Onneksi Pia Penttalan vanhemmilla on verenpainemittari. Ilman sitä hän tuskin olisi lähtenyt ohimenevän huimauksensa vuoksi lääkäriin. Pian yläverenpaine oli 238 elohopeamillimetriä, kun normaali yläpaine on alle 130 mmHg. Pialla todettiin verenpainetauti ja aloitettiin lääkitys.

 ”Onneksi sairauteni löytyi ajoissa toisin kuin monella, sen vuoksi tehohoidetulla sukulaisellani.”
Ajatus pysyvästä, pahimmillaan kohtalokkaasta sairaudesta lääkityksineen tuntui aiemmin täysin terveestä, liikunnallisesta naisesta pahalta. Koska ylipaino nostaa verenpainetta, Pia varasi ajan Eiran Painonhallintaklinikalle.

”Olin yrittänyt laihduttaa huonoilla tuloksilla kaikilla mahdollisilla keinoilla. Päätin, että tällä kertaa laihdun pysyvästi.”

 

Lihavuusleikkaus on sairauden hoitoa

Pian sukurasitteena saama verenpainetauti on tyypillinen ylipainon liitännäissairaus.

Lihavuusleikkaus on sairauden hoitoa. Se lievittää merkittävästi lihavuuden liitännäissairauksia, verenpainetaudin lisäksi esimerkiksi tyypin 2 diabetesta ja uniapneaa”, Eira Painonhallintaklinikan sairaanhoitaja Pauliina Häkkinen kertoo.

Seurantatutkimusten mukaan leikatut laihtuvat noin 30 prosenttia aiemmasta painostaan. Se vapauttaa monen lääkehoidosta, kuten Piakin toivoi. Vaikka Pian verenpaine saatiin lääkkeillä kuriin, ne eivät poistaneet pelkoa; verenpainetauti lisää merkittävästi aivoinfarktin vaaraa. 

”Näin silmissäni, kuinka verisuoneni paukkuivat. Mikään ei ole ihanampaa kuin elämä. En halua luopua siitä ennen aikaisesti.”

Lihavuusleikkaus lievittää merkittävästi lihavuuden liitännäissairauksia

pian puoliso tuli mukaan ensimmäiselle käynnille

Ensimmäinen vastaanottoaika Eira Painonhallintaklinikalla on maksuton sairaanhoitajan vastaanottokäynti. Sillä kartoitetaan potilaan sopivuutta leikkaukseen ja kerrotaan hänelle toimenpiteestä ja sen vaikutuksista. Lihavuusleikkaus eli laihdutusleikkaus vaatii pysyviä elintapamuutoksia, ja potilaalta edellytetään kykyä muuttaa syömistottumuksiaan. 

”Vasta sairaanhoitajan vastaanotolla ymmärsin, kuinka laajasta elämänmuutoksesta lihavuusleikkauksessa on kyse”, Pia kertoo.
Lihavuusleikkaus on koko perheen asia. Pian puoliso ymmärsi tämän ja halusi tulla mukaan sairaanhoitajan vastaanotolle. 

”Lihavuusleikatun syömisissä tapahtuva muutos vaikuttaa koko perheeseen. Hoitajatapaamisella voidaan myös helpottaa perheenjäsenten huolta: leikkaus vastaa riskeiltään tähystyksessä tehtävää sappileikkausta”, lihavuussairaanhoitaja sanoo.

 

Pia valmistautui lihavuusleikkaukseen laihduttamalla

Pia valmistautui leikkaukseen ravitsemusterapeutin ohjeilla ja erittäin vähäenergisellä dieetillä. Dieetin tarkoituksena on pienentää leikkauksessa tiellä olevaa, rasvan kasvattamaa maksaa.

Useimmilla paino putoaa leikkauksen kannalta riittävästi parissa kuukaudessa, ja niin kävi Piallekin.  Hänelle tehtiin mahalaukun ohitusleikkaus maaliskuussa 2020.

Mahalaukun ohitusleikkauksessa mahalaukusta muovataan mandariinin kokoinen pussi, johon liitetään noin 70 senttimetrin päästä katkaistu ohutsuoli.


”Vanha” mahalaukku jää vatsaan. Se ja pohjukaissuoli ohitetaan, ja syöty ruoka siirtyy pienestä mahalaukusta suoraan ohutsuoleen.
Leikkaus laihduttaa, sillä sen jälkeen annoskokoja on pienennettävä ja ravintoaineiden imeytyminen muuttuu.

Lihavuusleikatun syömisissä tapahtuva muutos vaikuttaa koko perheeseen.

Lihavuusleikkaus laittaa syömään terveellisesti


Ravitsemusterapia ja uusien ruokatottumusten opettelu jatkui leikkauksen jälkeen. Ensimmäisen viikon Pia söi nesteitä, toisen sosemaista ruokaa ja kolmannella hän pureskeli jo näkkileipää.

”Sain sairaalasta kansion, joka sisälsi tarkat ohjeet syömisiin. Kuuden viikon päästä söin rakenteeltaan tavallista ruokaa, kerralla kourallisen verran.”

Leikkaus muuttaa paitsi annoskokoja, myös makumieltymyksiä. Rasvaiset ja makeat syötävät jäävät, sillä ne voivat aiheuttaa hyvin huonon olon.
Leikkaus muuttaa ruokavaliota terveellisempään suuntaan.

 

Lihavuusleikkaus lisäsi uskallusta


Aiemmin Pia saattoi havahtua iltapäivällä siihen, ettei ollut laittanut suuhunsa kuin hammasharjan. Harvat ateriavälit olivat sekoittaneet aineenvaihdunnan niin, että paino jumitti. Nyt Pia syö viidesti päivässä. Uusiin ruokailutottumuksiin sopeutuminen ei ollut vaikeaa, sillä Pia antoi itselleen sitä varten aikaa. 
 
”Vaikeinta on ollut sopeutua omaan, muuttuneeseen ulkonäköön. Tarvitsen vaateostoksilla apua”, vuodessa 28 kiloa laihtunut Pia sanoo.
 
Keventynyt olemus on tuonut Pialle lisää rohkeutta. 
”Hoikempana uskallan ottaa isompia haasteita harrastuksissani, esimerkiksi kouluratsastuksessa ja laskettelussa. Loukkaantumisten pelko on kadonnut.”

Elleivät lihavuusleikatut puhu kokemuksistaan, ihmiset eivät osaa ja uskalla hakea apua.

Lihavuusleikkauksiin liittyy turhaa häpeää


Lihavuuskirurgiaan liittyy häpeää. Lihavuutta pidetään itse aiheutettuna vaivana. Moni kokee syyllisyyttä siitä, ettei ole onnistunut pudottamaan painoa perinteisillä tavoilla. Leikattuja syyllistetään siitä, että he käyttäisivät terveydenhuollon varoja ja osaamista väärin.

Pia haluaa puhua leikkauksestaan avoimesti.
”Lihavuuden hoitoon on olemassa valtavasti osaamista ja huippuammattilaisia.  Elleivät hoidetut puhu kokemuksistaan, ihmiset eivät osaa ja uskalla hakea apua. Lihavuus ei ole koskaan yksittäisen ihmisen oma syy.”

 

Potilaan kokemus lihavuusleikkauksesta. Toimittajana Virve Järvinen.

 

 

Varaa nyt maksuton lihavuussairaanhoitajan vastaanotto!

Maksuttoman neuvontakäynnin aikana sairaanhoitaja käy läpi eri vaihtoehdot, jonka jälkeen voit rauhassa miettiä omia toiveitasi ja palata asiaan, kun tiedät mitä haluat.
Lisääthän ajanvarauksen tulosyykohtaan aiheen, josta tahdot keskustella (lihavuusleikkaus, Orbera-laihdutushoito, lääkehoito, elintapojen muutospolku).
Huomioithan, että vastaanottoaikoja on tarjolla rajoitetusti.

Halutessasi voit myös ottaa yhteyttä sähköpostilla painonhallintaklinikka@eiransairaala.fi tai soittaa ajanvaraukseemme 09 1620570

* ensimmäinen käynti veloituksetta. Jatkokäynnit maksullisia.

Varaa neuvontakäynti

Seuraa, mitä Pialle kuuluu

”Sain leikkauksella lisää ja terveitä elinvuosia”, kertoo Pia Penttala lihavuusleikkauksestaan Eiraalassa kaksi vuotta myöhemmin.
Lue Pian toinen haastattelu
Lue lisää Eira Painonhallintaklinikan palveluista
Eiran sairaalan lihavuusleikkaustiimi

Lihavuusleikkaus

Lihavuusleikkaus on tehokkain vaikean lihavuuden hoitomuoto. Eiran sairaalalla on vuosien kokemus lihavuusleikkauksista. Teemme sekä mahalaukun ohitus- että kavennusleikkauksia turvallisesti ja ammattitaidolla. Lue lisää ja varaa aika lihavuussairaanhoitajan maksuttomaan neuvontaan!

Lue lisää
Painonhallintaklinikka_2023_hoitajat-3.jpg

Orbera laihdutuspallo -hoitopolku

Vain Eirasta saat uniikin Orbera-laihdutuspallohoidon. Hoito soveltuu keskivaikean ylipainon hoitoon (BMI yli 27) alle 65-vuotiaille eikä se vaadi leikkausta. Hoito koostuu mahalaukkuun asetettavasta silikonipallosta ja elintapojen muutosohjelmasta. Tule lihavuussairaanhoitajan neuvontakäynnille maksutta kuulemaan lisää!

Lue lisää
Painonhallintaklinikka_2021-12.jpg

Eira Painonhallintaklinikka

Lihavuutta voidaan hoitaa eikä sen kanssa kannata jäädä yksin! Eira Painonhallintaklinikka on täysin uudenlainen lihavuuden kokonaisvaltainen hoitoyksikkö. Suomen kokeneimmat lihavuuteen erikoistuneet asiantuntijamme auttavat löytämään juuri sinulle sopivimman hoitomuodon. Käytössämme ovat uudet henkilökohtaiseen tukeen perustuvat elintapojen muutosohjelmat, lääkehoito, Orbera-laihdutuspallo ja lihavuusleikkaukset. Lue lisää ja varaa aika lihavuussairaanhoitajan maksuttomaan neuvontaan!

Lue lisää
Eira_elintapojenmuutos_nainen_2021-08.jpg

Elintapojen muutospolut

Elintapojen muutospolut ovat täysin uusi tapa hoitaa lihavuutta. Ne ovat 3-12 kk mittaisia ohjelmia, joiden aikana sinulla on oma henkilökohtainen valmentaja, jota tapaat säännöllisesti. Henkilökohtainen valmentajasi kuuntelee, kannustaa ja auttaa sinua kohti tavoitteitasi. Tapaamiset tapahtuvat aina kasvotusten – paikan päällä tai videon välityksellä. Tervetuloa lihavuussairaanhoitajan maksuttomaan neuvontaan kuulemaan lisää!

Lue lisää
Painonhallintaklinikka_laakehoito1_2021-08.jpg

Lihavuuden lääkehoitopolku

Lihavuuden hoito lääkkeillä kehittyy jatkuvasti ja kokeneet sisätautilääkärimme ovat hyvin perehtyneitä uusimpiin vaihtoehtoihin. Lääkehoito ei ole mikään helppo oikotie, vaan myös se vaatii elintapojen pysyvän muutoksen. Lääkehoito tapahtuu aina lääkärin valvonnassa. Lue lisää ja varaa aika lihavuussairaanhoitajan maksuttomaan neuvontaan!

Lue lisää