta ärtyvän suolen oireyhtymään.
FODMAP-ruokavalion avulla ensisijaisesti rauhoitetaan suolisto ja hallitaan oireita.

FODMAP-ruokavalion ohjeistaa laillistettu ravitsemusterapeutti, jotta voidaan varmistua parhaasta mahdollisesta hoidosta asiakkaalle.

Eiran sairaalassa FODMAP-ruokavaliohoitoon ovat erikoistuneet ravitsemusterapeutit Marianna Hölttä ja Raisa Kangasniemi.

YKSILÖLLINEN RAVITSEMUSTERAPIA PAINONHALLINTAAN

On monta syytä laihduttaa. Tärkein syy on terveys. Painonpudotus ei ole ainoastaan sairauksien ehkäisyä, vaan se vaikuttaa myönteisesti moniin hyvinvoinnin tekijöihin, kuten itsetuntoon ja toimintatarmoon.

Myös laihduttamisen aikana pitää voida hyvin. Jos laihduttaminen on piinallista ja vaikeaa, laihdutuskeinot ovat vääriä eikä laihdutuksen jälkeenkään voi hyvin. Laihdutustulos ei silloin ole pysyvä. Luontevat elämäntapamuutokset lisäävät jaksamista – niihin ravitsemusterapeutti sinua valmentaa.

Lähtökohtana ovat asiakkaan jo toimivat elämäntavat ja ruokailutottumukset. Tästä on hyvä jatkaa kohti tarvittavia muutoksia.

RAVITSEMUSTERAPIA OSANA TYÖTERVEYSHUOLTOA

Ravitsemusterapeutti toimii myös osana työterveyshuoltoa. Työterveyslaitoksen myöntämän pätevyyden omaava ravitsemusterapeutti on mukana toteuttamassa hyvää työterveyshuoltokäytäntöä. Ravitsemus on yksi keskeinen tekijä terveyden ylläpidossa, työvireyden turvaamisessa sekä monien sairauksien ehkäisyssä.

Varaa nyt aika ravitsemusterapeutin vastaanotolle

Varaamalla ajan laillistetulle ravitsemusterapeutin vastaanotolle saat mahdollisuuden käsitellä syömiseen liittyviä ongelmia yksilöllisesti ja asiantuntevasti!

Ota rohkeasti yhteyttä.

Ajan ravitsemusterapeutille varaat helposti nettiajanvarauksestamme.

Eiran sairaalassa toimivat ravitsemusterapeutit
Laillistettu ravitsemusterapeutti Marianna Hölttä Eiran sairaalassa, erikoisosaaminen lihavuuden hoito, syömisen hallinta ja syömishäiriöt ja lasten ravitsemus. Hölttä Marianna Ravitsemusterapeutti Varaa aika
Laillistettu ravitsemusterapeutti Raisa Kanganiemi Eiran sairaalassa, erikoisosaaminen lihavuuden hoito, syömishäiriöt, metabolinen oireyhtymä, IBS, IBD. Kangasniemi Raisa Ravitsemusterapeutti (äitiysvapaalla) Varaa aika
Psykologi ja ravitsemusterapeutti Siniriikka Männistö Eiran sairaalassa hoitaa syömishäiriöitä Eira Painonhallintaklinikan asiantuntijana. Männistö Siniriikka Psykologi, ravitsemusterapeutti (äitiysvapaalla) Varaa aika
to 27.6.
15.00
1 h 0 min
Laillistettu ravitsemusterapeutti Marianna Hölttä Eiran sairaalassa, erikoisosaaminen lihavuuden hoito, syömisen hallinta ja syömishäiriöt ja lasten ravitsemus.
Hölttä Marianna
Ravitsemusterapeutti
Eiran lääkäriasema
Hoidan osan vastaanotoista tarvittaessa myös etänä. Halutessasi etävastaanottoajan, ole hyvä ja soita asiakaspalveluumme 09 1620 570.
Näytä seuraavat vapaat ajat
Hinnasto
Ravitsemusterapia Hinta 
Vastaanotto, 60 min
alk. 126 €
Ruokavaliosuunnittelu  alk. 126 €
FODMAP-alkuohjaus ja seuranta 2 tuntia 198 €

Asiantuntijat
 
Hölttä Marianna, ravitsemusterapeutti
Kangasniemi Raisa, ravitsemusterapeutti
Männistö Siniriikka, psykologi, ravitsemusterapeutti
 
Vastaanottokäynnin hintaan lisätään poliklinikkamaksu 26,30 €. Sarjakäynteihin lisätään poliklinikkamaksu 6,30 €/kerta. Kanta-maksu on 2,70 € ja veloitetaan kaikista Omakantaan tallennettavista käynneistä. Asiantuntijakohtaiset hinnat löydät asiantuntijan omasta profiilista.
Lue lisää
Gastro_refluksi_600x450.jpg

Refluksitauti

Närästääkö? Onko sinulla polttava tunne ylävatsassa? Kyseessä saattaa olla refluksitauti. Vaiva kannattaa selvittää, koska se saattaa aiheuttaa ruokatorven tulehduksen. Varaa aika Eira Vatsaklinikalle!

Lue lisää
Vatsan_tutkimus_600x450.jpg

Ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS)

Onko sinulla vatsan turvotusta, joka pahenee iltaa kohti? Toimiiko suolistosi epäsäännöllisesti? Epämääräisiä vatsakipuja eri puolilla vatsaa? Kyseessä saattaa olla ärtyvän suolen oireyhtymä. Vaiva ei ole vaarallinen, mutta se kannattaa hoitaa.

Lue lisää
Labra_kasvissyojan_paketti_3_600x450.jpg

Kasvissyöjän tutkimuspaketti

Kasvisyöjän tutkimuspaketin avulla saat selville, saatko ruokavaliostasi tarpeeksi elimistölle tärkeitä ravintoaineita, vitamiineja ja hivenaineita. Tutkimuksiin voit tulla ilman lääkärin lähetettä ja ajanvarausta.

Lue lisää
Kysy lisää Eiran palveluista
Nimi
Puhelin
Email
Viesti