Linssileikkaus toi valinnan vapauden

Pärskeet kuuluvat purjehdukseen. Vesi lentää laidan yli ja kastelee purjehtijan päästä varpaisiin. Enää Ville Norra ei suojaa kasvojaan merivedeltä.

”Toisin kuin ennen, minun ei tarvitse varoa silmälasien kastumista.” Villen näkö on korjattu ikänäkölinssileikkauksella, jossa silmän oma linssi eli mykiö korvataan asentamalla silmään moniteholinssi. 

Nyt Ville voi keskittyä rauhassa purjehtimiseen. Silmälasit eivät määrää hänen näkemistään. ”Voin katsoa mitä, koska ja minne haluan – mittareita, purjeita, lähestyviä aaltoja ja horisonttiin.”

Voin katsoa mitä, koska ja minne haluan – mittareita, purjeita, lähestyviä aaltoja ja horisonttiin.

Pitkä purjehdus sai hakeutumaan leikkaukseen

Silmälasit ja merivesi ovat huono yhdistelmä. Vesipisarat ja kuivuneen suolaveden jättämät jäljet linsseissä haittaavat näkemistä. 

”Kosteassa lasit huuruuntuvat, eikä niillä näe mitään. Siitä voi seurata vaaratilanteita.” 

Osallistumiskutsu vuoden kestävään Ocean Globe Race -maailmanympäripurjehduskilpailuun sai Villen hakeutumaan silmäleikkaukseen. 

”Olen haaveillut nuoruudesta saakka maailmanympäripurjehduksesta retroveneellä. Minulle oli selvää, että halusin silmälaseista eroon ennen unelmieni reissua.”

 

Linssileikkaus säästää rahaa

Ville ehti käyttää silmälaseja 35 vuotta. Viimeisimmät lasit olivat moniteholaseja. Hänellä oli niitä useita: kahdet silmälasit ja kahdet aurinkolasit.

”Pitkille purjehduksille otin varmuuden koko setin vuoksi mukaani. Jos silmälasini putoaisivat mereen, olisin ilman varalaseja miehistössä vain tiellä.”

Silmälasien päivittäminen muutaman vuoden välein oli kallista. ”Laskin, että leikkaus maksaa itsensä melko nopeasti takaisin.”

 

Esitutkimus valmistaa leikkaukseen

Ennen leikkausta optikko tekee potilaalle esitutkimuksen. Hän arvioi silmien terveydentilan ja kartoittaa näön tilanteen. Leikkaava silmäkirurgi paneutuu esitutkimuksen tuloksiin ja ehdottaa niiden perusteella sopivaa leikkaustapaa.

”Minulle suositeltiin ikänäkölinssileikkausta, jossa silmiin laitettaisiin moniteholinssit. Ne korjaavat lähi- ja kaukonäköä ja hajataitteisuutta.”

Vaikka esitutkimus ei velvoita potilasta varaamaan aikaa leikkaukseen, Ville varasi sen välittömästi. ”Halusin testata korjattua näköäni ajoissa ennen maailmanympäripurjehdusta.”

 

Linssileikattu ei tarvitse lukulaseja

Ikänäkölinssileikkaus tehdään samalla tavalla kuin kaihileikkaus. Oma linssi poistetaan sitä ympäröivästä linssipussista ja tilalle laitetaan tekolinssi. Silmään ei tule ommeltavaa haavaa.

”Ikänäköleikattuna en tarvitse silmälaseja lukemiseen”, Ville kertoo.

Leikkaus säästi Villen myös iän myötä tulevalta kaihileikkaukselta. ”Keinolinssiin ei voi tulla kaihia. Sain yhdellä leikkauksella hoidettua kaksi vaivaa.”

 

Toimenpiteen helppous yllätti 

Ville jännitti ennakkoon jonkin verran linssileikkausta. Hän yllättyi toimenpiteen helppoudesta.

”Edes silmän puuduttaminen ei sattunut, sillä se puudutettiin tipalla.” Puudutuksen jälkeen silmän pinta ja luomien iho puhdistetaan, silmän ympärys peitetään liinalla ja silmään laitetaan luomenlevitin, joka pitää silmän toimenpiteen ajan auki.

Leikkaussalissa Ville ei huomannut jännitystään. Tunnelma oli levollinen.

”Toimenpide kesti vain 10–15 minuuttia. Reilun tunnin kuluttua leikkauksesta olin matkalla kotiin.”

 

Näkö on erinomainen

Heti leikkauksen jälkeen Villen näkö oli sumea. Seuraavana aamuna se kirkastui, ja näkö jatkoi tarkentumistaan vielä sen jälkeenkin. 

”Silmälääkäri kertoi, että aivoilla kestää aikansa tottua aiemmasta poikkeavaan näkemiseen.”

Kun leikkauksesta on kulunut kolme kuukautta, Ville on melkein unohtanut, että näölle on tehty jotain. ”Kun näkö toimii erinomaisesti, siihen ei kiinnitä mitään huomiota. Minun näköni on erinomainen.”

 
 

 

Syyskuussa 2023 Ville Norra starttaa Ocean Globe Race -maailmanympäripurjehduskilpailuun.


”Reissuun liittyy mieletön määrä huomioitavia asioita. Näköäni minun ei tarvitse miettiä, sillä se on korjattu leikkauksella.”

 
Artikkeli_Linssileikkaus_2022-11-B.jpg 

Teksti: Virve Järvinen

Lue lisää
Optikko_Emilia_600x450.jpg
Optikon esitutkimus silmäleikkausta varten

Varaa aika sairaalaoptikon perusteelliseen esitutkimukseen. Esitutkimuksessa selvitetään silmiesi terveydentila ja näkökyky ja tutkimuksen jälkeen suositellaan juuri sinulle sopivin leikkausmenetelmä. Esitutkimuksessa käynti ei velvoita sinua varaamaan leikkausaikaa.

Lue lisää
Linssileikkaus_pyorailevat_600x450.jpg
Ikänäkö linssileikkaus

Ikänäköä voidaan korjata linssileikkauksella. Linssileikkauksella pääset eroon moniteholaseista, eikä silmiin voi enää kehittyä harmaakaihia. Olemme tehneet silmäleikkauksia vuodesta 1996 ja käytössämme on aina uusimmat linssivaihtoehdot.

Lue lisää
Ikanako_potilas_jalkeen_600x450.jpg
Ikänäkö ja/tai monitehot

Ikänäköleikkaus auttaa sinua näkemään sekä kauas että lähelle. Moniteholaseista pääset eroon ikänäkölinssileikkauksella. Tule kysymään ja keskustelemaan leikkausvaihtoehdoista yhdessä sairaalaoptikkomme kanssa.

Lue lisää

Varaa aika sairaalaoptikon 60 min esitutkimukseen

Sairaalaoptikkomme kartoittaa silmiesi terveydentilan laajojen tutkimusten avulla. 

Mikäli tutkimusten perusteella ikänäköleikkaus olisi mahdollista, varataan sinulle aika leikkaavan silmäkirurgin maksulliselle vastaanotolle.
Silmäkirurgi analysoi tehdyt tutkimukset, varmistaa silmien terveydentilan ja valitsee juuri sinulle silmillesi parhaat linssivaihtoehdot.

Maksuttomassa optikon esitutkimuksessa käynti ei velvoita sinua varaamaan leikkausaikaa. 

Piilolinssejä ei voi käyttää viikkoon ennen esitutkimusta eikä leikkausta. Tutkimuksessa käytetään pupilleja laajentavia silmätippoja, jotka sumentavat lähinäköä loppupäiväksi.

Varaa aika esitutkimukseen