UNIAPNEA

Mikä on uniapnea?

Uniapneasta puhutaan silloin kun ylähengitystiet ahtautuvat unen aikana ja sen seurauksena voi aiheutua toistuvia hengityskatkoksia, unen häiriintymistä ja päiväaikaista väsymystä.

Kun aivojen ohjauskeskusta tunnistaa, että sinulla on hengityskatkos, se saa sinut heräämään juuri sen verran, että haukot henkeäsi ja alat taas uudestaan hengittämään. Tämä voi toistua usean kerran yössä ja hengityskatkosten pituus voi vaihdella. Usein et itse muista heränneesi yön aikana. Hengityskatkokset rasittavat elimistöä ja siksi on tärkeää hoidattaa uniapnea.

Tunnista uniapnean tyypilliset oireet

Usein jo läheisesi on saattanut kiinnittää huomiota uniapnean äänekkääseen oireeseen eli katkeilevaan kuorsaukseen.

Muita tyypillisiä uniapnean oireita ovat:

 • suun kuivuminen
 • unenaikaiset hengityskatkokset
 • heräily tukehtumisen tunteeseen
 • yöhikoilu
 • tihentynyt yöllinen virtsaamistarve
 • unettomuus
 • aamupäänsärky
 • kurkun karheus
 • jatkuva pitkäaikainen väsymys, joka voi johtaa nukahteluun
 • ärtyneisyys
 • muistamattomuus
 • vaikeuksia keskittymisessä
 • sukupuolivietin aleneminen

Jos kuorsaaminen aiheuttaa ongelmia tai läheiset ovat huomanneet yöllisiä hengityskatkoksia nukkuessasi, älä odota, vaan hakeudu uniapneaan erikoistuneen lääkärin vastaanotolle.

Miksi uniapnean hoito on tärkeää?

Hoitamaton uniapnea liittyy moniin sairauksiin ja voi jopa aiheuttaa niitä. Hoitomaton uniapnea voi heikentää elämänlaatua ja lyhentää elinikää. 
Yölliset hengityskatkokset ovat rasite elimistölle, erityisesti sydämelle ja aivoille. Hoitamaton uniapnea lisää aivoinfarktin ja tyypin 2 diabeteksen sekä ennenaikaisen kuoleman riskiä. Hoitamaton uniapnea on riski myös ehdotonta valppautta vaativissa työtehtävissä kuten ammattiautoilijana tai lentäjänä, ja liikenneonnettomuuksien riski kasvaa uniapneaa sairastavilla. Raskaana olevan äidin hoitamaton uniapnea on vaaratekijä sikiölle.

UNIAPNEAN HOITO EIRAN SAIRAALASSA

Uniapnean hoito alkaa erikoislääkärin vastaanotolla

Mikäli epäilet uniapneaa tai sinulla on uniapnealle tyypillisiä oireita, varaa aika uniapnean hoitoon erikoistuneen lääkärimme vastaanotolle.

Vastaanotolla hän selvittää oireesi, suosittelee tarvittavat tutkimukset ja diagnosoi sen jälkeen uniapneariskisi. 

Eirassa käytämme mm. seuraavia unettomuuden ja uniapnean tutkimuksia:

 • Yöpolygrafia - Ensisijainen tutkimus uniapnean ja ylähengitysteiden ahtauman diagnosoinnissa.
 • Osler-tutkimus - Mittaa vireystilaa ja hereillä pysymistä.
 • Oximetria-tutkimus - Antaa viitteitä mahdollisesta uniapneasta veren happipitoisuutta ja pulssia tarkkailemalla sekä tietoa palautumisesta.
 • Laboratoriokokeet

Lue lisää tutkimuksista tästä

CPAP-hoito on ensisijainen hoitomuoto keskivaikeassa ja vaikeassa uniapneassa

Uniapneassa on tyypillistä unenaikaisten ylähengitysteiden ahtauma. Ahtaumaa hoidetaan yleisesti ylipainehengityshoidon avulla eli nenä-CPAP - hoidolla. Hoito tapahtuu CPAP-laitteen avulla. Nukkuessa pidetään kasvoilla nenämaskia, jonka avulla hengitetään nenän kautta huoneilmaa pienellä paineella. Tämä estää hengitysteiden tukkeutumisen unen aikana.

CPAP-laite kerää yön aikana tietoa unen tilasta. Laitteelle tallentuu mm. unenaikaisten hengityskatkosten määrä sekä unen pituus. 

Hoitomuoto on tehokas ja usein hoidon avulla hengityskatkokset ja unesta havahtumiset jäävät pois, samoin elimistön happitasapaino pysyy korkeana. Unen- ja elämänlaatu paranevat huomattavasti ja terveysriskit pienenevät.

 

CPAP-hoidon aloitus, neuvonta ja ohjaus eirassa

 • CPAP-hoidon aloitus edellyttää aina käyntiä erikoislääkärin vastaanotolla.
 • Erikoislääkäri toteaa tutkimustuloksiin perustuen mahdollisen tarpeen CPAP-hoidon aloitukselle, sekä määrittelee CPAP-hoitolaitteen asetukset juuri sinulle sopivaksi. Laitehoidon onnistumista seurataan laitteen sisäisen muistikortin avulla etäseurannassa.
 • Eira Uniklinikan Omahoitajan vastaanotolla pääset sovittamaan ja valitsemaan sinulle sopivimman CPAP-maskin
 • CPAP-laite on mahdollista vuokrata tai halutessasi voit ostaa laitteen omaksesi.
 • 4 viikon hoidon jälkeen varataan aikaa kontrollikäynnille erikoislääkärin vastaanotolle, jolloin hän varmistaa hoidon onnistumisen ja suunnittelee jatkohoidon yhdessä asiakkaan kanssa.

Kuorsaus- ja apneakiskot

Kuorsaus- ja apneakiskot ovat hyvä apu kuorsaaville sekä lievästä ja keskivaikeasta uniapneasta kärsiville. Hammaslääkärin valmistamat hampaisiin yöksi laitettavat kuorsaus- ja apneakiskot (suukojeet) tuovat alaleukaa eteenpäin ja estävät unen aikana veltostuvan kielen painumista nieluun. Näin ehkäistään tehokkaasti ilmateiden tukkeutumista.

Eiran Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkärit arvioivat voisiko sinulle olla apua kuorsaus- ja apneakiskoista

Uniapnean muut hoitomuodot

laihdutus

Lievässä uniapneassa laihdutus voi olla riittävä hoito. Liikunta, oikeanlainen ravitsemus ja hyvä uni yhdessä muodostavat edellytykset terveellisille elämäntavoille. Oikeanlaisilla ruokailutottumuksilla voidaan vaikuttaa unen laatuun. Ravinnosta saadaan unen ja valveillaolon säätelyyn tärkeitä melatoniinia, serotoniinia sekä tryptofaania.  

Laihdutukseen apua saat Eiran ravitsemusterapeutilta, Painonhallintaklinikan sairaanhoitajilta sekä fysioterapeuteilta. Eirasta on mahdollisuus ostaa myös Personal Trainer- palveluita, jos tarvitset liikkumiseen enemmän ohjausta tai motivointia. Liikunta on tärkeässä roolissa myös muiden uniongelmien hoidossa.

 

KORVA-, NENÄ- JA KURKKUTAUTIEN ERIKOISLÄÄKÄRI

Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri tutkii ja hoitaa ylähengitysteiden tukkoisuutta. CPAP-hoidon aikana nenän limakalvot kuivuvat ja kosteuttavien tippojen ja maskin vaihdon lisäksi, voi olla syytä käydä erikoislääkärin vastaanotolla varmistamassa, että tukkoisuutta ei aiheuta esim. nenän polyypit.

 

KIVUN HALLINTA

Kipu tai erilaiset pinnetilat saattavat häiritä nukkumista. Eiran ortopedit ja muut erikoislääkärit voivat vastaanotollaan tutkia mistä vaivat mahdollisesti johtuvat. Kokeneet fysioterapeutit voivat auttaa helpottamaan öisiä kiputiloja. Usein apua kipuun ja rentoutumiseen voi löytyä myös akupunktiosta.

 

Uniapnean hoitoon erikoistunut lääkärimme
Bachour Adel Erikoislääkäri, kuorsaus ja uniapnea Varaa aika
Seuraavat vapaat ajat
ma 4.10.
17.30
30 min
Bachour Adel
Erikoislääkäri, kuorsaus ja uniapnea
Eiran lääkäriasema
Hoidan osan vastaanotoista tarvittaessa myös etänä. Halutessasi etävastaanottoajan, ole hyvä ja soita asiakaspalveluumme 09 1620 570.  Hinta: 30 min /180 €.
ma 4.10.
18.30
30 min
Bachour Adel
Erikoislääkäri, kuorsaus ja uniapnea
Eiran lääkäriasema
Hoidan osan vastaanotoista tarvittaessa myös etänä. Halutessasi etävastaanottoajan, ole hyvä ja soita asiakaspalveluumme 09 1620 570.  Hinta: 30 min /180 €.
Näytä seuraavat vapaat ajat
Lue lisää Eira Uniklinikan palveluista

Unitesti

Nukuitko taas huonosti? Heräilitkö aamuyöstä? Kuorsattiinko teillä viime yönä? Tee nopea unitesti selvittääksesi onko unesi riittävän hyvänlaatuista vai voisiko Eira Uniklinikalta löytyä apua.

Lue lisää

Unitutkimukset

Eira Uniklinikalla on käytössään useita tapoja tutkia unettomuutta, unihäiriöitä ja uniapneaa. Varaa vastaanottoaika Uniklinikan asiantuntijalle. Vastaanotolla kartoitetaan uniongelmien syyt ja valitaan juuri sinulle parhaat tutkimukset.

Lue lisää

Unettomuus ja sen hoito

Eira Uniklinikalla hoidetaan unettomuutta ja unihäiriöitä useilla eri hoitomuodoilla. Varaa aika sertifioidun unihoitajan vastaanotolle tai voit halutessasi ensin soittaa maksulliseen Uniklinikan Omahoitajan puhelinneuvontaan. Saat kokonaisvaltaista apua uniongelmiisi nopeasti.

Lue lisää

Unihoitajan vastaanotolla

Kun huoli nukkumisesta alkaa hallita elämää, kannattaa hakea apua unihoitajan vastaaanotolta.

Lue lisää
Hinnasto
Eira Uniklinikka Hinta
Unihoitajan vastaanotto, 60 min

Uniryhmä tarjoaa lääkkeetöntä apua unettomuuden hoitoon 6 x 90 min

              80 €

250 €

Uniapneaan erikoistuneen lääkärin vastaanotto, 30 min 180 €
Suppea yöpolygrafia eli unirekisteröinti kotona
Sis. laitteen käytön opastuksen, tarvittavan välineistön sekä erikoislääkärin analyysin

318 €
Kela-korvaus 52 €

Puhelinvastaanotto ja videovastaanotto:
 

Uniklinikan Omahoitajan puhelinvastaanotto
10 min puhelinneuvonta
20 min puhelinneuvonta

 
15 €
25 €

Bachour Adel, erikoislääkäri, kuorsaus ja uniapnea, 20-30 min

 150 € - 180 €
Hintoihin lisätään poliklinikkamaksu 19,90 € ja Kanta-maksu 1,95 €, paitsi lähetteellä tultaviin laboratoriotutkimuksiin. Puhelin-/videovastaanottoon lisätään käsittelymaksu 7,90 € ja Kanta-maksu 1,95 €.
Kysy lisää Eiran palveluista
Nimi
Puhelin
Email
Viesti