Minulle on sanottu, että minulla on kuivat silmät. Miten se on mahdollista, kun silmäni vetistävät jatkuvasti?

Silmien vetistely on usein refleksi silmän pinnan kuivumiseen. Muita tyypillisiä oireita kuiville silmille ovat  mm. silmien punoitus, roskan/hiekan tunne ja kutina. Voit tehdä helpon testin Eiran nettisivuilla selvittääksesi kärsitkö kuivista silmistä. Testin tulos antaa ensimmäisen indikaation kuivasilmäisyydestä. Tarkemmin asia selviää optikon tekemällä laajalla kuivasilmäanalyysilla. Nopeaan testiin pääset tästä

 

Mistä kuivasilmäisyys johtuu?

Silmän pinnalle räpytyksellä levittyvä ohut kyynelfilmi kuivuu yksinkertaisesti liian nopeasti. Kuivuminen voi johtua muun muassa liian vähäisestä tai huonolaatuisesta kyynelnesteestä, puutteellisesta räpyttelystä tai liian kuivattavista olosuhteista.  Myös jotkin yleissairaudet sekä useat lääkkeet saattavat aiheuttaa silmien kuivumista. Oireina voi olla vetistely, valon arkuus, roskan tunne, kutina, näön vaihtelu esim. päätetyössä, silmien punoitus, kevyt rähmiminen tai joskus jopa kipu.

 

Onko silmien kuivuminen haitallista?

Useimmilla silmät kuivuvat ajoittain eikä lievä kuivuminen ole vaarallista. Silmien jatkuva kuivuminen kuitenkin altistaa silmänpinnan vaurioille ja silmätulehduksille, jotka puolestaan pahentavat silmien kuivumista. Silmien kuivuminen on ikään kuin kierre, joka voimistaa itseään.

 

Miten silmien kuivumista hoidetaan? Voiko siitä parantua?

Valitettavasti kuivasilmäisyyteen ei ole hoitoa, joka poistaisi sen kokonaan ja lopullisesti. Usein silmät hoidosta huolimatta kuivuvat ajoittain ja hoidolla pyritään minimoimaan kuivumisen aiheuttamat oireet. Hoito riippuu kuivasilmäisyyden laadusta ja kokemistasi oireista. Yleisimpiä hoitoja ovat oikeanlaiset kostutustipat, luomireunapyyhkeet, kyyneltietulpat, luomien lämpöhoito kotona ja  sairaalaoptikon tekemä ThermoFlo –lämpöhoito Eira Kuivasilmäklinikalla. On myös paljon erilaisia ”niksejä”, joilla kuivuminen ja sen aiheuttamat vaivat voidaan minimoida.

 

Apteekin hyllyt ovat täynnä erilaisia kostutustippoja. Mitä niistä kannattaa ostaa?

Kannattaa ehdottomasti suosia säilöntäaineettomia kostutustippoja. Mitä paksumpi ja geelimäisempi tippa, sitä pidempikestoinen vaikutus, mutta toisaalta ne voivat sumentaa näköä hetkeksi. Ohuemmat tipat ovat helpompia käyttää esim. työpäivän aikana, mutta niitä joutuu lisäämään vähän useammin.

Jos joudut käyttämään tippoja yli kuusi kertaa päivän aikana, ei käyttämäsi tippa ole sinulle välttämättä paras mahdollinen. Tällöin kannattaa kokeilla paksumpaa tai vain eri merkkiä. Eri tipat voivat vaikuttaa koostumukseltaan samanlaisilta, mutta niiden toimintaperiaatteessa on eroja. Ei ole olemassa yhtä ja kaikille toimivaa kostutustippaa, sinulle kaikkein paras löytyy kokeilemalla.

 

MILLOIN KANNATTAA TULLA kuivasilmäanalyysiin JA MITÄ SIINÄ TEHDÄÄN?

Sinun kannattaa varata aika kuivasilmäanalyysiin, jos silmien kuivuminen haittaa normaalia arkeasi eikä kostutustipoista ole riittävää apua. 

Tutkimuksissa kartoitetaan ovatko silmäsi kuivat, mistä kuivuminen mahdollisesti johtuu ja miten sitä kannattaisi juuri sinun tilanteessasi pyrkiä hoitamaan. Tutkimus kestää tunnin ja sen aikana tehdään oirekartoitushaastattelu, silmien mikroskooppinen tutkimus ja keratografia-tutkimus, jolla kuvataan silmäluomien Meibomin rauhasia, kyynelnesteen määrä ja laatu.

Kuivasilmäisyys ja sen hoito on paljon monipuolisempaa kuin vain vetistely ja kostutustipat. Saat tutkimusten yhteydessä hoito-ohjeita itsehoitoon sekä arvioin voisiko ThermoFlo-hoidosta olla kohdallasi apua. Tarvittaessa optikko suosittelee silmälääkärin kontrollia, jos silmissä on esimerkiksi viitteitä lääkehoitoa vaativasta tulehdustilasta.

Tutkimuksissa saadaan myös kuvia ja videoita silmistäsi sekä kyynelnesteestäsi ja niiden pohjalta on helppo verrata mahdollisen hoidon konkreettisia vaikutuksia.

 

Mikä on ThermoFlo-LÄMPÖhoito? Sattuuko se?


ThermoFlo on kuivien silmien hoito, jossa silmäluomia lämmittämällä ja hieromalla pyritään avaamaan silmäluomilla olevia tukkeutuneita Meibomin rauhasia. Hoito on miellyttävä eikä satu yhtään.

Meibomin rauhaset erittävät kyynelnesteeseen öljyä, jonka tehtävä on hidastaa kyynelfilmin kuivumista. Hoidon tuloksena sarveiskalvon pinnan kuivuminen ja oireilu vähenevät. Thermoflo-hoidon avulla saadaan hyviä tuloksia etenkin kyynelnesteen liiallisesta haihtumisesta johtuvasta kuivasilmäisyydestä.

Suosittelemme yleensä 3 kerran hoitosarjaa, jotta vaikutus olisi pidempi ja meibomin rauhasten öljytuotantoa saataisiin parhaiten tehostettua. On mahdollista varata myös yksittäisiä hoitokertoja ThermoFlo-hoitoon.

 

Mistä tiedän sopiiko THERMOFLo-LÄMPÖhoito minulle?

Hoito sopii yleensä kaikille kuivasilmäoireista kärsiville. Ennen Thermoflo-lämpöhoidon aloitusta varaa aika optikollemme yksilölliseen kuivasilmätutkimuksen, jonka avulla varmistetaan hoidon sopivuus juuri sinulle.
Jos silmäluomissasi tai silmissäsi on tulehdus, se tulee hoitaa ennen Thermoflo-lämpöhoidon aloitusta.

 

Sairaalaoptikko Emilia Valonen tekee mm silmäleikkauksen esitutkimuksia Eiran sairaalassa. 

Asiantuntijana artikkelissa Eiran sairaalaoptikko Emilia Valonen

Apua kuiviin silmiin!

Eirasta nyt ensimmäisenä Suomessa uusi ja miellyttävä Thermoflo-lämpöhoito, joka vähentää merkittävästi kuivasilmäisyyteen liittyviä oireita.
Ennen hoitoa sinulle tehdään yksilöllinen kuivasilmä- ja kyynelanalyysi, jonka jälkeen optikkomme varaa sinulle ajan itse hoitoon.

Varaa aika kuivasilmäanalyysiin
Tutustu Eira Kuivasilmäklinikkaan
Kuivasilmäklinikka_600x450.jpg
Eira Kuivasilmäklinikka

Kärsitkö kuivista silmistä? Vetistävätkö silmäsi? Punoittavatko ne vai tuntuvatko ne hiekkaisilta? Joudutko käyttämään silmätippoja? Juuri sinua varten olemme avanneet uuden Eira Kuivasilmäklinikan, missä voimme tehokkaasti helpottaa silmäoireitasi uudella ja miellyttävällä Thermoflo-lämpöhoitomenetelmällä.

Lue lisää
Kuivasilmätesti

Vetistävätkö silmäsi? Punoittavatko ne vai tuntuvatko ne hiekkaisilta? Joudutko käyttämään kostuttavia silmätippoja? Tee nopea testi selvittääksesi kärsitkö kuivista silmistä ja voisiko Eira Kuivasilmäklinikka tarjota sinulle apua.

Lue lisää