Vaihdevuosioireita voi olla vaikea tunnistaa 

Kun munasarjojen toiminta hiipuu, estrogeenihormonin tuotanto vähenee. Se aiheuttaa osalle naisista vaihdevuosioireiksi kutsuttuja oireita, joista tunnetuimmat ovat limakalvojen kuivuminen, hikoilupuuskat eli kuumat aallot ja mielialan vaihtelut. 

”Esimerkiksi unettomuutta ja nivelkipuja voi olla vaikeampi tunnistaa vaihdevuosioireiksi”, Sari Tjurin-Zeiger toteaa.

Vaihdevuodet alkavat suomalaisella naisella keskimäärin 51-vuotiaana.

”Osalla naisista oireet voivat tulla jo nelissäkymmenissä, mikä saattaa vaikeuttaa niiden tunnistamista vaihdevuosioireiksi.” 

 

Akupunktio tasapainottaa hormonitoimintaa 

Akupunktio on neulaterapiaa, jossa akupunktiopisteissä olevia hermopäätteitä ärsytetään ihoon laitetuilla ohuilla neuloilla. Neulan ärsytys siirtyy hermoston välityksellä keskushermostoon, mikä aktivoi elimistön oman puolustusjärjestelmän ja kivunlievitysmekanismin. Tällöin verenkiertoon vapautuu välittäjäaineita ja hormoneja. 

”Akupunktio stimuloi hormonien eritystä ja tasapainottaa hormonitoimintaa.” 

Akupunktiolla voidaan stimuloida munasarjoja tuottamaan estrogeeniä ja lisätä mielihyvähormoni oksitosiinin ja elimistön omaksi kipulääkkeeksi kutsutun hyvänolon hormoni endorfiinin sekä pimeähormoni melatoniinin eritystä.

 ”Akupunktio voi helpottaa mielialaoireita, kipuja ja unettomuutta. Sillä voidaan vaikuttaa myös lämmönsäätelyjärjestelmään ja siten kuumiin aaltoihin.” 

 
 

Muutama neula riittää 

Hoidon vaikuttavuus ei ole neulojen määrästä kiinni. Jo muutama neula voi riittää lievittämään oireita, Sari Tjurin-Zeiger painottaa. 

”Mitä enemmän neuloja, sitä enemmän asiakas usein jännittää hoitoa. Hoitotilanteessa koettu stressi saattaa vaikuttaa hoidon tehoon.

Akupunktio on yleensä kivuton hoitomenetelmä. Kun ohut neula läpäisee ihon, tuntemus vastaa hyttysenpistoa. Neulat saavat olla paikoillaan yleensä noin 20 minuuttia. Jos asiakasta jännittää, ensimmäinen hoitokerta voi olla lyhyempi kokeilukerta.

”Useimmat asiakkaat rentoutuvat ja jopa nukahtavat hoidon ajaksi.” 

Akupunktiolla ei ole haittoja yhdessä hormonikorvaushoidon kanssa. Niitä voidaan käyttää turvallisesti yhtä aikaa.

HOITO VAIKUTTAA NOPEASTI 

Akupunktion vaikutusta oireisiin voi alkaa odottaa yleensä kolmen–viiden hoitokerran jälkeen.

 ”Tanskalaisen akupunktiotutkimuksen mukaan vaihdevuosioireet voivat lieventyä tai parhaimmillaan pysyä poissa jopa kuusi kuukautta hoidon jälkeen.” 
Hoitojen tiheys vaihtelee yksilöllisesti. 

”Jos oireet ovat voimakkaita, voidaan tarvita useampi hoitokerta viikossa.”

Monesti hoitoja tarvitaan alkuvaiheessa tiheämmin. Kun oireet helpottavat, akupunktiosta tulee ylläpitävä hoito ja hoitokerrat harvenevat.  

 

Akupunktio sopii yhdessä hormonikorvaushoidon kanssa  

 
Akupunktio ja hormonikorvaushoito voivat yhdessä parantaa vaihdevuosi-ikäisen naisen elämänlaatua.

Omien vaihdevuosioireiden hoidosta akupunktiolla kannattaa kertoa gynekologille, ja päinvastoin akupunkturistille tieto gynekologin määräämästä lääkehoidosta on tärkeä.

”Tieto käytetyistä lääkkeistä ja gynekologisista toimenpiteistä voi vaikuttaa esimerkiksi neulojen sijaintiin.” 


Koulutetun akupunktiohoitajan antama hoito on turvallista.

”Akupunktiolla ei ole haittoja yhdessä hormonikorvaushoidon kanssa. Niitä voidaan käyttää turvallisesti yhtä aikaa.” 

 

sari_tjurin.jpg

Asiantuntijana artikkelissa Eiran sairaalan akupunktiohoitaja Sari Tjurin-Zeiger
Hän on jäsenenä FinnAcussa ja kansainvälisessä raskausajan akupunktiojärjestössä Obstetrical Acupuncture Association (OBAA).

Asiantuntijan haastattelu akupunktiohoidosta. Toimittajana Virve Järvinen.

Varaa aika akupunktioon

Eiran sairaalassa on monivuotinen kokemus akupunktiohoidoista. Akupunktuuriset hoitokerrat määritellään kullekin potilaalle yksilöllisesti. Usein sarjahoidoilla päästään parhaaseen lopputulokseen, akuuteissa vaivoissa avun voi saada jo muutamasta hoitokerrasta.

Ajan akupunktiohoitoon varaat helposti nettiajanvarauksestamme!

 

Varaa aika akupunktioon
Artikkeli_punkkiUKK_2020_600x450.jpg

Usein kysytyt kysymykset akupunktiosta

Akupunktion käyttö on lisääntynyt kansainvälisesti viimeisten vuosikymmenien aikana. Akupunktio kiinnostaa myös Suomessa. Mitä akupunktio on ja miltä hoito tuntuu? Lue akupunktion ja kiinalaisen lääketieteen asiantuntijan Sari Tjurin-Zeigerin vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin.

Lue lisää
Akupunktio_600x450_.jpg

Akupunktio

Akupunktio on kiinalaisen lääketieteen keskeisiä hoitomuotoja. Akupunktiolla voidaan hoitaa mm. hengitystiehyiden, silmien ja suun sairauksia, ruuansulatuselinten vaivoja, neurologisia ja lihasten ja luuston ongelmia. Myös gynekologiset vaivat sekä eturauhasongelmat ja impotenssi reagoivat akupunktioon hyvin.

Lue lisää
Akupunktio_artikkeli_600x450.jpg

Akupunktiosta apua monipuolisesti

Akupunktio hoitaa potilasta kokonaisvaltaisesti. Eiran sairaalan kiinalaisen lääketieteen asiantuntija Sari Tjurin-Zeiger kertoo, mihin akupunktio perustuu ja milloin akupunktiota kannattaa koittaa yhtenä hoitomuotona.

Lue lisää
Akupunktio_kk-kivut.jpg

Akupunktio ehkäisee ja hoitaa kuukautiskipuja - hoito on kivutonta

Akupunktio hoitaa potilasta kokonaisvaltaisesti. Eiran sairaalan kiinalaisen lääketieteen asiantuntija Sari Tjurin-Zeiger kertoo, mihin akupunktio perustuu ja milloin akupunktiota kannattaa koittaa yhtenä hoitomuotona.

Lue lisää