Pirkka-Pekka on käyttänyt silmälaseja jo lukiosta lähtien

”Minulla on pitkä historia silmälasien kanssa. Lukioaikana näköni alkoi heiketä niin, etten enää nähnyt luokan eteen liitutaululle. Samaan aikaan huomasin myös, etten enää nähnyt lukea television tekstityksiä. Siitä saakka käytin silmälaseja. Likinäköisyyteni ei ollut kauhean voimakas, enkä esimerkiksi autoa ajaessani koskaan tarvinnut silmälaseja. Käytin laseja kuitenkin siksi, että halusin nähdä tarkasti.

Luontoharrastus ja silmälasit eivät ole toimiva yhdistelmä

Olen intohimoinen luontoharrastaja. Siinä hommassa on tosi tärkeää nähdä tarkasti kauas, jos pitää esimerkiksi määrittää lintulajeja. Silmälaseista huolimatta en kuitenkaan nähnyt kolmiulotteisesti. Minun oli vaikeaa liikkua maastossa, koska en kyennyt arvioimaan etäisyyksiä.

Viimeisen viiden vuoden aikana ero näkökyvyssä suureni silmien välillä. Vasemmalla silmällä näin kauas, oikealla lähelle. Olen kova lukemaan, ja iltaisin jouduin lukemaan kirjaa niin, että pidin lukulaseja vinossa, vain toisen silmän päällä. Olihan se hauskan näköistä!

Samalla kertaa leikattiin kaihi molemmista silmistä, korjattiin ikänäkö, likinäkö ja kaukonäkö. Halusin kaikki toimenpiteet kerralla, ettei muutaman vuoden päästä tarvitsisi alkaa korjailemaan.

Vain parasta, ei kompromissejä

Silmälääkärin vastaanotolla kävi ilmi, ettei vasemman silmäni näkökyky parantunut oikealla taitollakaan. Minulla oli orastava harmaakaihi. Tiesin, ettei se olisi mennyt ainakaan parempaan suuntaan, joten siinä pisteessä tein päätöksen leikkauksesta: molemmat silmät samalla kertaa, ja sellaiset taitot, että näkee kauas ja lähelle.

Kävimme vaihtoehtoja läpi Eiran sairaalan silmäkirurgi Petri Oksmanin kanssa. Totesin haluavani parasta, ei kompromisseja, vaan kaiken sen hyvän, mitä linssileikkauksella saa aikaan. Ei minun tarvinnut kauaa harkita. Olen nopeiden päätösten mies! Halusin kaikki toimenpiteet kerralla, ettei muutaman vuoden päästä tarvitsisi alkaa korjailemaan.

Leikkauksella hoidettiin monta asiaa samalla kertaa. Kaihi leikattiin molemmista silmistä, sillä vuosien mittaan se olisi todennäköisesti kehittynyt oikeaankin silmään. Lisäksi korjattiin ikänäkö, likinäkö ja kaukonäkö.

Pelkästään positiivinen kokemus

Leikkaus ei jännittänyt yhtään. En jännitä asioita, jotka ovat tärkeitä ja välttämättömiä ja joita olen itse halunnut. Silloin olen motivoitunut ja innoissani – samalla tavalla kuin en jännitä esiintymisiäkään, joihin olen itse halunnut mennä.

Kun edessä on lääketieteellinen operaatio, potilaan ja lääkärin välinen suhde on tärkeä. Koko elämähän perustuu luottamukselle, mutta tällaisissa asioissa se korostuu erityisesti. Petri Oksmanin koko olemus huokuu huippuammattilaisuutta. Hän on erittäin perusteellinen ja potilaskeskeinen lääkäri, todella omalla alallaan.

Yllätyin siitä, miten nopeasti ja vaivattomasti leikkaus tehtiin. Koko käynti kesti vajaan tunnin.

Leikkauksen aikana Petri selosti koko ajan, mitä tapahtuu. Missään vaiheessa minua ei jännittänyt pätkääkään. Operaatiossa ei ollut mitään epämiellyttävää. Kokemus oli pelkästään positiivinen, eikä minulla ollut mitään kipuja tai epävarmuuden tunteita. Petri joutui tosin välillä huomauttamaan minulle, että puhuisin vähän vähemmän!

Yllätyin siitä, miten nopeasti ja vaivattomasti leikkaus tehtiin. Minun ei tarvinnut kuin pötkötellä ja pitää silmäni paikallaan. Operaatio kesti noin 15 minuuttia silmää kohden, koko käynti kesti vajaan tunnin.

Taivas on nyt sinisempi kuin ennen

Operaation jälkeen sain päähäni suojalasit. Näkö oli sumuinen, siinä kaikki. Ei ollut mitään kipuja. Kolmen viikon ajan käytin silmätippoja ja öisin pidin suojalaseja, etten hieroisi silmiäni unissani. Pikku hiljaa näköni alkoi tarkentua, ja noin kuukauden kuluessa se oli jo palautunut suhteellisen normaaliksi. Ja koko ajan se on kohentunut siitä lähtien. Kahden kuukauden kuluttua en enää edes muistanut koko leikkausta.

Linssileikkaus on vaikuttanut elämääni fantastisesti. Harrastan paljon liikuntaa, ja aiemmin varsinkin ulkoliikunnassa silmälasien linssit huurtuivat. On ihanaa kun sitä ei enää tapahdu. Lasketellessa laskettelulasit piti ennen laittaa silmälasien päälle ja se on hankalaa. Nyt ei ole sitäkään ongelmaa. Olen tosin huomannut olevani hajamielinen: kun menen suihkuun tai nukkumaan, yritän ottaa päästäni laseja, joita minulla ei ole.

Vasemman silmän kaihi oli hieman muuttanut värinäkökykyäni, joten nyt maailmani on värikkäämpi ja tarkempi! Ruoho on nyt vihreämpää ja taivas sinisempi kuin ennen.

Kyllä tämä kannatti. Tiedän, ettei näkökyky olisi ajan myötä itsestään parantunut. Elämänlaatu ja asenne voivat muuttua iän myötä paremmiksi, mutta näkö ei.

Jos joku harkitsee linssileikkausta, suosittelen lämpimästi. Itse toimenpiteessä ei ole kerrassaan mitään pelättävää. Sitä ei kannata jättää väliin siksi, että on epävarma. Sydämeni pohjasta sanon, että tämä oli erittäin hieno kokemus.”

Suosittelen linssileikkausta lämpimästi. Tämä oli erittäin hieno kokemus!

Varaa aika sairaalaoptikon 60 min esitutkimukseen

Sairaalaoptikkomme kartoittaa silmiesi terveydentilan laajojen tutkimusten avulla.

Mikäli tutkimusten perusteella ikänäköleikkaus olisi mahdollista, varataan sinulle aika leikkaavan silmäkirurgin maksulliselle vastaanotolle.
Silmäkirurgi analysoi tehdyt tutkimukset, varmistaa silmien terveydentilan ja valitsee juuri sinulle silmillesi parhaat linssivaihtoehdot.

HUOM! Maksuttomassa optikon esitutkimuksessa käynti ei velvoita sinua varaamaan leikkausaikaa. 

Piilolinssejä ei voi käyttää viikkoon ennen esitutkimusta eikä leikkausta. Tutkimuksessa käytetään pupilleja laajentavia silmätippoja, jotka sumentavat lähinäköä loppupäiväksi.

Varaa aika optikon esitutkimukseen
Lue lisää linssi- eli ikänäköleikkauksesta
Linssileikkaus-haastattelu_2024-02_1.jpg

"Elämä on helpompaa ilman silmälaseja"

Ikänäkö vaikuttaa päivittäiseen elämäämme lähes puolet elinajastamme. Marika Nikusen ikänäkö korjaantui leikkauksella. Leikkauksen jälkeen silmiin ei voi tulla kaihia.

Lue lisää
Optikko_Emilia_600x450.jpg

Optikon esitutkimus silmäleikkausta varten

Varaa aika sairaalaoptikon perusteelliseen esitutkimukseen. Esitutkimuksessa selvitetään silmiesi terveydentila ja näkökyky ja tutkimuksen jälkeen suositellaan juuri sinulle sopivin leikkausmenetelmä. Esitutkimuksessa käynti ei velvoita sinua varaamaan leikkausaikaa.

Lue lisää
Linssileikkaus-ikänäkö-pariskunta.jpg

Ikänäkö linssileikkaus

Ikänäköä voidaan korjata linssileikkauksella. Linssileikkauksella pääset eroon moniteholaseista, eikä silmiin voi enää kehittyä harmaakaihia. Olemme tehneet silmäleikkauksia vuodesta 1996 ja käytössämme on aina uusimmat linssivaihtoehdot.

Lue lisää
Optikon-esitutkimus_ville_2023-03.jpg

Usein kysyttyä: ikänäön korjaus linssileikkauksella

Mikä on ikänäköleikkaus? Sattuuko se? Pääsenkö eroon silmälaseista? Eiran sairaalan optometristi Leea Hotti vastaa yleisimpiin kysymyksiin.

Lue lisää
Artikkeli_Linssileikkaus_2022-11-A.jpg

Ikänäköleikkaus teki haaveista totta

Silmälasit ja merivesi ovat huono yhdistelmä, purjehtija Ville Norra tietää. Ikänäköleikkaus vapautti Villen laseista. Nyt hän voi keskittyä rauhassa purjehdukseen.

Lue lisää