Iho on elimistön suurin elin ja sillä on tärkeä tehtävä suojata kehoa ja poistaa kehossa olevia kuona-aineita. Ihon hyvinvointia onkin tärkeä ylläpitää ja siihen vaikuttavat niin elintavat, ikä, fyysiset sairaudet, stressi kuin tunteetkin. Elintavoista ruokavaliolla on suuri vaikutus siihen, miten ihomme voi. Jos iho-ongelmia esiintyy tai haluaa varmistaa terveen ihon ylläpidon, kannattaakin tarkastella lautasen sisältöä. 
Ravitsemusterapeutti Mariannan Höltän vinkeillä saat ravinnosta parhaat hyödyt ihon hoitoon.

Iho tarvitsee jatkuvasti rakennusaineita, joita saadaan ravinnosta. Se mitä lautaselta löytyy voi näkyä konkreettisesti ihossa. Kyse ei kuitenkaan ole yhden ruoka-aineen supervaikutuksesta, vaan monipuolisesta kokonaisuudesta.

1. VÄRIT

Iho tykkää, kun ruokavaliossa on runsaasti väriä. Kasvikset, hedelmät ja marjat sisältävät paljon iholle tärkeitä antioksidantteja, flavonoideja ja vitamiineja. Erityisesti ihoa hellivät A-vitamiini, jota saadaan esimerkiksi

 • porkkanoista,
 • vihreistä kasviksista ja
 • paprikasta.

Samoin C-vitamiini on iholle tärkeä ja tätä löytyy esimerkiksi

 • sitrushedelmistä,
 • kiivistä,
 • paprikasta,
 • mustaherukoista sekä
 • lehti- ja kukkakaalista.

2. MUISTA MYÖS KIVENNÄISAINEET

Kivennäisaineista varsinkin sinkki, kupari, rauta ja seleeni kuuluvat osaksi terveen ihon ylläpitoa.

Sinkkiä ja seleeniä saadaan esimerkiksi

 • täysjyväviljavalmisteista,
 • lihasta ja
 • maitotuotteista.

Rautaa saadaan varsinkin sisäelimistä, lihasta ja kalasta.

Kasvissyöjän kannattaa käyttää monipuolisesti täysjyväviljatuotteita, palkokasveja, sekä siemeniä ja pähkinöitä raudan saamiseksi.

Hyviä kuparin lähteitä ovat sisäelimiset, etenkin maksa, täysjyväviljatuotteet, pähkinät ja peruna.

 

3. MYÖS RASVAA TARVITAAN

Pehmeät, tyydyttymättömät rasvat ovat tärkeitä iholle. Näitä kannattaakin sisällyttää päivittäiseen ruokavalioon. Erityisesti kuiva iho kaipaa omega-rasvahappoja, Omega-rasvahappojen hyvänä lähteinä ovat mm.

 • rypsiöljy,
 • pähkinät,
 • siemenet ja
 • rasvainen kala.

Samat rasvalähteet sisältävät myös iholle tärkeää E-vitamiinia. 

 

4. KOHTUULLISESTI SOKERIA

Sokeria kannattaa käyttää kohtuudella myös terveen ihon vuoksi. Runsassokerinen ruokavalio sekoittaa ihon uudistumista ja korjaantumista. Tällöin iho ohenee, kuivuu ja rypistyy herkemmin. Samoin vaikuttaa myös tupakointi. 

 

5. Ravitsemusterapeutti ja ihotautilääkäri auttaa

Ihotautilääkäri auttaa ja hoitaa yleisimmissä iho-ongelmissa, ja ravitsemusterapeutti auttaa ravitsemuksellisissa asioissa. Jos iho oireilee, kannattaa tarkistuttaa ruokavalio ravitsemusterapeutin vastaanotolla. Hän tarkistaa nykytilanteen sinun lähtökohdistasi, saatko riittävästi ihon kannalta tärkeitä ravintoaineita, vitamiineja ja hivenaineita, ja suunnittelee sinulle terveellisen ruokavalion.

Halutessasi voit ennen vastaanottoa täyttää ruokapäiväkirjan ja ottaa sen mukaan vastaanotolle.
Lataa ja tulosta ruokapäiväkirja tästä.

Laboratoriomme tutkimuspakettien avulla saat kattavasti tietoa tärkeimmistä veriarvoistasi. Tutkimuksiin voit tulla ilman lähetettä ja ajanvarausta.

 

Holtta_Marianna.jpg

Vinkit antoi Eiran sairaalan ravitsemusterapeutti Marianna Hölttä.

Ravitsemusterapia Eirassa

Laillistetut ravitsemusterapeuttimme palvelevat sinua yksilöllisesti erilaisissa ravitsemukseen ja ravintoon liittyvissä kysymyksissä. Saa heiltä luotettavaa ja ajantasaista tietoa ravitsemuksesta ja sen merkityksestä hyvinvointiin ja terveyden edistämiseen sekä sairauksien hoitoon.

Tutustu Eiran ravitsemusterapeutteihin
Sisataudit_mbo_600x450.jpg

Ravitsemusterapia

Laillistettu ravitsemusterapeutti palvelee asiakasta yksilöllisesti erilaisissa ravitsemukseen ja ravintoon liittyvissä kysymyksissä. Häneltä saa luotettavaa ja ajantasaista tietoa ravitsemuksesta ja sen merkityksestä hyvinvointiin ja terveyden edistämiseen sekä sairauksien hoitoon.

Lue lisää
Ihotaudit_kyynarvarsi_600x450.jpg

Ihotaudit ja allergologia

Iho on ihmisen suurin elin, ja eri ihosairauksia onkin tuhansia. Yleisimpiä syitä hakeutua ihotautilääkärille ovat akne, atooppinen ihottuma, psoriasis, urtikaria eli nokkosihottuma sekä ihomuutokset. Eirassa tehdään myös siedätyshoitoa yleisiin allergioihin ja hoidetaan liikahikoilua botuliinihoidolla.

Lue lisää
Labra_analyysi_2020-08_600x450.jpg

Tutkimuspaketit

Säännölliset tutkimukset ja tieto siitä, miten oma keho voi, antaa mielenrauhaa ja innostusta korjata elintapoja terveellisempään suuntaan. Laboratorion tutkimuspaketit ovat helppo tapa selvittää kehosi terveydentila.

Lue lisää