RUNSAAT KUUKAUTISET JA MUUT VUOTOHÄIRIÖT

Jopa kolmasosa 15–50-vuotiaista naisista kokee jossain elämänvaiheessa kuukautisensa runsaiksi. Kuukautisvuodot tulevat säännöllisesti, ja ne ovat normaalin pituiset (korkeintaan 7 vrk), mutta kuukautiset ovat runsaat ja hyytymäiset.
Jos vuodot ovat olleet runsaat nuoresta alkaen, voi tautalla on perinnöllinen vuototaipumus. Sen sijaan, jos vuodot ovat runsastuneet nopeasti, voi taustalla olla kohtuperäinen syy. Lisäksi myoomat ovat tavallinen syy runsaisiin kuukautisvuotoihin.
Yli puolessa tapauksissa ei löydy mitään sairautta, joka aiheuttaa runsaan vuodon.

Poikkeuksellisten vuotojen syy tulee kuitenkin selvittää. Syyn selvittyä voidaan suunnitella sopivin hoitomuoto.

Tutkiminen gynekologin vastaanotolla

Vuodon määrän arviointi perustuu potilaan kertomukseen ja oireen haittaavuuteen. Runsaisiin kuukautisiin viittaavia oireita ovat 

  • vuodon mukana olevat hyytymät,
  • kuukautissuoja pitää vaihtaa usein tai
  • yöllä tarvitaan jopa vaippoja ja silti vuoto karkaa.

Haastattelemalla kartoitetaan kuukautisten haitta-astetta suhteessa työhön, vapaa-aikaan ja sukupuolielämään.

Vastaanotolla tehdään gynekologinen tutkimus ja ultraäänitutkimuksen avulla saadaan lisätietoa kohdun rakenteesta.
Lisäksi hemoglobiinin mittauksella selvitetään mahdollinen, runsaan vuodon aiheuttama, anemia. 

Runsaiden kuukautisten hoitomenetelmät

Vuodon runsauteen ei voi itse vaikuttaa, mutta on tärkeää huolehtia itse riittävästä raudan saannista.

Runsaita kuukautisvuotoja voidaan hoitaa vuodon määrää hillitsevällä lääkehoidolla kuten traneksaamihappo-lääkehoidolla.
Lisäksi tulehduskipulääkkeet vähentävät vuotoa. Sen sijaan asetyylisalisyylihappo (ASA) sen sijaan lisää vuotoa, joten sitä ei tule käyttää.

Yhdistelmäpillerit niukentavat kuukautisvuotoja. 

Toisinaan runsas kuukautisvuoto voi johtua kuparikierukasta ja tällöin kannattaa harkita vaihtoa keltarauhashormonia vapauttavaan hormonikierukkaan. 

Kohdunpoisto tulee kyseeseen, jos lääkitys ei tehoa, sitä ei voida käyttää tai se ei auta vuodon syyhyn tai jostain muusta syystä päädytään leikkaushoitoon. Kohdun poisto tehdään yleensä tähystysleikkauksena, mutta erityisen kookas kohtu vaatii avoleikkauksen. Tutkimusten mukaan potilaat ovat tyytyväisiä kohdunpoistoon runsaiden kuukautisten hoidossa, ja toimenpide on parantanut heidän elämänlaatuaan.

 

Myoomat ja niiden hoito

Myooma on yleinen sidekudoskasvain kohtulihaksessa ja ne oireilevat monella tavalla aiheuttaen hyvinkin kiusallisia oireita kuten

  • runsaita kuukautisia,
  • ylimääräisiä verisiä vuotoja,
  • kipuja,
  • painon tunnetta sekä
  • tihentynyttä virtsaamistarvetta. 

Lähes puolella naisista on myooma ja koska ne oireilevat monella tavalla ja usein niiden hoitaminen parantaa elämänlaatua. Oireettomia alle 10 cm myomia ei tarvitse hoitaa. Oireisten myoomien hoito riippuu potilaan iästä ja elämäntilanteesta.

Joskus käytetään lääkitystä vuotojen vähentämiseen ja myoomien pienentämiseen ennen leikkausta.
Ulipristaaliasetaatti on selektiivinen progesteronireseptorin muuntaja keskivaikeiden tai vaikeiden oireiden hoitoon hedelmällisessä iässä oleville naisille.
GnRH-agonisteja (esimerkiksi gosereliini ja leuproreliini) voidaan käyttää ennen leikkausta pienentämään myoomia, jolloin oireet helpottavat.

Hedelmällisessä iässä olevilla naisilla yleensä hoitona on myooman kuoriminen kohdusta. Kohtuonteloon työntyvä myooma voidaan höylätä pois kohtuontelon tähystyksessä, jolloin kohtu säästyy.

Varaa aika gynekologin vastaanotolle

Gynekologin vastaanotolla arvioidaan oireiden syyt ja valitaan yhdessä oikea hoitomuoto.

Eiran sairaalassa hoitoon pääsy on nopeaa ja tarvittavan leikkauksen ajankohdan pystyy sovittamaan joustavasti oman aikataulun mukaan. Myös jälkihoitoon liittyvät asiat järjestyvät turvallisesti leikkaavan lääkärin hoidossa.

Eiran sairaalan gynekologit
Gynekologi Olivia Kilpiö pitää vastaanottoa ja tekee gynekologisia leikkauksia Eiran sairaalassa. Kilpiö Olivia Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Varaa aika
Gynekologi Tomi Sakari Mikkola Eiran sairaalassa, erityisosaaminen lantionpohjan ongelmat, gynekologiset laskeumat, virtsankarkailu ja hormonihoito. Mikkola Tomi Sakari Naistentautien ja synnytysten, sekä urogynekologian erikoislääkäri Varaa aika
Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Ritva Rangdell Eiran sairaalassa, erityisosaaminen vaihdevuosiongelat ja hormonihoidot. Rangdell Ritva Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Varaa aika
Gynekologi Viveca Söderström-Anttila Eiran sairaalassa, erityisosaamista hedelmällisyysneuvonta, lapsettomuuteen liittyvät tutkimukset ja hoidot, lahjasukusoluhoidot, hormonihoidot, vaihdevuosiongelmat, Turnerin oireyhtymä. Söderström-Anttila Viveca Naistentautien, synnytysten ja gynekologisen endokrinologian erikoislääkäri Varaa aika
Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Pauliina Tuomikoski Eiran sairaalassa on erikoistunut mm. vaihdevuosien kokonaisvaltaiseen hoitoon. Tuomikoski Pauliina Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Varaa aika
Seuraavat vapaat ajat
ma 24.6.
13.30
30 min
Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Pauliina Tuomikoski Eiran sairaalassa on erikoistunut mm. vaihdevuosien kokonaisvaltaiseen hoitoon.
Tuomikoski Pauliina
Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri
Eiran lääkäriasema

Pyydän ystävällisesti huomioimaan, etten määrää rauhoittavia tai nukahtamislääkkeitä tai uusi muiden erikoisalojen reseptejä.

Hoidan osan vastaanotoista tarvittaessa myös etänä puhelimitse tai videoyhteyden kautta. Halutessasi etävastaanottoajan ole hyvä ja soita asiakaspalveluumme 09 1620 570

Näytä seuraavat vapaat ajat
Eiran naisten terveyspalvelut
Gynekologia_juokseva_nainen_600x450.jpg

Gynekologin vastaanotto

Gynekologin vastaanotto

Lue lisää
Gynekologia_nuori_600x450.jpg

Gynekologin vastaanotto nuorille

Jo nuorena on hyvä luoda kontakti gynekologiin, jolta tarvittaessa saat nopeastikin apua erilaisiin terveyttä koskeviin tilanteisiin.

Lue lisää
Gynekologia_nuori_vastaanotolla_600x450.jpg

Endometrioosi

Endometrioosi eli kohdun limakalvon sirottumatauti on tärkeä diagnosoida ajoissa. Endometrioosi aiheuttaa muun muassa kuukautiskipua, vatsakipuja ja yhdyntäkipuja sekä vaikeuttaa raskaaksi tulemista.

Lue lisää
Gynekologia_nainen_katsookameraan_600x450.jpg

Gynekologiset leikkaukset

Tavallisimmat gynekologiset leikkaukset liittyvät lantionpohjan toimintahäiriöihin ja kohdun ja munasarjojen sairauksiin. Suurin osa gynekologisista leikkauksista tehdään päiväkirurgisesti eli pääset kotiin samana päivänä.

Lue lisää
Gynekologia_naiset_jumpassa_600x450.jpg

Gynekologiset laskeumat

Laskeuma syntyy, kun lantionpohjan kudosrakenne heikkenee ja kohtu ja emättimen seinämät laskeutuvat. Kohdun laskeuma voi ilmetä esimerkiksi painon tunteena emättimessä, pullistumaan emättimestä sekä virtsaamis- ja ulostusongelmina.

Lue lisää
Gynekologia_vastaanotolla_600x450.jpg

Kohdunpoistoleikkaus eli hysterektomia

Kohdunpoistoleikkaukset ovat vähentyneet hormonikierukan yleistymisen ansiosta. Kuitenkin kohdunlaskeuma, vuotohäiriöt ja myoomat voivat tarvita kohdunpoistoa hoidokseen. Eiran sairaalassa leikkaukseen pääsee nopeasti ja jälkihoito järjestyy turvallisesti leikkaavan lääkärin hoidossa.

Lue lisää
Gynekologia_juokseva_nainen2_600x450.jpg

Virtsankarkailu eli inkontinenssi

Virtsankarkailusta eli virtsainkontinenssista kärsii joka viides keski-ikäinen nainen. Haittaava virtsankarkailu lisääntyy iän myötä. Virtsankarkailua on eri tyyppistä, ja ongelmasta kannattaa puhua rohkeasti asiantuntevan gynekologin kanssa, sillä hoidot ovat tehokkaita.

Lue lisää
Naisten_terveysklubi_600x450.jpg

Eira Naisten terveysklubi

Huolehditko kaikista muista, mutta oma hyvinvointisi unohtuu? Oletko jäänyt pois työelmästä? Kaipaatko säännöllistä tietoa omasta terveydentilastasi? Juuri sinua varten olemme perustaneet suositun Eira Naisten Terveysklubin! Klubin jäsenenä saat vuosittain kutsun terveystarkastukseen ja voit milloin tahansa olla yhteydessä Terveysklubin Omahoitajaan. Terveysklubin jäsenyys antaa sinulle vaivatta säännöllisen kokonaiskuvan voinnistasi!

Lue lisää
Gynekologia_Roosanauha_yleinen_600x450.jpg

Rintasyöpä ja siihen liittyvät tutkimukset

Rintojen omatarkkailu on tärkeää jokaiselle naiselle. Omatarkkailua on tarvittaessa hyvä täydentää mammografia- ja ultraäänitutkimuksilla. Varhain havaittu rintasyöpä edesauttaa hoitotuloksia.

Lue lisää
Hinnasto
Gynekologia Hinta  
Gynekologin vastaanottokäynti, ei sis. papa-koetta ja UÄ-tutkimusta alk. 135 €  

Erikoislääkärit
   
Kilpiö Olivia, Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri
Mikkola Tomi Sakari, Naistentautien ja synnytysten, sekä urogynekologian erikoislääkäri
Rangdell Ritva, Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri
Söderström-Anttila Viveca, Naistentautien, synnytysten ja gynekologisen endokrinologian erikoislääkäri
Tuomikoski Pauliina, Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri 
Gynekokogiset tutkimukset ja näytteenotot
   
Papa-koe eli irtosolunäyte 69 €  
HPV-testi (papilloomavirus) 142 €  
HPV + papa-koe 182 €  
Klamydia ja tippuri 81 €  
Laskeumakuutio 58 €
 
Laskeumarengas 23 €  
Puudutus gynekologisen toimenpiteen yhteydessä 30 €  
Kohdun, sivuelinten ja alavatsan ultraäänitutkimus emättimen kautta  alk. 125 €  
     
Mammografia ja rintojen ultraäänitutkimus (lääkärin lähete tarvitaan)    
Rintojen ultraäänitutkimus (lääkärin lähete tarvitaan)    
Ehkäisykierukat
 
Hormonikierukka 169 €  
Kuparikierukka NovaT300 169 €  
Kuparikierukka FlexiT 109 €  
Ehkäisykierukan asennus (sis. gynekologin vastaanotto, ultraäänitutkimus) alk. 250 €  
Gynekologiset toimenpiteet Hinta Eiran Terveystili*
TVT virtsankarkausleikkaus, paikallispuudutus ja sedaatio
3296 € 281,67 €/kk
Kohdun tähystysleikkaus, nukutuksessa 3896 € 331,67 €/kk
Kohdun laskeumaleikkaus, nukutuksessa 6251 € 527,92 €/kk
Kohdun poisto,  nukutuksessa 7305 € 615,75 €/kk

Vastaanottokäynnin hintaan lisätään poliklinikkamaksu 26,30 €. Kanta-maksu on 2,70 € ja veloitetaan kaikista Omakantaan tallennettavista käynneistä. Asiantuntijakohtaiset hinnat löydät asiantuntijan omasta profiilista.
* Eiran Terveystilillä esim. 12 kk:n korottomalla osamaksulla (sisältää käsittelymaksut yht. 84 €).

Kysy lisää Eiran palveluista
Nimi
Puhelin
Email
Viesti