unihoitajalla on laaja-alainen kokemus unettomuuden hoidossa
Unihoitaja Tuula Tanskanen ottaa vastaan potilaita sekä HUS:n Psykiatrian unihäiriöpoliklinikalla että Eiran sairaalassa Helsingissä. Tuula on työskennellyt unihoitajana kahdenkymmenen vuoden ajan ja kartuttanut osaamistaan unettomuuden ja unihäiriöiden tutkimuksesta ja hoitamisesta.
Laaja-alainen kokemus ja tietopohja auttavat unihoitajaa selvittämään potilaiden uniongelmien syitä, hoitamaan niitä ja tarvittaessa ohjaamaan potilas oikean erikoislääkärin vastaanotolle.
Julkisessa terveydenhuollossa on viime vuosina ollut tavoitteena unettomuuden hoitopolun yhtenäistäminen ja lääkkeettömien hoitomuotojen tavoitettavuuden lisääminen. Hoitohenkilökunnan osaamisen lisääminen on tärkeä osa myös Tuulan Tanskasen työtä, ja hän käykin kouluttamassa terveydenhuollon ammattilaisia ympäri Suomen.
Tällä hetkellä osa potilaista saa lähetteen erikoissairaanhoitoon, jos unettomuuta ei kyetä hoitamaan perusterveydenhuollon tasolla. Yksityisellä puolella hoitopolku on usein nopeampi, koska potilas voi itse varata ajan suoraan joko unihoitajalle tai erikoislääkärille.
miten valmistautua vastaanottoa varten
Ennen unihoitajan tapaamista potilaan kannatta pohtia omaa päiväaikaista jaksamistaan, nukkumistaan sekä näihin liittyviä tekijöitä. Unipäiväkirjan pitäminen käyntiä edeltävän viikon ajalta helpottaa arvioimaan unen määrää ja laatua. Potilaan on myös hyvä miettiä, mitä hän toivoo ja mihin on valmis sitoutumaan..
Monen potilaan toiveena on päästä vieroittumaan unilääkkeistä. Kun unilääkettä on käytetty jopa vuosia, eivät omat voimat välttämättä riitä niistä vieroittumiseen. Unihoitajan tuella lääkkeistä luopuminen onnistuu, ja potilaat ovat olleet tyytyväisiä.
"Autan potilasta unilääkkeistä vieroittumisessa yhdessä lääkärin kanssa. Tavoitteena on tukea potilasta lääkkeettömien menetelmien käyttämisessä ja vahvistaa potilaan luottamusta luonnollisen unen ja nukahtamisen taitojen oppimisessa", Tuula Tanskanen kertoo.
YKSILÖ- VAI RYHMÄTERAPIAA?
Potilaan kannattaa pohtia, toivooko hän yksilö- vai ryhmäkäyntejä unihoitajan luona. Ryhmätapaamisissa toisten potilaiden vertaiskokemus voi tuoda huomattavaa lisäarvoa hoitokokemukseen. Saamantyyppisessä elämäntilanteessa olevat ihmiset huomaavat ryhmässä, että eivät olekaan yksin. Toisaalta yksilövastaanotolla omien henkilökohtaisten tunteiden ja kokemusten avaaminen voi olla helpompaa.