Tyräleikkaus on yksi tavallisimpia yleiskirurgisia leikkauksia sappi- ja peräpukamaleikkausten ohella. Kokenut kirurgi pystyy usein toteamaan potilaan tyrän käsin, ilman ultraääntä. Joissain tapauksissa tarvitaan ultraääni- tai tietokonetomografiatutkimus.

 

TYRÄ NÄKYY USEIN PULLISTUMANA

Tavallisimmat tyrät, nivustyrät, arpityrät sekä vatsanpeitteen tyrät on helpompi havaita, koska ne näkyvät pullistumana. Nivustyrät ovat miehillä yleisempiä kuin naisilla, joilla on useammin reisityrä. Pullistuma syntyy, kun vatsanpeitteessä olevasta reiästä ns. tyräportista työntyy ulos suolenmutka tai rasvaa”, kertoo kirurgian ja gastroenterologisen kirurgian erikoislääkäri Tom Scheinin.

 

TÄHYSTYSLEIKKAUS VAI AVOLEIKKAUS?

Tyrän leikkaustekniikka, avo- tai tähystysleikkaus, valitaan tapauskohtaisesti. Tähystysleikkauksen etuna on nopea toipuminen. Leikkauksen jälkeinen kipu on vähäisempää kuin avoleikkauksessa, koska ihoon tehdään pienet viillot avohaavan sijaan ja uusin tekniikoin kudosvaurio on vähäistä. Näin potilas pääsee nopeasti liikkeelle ja kotiinkin hyvin pian, joidenkin leikkausten jälkeen jopa samana päivä. 

Joskus potilaan tyrä voi olla kureutunut, mikä tarkoittaa, että tyrää ei saada painettua tyräportista takaisin paikoilleen. Tällöin voidaan päätyä avoleikkaukseen. 
Oireettomia tyriä ei tarvitse välttämättä hoitaa, mutta tyrään ei juuri auta lääkitys tai itsehoito.

”Tyrä ei odottelemalla parane, vaan se kannattaa leikata, jos se aiheuttaa kipua tai kosmeettista haittaa. Leikkaukseen pääsee nopeasti, jopa viikossa”, Tom Scheinin ohjeistaa.

 

Pitkittynyt närästys kannattaa aina tutkituttaa lääkärillä.

 

NÄRÄSTYKSEN TAUSTALLA VOI OLLA PALLEATYRÄ

Närästykseen usein liittyvä palleatyrä ei näy päällepäin. Se saattaa kuitenkin oireilla ikävästi ja aiheuttaa happaman mahalaukun sisällön nousua ruokatorveen ja ruokatorven, mahalaukun yläosan ja rintalastan takaista polttelua. Närästys aiheuttaa usein ruokatorven tulehduksen ja joskus pahanhajuista hengitystä tai jopa hampaiden kiilteen vaurioitumista. Pitkittynyt närästys kannattaa aina tutkituttaa lääkärillä. 

Palleatyrä todetaan mahalaukun tähystystutkimuksella ja sitä hoidetaan ensin lääkkeillä ja ruokailutottumuksien muutoksella. Jos oireet ovat hankalat, voidaan harkita palleatyrä- eli närästysleikkausta.

"Palleatyräleikkaukseen päädytään nykyisin harvoin, mutta jos vaivat eivät pysy kurissa lääkityksellä ja elämäntapamuutoksella tehdään tähystysleikkaus ja sen tulokset ovat yleensä hyvät", kertoo Tom Scheinin.

 

Scheinin_Tom.jpg

Asiantuntijana artikkelissa on Tom Scheinin
Kirurgian ja gastroenterologisen kirurgian erikoislääkäri

Tunnistitko tyrän oireet itselläsi?

Tyrän tavallisimmat oireet ovat ponnistaessa tai seistessä tuntuva kipu tai kiristys tyrän kohdalla.

Erikoislääkäri tunnistaa tyrän normaalilla vastaanottokäynnillä. Jos asia huolettaa, varaa aika vastaaotolle!

Varaa aika
Lue lisää Vatsaklinikan palveluista
Vatsaklinikka_nainen_600x450.jpg

Eira Vatsaklinikka

Kärsitkö epämääräisistä vatsavaivoista? Onko sinulla turvotusta, usein toistuvaa ummetusta tai ripulia? Yllättääkö stressivatsa tai närästääkö ruuan jälkeen? Haluatko vihdoin selvittää vatsavaivasi syyt? Vai onko sinulla jo jokin diagnoosi, mutta kaipaat lisää tietoa ja tukea. Eira Vatsaklinikan asiantuntijat auttavat vatsan ongelmissa.

Lue lisää
Gastro_tyravatsa_600x450.jpg

Tyrä ja tyräleikkaukset

Tyrällä tarkoitetaan vatsaontelon seinämässä olevaa aukkoa tai heikkoa kohtaa, josta vatsaontelon sisältöä pääsee pullistumaan vatsaontelon ulkopuolelle tyräpussiin. Yleisimmät tyräkohdat ovatkin nivuset ja napa. Lääkäri tunnistaa tyrän normaalilla vastaanottokäynnillä.

Lue lisää
Vatsan_tutkimus_600x450.jpg

Ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS)

Onko sinulla vatsan turvotusta, joka pahenee iltaa kohti? Toimiiko suolistosi epäsäännöllisesti? Epämääräisiä vatsakipuja eri puolilla vatsaa? Kyseessä saattaa olla ärtyvän suolen oireyhtymä. Vaiva ei ole vaarallinen, mutta se kannattaa hoitaa.

Lue lisää
IBDklinikka_600x450.jpg

Eira IBD-KLINIKKA

Onko sinulla voimakasta vatsakipua tai jatkuvaa ripulia ilman syytä? Onko sinulla jo todettu tulehduksellinen suolistosairaus IBD eli haavainen koliitti tai Crohnin tauti? Meiltä saat nopean avun äkillisiin tai pitkittyneisiin oireisiin sekä lisätukea jo käynnissä olevaan hoitoon.

Lue lisää
Gastro_refluksi_600x450.jpg

Refluksitauti

Närästääkö? Onko sinulla polttava tunne ylävatsassa? Kyseessä saattaa olla refluksitauti. Vaiva kannattaa selvittää, koska se saattaa aiheuttaa ruokatorven tulehduksen. Varaa aika Eira Vatsaklinikalle!

Lue lisää