Kuivasilmäisyydessä silmän kostutusjärjestelmä ei toimi

Kuivasilmäisyyttä ilmenee, kun silmän luonnollinen kostutusjärjestelmä ei pysty pitämään silmän pintaa tarpeeksi kosteana.

Silmän kostutusjärjestelmä muodostuu

 • kyynelrauhasista,
 • silmän sarveiskalvosta ja sidekalvosta,
 • silmäluomista,
 • silmää kostuttavista rauhasista kuten Meibomin rauhasista,
 • ja tuntohermoista.

Minkä tahansa kostutusjärjestelmän häiriö voi aiheuttaa kuivasilmäisyyttä muuttamalla kyynelnesteen määrää, koostumusta, leviämistä silmän pintaan tai haihtumista.

Kuivasilmäisyyttä aiheuttaa mm. 

 • kyynelnesteen määrän väheneminen ikääntyessä,
 • tietyt sairaudet kuten reuma, Sjögrenin syndrooma, reuma, diabetes, rosacea
 • allergiat,
 • tietyt lääkkeet kuten antihistamiinit, nenätipat, beetasalpaajat, verenpainelääkkeet, hormonikorvaushoito.

Jopa 86% kuivasilmäisyydestä on todettu johtuvan liiallisesta kyynelnesteen haihtumisesta, jonka suurimpana aiheuttajana on Meibomin rauhasten toimintahäiriö.

Rauhasten tehtävänä on tuottaa voiteluainetta silmän pinnalle. Öljymäinen erite levittäytyy silmän uloimmaksi kerrokseksi, jossa sillä on tärkeä tehtävä estää kosteuden haihtumista ja silmän kuivumista. Meibomin rauhaset voivat myös tulehtua ja tukkeutua, jolloin ne eivät tuota enää riittävää määrää silmää voitelevaa öljymäistä eritettä. Liian ohut vesimäinen kyynelneste ei kiinnity sarveiskalvon pinnalle, jolloin kyynelneste valuu herkemmin ulos ja silmän pinta kuivuu.

Jos tilanne jatkuu pitkään voivat sen aiheuttamat muutokset johtaa Meibomin rauhasen surkastumiseen, kystaan, silmäluomien tulehduksiin tai silmän tulehduksiin ja jopa haavaan sarveiskalvon pinnalla.

 

Laajalla 60 min kuivasilmäisyysanalyysilla kartoitetaan syyt kuivasilmäisyyteen


60 min kuivasilmäanalyysilla kartoitetaan syyt kuivasilmäisyyteen. Kuivasilmäisyyteen erikoistunut optikkomme tekee sinulle

 • oirekartoituksen, 
 • mikroskooppisen tutkimuksen ja 
 • keratografia-tutkimuksen, jonka avulla mitataan mm. mm. kyynelnesteen määrä ja laatu, sekä kuvataan silmäluomen Meibomin rauhasten rakennetta. 

Kuivasilmäanalyysin perusteella voidaan selvittää, onko kuivasilmäisyyden taustalla Meibomin rauhasten toimintahäiriö vai jokin muu vaikuttava tekijä. Ajan kuivasilmäanalyysiin varaat helposti tästä.

 

HUOM! 30 min IPL-kuivasilmähoidon aloitus ei edellytä kuivasilmäanalyysissa käyntiä,  vaan voit halutessasi varata ajan kuivasilmähoitoon suoraan nettiajanvarauksestamme.

Kuivasilmäisyyden hoito IPL-valoimpulssihoidolla

Tehokas Intense Pulsed Light (IPL) -valohoito kuivasilmäisyyteen

Kuivasilmäanalyysin tulosten jälkeen optikkomme saattaa suositella sinulle IPL-valoimpulssihoitoa kuivasilmäisyyden hoitoon. Käynti kuivasilmäanalyysissa ei velvoita varaamaan aikaa.

IPL-valohoidolla parannetaan kyynelnesteen laatua ja hoidetaan Meibomin rauhasten toimintahäiriötä avaamalla rauhasia ja edistämällä niiden toimintaa. Hoidon avulla hoidetaan myös mahdollista luomireunan tulehdusta. 

Eirassa on käytössä uusin OptiClear XL IPL -valoimpulssihoito, joka mahdollistaa pitkäaikaiset hoitotulokset.

IPL-valohoito OptiClear XL hoitaa kuivasilmäisyyttä pitkäkestoisesti palauttamalla normaalin kyynelkalvon ja Meibomin rauhasten toiminnan, parantaa silmänympärysihoa kokonaisvaltaisesti ja on hellävarainen, nopea ja turvallinen sekä lääkkeetön hoito.

HUOM! Halutessasi voit varata ajan suoraan IPL-valoimpulssihoitoon, ilman käyntiä kuivasilmäanalyysissa. Varaa aika IPL-hoitoon tästä!

Miten IPL-valoimpulssihoito tapahtuu?

Hoidettavan alueen, yläkasvojen, tulee olla ilman kasvohoitotuotteita, kasvovoiteita ja meikkiä. Lisäksi hoito tehdään ilman piilolinssejä. Partakarvat on hyvä ajaa hoitoalueelta ennen hoitoon tuloa.

Ennen hoitoa hoidettavalla alueella olevat iholuomet suojataan ihoteipillä. Hoidettavalle alueelle levitetään geeliä ja hoidossa käytetään suojalaseja.

Hoitopään avulla ohjataan valoimpulssia silmien alaluomien läheisyyteen, nenänvarteen ja ohimoille. Hoidettavalla ihon alueella saattaa tuntua lämpöä ja nipistelyä valon ohjautuessa hoidettavaan kohtaan. Tämä on täysin normaalia. Hoidettavat alueet käsitellään kahteen kertaan.

Valohoidon jälkeen käsitellään Meibomin rauhaset mekaanisesti painelemalla ylä- ja alasilmäluomia. Mekaanisen käsittelyn avulla parannetaan Meibomin rauhasten toimintaa tyhjentämällä niihin mahdollisesti kertyneet öljytukkeumat. Käsittelyä varten silmän pinta ja luomireuna puudutetaan kevyesti, itse käsittely on kivuton.

IPL-valoimpulssihoidon jälkeen

Välittömästi hoidon jälkeen käsitelty hoitoalue saattaa punoittaa hieman. Punoitus tasoittuu yleensä muutamassa tunnissa. Normaalien ihonhoito- ja kosmetiikkatuotteiden käyttämistä voit jatkaa heti hoidon jälkeen. Muutaman päivän ajan tulee käyttää aurinkosuojaa ja välttää suoraa auringonvaloa.

Hoidon tulokset alkavat tuntua toisen tai kolmannen hoitokerran jälkeen kuivasilmäisyysoireiden vähenemisenä.

Parhaat tulokset saavutetaan 2-4 viikon välein tehtävien hoitokertojen avulla ja neljännen sarjahoidon jälkeen.

IPL-valoimpulssihoito lievittää tehokkaasti kuivasilmäisyyttä, mutta ei välttämättä paranna sitä kokonaan.

Sarjahoidon jälkeen optikkomme arvioivat ylläpitohoidon tarpeen. Usein ylläpitohoidon tarve on 6-12 kuukauden kuluttua. 

Sopiiko IPL-hoito minulle?

Hoito sopii lähes kaikille kuivasilmäoireista kärsiville. IPL-hoidon soveltuvuus varmistetaan aina potilaskohtaisesti ennen hoidon alkua.

Huomioithan, että IPL-hoitoa ei tehdä, jos

 • sinulla on aktiivinen ihotulehdus tai tulehdus silmissä
 • käytät valolle herkistäviä lääkkeitä tai ihoa ohentavia valmisteita
 • hoitoalueelle on tehty plastiikkakirurgisia toimenpiteitä tai laitettu täyteaineita.

Aurinkoa ja solariumia ei saa ottaa 2 päivää ennen eikä jälkeen hoidon. Hoitoon tultaessa hoidettavan alueen, yläkasvojen, tulee olla ilman kasvohoitotuotteita, kasvovoiteita ja meikkiä. Lisäksi hoito tehdään ilman piilolinssejä. Partakarvat on hyvä ajaa hoitoalueelta ennen hoitoon tuloa.

Varaa aika kuivasilmäanalyysiin
ma 10.6.
09.30
1 h 0 min
Optikko Sanni Hirvo Eiran sairaalassa tekee silmätutkimuksia sekä esitukimuksia silmäleikkausta varten ja on Eira Kuivasilmäklinikan asiantuntija.
Hirvo Sanni
Optikko
Eiran lääkäriasema
Kuivasilmäanalyysi, 1 h
ma 10.6.
15.00
1 h 0 min
Optikko Ulla Meriluoto Eiran sairaalassa tekee silmien esitutkimuksia silmäleikkausta varten sekä kuivasilmähoitoja.
Meriluoto Ulla
Optikko
Eiran lääkäriasema
Kuivasilmäanalyysi, 1 h
Näytä seuraavat vapaat ajat
Varaa aika kuivasilmähoitoon
to 6.6.
13.15
45 min
Optikko Emilia Valonen Eiran sairaalassa tekee silmätutkimuksia sekä esitukimuksia silmäleikkausta varten ja on Eira Kuivasilmäklinikan asiantuntija.
Valonen Emilia
Optikko
Eiran lääkäriasema
IPL-Kuivasilmähoito
to 6.6.
14.00
45 min
Optikko Emilia Valonen Eiran sairaalassa tekee silmätutkimuksia sekä esitukimuksia silmäleikkausta varten ja on Eira Kuivasilmäklinikan asiantuntija.
Valonen Emilia
Optikko
Eiran lääkäriasema
IPL-Kuivasilmähoito
Näytä seuraavat vapaat ajat
Kuivasilmäisyyden hoitoon erikoistuneet optikkomme
Hinnasto
Kuivasilmäanalyysi ja a IPL-valoimpulssihoito kuivasilmäisyyteen Hinta
Optikon kuivasilmäanalyysi, 60 min
sis. oirekartoituksen, mikroskooppisen tutkimuksen ja keratografia-tutkimuksen
99 €

Asiantuntijat
 
Hirvo Sanni, optikko
Hotti Leea, optikko
Meriluoto Ulla, optikko
Valonen Emilia, optikko
Ylinen Kirsi, optikko
 

IPL-valoimpulssihoito kuivasilmäisyyteen
yksittäinen hoitokerta 30 min
sarjahoito 4 kertaa, yhteishinta
- sarjahoidon hintaan sisältyy 30 min kontrollikäynti sarjahoidon jälkeen.


149 €
480 €

Ei KELA-korvausta. Hintoihin lisätään poliklinikkamaksu 26,30 € ja Kanta-maksu 2,70 € veloitetaan kaikista Omakantaan tallennettavista käynneistä. 
Kuivasilmatesti.jpg

Kuivasilmätesti

Vetistävätkö silmäsi? Punoittavatko ne vai tuntuvatko ne hiekkaisilta? Joudutko käyttämään kostuttavia silmätippoja? Tee nopea testi selvittääksesi kärsitkö kuivista silmistä ja voisiko Eira Kuivasilmäklinikka tarjota sinulle apua.

Lue lisää
Kuivatsilmat_nainen_600x450.jpg

Usein kysyttyä: kuivasilmäisyys

Mistä tiedän, että silmät ovat kuivat? Mistä kuivasilmäisyys johtuu ja miten sitä hoidetaan? Eiran sairaalan optikko Emilia Valonen vastaa yleisimpiin kysymyksiin.

Lue lisää
Kysy lisää Eiran palveluista
Nimi
Puhelin
Email
Viesti