Välikorvantulehdus

Välikorvantulehdukseen altistavia tekijöitä ovat

 • nuori ikä
 • nuhakuume
 • päiväkoti- ja perhepäivähoito
 • tutti
 • altistuminen tupakansavulle
 • allerginen nuha.

 

Välikorvantulehduksen oireet

Tulehduksen aste välikorvassa vaihtelee suuresti kuten sen oireetkin. Yleensä välikorvantulehdus kehittyy nopeasti. Välikorvan tulehduksen tyypillisiä oireita ovat

 • korvakipu
 • kuume
 • nuhakuumeen aikana tai sen jälkeen muutoin tyytyväinen lapsi muuttuu kärttyisäksi
 • ruoka ei maistu
 • nukkuminen vaikeutuu

 

Äkillisen välikorvantulehduksen hoito

Välikorvantulehdus yllättää usein yöllä ja kivulias lapsi tarvitsee pikaista kivunlievitystä. Kotona kannattaakin pitää sopivaa kipulääkettä lääkekaapissa valmiina. Lääkärissä käynnin voi siirtää seuraavaan päivään jos lapsi muuten voi hyvin.

Välikorvantulehdus hoidetaan yleensä viisi päivää kestävällä antibioottihoidolla ja kipulääkityksellä. Usein kipeässä korvassa käytetään myös puuduttavia korvatippoja. Nuhatipat ja pystympi asento auttavat jos lapsi on hyvin tukkoinen.

Jos lapsella on korkea kuume, hän on hyvin kivulias, ja tärykalvo pullottaa, voi tärykalvopisto olla aiheellinen toimenpide. Hyvässä paikallispuudutuksessa toimenpide on kivuton.

Lieväoireisessa välikorvantulehduksessa voidaan antibioottihoito siirtää tai välttää edellyttäen, että paraneminen varmistetaan parin päivän kuluessa vastaanotolla. Lukuisat antibioottihoidot edistävät bakteereissa kykyä vastustaa antibiootteja ja häiritsevät lasten omia infektiopuolustustekijöitä.

Välikorvantulehduksen tarkistuskäynti tapahtuu viimeistään neljän viikon kuluttua korvatulehduksen toteamisesta

Pitkittyneen välikorvantulehduksen hoito

Pitkittyneessä välikorvantulehduksessa välikorvan limakalvolle muodostuu soluja, joita terveessä korvassa ei ole. Nämä muodostavat limaeritettä, jota häiriintynyt värekarvatoiminta ei pysty kuljettamaan normaalisti korvatorven kautta ulos. Tällöin kuulo madaltuu.

Tärykalvoputkitus

Jos tulehdus ei korvalääkärin seurannassa ole kahden kuukauden sisällä parantunut, on syytä asentaa nukutuksessa ilmastointiputket tärykalvoille. Näin rakenteet välikorvassa ja korvatorvessa saavat aikaa parantua.
Putkien asennusleikkauksessa nukutus on lyhytaikainen ja tapahtuu kasvoille asetettavan naamarin avulla. Tämä on täysin kivutonta.

Toimenpiteen jälkeen kuulo palautuu nopeasti ja ilmastoituneessa korvassa limasolut "kuivuvat" pois. Putket poistuvat tärykalvolta itsestään ja tipahtavat korvakäytävään noin 6-18 kk:ssa.

Pienten lasten välikorvatulehdukset paranevat yleensä oikein hoidettuina hyvin eikä lapselle jää vauriota kuuloon.

Kitarisaleikkaukset

Alle kolmivuotiailta lapsilta ei enää säännönmukaisesti poisteta kitarisaa tärykalvoputkituksen yhteydessä. Poistamisesta ei ole osoitettu olevan hyötyä tässä ikäryhmässä, kun hoidon syynä ovat yksinomaan liimakorvasairaus tai toistuvat korvatulehdukset.
Eiran sairaalan korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkärit
Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Timo Atula hoitaa kitarisa-, nielurisa- ja poskionteloleikkauksia sekä korvien putkituksia Eiran sairaalassa. Atula Timo Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Varaa aika
Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Anton Fogelholm hoitaa kitarisa-, nielurisa- ja poskionteloleikkauksia sekä korvien putkituksia Eiran sairaalassa. Fogelholm Anton Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri, yleislääkäri (ei vastaanottoa toistaiseksi) Varaa aika
Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Teemu Kinnari Eiran sairaalassa, erityisosaamisena äänihäiriöt, nielemisongelmat ja kuorsaus. Kinnari Teemu Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri (ei vastaanottoa toistaiseksi) Varaa aika
Erikoislääkäri Jarkko Korpi Eiran sairaalassa, erityisosaamista korvatulehdukset, kuorsaus, uniapnea, leukanivelvaivat, sylkirauhassairaudet. Korpi Jarkko Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri, suu- ja leukakirurgian erikoishammaslääkäri Varaa aika

VARAA VASTAANOTTOAIKA erikoislääkärille

Varaa aika nettiajanvarauksestamme tai soita ajanvaraukseen puh. 09 1620 570.

Ammattitaitoiset korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkärit hoitavat sekä pienet että isot potilaat.
Pääset vastaanotolle nopeasti!

Seuraavat vapaat ajat
ma 5.8.
11.00
20 min
Erikoislääkäri Jarkko Korpi Eiran sairaalassa, erityisosaamista korvatulehdukset, kuorsaus, uniapnea, leukanivelvaivat, sylkirauhassairaudet.
Korpi Jarkko
Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri, suu- ja leukakirurgian erikoishammaslääkäri
Eiran lääkäriasema
ma 5.8.
11.20
20 min
Erikoislääkäri Jarkko Korpi Eiran sairaalassa, erityisosaamista korvatulehdukset, kuorsaus, uniapnea, leukanivelvaivat, sylkirauhassairaudet.
Korpi Jarkko
Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri, suu- ja leukakirurgian erikoishammaslääkäri
Eiran lääkäriasema
ma 5.8.
11.40
20 min
Erikoislääkäri Jarkko Korpi Eiran sairaalassa, erityisosaamista korvatulehdukset, kuorsaus, uniapnea, leukanivelvaivat, sylkirauhassairaudet.
Korpi Jarkko
Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri, suu- ja leukakirurgian erikoishammaslääkäri
Eiran lääkäriasema
Näytä seuraavat vapaat ajat
Hinnasto
Korva-, nenä- ja kurkkutaudit Hinta  
Erikoislääkärin vastaanottokäynti alk. 129 €  

Erikoislääkärit
   
Atula Timo, korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri
Fogelholm Anton, korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri, yleislääkäri
Kinnari Teemu, korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri
Korpi Jarkko, korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri, suu- ja leukakirurgian erikoishammaslääkäri
   

Toimenpiteet

Hinta
 
Eiran Terveystili*
Tärykalvon putkitus, nukutuksessa 1416,13 € 125,01 €/kk
Kitarisan poisto nukutuksessa 1502,45 € 132,20 €/kk
Nielurisojen poisto nukutuksessa 2967,00 €
254,25 €/kk
Nielu- ja kitarisan poisto nukutuksessa 3316,20 €
283,35 €/kk
Vastaanottokäynnin hintaan lisätään poliklinikkamaksu 26,30 €. Kanta-maksu on 2,70 € ja veloitetaan kaikista Omakantaan tallennettavista käynneistä. Asiantuntijakohtaiset hinnat löydät asiantuntijan omasta profiilista. Hintoihin ei sisälly laboratorio- tai röntgentutkimuksia. * Eiran Terveystilillä esim. 12 kk:n korottomalla osamaksulla (sisältää käsittelymaksut yht. 84 €).
Kysy lisää Eiran palveluista
Nimi
Puhelin
Email
Viesti