Kivuliaat kuukautiset ovat tuttuja lähes jokaiselle naiselle 

Kuukautiskipu on kouristelevaa alavatsakipua, joka saattaa säteillä reisiin ja alaselkään.

”Kipu alkaa yleensä vuotoa edeltävinä päivänä ja kestää pari päivää. Siihen voi liittyä yleisoireita, kuten ripulia, pahoinvointia ja päänsärkyä”, Sari Tjurin-Zeiger kertoo.

Lähes jokainen hedelmällisessä iässä oleva nainen kärsii joskus kuukautiskivuista, ja 5–15 prosentilla ne ovat hyvin voimakkaita.  

 

Akupunktiolla ei ole haitallisia yhteisvaikutuksia 

Kuukautiskivut ovat niin tavallisia, etteivät naiset aina osaa hakea niihin apua, Tjurin-Zeiger on huomannut.  

”Nainen ei välttämättä edes jaksa hakea apua, sillä toistuvan kivun pelko voi rajoittaa toimintakykyä jo hyvissä ajoin ennen vuotopäiviä.” 
Jos kuukautiskivut tekevät elämästä hankalaa, eivätkä omat keinot ja itsehoitolääkkeet riitä, hakeudutaan lääkäriin.  

”Kuukautiskipujen hoitoon käytetyt kipulääkkeet, yhdistelmäehkäisypillerit ja muu hormonihoito eivät sulje pois akupunktiota. Akupunktiolla ei ole haitallisia yhteisvaikutuksia.”  

 

Akupunktio vaikuttaa tulehdusvälittäjäaineisiin 

Syy kuukautiskipuun on kohdun limakalvolta vuodon aikana vapautuvissa tulehdusvälittäjäaineissa, kuten prostaglandiinissa. Välittäjäaineet saavat kohdun supistelemaan, mikä tuntuu kipuna. 

Akupunktiolla voidaan vaikuttaa tulehdusvälittäjäaineisiin, mikä helpottaa akuuttia kipua”, Tjurin-Zeiger kertoo. Akupunktiota voidaan käyttää myös ennaltaehkäisyyn ja vähentää kipupäiviä.

”Tavoitteena on, että nainen saisi elää täysipainoista elämää kuukauden jokaisena päivänä.” 

 

Kun lihakset rentoutuvat, lihaskrampit helpottavat 

Akupunktio on neulaterapiaa, jossa hermopäätteitä ärsytetään ihoon laitetuilla ohuilla, kertakäyttöisillä ja steriileillä neuloilla. Kun neula rikkoo ihon, kudokseen tulee pieni vaurio. Se vilkastuttaa verenkiertoa, jolloin kudokseen vapautuu happea ja ravinteita ja lihakset rentoutuvat. 

”Kuukautiskivuissa koko lantion alue saattaa krampata. Akupunktio rentouttaa alueen lihaksia.” 

Akupunktiolla voidaan vaikuttaa hormonituotantoon ja lisätä kipua lievittävien endorfiinien ja hyvän olon hormoni oksitosiinin eritystä.

Akupunktion ei kuulu sattua, ja moni nukahtaakin hoidon ajaksi.

Akupunktio ei satu 

Neulojen paikka valitaan kuukautiskierron vaiheen mukaan. Kipuvaiheessa neuloja ei yleensä laiteta alavatsalle.

”Kun neula läpäisee ihon, tuntemus vastaa hyttysenpistoa. Tuntemus voi olla kuukautiskierron eri vaiheissa erilainen.”

Neulat ovat iholla noin 20 minuuttia. ”Akupunktion ei kuulu sattua, ja moni nukahtaakin hoidon ajaksi.”

 

Hoito ajoitetaan kuukautiskierron mukaan  

Jos akupunktio on uusi hoito, sitä ei kannata ajoittaa päiviin, jolloin kipu on pahimmillaan ja vuodot runsaimmillaan.

”Akupunktio voi tottumattomalla pahentaa oireita ja lisätä vuotoa, sillä neulahoito vaikuttaa kohdun limakalvon verenkiertoon.” 

Kun takana on useampi hoitokerta, akupunktiota voidaan antaa läpi kuukautiskierron ja helpottaa oloa myös pahimpina kipupäivinä.

 ”Kun akupunktiolla ehkäistään kuukautiskipuja, hyvä aika aloittaa hoito on tulla ovulaation jälkeen.”

 

Kipupäiväkirjan kanssa vastaanotolle 

Asiakkaan kannattaa ottaa vastaanotolle mukaan kuukautiskirjanpito, josta selviää vuodon alku- ja loppupäivä ja määrä. Kuukautissuojien vaihtovälistä voi päätellä, onko vuoto normaalia runsaampaa.   

”Lisäksi on hyvä pitää kipupäiväkirjaa ja laittaa ylös kivun kesto ja laatu, käytetyt kivunhallintakeinot ja niiden vaikuttavuus.” 

Päiväkirjatieto auttaa akupunktiohoitajaa sijoittamaan neulat tavalla, josta asiakas hyötyy eniten. Näin vältytään turhilta hoidoilta. 

”Kun oireet eivät enää haittaa toimintakykyä, hoito voidaan lopettaa.” 

 

sari_tjurin.jpg

Asiantuntijana artikkelissa Eiran sairaalan akupunktiohoitaja Sari Tjurin-Zeiger
Hän on jäsenenä FinnAcussa ja kansainvälisessä raskausajan akupunktiojärjestössä Obstetrical Acupuncture Association (OBAA).

Asiantuntijan haastattelu akupunktiohoidosta. Toimittajana Virve Järvinen.

Varaa aika akupunktioon

Eiran sairaalassa on monivuotinen kokemus akupunktiohoidoista. Akupunktuuriset hoitokerrat määritellään kullekin potilaalle yksilöllisesti. Usein sarjahoidoilla päästään parhaaseen lopputulokseen, akuuteissa vaivoissa avun voi saada jo muutamasta hoitokerrasta.

Ajan akupunktiohoitoon varaat helposti nettiajanvarauksestamme!

 

Varaa aika akupunktioon
Artikkeli_punkkiUKK_2020_600x450.jpg

Usein kysytyt kysymykset akupunktiosta

Akupunktion käyttö on lisääntynyt kansainvälisesti viimeisten vuosikymmenien aikana. Akupunktio kiinnostaa myös Suomessa. Mitä akupunktio on ja miltä hoito tuntuu? Lue akupunktion ja kiinalaisen lääketieteen asiantuntijan Sari Tjurin-Zeigerin vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin.

Lue lisää
Akupunktio_600x450_.jpg

Akupunktio

Akupunktio on kiinalaisen lääketieteen keskeisiä hoitomuotoja. Akupunktiolla voidaan hoitaa mm. hengitystiehyiden, silmien ja suun sairauksia, ruuansulatuselinten vaivoja, neurologisia ja lihasten ja luuston ongelmia. Myös gynekologiset vaivat sekä eturauhasongelmat ja impotenssi reagoivat akupunktioon hyvin.

Lue lisää
Akupunktio_artikkeli_600x450.jpg

Akupunktiosta apua monipuolisesti

Akupunktio hoitaa potilasta kokonaisvaltaisesti. Eiran sairaalan kiinalaisen lääketieteen asiantuntija Sari Tjurin-Zeiger kertoo, mihin akupunktio perustuu ja milloin akupunktiota kannattaa koittaa yhtenä hoitomuotona.

Lue lisää
Akupunktio_vaihdevuodet.jpg

Akupunktiosta apua vaihdevuosiin - jo muutama neula voi lievittää oireita

Vaihdevuosissa munasarjojen toiminta heikkenee ja lopulta sammuu, mikä aiheuttaa osalle naisista hankalia oireita. Akupunktio voi helpottaa vaihdevuosioireita kiinalaisen lääketieteen asiantuntija, akupunkturisti Sari Tjurin-Zeiger kertoo.

Lue lisää