Mikä on tyvisolusyöpä eli basaliooma?

Tyvisolusyöpä on yleisin suomalaisten ihosyöpä. Se on lähtöisin ihon orvaskeden tyvisoluista ja kehittyy hitaasti vuosien kuluessa. Tyvisolusyöpä ei lähetä yleensä etäispesäkkeitä, mutta voi hoitamattomana edetä pinnallisesta tyvisolusyövästä syvempiin ihonalaiskudoksiin. Yleisyys lisääntyy iän myötä ja siksi säännöllinen ihotarkistus ihotautilääkärillä on tärkeää, etenkin kun ikää tulee lisää.

 

Mikä aiheuttaa tyvisolusyövän?

Tyvisolusyvän synnylle altistavat muun muassa 

  • koko elämän aikana saatu runsas auringon ultraviolettisäteily, 
  • vaalea ihotyyppi, 
  • krooniset haavat sekä
  • solunsalpaajalääkitys.

 

Miltä tyvisolusyöpä näyttää?

Tyvisolusyöpä kasvaa hitaasti ja sen pinta voi haavautua, jolloin se vuotaa herkästi verta. Kasvain ei ole kivulias. Tyvisolusyöpä jaetaan kasvutapansa perusteella kolmeen tyyppiin: nodulaariseen, pinnalliseen ja invasiiviseen/sklerosoiden kasvavaan.

Selvästi yleisin on nodulaarinen kasvutapa. Nodulaarinen tyvisolusyöpä alkaa ihossa pienenä vaaleanpunaisena tai punaisena oireettomana kyhmynä. Kyhmy voi olla joskus ruskea, jopa musta. Siinä voi usein erottaa pienen verisuonen ja kasvaimen pinta voi pikkuhiljaa haavautua keskeltä. Nodulaarista tyvisolusyöpää esiintyy yleensä kasvoissa ja korvien takana.

Pinnallinen tyvisolusyöpämuutos muistuttaa ihottumaa, jonka keskusta punoittaa ja hilseilee ja ihomuutoksen reunaa kiertää lankamainen reunavalli. Ihomuutoksessa näkyy usein pinnallisia pieniä haavaumia ja rupia. Potilaalla voi olla samalla kerralla useita pinnallisia tyvisolusyöpä esiintymisiä. Pinnallinen tyvisolusyöpä on yleisempi vartalolla ja raajoissa kuin kasvoissa.

Invasiiviset/sklerosoiden kasvavat tyvisolusyövät ovat epätarkkarajaisia arpimaisia, ihonvärisiä ja vaikeasti havaittavissa olevia laattamaisia tiivistymiä. Se ei juuri kohoa ihosta, vaan etenee ihon sisällä. Koska kasvain ei haavaudu, sen havaitseminen on vaikeampaa kuin pinnallisen tai nodulaarisen tyvisolusyövän. Invasiivista tyvisolusyöpää esiintyy yleensä kasvoissa.

Jos ihomuutokset mietityttävät, varaa aika ihotautilääkärille!

Ihotautilääkärin vastaanotolle kannattaa hakeutua aina, jos havaitset ihossa uuden ihomuutoksen, joka ei parane itsestään. Ihotautilääkärillämme on vuosien kokemus ihosyöpien diagnostiikasta ja hoidosta. Vastaanotolla hän tutkii ja arvio tilanteen ja ottaa tarvittaessa koepalan.

Ihomuutosten ja iholuomien kanssa ei kannata jäädä yksin, vaan anna asiantuntijamme arvioida onko syytä huoleen.

Varaa aika ihotautilääkärille

Missä tyvisolusyöpää esiintyy tyypillisemmin?

Tyvisolusyöpää esiintyy useimmiten alueilla, jotka ovat altistuneet auringon UV-säteilylle:

  • kasvoissa,
  • korvanlehdissä,
  • kädenselissä
  • ylävartalossa,
  • ja kaljuilla miehillä päälaella.

 

Tyvisolusyövän toteaminen?

Kokenut ihotautilääkäri tunnistaa tyvisolusyövän usein ulkonäön perusteella. Ihosta otetaan kudosnäyte, jolla lopullinen varmuus saadaan. Jos muutos on pieni, se leikataan usein pois jo kudosnäytteen oton yhteydessä.

 

Pitääkö tyvisolusyövästä olla huolissaan?

Suuri osa tyvisolusyövistä on pienen riskin pinnallisia kasvaimia, jotka on helppo hoitaa joko leikkaushoidolla tai PDT-hoidon avulla. Tyvisolusyöpä ei yleensä lähetä etäispesäkkeitä, mutta saattaa hoitamattomana edetä syvemmille kudoksiin. Ennalta ehkäisevästi auringon UV-säteilyltä suojautuminen ja hakeutuminen uusien ihomuodostumien ilmentyessä ihotautilääkärin vastaanotolle on hyvä varotoimi.

 

Miten tyvisolusyöpää hoidetaan?

Pinnallista tyvisolusyöpää hoidetaan joko leikkaushoidolla, laserilla, nestejäädytyksellä, lääkkeellisellä voidehoidolla tai PDT-hoidolla eli fotodynaamisella punavalohoidolla.

Nodulaariset kasvaimet poistetaan yleensä leikkaamalla ja invasiivinen tyvisyöpä poistetaan aina leikkaamalla.

Suurentuneeseen riskiin uusiutua kuuluvat invasiivisen kasvutavan omaava tyvisolusyöpä sekä nenän, silmäluomien, kulmakarvojen, huulten, ohimoiden ja korvien kasvaimet.

Noin 50 % tyvisolusyöpää sairastaneille ilmaantuu myöhemmin yksi tai useampi uusi tyvisolusyöpä. Tämän vuoksi hoidon jälkeen hoidetun ihoalueen säännöllinen tarkkailu vuosien ajan on tärkeää, ja mahdollisten uusien muutosten ilmaantuessa on hyvä hakeutua ihotautilääkärin vastaanotolle

 

Tyvisyövän ehkäisy

Paras tapa ehkäistä tyvisolusyöpää on välttää haitallista UV-säteilyä. Iho suojataan vaatetuksella ja lieripäähineellä. Ne ihon alueet, jotka altistuvat auringolle suojataan aurinkosuojavoiteella (suojakerroin 50). Silmien ja silmäluomien suojana on hyvä käyttää aurinkolaseja. Ihon omaseuranta on hyvä tehdä säännöllisesti pari kertaa vuodessa, ja mikäli havaitset ihomuutoksia, on hyvä varata aika ihotautilääkärille varmuuden saamiseksi.

 

Varaa aika ihotautilääkärin vastaanotolle

Varaa aika kokeneiden ihotautilääkäreidemme vastaanotolle!
Tutkimus- ja hoitomenetelmistä valitaan yhdessä sinun kanssasi tilanteeseen parhaiten soveltuvat vaihtoehdot.

Eiran sairaalan ihotautilääkärit
Ihotauti- ja allergologian erikoislääkäri Anna Hjerppe Eiran sairaalassa, erikoisosaaminen akne, atopia, ihottumat, psoriasis, haavahoito, luomien poisto. Hjerppe Anna Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Varaa aika
Ihotautien erikoislääkäri Sari Koskenmies Eiran sairaalassa, erityisosaamista perusihotaudit ja ihokasvainten ja ihosyövän diagnostiikka ja hoito. Koskenmies Sari Ihotautien erikoislääkäri Varaa aika
Iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Hanna Raitio Eiran sairaalassa, erityisosaaminen kemialliset ihonkuorinnat, täyteainehoidot, mesaterapia, kryopolyysi. Raitio Hanna Iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Varaa aika
ke 10.7.
16.00
20 min
Ihotautien erikoislääkäri Sari Koskenmies Eiran sairaalassa, erityisosaamista perusihotaudit ja ihokasvainten ja ihosyövän diagnostiikka ja hoito.
Koskenmies Sari
Ihotautien erikoislääkäri
Eiran lääkäriasema
ke 10.7.
16.20
20 min
Ihotautien erikoislääkäri Sari Koskenmies Eiran sairaalassa, erityisosaamista perusihotaudit ja ihokasvainten ja ihosyövän diagnostiikka ja hoito.
Koskenmies Sari
Ihotautien erikoislääkäri
Eiran lääkäriasema
ke 10.7.
16.40
20 min
Ihotautien erikoislääkäri Sari Koskenmies Eiran sairaalassa, erityisosaamista perusihotaudit ja ihokasvainten ja ihosyövän diagnostiikka ja hoito.
Koskenmies Sari
Ihotautien erikoislääkäri
Eiran lääkäriasema
Näytä seuraavat vapaat ajat
Lue lisää ihotaudeista ja palveluista
Ihotaudit_aurinkokeratoosi.jpg

Aurinkokeratoosi

Aurinkokeratoosi on ihon uloimman osan eli orvaskeden ihosyövän esiastemuutos. Aurinkokeratoosi on hyvä hoidattaa ajoissa, jotta siitä ei kehity ihon pinnallista syöpää eli ns. Bowenin tautia. Hoitamattomana se voi edetä okasolusyöväksi asti. Aurinkokeratoosia ei aina itse huomaa ja siksi onkin hyvä varata aika ihotautilääkärin vastaanotolle, mikäli jokin ihomuutos arveluttaa. Ajan kokeneille ihotautilääkäreillemme varaat helposti nettiajanvarauksestamme.

Lue lisää
Ihotaudit_bowenin-tauti.jpg

Bowenin tauti

Bowenin tauti on ihon uloimman kerroksen pinnallinen syöpä, vaikkakin harvinaisempi kuin okasolusyövän toinen esiaste, aurinkokeratoosi. Bowenin tauti muistuttaa ihottumaa, mutta ei parane perusvoiteen tai kortisonivoiteen avulla. Varaa aika kokeneille ihotautilääkäreillemme helposti nettiajanvarauksestamme. He arvioivat onko syytä huoleen.

Lue lisää
PDT-punavalohoitoon käytettävä laite Eiran sairaalassa.

PDT eli fotodynaaminen hoito

PDT-hoito eli fotodynaaminen hoito on ei-leikkauksellinen hoitomuoto, jota käytetään ensisijaisesti okasolusyövän esiasteiden eli aurinkokeratoosin ja Bowenin taudin sekä pinnallisen tyvisolusyövän eli pintabasaliooman hoitoon. Hoito sopii etenkin alueille, jotka ovat kosmeettisesti näkyvällä paikalla ja halutaan välttää arpien syntyminen.

Lue lisää
Ihotaudit_okasolusyopa.jpg

Okasolusyöpä

Okasolusyöpä on toiseksi yleisin ihosyöpätyyppi Suomessa ja sen ennustetaan lisääntyvän nopeasti. Säännöllinen käynti ihotautilääkärillä auttaa havaitsemaan mahdolliset esiastemuutokset ja auttaa ehkäisemään niiden etenemisen ihosyöväksi. Lisäksi ajoissa todettu okasolusyöpä parantaa hoitoennustetta. Ajan kokeneille ihotautilääkäreillemme varaat helposti nettiajanvarauksestamme.

Lue lisää
Plastiikka_iholuomi_nainen_600x450.jpg

Iholuomiklinikka

Mietityttääkö luomi tai ihomuutos? Oletko runsasluominen? Onko ihosi palanut useasti? Älä murehdi turhaan, vaan anna asiantuntijamme arvioida, onko syytä huoleen. Varaa aika Eira Iholuomiklinikalle ihotautilääkärin tekemään luomitarkastukseen helposti nettiajanvarauksestamme. Asiat selviävät tutkimalla!

Lue lisää
Hinnasto
Ihotaudit Hinta 
Ihotautien erikoislääkärin vastaanotto 20 min alk. 98 €
Ihotautien erikoislääkärin vastaanotto 30 min alk. 156 €
 
Erikoislääkärit
 
Hjerppe Anna, Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri
Koskenmies Sari, Ihotautien erikoislääkäri
Raitio Hanna, Iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri 
 
Ihomuutosten poisto  
PDT fotodynaaminen valoaktiivihoito UUTTA! alk. 650 €
Luomen poisto (ihotautien erikoislääkärin tekemänä) alk. 510 €
Paikallisten ihomuutosten hoito jäädyttämällä  alk. 221 €
Vastaanottokäynnin hintaan lisätään poliklinikkamaksu 26,30 €. Kanta-maksu on 2,70 € ja veloitetaan kaikista Omakantaan tallennettavista käynneistä. Asiantuntijakohtaiset hinnat löydät asiantuntijan omasta profiilista.
Kysy lisää Eiran palveluista
Nimi
Puhelin
Email
Viesti