Lihavuusleikkaus ohjaa terveellisiin elintapoihin

Lihavuusleikkaus muuttaa loppuelämän. Muutoksen suuruutta on mahdoton ymmärtää ennakkoon, kertoo kaksi vuotta sitten Eiraan sairaalassa leikattu psykoterapeutti, Suomen Supernannynakin tunnettu Pia Penttala. ”Sain leikkauksella lisää ja terveitä elinvuosia.”

Pia hakeutui toimenpiteeseen kohonneen verenpaineen vuoksi. Verenpaine aiheuttaa vuosittain Suomessa huomattavasti enemmän ennenaikaisia kuolemia kuin esimerkiksi akuutti koronavirusepidemia. ”Verenpaineeni laski välittömästi, ja se on pysynyt alhaalla.”

Pia seuraa paineitaan säännöllisesti ja tallentaa lukemat puhelinsovellukseen. Terveet elintavat ehkäisevät, etteivät paineet pääse nousemaan.
”Leikkaus pakottaa hyvällä tavalla huolehtimaan elintavoista.”

Lihavuusleikkaus muuttaa loppuelämän. Leikkaus pakottaa hyvällä tavalla huolehtimaan elintavoista.

OPIN KANTAPÄÄN KAUTTA SYÖMÄÄN

Lihavuusleikkaus sitouttaa elinikäiseen elintapamuutokseen, ja siinä mittakaavassa vuosi on lyhyt aika. Leikkauksen jälkeen Pia päätti antaa itselleen vuoden aikaa opetella uutta tapaa syödä. 
”Säännöllinen syöminen muutaman tunnin välein ei ollut helppoa. Aiemmin saatoin syödä ensimmäisen kerran vasta iltapäivällä.”

Pia laati itselleen lukujärjestyksen ja merkkasi menojensa joukkoon ruoka-ajat. Liikkuvainen nainen opetteli pakkaamaan mukaansa eväitä siltä varalta, että ateriavälit venyisivät. ”Opin huolehtimaan ateriaväleistä kantapään kautta. Pitkä tauko syömisissä kostautuu vatsakipuna.”

Terveet elintavat ovat elinikäinen projekti. Vanhat tavat ovat sitkeässä.

Kompastelen välillä syömisissäni

Alussa Piasta tuntui, että hän söi koko ajan. Viisi ateriaa päivässä tuntui paljolta ihmisestä, joka oli vuosikymmeniä syönyt epäsäännöllisesti.  
”Tarvitsin kaikki 12 kuukautta, jotta omaksuin uuden tavan syödä.”

Vanhat tavat ovat kuitenkin sitkeässä. Kiireessä ne puskevat edelleen esiin, ja Pia unohtaa syödä. Silloin hän ottaa käyttöön puhelimen muistuttajan ja Eiran ravitsemusterapeutilta saamansa ohjeet.

”En pidä sitä takapakkina, vaikka välillä kompastelen syömissäni.”
Lihavuusleikkaus ei ole oikotie onneen, Pia tietää. ”Terveet elintavat ovat elinikäinen projekti.”

 

Nautin syömisestä entistä enemmän

Pia syö paitsi entistä useammin, myös entistä pienempiä annoksia. Leikkaukseen jälkeen mahalaukkuun ei mahdu isoja annoksia.
”Olen oppinut arvioimaan sopivan annoskoon silmilläni. Paras mittari on kuitenkin oma olo.”

Pia varaa aikaa syömiselle, ja syö rauhassa omaa kylläisyyttä kuulostellen. Kymmenen minuutin hotkaisuista tulee huono olo. Puolen tunnin lounas tekee hyvää vatsalle ja mielelle.
”Vaikka syön entistä vähemmän, nautin syömisestä ja perhe- ja ystäväpäivällisistä ehkä jopa enemmän kuin ennen.”

Olen itselleni tärkeä

Joku voi kokea säännöllisen syömisen ja terveelliset elintavat kuormittavina. Pia saa hyvää mieltä siitä, että hän pitää itsestään hyvää huolta.
”Noudattamalla terveitä elintapoja osoitan itselleni, että olen itselleni tärkeä.”
Terveellisillä elämäntavoilla Pia antaa keholleen sellaista huolenpitoa, jota se tarvitsee. 
”Kun pidän itsestäni huolta, jaksan pitää huolta myös läheisistäni.”

Toimittajana Virve Järvinen

Varaa nyt maksuton lihavuussairaanhoitajan vastaanotto!

Maksuttoman neuvontakäynnin aikana sairaanhoitaja käy läpi eri vaihtoehdot, jonka jälkeen voit rauhassa miettiä omia toiveitasi ja palata asiaan, kun tiedät mitä haluat.
Lisääthän ajanvarauksen tulosyykohtaan aiheen, josta tahdot keskustella (lihavuusleikkaus, Orbera-laihdutushoito, lääkehoito, elintapojen muutospolku).
Huomioithan, että vastaanottoaikoja on tarjolla rajoitetusti.

Halutessasi voit myös ottaa yhteyttä sähköpostilla painonhallintaklinikka@eiransairaala.fi tai soittaa ajanvaraukseemme 09 1620570

* ensimmäinen käynti veloituksetta. Jatkokäynnit maksullisia.

Varaa neuvontakäynti
Lue lisää Eira Painonhallintaklinikan palveluista
Eiran sairaalan lihavuusleikkaustiimi

Lihavuusleikkaus

Lihavuusleikkaus on tehokkain vaikean lihavuuden hoitomuoto. Eiran sairaalalla on vuosien kokemus lihavuusleikkauksista. Teemme sekä mahalaukun ohitus- että kavennusleikkauksia turvallisesti ja ammattitaidolla. Lue lisää ja varaa aika lihavuussairaanhoitajan maksuttomaan neuvontaan!

Lue lisää
Painonhallintaklinikka_2023_hoitajat-3.jpg

Orbera laihdutuspallo -hoitopolku

Vain Eirasta saat uniikin Orbera-laihdutuspallohoidon. Hoito soveltuu keskivaikean ylipainon hoitoon (BMI yli 27) alle 65-vuotiaille eikä se vaadi leikkausta. Hoito koostuu mahalaukkuun asetettavasta silikonipallosta ja elintapojen muutosohjelmasta. Tule lihavuussairaanhoitajan neuvontakäynnille maksutta kuulemaan lisää!

Lue lisää
Painonhallintaklinikka_2021-12.jpg

Eira Painonhallintaklinikka

Lihavuutta voidaan hoitaa eikä sen kanssa kannata jäädä yksin! Eira Painonhallintaklinikka on täysin uudenlainen lihavuuden kokonaisvaltainen hoitoyksikkö. Suomen kokeneimmat lihavuuteen erikoistuneet asiantuntijamme auttavat löytämään juuri sinulle sopivimman hoitomuodon. Käytössämme ovat uudet henkilökohtaiseen tukeen perustuvat elintapojen muutosohjelmat, lääkehoito, Orbera-laihdutuspallo ja lihavuusleikkaukset. Lue lisää ja varaa aika lihavuussairaanhoitajan maksuttomaan neuvontaan!

Lue lisää
Eira_elintapojenmuutos_nainen_2021-08.jpg

Elintapojen muutospolut

Elintapojen muutospolut ovat täysin uusi tapa hoitaa lihavuutta. Ne ovat 3-12 kk mittaisia ohjelmia, joiden aikana sinulla on oma henkilökohtainen valmentaja, jota tapaat säännöllisesti. Henkilökohtainen valmentajasi kuuntelee, kannustaa ja auttaa sinua kohti tavoitteitasi. Tapaamiset tapahtuvat aina kasvotusten – paikan päällä tai videon välityksellä. Tervetuloa lihavuussairaanhoitajan maksuttomaan neuvontaan kuulemaan lisää!

Lue lisää
Painonhallintaklinikka_laakehoito1_2021-08.jpg

Lihavuuden lääkehoitopolku

Lihavuuden hoito lääkkeillä kehittyy jatkuvasti ja kokeneet sisätautilääkärimme ovat hyvin perehtyneitä uusimpiin vaihtoehtoihin. Lääkehoito ei ole mikään helppo oikotie, vaan myös se vaatii elintapojen pysyvän muutoksen. Lääkehoito tapahtuu aina lääkärin valvonnassa. Lue lisää ja varaa aika lihavuussairaanhoitajan maksuttomaan neuvontaan!

Lue lisää