Miltä influenssarokote suojaa? 

Rokotteella saat suojan influenssavirusta ja sen jälkitauteja vastaan. 2009-2010 kauden jälkeen sikainfluenssa muuttui tavallista kausi-influenssaa aiheuttavaksi virukseksi. Nykyisin influenssarokote antaa suojan myös sikainfluenssaa vastaan.

Mitkä ovat influenssan oireet?

Influenssa alkaa usein äkillisesti nousseella korkealla kuumeella ja myöhemmin tulevat yskä ja muut hengitystieoireet. Normaali nuhakuume alkaa usein nuha- ja/tai yskäoireilla.
Kaikilla influenssapotilailla ei kuitenkaan ole taudille tyypillisiä oireita ja influenssan voi sairastaa myös vähäoireisena tai oireettomana. Tällöinkin voit kuitenkin siirtää virusta tietämättäsi eteenpäin ja siksi influenssarokote on hyvä suoja. Voit tartuttaa influenssaa eteenpäin tietämättäsi 1-2 päivää ennen oireiden alkua.

 

MITEN INFLUENSSAROKOTUS TOIMII?

Influenssarokote sisältää heikennettyjä influenssaviruksia tai niiden osia. Kun rokote annetaan, immuunijärjestelmä tunnistaa nämä virukset ja alkaa tuottaa vasta-aineita niitä vastaan. Tämä antaa keholle mahdollisuuden puolustautua tehokkaammin, jos se myöhemmin altistuu oikealle influenssavirukselle.

 

Jos otan rokotteen, voinko edelleen sairastua influenssaan tai flunssaan?

Kausiinfluenssarokote sisältää neljää influenssaviruskantaa ja tarjoaa näin kattavan suojan influenssaa vastaan. Influenssarokotteellakaan ei voida kuitenkin täysin pois sulkea mahdollisuutta sairastua, mutta sairastuminen on useimmiten lievempää ja ilman jälkitauteja. 
Influenssarokotteen avulla et voi suojautua normaalilta flunssalta eli nuhakuumeelta.

Miksi minun kannattaisi ottaa rokote? Olen perusterve aikuinen.

Influenssarokotteet on kehitetty, koska kausi-influenssa on vakavampi tauti kuin esim. nuhakuume ja influenssavirukset leviävät vuosittain epidemiamaisesti. Influenssa aiheuttaa myös herkemmin vakavia jälkitauteja, kuten keuhkokuumetta. Saatat tietämättäsi tartuttaa ympärilläsi olevia riskiryhmiä eli vanhuksia ja lapsia, koska tauti tarttuu jo ennen varsinaisten oireiden syntymistä. Ottamalla rokotteen suojaat itsesi lisäksi myös läheiset.

MITÄ EROA ON TAVALLISELLA JA KORKEA-ANNOKSISELLA INFLUENSSAROKOTTEELLA?

Korkea-annoksinen influenssarokote sisältää nelinkertaisen määrän vaikuttavaa ainetta verrattuna tavalliseen influenssarokotteeseen. Korkea-annoksinen rokote on suunniteltu yli 60-vuotiaille, jotka saattavat tarvita lisäsuojaa influenssaa vastaan. Korkea-annoksista influenssarokotetta oli saatavilla Eirassa rajoitettu erä syksyllä 2023.

 

Onko influenssarokotteen ottaminen turvallista?

Influenssarokotteen ottaminen on turvallista. Vakavia haittoja ilmenee hyvin harvoin. Pistettävät influenssarokotteet ovat olleet käytössä 70-luvulta saakka. Lapsille tarkoitettua nenäsumuterokotetta on käytetty yli kymmenen vuoden ajan.

Uusi korkea-annoksinen influenssarokote soveltuu yleensä kaikille yli 60-vuotiaille, jotka voivat ottaa myös tavanomaisen influenssarokotteen.

 

Milloin rokote olisi hyvä ottaa?

Rokote olisi hyvä ottaa hyvissä ajoin ennen influenssakauden alkua, mielellään loka-joulukuussa, jotta rokotesuoja ehtii kehittyä. Rokotesuojan kehittymiseen menee noin 2 viikkoa ja otetun rokotteen suoja kestää noin vuoden. Influenssaepidemian aikanakin rokotesuojan hankkiminen kannattaa, jos ei ole aiemmin ehtinyt hankkia rokotusta.
Jos olet jo ehtinyt saada tartunnan, niin rokote ei estä taudin puhkeamista, mutta voi suojata muilta myöhemmin kiertäviltä influenssaviruksilta.

VOINKO TULLA FLUNSSAISENA ROKOTUKSEEN?

Kuumeeton flunssa ei ole este rokotukselle. Rokotusta ei anneta, jos sinulla on kuumetta. Kuumeen laskettua voit tulla rokotukseen normaalisti.

OTIN ROKOTTEEN JO VIIME VUONNA. MIKSI INFLUENSSAROKOTE PITÄÄ OTTAA JOKA VUOSI UUDESTAAN?

Influenssavirus muuntautuu vuosittain ja siksi WHO määrittelee rokotteen rakenteen joka vuosi uudestaan, jotta se tehoaisi parhaiten kunkin kauden viruskantaan. Otetun rokotteen suoja kestää noin vuoden, vanhuksilla suojan teho hiipuu aiemmin.

Influenssarokote kannattaa ottaa hyvissä ajoin, mielellään loka-joulukussa.

MINKÄ IKÄISESTÄ ALKAEN VOI SAADA ROKOTTEEN?

Pistettävän rokotuksen voi antaa 6 kuukauden iästä ylöspäin. Nenäsumutteena annettavan rokotetta voidaan antaa yli 24 kuukauden ikäisille.

ONKO KANAMUNA-ALLERGIA ESTE ROKOTUKSELLE?

Rokote on valmistettu hedelmöitetyissä kananmunissa, mutta kananmunalle allerginen voidaan useimmiten rokottaa aivan normaalisti. Valtaosalle ei tule oireita. Kun varaat aikaa rokotukseen muista mainita kanamuna-allergiasi.

voinko saada rokotteesta influenssan?

Et voi saada rokotteesta influenssaa. Rokote sisältää pieniä influenssaviruksen osia, ei eläviä kokonaisia viruksia. Toisinaan rokotetulle voi tulla rokotuksen jälkeen lihas- ja nivelkipua, päänsärkyä ja lämpöä ja tämä on aivan normaalia. Oireet menevät ohi muutamassa päivässä ja niitä voi hoitaa kuume- ja kipulääkkeillä.

VOINKO OTTAA INFLUENSSAROKOTUKSEN SAMANAIKAISESTI MUIDEN ROKOTTEIDEN KANSSA?

Useimmiten influenssarokotuksen voi ottaa samanaikaisesti muiden rokotteiden kanssa. On kuitenkin suositeltavaa keskustella asiasta terveydenhuollon ammattilaisen kanssa, jos sinulla on epävarmuutta tai erityistarpeita.

Tavanomaista influenssarokotetta ja korkea-annoksista influenssarokotetta ei voi ottaa saman kauden aikana. Korkea-annoksisen rokotteen voi ottaa, vaikka olisi edellisenä syksynä ottanut tavallisen influenssarokotteen, tai jos ei ole koskaan aikaisemmin ottanut mitään influenssarokotusta.

 

Asiantuntijana artikkelissa on Eiran rokotevastuuhoitaja Natascha Wrede.

VARAA AIKA INFLUENSSAROKOTUKSEEN

Pysäytä influenssa ja varaa nyt aika rokotukseen.

*Hinta sisältää rokoteen ja rokotuksen. Hintaan lisätään Kanta-maksu.
Katso rokotushinnasto tästä.
Varaa aika rokotukseen
Lue lisää
Omahoitaja_flunssavinkit_600x450.jpg

Näin vältät flunssa- ja norotartunnat ruuhkabussissa

Syksyn pahin flunssa- ja vatsatautien kausi on tulossa, ja täpötäysissä metroissa ja busseissa tartunnat pelottavat. Eiran omahoitajat Nina Klärich ja Karolina Keskikallio antavat vinkit, kuinka voit välttyä näiltä tarttuvilta taudeilta.

Lue lisää
Influenssarokotus_2023-2024_2.jpg

Influenssarokotus

Influenssarokotus on tehokas influenssatartunnan ja -epidemian leviämisen estäjä. Rokotteen koostumus vaihtuu vuosittain virustyyppien mukaan.

Lue lisää
Rokote_pneumokokki_600x450.jpg

Pneumokokkirokotus

Pneumokokkibakteerin aiheuttamaa keuhkokuumetta vastaan voit suojautua pneumokokkirokotuksella. Eirassa saat pneumokokkirokotteen, joka suojaa kahtakymmentä streptokokkibakteeria vastaan. Ajan rokotukseen varaat helposti nettiajanvarauksestamme!

Lue lisää