KASVISSYÖJÄN tutkimuspaketti

Kasviruokavalio edistää terveyttä monin tavoin. Kuitenkin B12-vitamiinin, pitkäketjuisten omega-3-rasvahappojen, D-vitamiinin ja jodin saanti voi olla liian vähäistä. Kasvisruokavaliota noudattavana, ja etenkin vegaanina, onkin hyvä tarkistuttaa, saatko ruokavaliosta kaikkia välttämättömiä ravintoaineita, ja imeytyvätkö vitamiinit ja hivenaineet riittävästi.

Koska yksittäisten tutkimustietojen tarkastelu ei useinkaan riitä, olemme koonneet sinulle kasvisyöjän tutkimuspakettiin kattavat perustutkimukset, joiden avulla saat hyvän käsityksen nykyisestä terveydentilastasi. Lisäksi tutkimusten avulla saattaa selvitä myös piileviä terveysriskejä.
 • Perusverenkuva (B-PVK+T)
 • Ferritiini (S-Ferrit)
 • Paastosokeri (fP-Gluk)
 • Kolesteroli (P-Lipidit)
  - kokonaiskolesteroli, triglyseridit, LDL- ja HDL-kolesterolit
 • Nestetasapaino Natrium (P-Na) ja Kalium (P-K)
 • D-vitamiini (S -D-25)
 • B12-vitamiini (S-B12-TC2)
 • Folaatti B9-vitamiini

 

Kenelle kasvissyöjän tutkimuspaketti sopii?

Kasvisyöjän tutkimuspaketti sopii useaan eri elämänvaiheeseen: olet juuri aloittanut kasvisruokavalion noudattamisen tai olet jo pidempään noudattanut kasvisruokavaliota. Tai olet mahdollisesti tehnyt muutoksia ruokavalioosi esim. siirtymällä kasvisruokavaliosta vegaaniksi.

Tutkimuspaketti auttaa arvioimaan:

 • onko ruokavaliosi riittävän monipuolinen
 • saatko riittävästi ravintoaineita
 • miten elimistösi voi
 • onko sinulla joitain piileviä terveysriskejä.
 

Miten pääsen tutkimukseen?

Tutkimukseen voit tulla ilman lähetettä ja ajanvarausta milloin vain laboratoriomme aukioloaikoina. Kasvissyöjän tutkimuspaketti sisältää paastosokerin mittauksen, joten ennen tutkimukseen tuloa sinun tulee olla syömättä ja juomatta 10-12 tuntia. Vettä voit juoda muutaman lasillisen ennen näytteenottoa.

 

Tutkimustulokset

Tutkimustulokset valmistuvat yleensä vuorokauden sisällä. Laboratoriotutkimustuloksissa näet tutkitun testin tuloksen sekä sen viitearvot.

Mikäli tulit tutkimukseen lääkärin lähetteellä, hän kirjaa tutkimustulokset viitearvoineen suoraan Omakantaan. Lisäksi hän on sopinut kanssasi vastaanotolla yhteydenottotavasta tulosten valmistumisen jälkeen. 

Mikäli tulit tutkimukseen ilman lääkärin lähetettä, laboratoriohoitajamme kirjaa tutkimustulokset viitearvoineen Omakanta.fi:hin. Hän on lisäksi sopinut kanssasi tulosten tiedotustavasta näytteenoton yhteydessä. 

Laboratoriotutkimustulosten tulkinta kuuluu aina lääkärille. Mikäli tutkimustuloksissa on poikkeavuutta viitearvoihin nähden tai jos haluat keskustella laboratoriotuloksista, varaa aika lääkärille vastaanotolle ajanvarauksestamme

 

ravitsemusterapeutti auttaa

Eiran laillistetut ravitsemusterapeutit auttavat erilaisissa ravitsemukseen ja ravintoon liittyvissä kysymyksissä. Ravitsemusterapeutti antaa sinulle tarvittaessa ravitsemusneuvontaa, suunnittelee terveellisen ja monipuolisen ruokavalion ja seuraa ruokavalion toteutusta. Lue lisää >>

Perusverenkuva (B-PVT+T)

Perusverenkuva on tärkeä perustutkimus, joka kuvaa kasvisruokavaliota noudattavan terveydentilaa monin tavoin. Tutkimuksen avulla voidaan tarkistaa, saatko ruokavaliosta kaiken tarpeellisen ja onko ravinteiden imeytyminen hyvällä tasolla. Kasviskunnan tuotteista saatava rauta imeytyy heikommin verrattuna eläinkunnan tuotteisiin ja siksi onkin tärkeää pitää huolta riittävästä raudan saannista.
Alhaiset rauta- ja hemoglobiiniarvot voivat heijastua jatkuvana väsymyksenä. 

Perusverenkuvatutkimuksessa selvitetään hemoglobiini, valkosolut, punasolujen määrä ja tilavuusosuus ja punasoluindeksit ja verihiutaleet.

Ferritiini (S-Ferrit)

Hemoglobiinin mittaus ei kerro elimistön rautavarastoista, vaan ne selvitetään Ferritiini-mittauksen avulla. Jos elimistö ei saa tarpeeksi rautaa ravinnosta, se alkaa käyttämään varastorautaa eli ferritiinia. Rauta-arvoja kannattaa mittauttaa jos syöt kasvisruokaa, kärsit raudanpuutteen oireista, kuten väsymyksestä tai jos treenaat paljon.

Varastoraudan puute on mahdollinen, jos S-Ferrit on alle 15-30 µg/l ja on raudanpuutteen oireita.
Viitearvot: naiset 15-150 µg/l
miehet 30-400 µg/l

Paastoverensokeri (fP-Gluk)

Toisinaan sokeriarvot voivat nousta liian korkeaksi sokeriaineenvaihdunnan häiriön vuoksi.
Kohonnut verensokeri -vaihe kestää tavallisesti useita vuosia ja vaihetta kutsutaan myös esidiabetesvaiheeksi. Kohonnut verensokeri -vaihe kehittyy hyvin usein tyypin 2 diabetekseksi. Tunnistamalla esidiabeteksen ajoissa, on mahdollista kokonaan estää diabeteksen puhkeaminen.
Kohonneen verensokerin pääsyy on vyötärölihavuus ja siihen liittyvä rasvan kertyminen maksasoluihin ns. rasvamaksa. 

Liikkujan tutkimuspaketissa mitataan veren sokeritaso paaston jälkeen eli tutkittavan tulee olla 10-12 tuntia syömättä. Vettä voit juoda muutaman lasin ennen näytteenottoa.
Normaali verensokerin yläraja aamulla, yön yli jatkuneen paaston eli 10-12 tunnin syömättömyyden jälkeen, on 6,0 mmol/l.
Jos verensokeri on 6,1-6,9 mmol/l, on kyseessä kohonnut paastosokeri. Diabeteksen alarajana pidetään verensokeriarvoa 7,0 mmol/l.

Kolesteroli

Kolesteroli on välttämätön elimistölle, mutta se on haitallista, jos sitä on verenkierrossa liikaa. Korkeita kolesteroliarvoja ei voi itse tunnistaa ja siksi ne on hyvä mittauttaa. Terveellinen kasvisruokavalio ja säännöllinen liikunta auttaa usein veren kaikkiin rasva-arvoihin; alentaa haitallista LDL-kolesterolia ja triglyseridipitoisuutta ja kohentaa hyödyllistä HDL-kolesterolia.  

Liikkujan  tutkimuspakettiin on sisällytetty laaja kolesterolimittaus, joka sisältää:

fP-Kol kokonaiskolesteroli
fP-Kol-HDL (”hyvä” kolesteroli)
fP-Kol-LDL (”huono” kolesteroli)
fP-Trigly triglyseridit
Lue lisää

NESTETASAPAINO: KALIUM (P-K) JA NATRIUM (P-NA)

Kalium ja natrium ovat veren suoloja. Aineenvaihdunnan toiminnalle on välttämätöntä, että elimistössä on sopivat veren ja muiden nesteiden natrium- ja kaliumpitoisuudet.

Natrium- ja kaliumpitoisuuksia tutkitaan neste- ja suolatasapainon seurannassa. Poikkeavat arvot johtuvat yleensä munuaisten toimintahäiriöistä tai suolojen menetyksestä muulla tavalla.
Alhaiset kaliumpitoisuudet viestivät usein myös magnesiumin puutoksesta ja siksi kaliumin mittaus on hyvä indikaatio myös magnesiumtason seuraamiseen.

Natrium:
Alhainen natriumarvo johtuu tavallisesti natriumin laimentumisesta: veden saanti on suurempaa kuin menetys.
Myös tietyt lääkkeet, sydämen vajaatoiminta, pitkään jatkunut oksentelu ja ripuli ja runsas hikoilu voivat johtaa alhaiseen veren natrium pitoisuuteen.
Pieni natrium pitoisuus altistaa sydämen rytmihäiriölle ja aiheuttaa voimattomuutta.
Pitkäkestoisessa, useita tunteja kestävässä, urheilusuorituksessa onkin tärkeää pitää huolehtia riittävän nestesaannin lisäksi suolojen saannista.


Suurentunut natriumarvo on harvinaisempi kuin liian pieni arvo. Riittämätön juominen on tavallisin syy.
Liian suuri natrium pitoisuus johtaa monien elintoimintojen häiriintymiseen.

Kalium:
Alhaisia kalium-arvoja esiintyy tiettyjen nesteenpoistolääkkeiden yhteydessä. Lisäksi mm. pitkään jatkunut oksentelu ja ripuli voivat myös johtaa kaliumin liialliseen menetykseen.

Liian suuri kalium-arvo liittyy ennen kaikkea munuaisten vajaatoimintaan. Lisäksi tietyt lääkkeet voivat aiheuttaa arvojen kohoamista.
Sekä liian suuri että liian pieni kaliumpitoisuus altistaa sydämen toiminnan häiriöille ja aiheuttaa lihasheikkoutta.

Viitearvot:

 • Natrium, aikuiset:   137-145 mmol/l (millimoolia litrassa)
 • Kalium, aikuiset ja yli 16-vuotiaat  3,3-4,9 mmol/l

D-vitamiini

D-vitamiini edistää luun mineraalien, kalsiumin ja fosforin, imeytymistä. D-vitamiini on lisäksi tärkeä vitamiini lihaksille ja hermostolle. Luonnollista D3-vitamiinia on elintarvikkeissa merkittävästi vain kalassa. Kasvikunnan D2-vitamiinia ei sisälly juuri ollenkaan elintarvikkeisiin. Riittävän saannin turvaamiseksi, Suomessa D-vitamiinia lisätään nestemäisiin maitovalmisteisiin. Jos vitamiinirikastettujen elintarvikkeiden ja kalan syönti on vähäistä, suositellaan lisäksi D-vitamiinivalmisteiden käyttöä. Kasvissyöjän tutkimuspaketin avulla tarkistutat helposti myös D-vitamiini tasosi
Lue lisää D-vitamiinitutkimuksesta.

B12-vitamiini (S-B12-TC2)

B12-vitamiini on hermoston ja aivojen toiminnalle välttämätön vesiliukoinen vitamiini, jota elimistö ei pysty itse tuottamaan.
B12-vitamiinin lähteenä on pääasiassa eläinkunnan tuotteet ja siksi kasvisruokavaliota noudattavan onkin hyvä varmistaa riittävä B12-vitamiinin saanti käyttämällä ravintolisiä.
Kasvissyöjän tutkimuspaketin avulla selvitetään ns. aktiivisen B12-vitamiinipitoisuus. Lue lisää>>
 

Folaatti (B9-vitamiini)

Folaatti on vesiliukoinen B-ryhmän vitamiini, jota elimistö ei voi itse valmistaa, vaan sitä pitää saada ravinnosta tai ravintolisänä. Foolaattia tarvitaan solujen jakautumiseen ja verisolujen muodostumiseen. Lisäksi folaatti edistää mm. immuunijärjestelmän toimintaa. Hyviä folaatin lähteitä ovat vihreät kasvikset, hedelmät, marjat ja täysviljat. 
Suomalaisten keskuudessa FinRavinto 2017 -tutkimuksen mukaan yli neljäsosa saa liian vähän folaattia. Alhaisen folaattiarvon syitä ovat mm. riittämätön saati ruokavaliosta, lisääntynyt tarve (esim. raskaus), heikentyminen imeytyminen, runsas alkoholin käyttö. 
Folaattitason mittaus sisältyy Kasvissyöjän tutkimuspakettiin. 

Viitearvot: fS 8,8 – 61 nmol/l

 

Saatko ruokavaliosta kaiken tarpeellisen?

Kasvisyöjän tutkimuspaketin avulla saat selville, saatko ruokavaliostasi tarpeeksi elimistölle tärkeitä ravintoaineita, vitamiineja ja hivenaineita. 

Tutkimukseen voit tulla ilman lähetettä sekä ilman ajanvarausta suoraan laboratorioomme. Huomioithan, että ennen tutkimusta tulee paastota 10-12 tuntia. 

Katso laboratorion aukioloajat tästä

*Hintaan lisätään Kanta-maksu.

Laboratorio

Tutkimuspaketit

Tutkimuspaketit Hinta
Miten Voit -tutkimuspaketti 
Sisältyy:
Perusverenkuva (B-PVK+T)
- Ferritiini (S-Ferrit)
Kolesterolit (fP-Lipidit) sis. kokonaiskolesteroli, triglyseridit,  LDL- ja HDL-kolesterolit
- Paastosokeri (fP-Gluk)
76 €
Liikkujan tutkimuspaketti
Sisältyy:
Perusverenkuva (B-PVK+T)
- Ferritiini (S-Ferrit)
Kolesterolit (fP-Lipidit) sis. kokonaiskolesteroli, triglyseridit,  LDL- ja HDL-kolesterolit
- Paastosokeri (fP-Gluk)
- Herkkä CRP
- Maksa-arvot (P-Alat)
- Munuaisarvo (P-Krea)
- Nestetasapaino (P-K, P-Na)
- Kreatiinikinaasi (S-CK)
D-vitamiini (S-D-25)
145 €

Kasvissyöjän tutkimuspaketti
Sisältyy:
Perusverenkuva (B-PVK+T)
- Ferritiini (S-Ferrit)
Kolesterolit (fP-Lipidit) sis. kokonaiskolesteroli, triglyseridit,  LDL- ja HDL-kolesterolit
- Paastosokeri (fP-Gluk)
- Nestetasapaino (P-K, P-Na)
D-vitamiini (S-D-25)
- B12-vitamiini (S-B12-TC2)
- Folaatti (B9-vitamiini)

              

167 €

Terveyden peruskartoitus -tutkimuspaketti (Perus-screen)
Sisältyy:
Perusverenkuva (B-PVK+T)
Kolesterolit (fP-Lipidit) sis. kokonaiskolesteroli, triglyseridit,  LDL- ja HDL-kolesterolit
- Maksa-arvot (P-Alat, P-GT)
- Munuaisarvo (P-Krea)
- Nestetasapaino (P-K, P-Na)
- Paastosokeri (fP-Gluk)
- Uraatti (P-Uraat) 
 132 € 

Terveydentilatutkimukset

Terveydentilatutkimukset Hinta
Alkoholinkäyttötesti (B-PEth)
86,00 €
B12-vitamiini (S-B12-TC2) 60,00 €
D-vitamiini (s-D-25) 
71,00 €
Ferritiini (S-Ferrit) 57,00 €
Folaatti (fS-Folaat) 85,50 €
Kalsium (fS-Ca) 36,00 €
Kolesterolit, rasvatutkimuspaketti (P-Lipidit) 72,00 €
Sokerirasituskoe (Pt-Gluk-R1) 87,00 €
Täydellinen verenkuva (B-TVK+TKD) 64,00 €
Verenkuva, perus (B-PVK+T) 39,00 €
Verensokeri (fP-Gluk) 28,00 €
Verensokerin pitkäaikaisseuranta (B-HbA1C) 65,00 €
 Yöpolygrafia suppea (unirekisteröinti kotona) 371,00 € 

Allergia-, astma ja keuhkotutkimukset

Allergia- astma- ja keuhkotutkimukset Hinta
Spirometria-tutkimus 103,00 € 
Keuhkojen toimintakoe lääkityksessä (Pt-BrDil)
Tutkimus vaatii lääkärin lähetteen.
147,00 €

Gynekologiset ja urologiset tutkimukset

Gynekologiset ja urologiset tutkimukset Hinta
Gynekologinen irtosolunäyte (Pt-PAPA-1)
69,00 €
Eturauhasen toimintakoe (P-PSA) 72,00 €
Eturauhassyöpäriskitesti (Stockholm3-testi) 446,00 €
Testosteroni (S-Testo) 105,50 €

Infektiotutkimukset

Infektiotutkimukset Hinta
Bakteeriviljely virtsasta (U-BaktVi)
29,00 €
Bakteeriviljely ulosteesta (F-BaktVi1) 97,00 €
Borrelia vasta-aineet (S-BorrAb) 91,00 €
C-reaktiivinen proteiini (P-CRP) 38,00 €
Mycoplasma pneumoniae, vasta-aineet (S-MypnAb) 95,50 €
Salmonellaviljely, uloste (F-SalmVi) 50,00 €
Sieniviljely, kynsi, iho (Sk-SienVi) 97,00 €
Streptokokkiosoitus, nielusta (Ps-StrAAg)  39,00 €
Streptokokkiviljely, nielusta (Ps-StrVi) 47,00 €

Kilpirauhastutkimukset

Kilpirauhastutkimukset Hinta
Kilpirauhaskoe, Trijodityroniini, vapaa (S-T3-V)
99,00 €
Kilpirauhaskoe, Tyreotropiini (S-TSH)
62,00 €
Kilpirauhaskoe, Tyroksiini vapaa (S-T4-V) 62,00 €

Lihasten ja nivelten tutkimukset

Lihasten ja nivelten tutkimukset Hinta
Kreatiinikinaasi (S-CK)
45,00 €
Kihtikoe (P-Uraat) 28,00 €
Reumakoe (S-RF) 44,00 €
Reumakoe, sitruliinipeptidi, vasta-aineet (S-CCPAb) 64,50 €

Sukupuolitautitutkimukset

Sukupuolitautitutkimukset Hinta
Klamydiatesti ensivirtsasta (U-ChtrNhO)
79,00 €
HIV-testi (S-HIVAgAb) 73,50 €
Klamydia- ja tippuritesti ensivirtsasta (U-CtGcNhO) 81,00 €

Sydämen ja verenkierron tutkimukset

Sydämen ja verenkierron tutkimukset Hinta
Hertta sydänkohtaus- ja diabetesriskitesti
196,00 €
Sepelvaltimotaudin riskin arviointi (fS-LipoB) 73,50 €
Sydän- ja verisuonitautiriskin arviointi, herkkä CRP (S-hsCRP) 48,00 €
Sydänfilmi (Pt-EKG-12) 62,00 €
EKG-pitkäaikaisrekisteröinti PulseOn
1 viikkoa
2 viikkoa
3 viikkoa
4 viikkoa

294,00 €
357,00 €
420,00 €
462,00 €
Sydämen rasituskoe, rasitus-EKG (Pt-KIR-tje) 393,00 €
Sydämen vuorokausiseuranta, Holter-EKG (Pt-EKG-24/48h) 392,00 €
Sydämen vuorokausiseuranta, Oirejohteinen-EKG (EKG, OIRE 3-6 vrk) 335,00 €
Kroonisen sydämen vajaatoiminnan tutkimus (P-proBNP) 99,00 €
Lasko (B-La) 23,00 €
Veren hyytymistutkimus, Tromboplastiiniaika (P-TT-INR) 40,00 €
Verenpaineen pitkäaikaisrekisteröinti 403,00 €

Vatsan, maksan, munuaisten tutkimukset

Vatsan, maksan, munuaisten tutkimukset Hinta
Haimakoe (P-Amyl) 27,00 €
Kalprotektiini (F-Calpro) 117,50 €
Keliakiapaketti suppea 40,50 €
Keliakiapaketti medium 64,00 €
Keliakiapaketti laaja 86,50 €
Laktoosikoe, DNA-tutkimus (B-Lakt-D) 70,00 €
Mahalaukun terveydentilatutkimus, Gastropaneeli (fP-GastPan) 263,00 €
Maksakoe (P-ALAT)
27,00 €
Maksakoe (P-ASAT) 27,00 €
Maksakoe (P-Gt) 27,00 €
Maksa- ja luustokoe (P-Afos) 27,00 €
Alkoholin liikakäytön seuranta, Desialotransferriini (S-CDT) 91,00 €
Munuaiskoe, Kreatiniini (P-Krea) 27,00 €
Nestetasapainokoe, Kalium (P-K) 27,00
Nestetasapainokoe, Natrium (P-Na)
27,00
Hintoihin lisätään Kanta-maksu 2,70 €/käynti. Kotikäyntimaksu 85 €, alueelle Eira, Ullanlinna, Punavuori + mahdolliset matkakulut.
Kysy lisää Eiran palveluista
Nimi
Puhelin
Email
Viesti