Endometrioosi on tärkeä diagnosoida ajoissa

Endometrioosi eli toiselta nimeltään kohdun limakalvon sirottumatauti on yleinen gynekologinen tauti. Endometrioosipotilailla kohdun limakalvo kasvaa kohdun ulkopuolella, jossa se aiheuttaa kroonisen tulehdusreaktion kudoksissa. Endometrioosipesäkkeet ovat nykykäsityksen mukaan kuukautisveren vuodosta vatsaonteloon syntyneitä kipeitä pesäkkeitä. Pesäkkeitä voi olla munasarjoissa, vatsakalvolla, suolessa tai virtsarakossa.

Endometrioosia sairastaa noin 5-10% hedelmällisessä iässä olevista naisista. Riski sairastua endometrioosiin on 7-kertainen, mikäli lähisukulaisella on todettu endometrioosi. Endometrioosi voi aiheuttaa lapsettomuutta.

 

Endometrioosin oireet

Endometrioosi saattaa oireilla jo teini-iässä. Vaihdevuosi-iässä estrogeenierityksen loppuessa tauti vähitellen sammuu.

Endometrioosin oireet vaihtelevat endometrioositaudin sijainnin ja vaikeusasteen mukaan. Kuukautiskipu on keskeinen, mutta harvoin ainoa oire.
Tavallisin vaiva on alavatsakipu, joka on voimakas kuukautisvuodon aikana, mutta lisäksi tyypillistä on että kipu alkaa jo useita päiviä ennen kuukautisia.
Kipuoireet tulevat usein syklisesti, mutta vaikeassa taudin muodossa kivut ovat jatkuvat.

Taudinkuvaan kuuluu usein myös yhdyntäkipuja, tärinäkipuja tai vuotohäiriöitä. Vuotohäiriöt ovat yleensä tiputteluvuotoja, harvoin kuukautisvuodon runsastumista.

 

ENDOMETRIOOSIN TOTEAMINEN

Gynekologin tutkimuksessa tavallisin löydös on kipu ja arkuus kohdun takapinnalla. Lievässä endometrioositaudissa tällaista ei välttämättä havaita.
Jos endometrioosiin liittyy munasarjan sisälle kasvanut endometriooma, voi munasarja olla sisätutkimuksessa selvästi suurentunut.
Gynekologi tekee vastaanotolla ultraäänitutkimuksen, jonka avulla endometrioosi on helpoiten havaittavissa. 

 

Endometrioosin hoito

Lievässä endometrioositaudissa tulehduskipulääkkeet ovat ensisijainen hoitomuoto.

Endometrioosikipua hoidetaan munasarjojen estrogeenin eritystä vähentävillä lääkkeillä, ja usein pyritään vuodottomuuteen.
Yhdistelmäpillerit lievittävät yleensä tehokkaasti oireita vähentämällä kipua, tasoittamalla vuotoja ja monesti myös estämällä endometrioosin pahenemisen. Ehkäisypillereitä voidaan käyttää myös jatkuvana hoitona, ilman taukoviikkoja, jolloin vuodot jäävät pois. 
Hormonikierukka aiheuttaa vuotojen vähenemistä tai loppumista, jolloin se voi myös olla hoitovaihtoehto, mikäli ei ole raskaustoiveita. 

Jatkuva keltarauhashoito auttaa myös tehokkaasti oireisiin.
Keltarauhashormonihoitojen vaihtoehtoja on useita ja niiden tavoitteena on saada vuodot loppumaan ja samalla vähentää munasarjojen estrogeenieritystä. 
Keltarauhashormonilääkitys voi aiheuttaa vaihdevuosioireita ja osteoporoosia.

Vaikeamuotoisessa taudissa tarvitaan leikkaushoitoa, mikäli oireita ei saada helpotettua lääkehoidolla, jos esiintyy vaikeita ulostamis- tai virtsaamisvaivoja tai jos munasarjasta on löytynyt iso endometrioosikysta.
Kirurgisesti voidaan poistaa endometrioosipesäkkeitä, mutta on hyvä tietää, että tauti saattaa uusiutua herkästi. Jos ei ole raskaustoiveita, jatketaan yleensä hormonihoidolla leikkauksen jälkeen. 

Tähystysleikkauksessa pesäkkeet poistetaan, jolloin kivut loppuvat tai ainakin vähenevät.

Tutkimuksissa on todettu, että lievänkin endometrioosin poisto on joissain tapauksissa hyödyllistä lapsettomuuden hoidossa, sillä endometrioosikudos aiheuttaa epäedullisen ympäristön hedelmöittymiselle. Samassa tähystyksessä voidaan selvittää ovatko munanjohtimet avoimet.

 

Endometrioosin ehkäisy

Endometrioosin syntyä ei voi estää, mutta sen oireita ja kasvua voi ehkäistä käyttämällä ehkäisypillereitä. Myös hormonikierukan on todettu estävän endometrioosin pahenemista. Raskaudet ja pitkä imetysaika vähentävät myös endometrioosin riskiä.

Varaa aika gynekologin vastaanotolle

Varaa aika gynekologin vastaanotolle endometrioosin diagnosointia ja juuri sinulle sopivan hoitomuodon selvittämistä varten.
Eiran sairaalan gynekologit
Gynekologi Olivia Kilpiö pitää vastaanottoa ja tekee gynekologisia leikkauksia Eiran sairaalassa. Kilpiö Olivia Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Varaa aika
Gynekologi Tomi Sakari Mikkola Eiran sairaalassa, erityisosaaminen lantionpohjan ongelmat, gynekologiset laskeumat, virtsankarkailu ja hormonihoito. Mikkola Tomi Sakari Naistentautien ja synnytysten, sekä urogynekologian erikoislääkäri Varaa aika
Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Ritva Rangdell Eiran sairaalassa, erityisosaaminen vaihdevuosiongelat ja hormonihoidot. Rangdell Ritva Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Varaa aika
Gynekologi Viveca Söderström-Anttila Eiran sairaalassa, erityisosaamista hedelmällisyysneuvonta, lapsettomuuteen liittyvät tutkimukset ja hoidot, lahjasukusoluhoidot, hormonihoidot, vaihdevuosiongelmat, Turnerin oireyhtymä. Söderström-Anttila Viveca Naistentautien, synnytysten ja gynekologisen endokrinologian erikoislääkäri Varaa aika
Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Pauliina Tuomikoski Eiran sairaalassa on erikoistunut mm. vaihdevuosien kokonaisvaltaiseen hoitoon. Tuomikoski Pauliina Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Varaa aika
Seuraavat vapaat ajat
ti 18.6.
17.00
30 min
Gynekologi Olivia Kilpiö pitää vastaanottoa ja tekee gynekologisia leikkauksia Eiran sairaalassa.
Kilpiö Olivia
Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri
Eiran lääkäriasema
Vastaanotolleni ovat tervetulleita yli 15-vuotiaat.
ti 18.6.
18.30
30 min
Gynekologi Olivia Kilpiö pitää vastaanottoa ja tekee gynekologisia leikkauksia Eiran sairaalassa.
Kilpiö Olivia
Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri
Eiran lääkäriasema
Vastaanotolleni ovat tervetulleita yli 15-vuotiaat.
ti 18.6.
19.00
30 min
Gynekologi Olivia Kilpiö pitää vastaanottoa ja tekee gynekologisia leikkauksia Eiran sairaalassa.
Kilpiö Olivia
Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri
Eiran lääkäriasema
Vastaanotolleni ovat tervetulleita yli 15-vuotiaat.
Näytä seuraavat vapaat ajat
Eiran naisten terveyspalvelut
Gynekologia_juokseva_nainen_600x450.jpg

Gynekologin vastaanotto

Gynekologin vastaanotto

Lue lisää
Gynekologia_nuori_600x450.jpg

Gynekologin vastaanotto nuorille

Jo nuorena on hyvä luoda kontakti gynekologiin, jolta tarvittaessa saat nopeastikin apua erilaisiin terveyttä koskeviin tilanteisiin.

Lue lisää
Gynekologia_myoomat.jpg

Runsaat kuukautiset, myoomat ja muut vuotohäiriöt

Runsaat kuukautisvuodot ovat yleisiä; jopa kolmasosa naisista kokee ne jossain elämänvaiheessa. Myoomat ovat tavallinen syy runsaisiin vuotoihin, mutta taustalla voi olla muitakin syitä, jotka tulisi aina selvittää.

Lue lisää
Gynekologia_nainen_katsookameraan_600x450.jpg

Gynekologiset leikkaukset

Tavallisimmat gynekologiset leikkaukset liittyvät lantionpohjan toimintahäiriöihin ja kohdun ja munasarjojen sairauksiin. Suurin osa gynekologisista leikkauksista tehdään päiväkirurgisesti eli pääset kotiin samana päivänä.

Lue lisää
Gynekologia_naiset_jumpassa_600x450.jpg

Gynekologiset laskeumat

Laskeuma syntyy, kun lantionpohjan kudosrakenne heikkenee ja kohtu ja emättimen seinämät laskeutuvat. Kohdun laskeuma voi ilmetä esimerkiksi painon tunteena emättimessä, pullistumaan emättimestä sekä virtsaamis- ja ulostusongelmina.

Lue lisää
Gynekologia_vastaanotolla_600x450.jpg

Kohdunpoistoleikkaus eli hysterektomia

Kohdunpoistoleikkaukset ovat vähentyneet hormonikierukan yleistymisen ansiosta. Kuitenkin kohdunlaskeuma, vuotohäiriöt ja myoomat voivat tarvita kohdunpoistoa hoidokseen. Eiran sairaalassa leikkaukseen pääsee nopeasti ja jälkihoito järjestyy turvallisesti leikkaavan lääkärin hoidossa.

Lue lisää
Gynekologia_juokseva_nainen2_600x450.jpg

Virtsankarkailu eli inkontinenssi

Virtsankarkailusta eli virtsainkontinenssista kärsii joka viides keski-ikäinen nainen. Haittaava virtsankarkailu lisääntyy iän myötä. Virtsankarkailua on eri tyyppistä, ja ongelmasta kannattaa puhua rohkeasti asiantuntevan gynekologin kanssa, sillä hoidot ovat tehokkaita.

Lue lisää
Gynekologia_Roosanauha_yleinen_600x450.jpg

Rintasyöpä ja siihen liittyvät tutkimukset

Rintojen omatarkkailu on tärkeää jokaiselle naiselle. Omatarkkailua on tarvittaessa hyvä täydentää mammografia- ja ultraäänitutkimuksilla. Varhain havaittu rintasyöpä edesauttaa hoitotuloksia.

Lue lisää
Naisten_terveysklubi_600x450.jpg

Eira Naisten terveysklubi

Huolehditko kaikista muista, mutta oma hyvinvointisi unohtuu? Oletko jäänyt pois työelmästä? Kaipaatko säännöllistä tietoa omasta terveydentilastasi? Juuri sinua varten olemme perustaneet suositun Eira Naisten Terveysklubin! Klubin jäsenenä saat vuosittain kutsun terveystarkastukseen ja voit milloin tahansa olla yhteydessä Terveysklubin Omahoitajaan. Terveysklubin jäsenyys antaa sinulle vaivatta säännöllisen kokonaiskuvan voinnistasi!

Lue lisää
Hinnasto
Gynekologia Hinta  
Gynekologin vastaanottokäynti, ei sis. papa-koetta ja UÄ-tutkimusta alk. 135 €  

Erikoislääkärit
   
Kilpiö Olivia, Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri
Mikkola Tomi Sakari, Naistentautien ja synnytysten, sekä urogynekologian erikoislääkäri
Rangdell Ritva, Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri
Söderström-Anttila Viveca, Naistentautien, synnytysten ja gynekologisen endokrinologian erikoislääkäri
Tuomikoski Pauliina, Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri 
Gynekokogiset tutkimukset ja näytteenotot
   
Papa-koe eli irtosolunäyte 69 €  
HPV-testi (papilloomavirus) 142 €  
HPV + papa-koe 182 €  
Klamydia ja tippuri 81 €  
Laskeumakuutio 58 €
 
Laskeumarengas 23 €  
Puudutus gynekologisen toimenpiteen yhteydessä 30 €  
Kohdun, sivuelinten ja alavatsan ultraäänitutkimus emättimen kautta  alk. 125 €  
     
Mammografia ja rintojen ultraäänitutkimus (lääkärin lähete tarvitaan)    
Rintojen ultraäänitutkimus (lääkärin lähete tarvitaan)    
Ehkäisykierukat
 
Hormonikierukka 169 €  
Kuparikierukka NovaT300 169 €  
Kuparikierukka FlexiT 109 €  
Ehkäisykierukan asennus (sis. gynekologin vastaanotto, ultraäänitutkimus) alk. 250 €  
Gynekologiset toimenpiteet Hinta Eiran Terveystili*
TVT virtsankarkausleikkaus, paikallispuudutus ja sedaatio
3296 € 281,67 €/kk
Kohdun tähystysleikkaus, nukutuksessa 3896 € 331,67 €/kk
Kohdun laskeumaleikkaus, nukutuksessa 6251 € 527,92 €/kk
Kohdun poisto,  nukutuksessa 7305 € 615,75 €/kk

Vastaanottokäynnin hintaan lisätään poliklinikkamaksu 26,30 €. Kanta-maksu on 2,70 € ja veloitetaan kaikista Omakantaan tallennettavista käynneistä. Asiantuntijakohtaiset hinnat löydät asiantuntijan omasta profiilista.
* Eiran Terveystilillä esim. 12 kk:n korottomalla osamaksulla (sisältää käsittelymaksut yht. 84 €).

Kysy lisää Eiran palveluista
Nimi
Puhelin
Email
Viesti