Myoomat ja niiden hoito
Myoomat oireilevat monella tavalla ja usein niiden hoitaminen parantaa elämänlaatua. Oireettomia alle 10 cm myomia ei tarvitse hoitaa. Oireisten myoomien hoito riippuu potilaan iästä ja elämäntilanteesta.
Joskus käytetään lääkitystä vuotojen vähentämiseen ja myoomien pienentämiseen ennen leikkausta. Ulipristaaliasetaatti on selektiivinen progesteronireseptorin muuntaja keskivaikeiden tai vaikeiden oireiden hoitoon hedelmällisessä iässä oleville naisille . GnRH-agonisteja (esimerkiksi gosereliini ja leuproreliini) voidaan käyttää ennen leikkausta pienentämään myoomia, jolloin oireet helpottavat. Hedelmällisessä iässä olevilla naisilla yleensä hoitona on myooman kuoriminen kohdusta. Kohtuonteloon työntyvä myooma voidaan höylätä pois kohtuontelon tähystyksessä, jolloin kohtu säästyy.
Kun lapset on hankittu, harkitaan kohdun poistoa. Se tehdään yleensä tähystysleikkauksena, mutta erityisen kookas kohtu vaatii avoleikkauksen. Lue lisää kohdunpoistoleikkauksesta.
Runsaat kuukautiset ja muut vuotohäiriöt
Jopa kolmasosa 15–50-vuotiaista naisista kokee jossain elämänvaiheessa kuukautisensa runsaiksi. Poikkeuksellisten vuotojen syy on selvitettävä. Syyn selvittyä suunnitellaan hoito. Usein käytetään hormonikierukkaa tai lääkitystä. Hyviksi havaittuja lääkkeitä ovat mm. traneksaamihappo, tulehduskipulääkkeet ja ehkäisypillerit.
Kohdunpoisto tulee kyseeseen, jos lääkitys ei tehoa, sitä ei voida käyttää, se ei auta vuodon syyhyn tai muusta syystä päädytään leikkaushoitoon. Tutkimusten mukaan potilaat ovat tyytyväisiä kohdunpoistoon runsaiden kuukautisten hoidossa ja toimenpide on parantanut heidän elämänlaatuaan.