Monille on tuttua iltapäivän väsymys. Nukkumisella on iso merkitys, mutta myös ruokavaliolla on vaikutusta vireystilaan. Väsymys saattaa johtua yhtä lailla verensokerin laskusta kuin liian nopeasta ja korkeasta verensokerin noususta lounaan jälkeen. Jos iltapäivällä, muutama tunti lounaan jälkeen, väsymys on tuttu tunne, voi olla hyvä tarkistaa muutama asia ruokavaliosta kuntoon:

 

1. Annoskoko lounaalla

Liian iso lounas aiheuttaa korkean ja nopean verensokerin nousun aterian jälkeen. Kannattaa siis pyrkiä syömään kohtuullinen annos lounaalla. Samoin liian pienellä aterialla voi olla väsyttävä vaikutus, kun verensokeri laskee pian syömisen jälkeen alas. Pyri siis syömään niin, että nälkä pysyisi poissa seuraavat 3-4 tuntia.

 

2. Lounaan laatu

Myös aterian laadulla on vaikutusta verensokerin nousuun. Runsaasti hiilihydraattia sisältävä ate-ria nostaa verensokeria voimakkaasti. Kannattaakin pyrkiä syömään lounaalla aina myös jotain proteiini- ja kuitupitoista sekä pehmeää rasvaa, jolla verensokerin nousu pysyy maltillisena. Tuttu lautasmalli toimii hyvin tässäkin; syö puolet ateriasta kasviksia, nyrkillinen kuitupitoista hiilihydraattia, kämmenellinen proteiinia sekä muutama peukalollinen oliiviöljyä, siemeniä, pähkinöitä tai avokadoa.

 

3. Älä unohda aamupalaa

Aamupalaa ei kannata jättää välistä. Aamupala pitää huolen, ettei nälkä kasva liian suureksi lounaalle ja mahdollistaa hyvän vireystilan koko päiväksi. Hyvä aamupala pitää nälän poissa lähelle lounasaikaa eikä annoskoko näin kasva liian suureksi lounaalla.

 

4. Varaa välipala

Jotta vireystilan saa pidettyä tasaisena koko päivän, on hyvä nauttia jokin välipala 3-4 tunnin päästä lounaasta. Näin ei tarvitse lounaalla syödä isoa ateriaa, jolla pitäisi pärjätä iltaan saakka eikä verensokeri pääse laskemaan liian alas. Varaa töihin pähkinöitä, hedelmiä, jogurttia sekä mysliä tai voileipä.  

 

5. Älä turvaudu ainoastaan kahviin

Kahvilla on piristävä vaikutus, mutta sen ei tulisi olla ainut vireyden lähde päivän aikana. Syömistä ei kannata korvata kahvilla. Lisäksi kahvin juominen saattaa syrjäyttää riittävän veden juomisen, mikä voi näyttäytyä väsymyksenä. Muista siis juoda vettä riittävästi päivän aikana.

 

 

Holtta_Marianna.jpg

Vinkit energiseen päivään antoi Eiran sairaalan ravitsemusterapeutti Marianna Hölttä.

Ravitsemusterapia Eirassa

Laillistetut ravitsemusterapeuttimme palvelevat sinua yksilöllisesti erilaisissa ravitsemukseen ja ravintoon liittyvissä kysymyksissä. Saa heiltä luotettavaa ja ajantasaista tietoa ravitsemuksesta ja sen merkityksestä hyvinvointiin ja terveyden edistämiseen sekä sairauksien hoitoon.

Tutustu Eiran ravitsemusterapeutteihin