Rasvansiirto rintoihin

Rintojen muoto muuttuu iän myötä ja imetyksen seurauksena. Rinnat saattavat olla erikokoa tai synnynnäisesti pienet. Eri sairauksien toimenpiteenä on saatettu tehdä rinnan kokopoisto.

Oman kehon rasvansiirrolla rintojen muotoa korjataan luonnollisesti ja pysyvästi. Rasvaa siirretään rintarauhasen ympärille, päälle, alle ja rintalihakseen. Lopputulos on tasainen ja kauttaaltaan pehmeä.

Rasvansiirto rintoihin on plastiikkakirurgiassa laajasti käytössä oleva toimenpide. Toimenpiteen yhteydessä voidaan tehdä myös rintojen kohotusleikkaus eli mastopexia.

 

Rintojen suurennus ja muotoilu rasvansiirteellä vai rintaimplanteilla?

Rintojen suurennus oman kehon rasvansiirteellä eroaa silikonisten rintaimplanttien avulla tehtävästä rintojen suurennuksesta sekä toimenpiteen, tuloksen että leikkauskertojen osalta.

Rintojen suurennusleikkaus rintaimplantin avulla on kertatoimenpide. Ennen toimenpidettä määritellään minkä suuruinen kuppikoon muutos halutaan ja silikonin koko valitaan sen mukaisesti.

Rintojen suurennus oman kehon rasvansiirteellä vaati yleensä useita toimenpiteitä parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi. Rasvansiirteessä osa siirrettävästä rasvasta poistuu toimenpiteen jälkeen ja yhdessä toimenpiteessä rintojen kuppikokoa kasvatetaan yleensä ½ - 1 kuppikoko kerralla.

Rintoja muotoiltaessa kehon omalla rasvasiirteellä, rasva levitetään tasaisesti ihon alaiseen rasvakerrokseen ja rintalihakseen. Lopputulos on siten tasainen ja kauttaaltaan pehmeä. 
Implantin avulla tehtävässä rintojen suurennusleikkauksessa implantit voidaan sijoittaa rintalihaksen päälle tai alle. 

Rasvansiirre rintoihin edellyttää, että omaa rasvaa on siirrettävissä tarpeeksi. Näin ollen erittäin hoikan kehossa ei välttämättä ole tarpeeksi siirrettävää rasvaa. Tällöin voidaan tehdä tarvittaessa rintojen suurennus implanttien avulla ja lisäksi siirtää pieni määrä rasvaa pehmentämään lopputulosta.
 

Rasvansiirto rintoihin WAL-tekniikan (water-assisted liposuction; vesisuihkuavusteinen rasvaimu) avulla.

Käytämme Eiran sairaalassa vesisuihkuavusteista rasvaimua eli WAL-tekniikkaa rasvansiirron yhteydessä. WAL-tekniikka on vesisuihkuavusteinen rasvaimun uusi menetelmä, jossa imukärjestä tuleva nestesuihku ensin puuduttaa kudokset tasaisesti, ja sitten toimii apuna rasvasoluja irrottaen ja hermoja, verisuonia ja lymfakudosta säästäen.
Tekniikka mahdollistaa n. 600 ml:n rasvansiirron, mikä on tavanomainen keskimääräinen siirremäärä jaettuna kahteen rintaan.

Aiemmin valtaosa WAL-toimenpiteistä tehtiin paikallispuudutuksessa. Paikallispuudutuksessa tehtävän rintojen suurennuksen lopullinen tulos on noin puolen kuppikoon suurennus.
Nykyisin rasvansiirto tehdään pääosin nukutuksessa. Nukutuksen etuna on se, että puudutusaineiden puuttuessa rasvansiirteessä olevan nesteen määrä on alhaisempi, jolloin siirretyn rasvan määrä on suurempi. Nukutuksessa tehdyn yhden toimenpiteen lopullinen tulos on noin yhden kuppikoon suurennus.

 

Mistä rasvaa siirretään?

Alueita, joista rasvansiirre otetaan:

  • vatsanseutu, 
  • jenkkakahvat, 
  • pakaroiden yläulkoneljännekset, 
  • reidet, 
  • polvien sisäsyrjät

Ottokohtaa tärkeämpää rasvansiirrossa rintoihin on, se että rasvasoluja on kehossa riittävästi.
Hyvin hoikalta ihmiseltä rasvan kerääminen rasvansiirteenä rintoihin on usein vaikeaa.
Rasvansiirto voidaan suunnitella tehtäväksi muutamalla eri kerralla eri kohdista, jolloin siirrettä saadaan runsaammin. 

Kenelle sopii rintojen suurennus oman kehon rasvaa käyttäen?

Pienirintaisuus tai rintojen kehittymättömyys

Rintojen kehittymättömyys on sairaudeksi luokiteltava tila, joka saattaa aiheuttaa monenlaista psyykkistä ongelmaa. Jos rintojen pienuus tai kehittymättömyys vaivaa, ongelmaa ei pidä vähätellä, vaan ottaa asia puheeksi plastiikkakirurgin kanssa. Rintoja voidaan suurentaa rasvansiirroin tai implanttien avulla. Rasvansiirron avulla rintoja suurennettaessa rintojen kokoa kasvatetaan yhden kuppikoon verran per siirtokerta.

Jos oman kehon rasvaa ei riitä rasvansiirtoon, niin voidaan tehdä implanttien ja rasvansiirron yhdistelmä. Rasvansiirron avulla implantin päälle saadaan pehmeämpi ja paksumpi kerros rasvaa ja voidaan halutessa valita pienempi implanttikoko. Rinnattomuuden korjaaminen on arvonlisäverotonta kirurgiaa.

Imetyksenjälkeinen rintojen surkastuma / roikkuvat rinnat

Imetys venyttää usein rintoja ja imetyksen jälkeen rinnat usein jäävät roikkuviksi. Lisäksi rintoihin on saattanut tulla raskausarpia. 
Veltostuneisiin, roikkuviin (=ptoottisiin) rintoihin suositellaan ensimmäisen rasvansiirron yhteydessä rintojen kohotusta, koska rasvamassan lisääminen venyttää rintaa ja nänni painuu alemmas.

Epäsymmetriset rinnat


Noin 88 % rinnoista on epäsymmetrisiä. Epäsymmetria korjataan joko lisäämällä volyymiä pienempään rintaan tai pienentämällä suurempaa rintaa tai sekä että, ja korjaamalla nännit samalle tasolle ja samankokoisiksi. Rasvansiirrolla rakennettu rinta ikääntyy luonnollisesti, ja symmetria on pysyvämpi luonteeltaan. Hankalan, haittaavan epäsymmetrian korjaus on arvonlisäverotonta kirurgiaa.

Rintojen kehityshäiriöt

Tubulaaristen rintojen eli ns. putkirintojen tyypillisiä piirteitä ovat laajat, pulleat nännipihat, kehittymätön rintojen alasisäosa ja epäsymmetria. Epämuodostuman aste vaihtelee lievästä nännien pullotuksesta ja rinnan alaosan koveruudesta tilaan, jossa pieni rinta pullistuu ulos valtavasta nännipihasta, ja nännipihan ulkopuolella rintaa ei ole juuri lainkaan. Selkeän tubulaarisen epämuodostuman hoito on sairauden hoitoa, ei kosmeettista kirurgiaa.

Aiemmin tubulaarisia epämuodostumisia hoidettiin erilaisilla avokirurgisilla leikkauksilla. Lievemmissä tapauksissa korjauksia on tehty implantein. Nykyisin tubulaaristen rintojen korjaamisessa käytetään aina rasvansiirtoa, kun se on mahdollista. Omakudossiirre on pysyvä ja pehmeä vaihtoehto. Rasvansiirrot räätälöidään potilaan toiveiden ja rintojen mukaan, ja kokenut kirurgi osaa arvioida toimenpiteiden määrän. Toimenpide joudutaan usein toistamaan halutun lopputuloksen saamiseksi. Nännipihojen korjaus kuuluu myös toimenpiteen suunnitteluun. Korjaus tehdään rasvansiirron yhteydessä.

Rasvansiirre rintasyövän jälkeen

Rasvansiirrolla voidaan korjata luonnollisesti kirurgisten toimenpiteiden, kuten rinta(syöpä)leikkausten, jälkitiloja. Kokonaan poistettu rinta voidaan korjata usealla perättäisellä rasvansiirrolla. Toimenpiteen onnistumiseen vaikuttavat ihon kireys ja onko aluetta sädehoidettu.

Säästävästi leikatun rinnan rasvansiirto on mahdollista, mutta syövän uusiutumisriskin vuoksi toimenpidettä kannattaa harkita tarkkaan.
Rintarekonstruktio on arvonlisäverotonta kirurgiaa.

Arpiset rinnat ja ihovauriot

Voimakkaasti arpeutuneissa ja esim. sädehoidetuissa rinnoissa verenkierto on hyvin heikko, ja arpisuus estää kudosta venymästä. Ensimmäinen rasvansiirto elvyttää kudoksen verenkiertoa ja pehmentää arpikudosta, rinnan kokoa ei juurikaan saada kasvatettua.
Vasta verenkierron parannuttua ja kudoksen pehmennyttyä voidaan kasvattaa rinnan kokoa. Tämän vuoksi siirtokertoja tarvitaan enemmän kuin terveessä kudoksessa.
Arpeutumien hoito on arvonlisäverotonta kirurgiaa.

Rasvansiirto parantaa ihon laatua mahdollisesti rasvan kantasolujen tuoman verenkierron paranemisen ja kollageenisynteesin myötä. Raskausarpinen, ohut ja rypistyvä tai auringon vaurioittama iho näyttää siirron jälkeen paksummalta ja sileämmältä.

Rasvansiirto rintoihin rintaimplantin poiston jälkeen

Haluttu rasvansiirto rintoihin suositellaan tehtävän implanttien poiston yhteydessä, koska silloin rasva pystytään siirtämään tarkasti kontrolloituna eri kerroksiin. 
Toimenpide

Ennen rasvansiirto rintoihin -toimenpidettä huomioitavaa

Tupakointi tulee lopettaa mieluiten kuukausia ennen toimenpidettä. 
Omega-rasvahappovalmisteiden ja kalaöljykapseleiden ja runsas valkosipulin syönti voivat aiheuttaa vuototaipumusta ja ne suositellaan tauottavaksi ainakin 4 viikkoa aiemmin. Tulehduskipulääkkeiden käyttö tulisi lopettaa 2 viikkoa ennen toimenpidettä.
 

Rasvansiirto rintoihin -toimenpiteen kulku

Suomessa käytetään eurooppalaista suositusta, jonka ohjeistuksen mukaisesti rasvaa siirretään rintarauhasen ympärille, päälle ja alle, ja rintalihakseen, mutta ei rintarauhaskudokseen.
Siirrettäviin kerroksiin mahtuu rinnan koosta ja ihon venyvyydestä riippuen noin 250 – 400 ml rasvaa. Nuoreen rintaa mahtuu vähemmän kuin imetyksen myötä löystyneeseen rintaan.

Mikäli rintaan siirretään liikaa rasvaa, verenkierto rinnassa heikkenee ja rasvaa kuolee pois tavallista enemmän. Plastiikkakirurgin kokemus korostuu arvioitaessa optimaalista siirremäärää.

Hyvin pieni rasvansiirto voidaan tehdä paikallispuudutuksessa, yleensä toimenpide tehdään kuitenkin parhaan lopputuloksen saamiseksi nukutuksessa.

Ottokohdan ihoon tehdään 4–6 mm pituisia pieniä viiltoja yleensä 1–2/ottokohta, ja rintaan tehdään 1–3 pientä 2–3 mm reikää mahdollisimman huomaamattomiin paikkoihin. Rasvasiirre ruiskutetaan tiheästi ohuenohuina noroina rinnan ihonalaiseen rasvaan ja rintarauhasen alle sekä rintalihakseen.  

 

Rasvansiirto rintoihin -toimenpiteen jälkeen

Leikkaus tehdään päiväkirurgisesti ja kotiin pääsee saattajan kanssa toimenpidepäivänä voinnin mukaan. Halutessaan voi jäädä myös yöksi vuodeosastollemme.

Toimenpiteen jälkeen pidetään tukiasusteista rasvanoton vuoksi 1-2 viikkoa ympärivuorokautisesti ja sen jälkeen 1-2 viikkoa päivisin. Rintojen alueella vältetään puristuksen aiheuttamaa painetta ja siksi ei suositella rintaliivien käyttöä neljään viikkoon.

Kipua ja pieniä mustelmia esiintyy sekä rasvan ottoalueella että siirrettävissä kohdissa rinnoissa. Rinnat ovat turvonneet toimenpiteen jälkeen. Isoin turvotus on nesteen aiheuttamaa ja häviää noin 3-4 viikossa. Siirrettyä rasvaa tuhoutuu noin 20% ja se imeytyy ja poistuu elimistöstä kuukausien kuluessa. Lopullinen tulos on arvioitavissa 4 kuukauden kuluttua.


Liikkua saa heti toimenpiteen jälkeen, ensimmäinen 5 vuorokautta hyvin rauhallisesti ja kovaa ponnistelua ja hikoilua tulee välttää 2 viikon ajan. Sairasloman tarve riippuu tehdystä toimenpiteestä ja sen kesto vaihtelee 1-7 vuorokautta. Jos toimenpide on kosmeettinen, sairausloma on palkaton.


Toimenpiteen jälkeen saattaa rintarauhasen ulkopuolelle ilmaantua pieniä hyvänlaatuisia öljykystia ja/tai mikrokalkkeja. Näitä saattaa ilmaantua noin 6 kuukautta toimenpiteen jälkeen. Tehdystä rasvansiirrosta onkin hyvä mainita mammografian, ultraäänen ja rintojen magneettikuvauksen yhteydessä.

 

Rasvansiirron toistojen määrä

Rasvansiirto rintoihin voidaan toistaa aikaisintaan 3 kuukauden kuluttua, mutta on suositeltavaa, että edellinen siirto on ensin mukautunut kehoon.
Rasvaa voidaan siirtää niin monta kertaa kuin siirrettävää rasvaa on. Siirto samasta kohdasta on vaikeampaa ja siksi siirtokohdat ovat yleensä erikohdat.

Laajempi rasvaimu ja siirto useampaan paikkaan

Toimenpiteen yhteydessä voidaan rasvansiirron jälkeen tehdä laajempi rasvaimu, jos potilas niin haluaa. Esimerkiksi vatsanpeitteissä saattaa olla hyvinkin runsaasti rasvaa, josta siirretään toimenpiteen yhteydessä vain pieni osa rintoihin. Laajempien rasvaimun tarpeita mietittäessä huomioidaan tulevat mahdolliset rasvansiirtokerrat rintoihin.
Yhden toimenpiteen aikana rasvaa voi tarvittaessa siirtää myös muualle kehon osiin kuin rintoihin. Tavallista on siirtää rasvaa rintojen siirron yhteydessä myös kasvoihin ja kämmenselkiin.

Lihomisen / laihduttamisen vaikutus

Hoikalla ihmisellä, jolla on paikallisia rasvakertymiä, on siirretyssä rasvamäärässä (3 dl) määrällisesti paljon pieniä rasvasoluja, kun taas lihavalla ihmisellä on samassa siirremäärässä vähemmän, mutta suurempia, rasvasoluja. 

Mikäli tavoitteena on laihdutus, niin se kannattaa tehdä ennen rasvansiirtoa, jolloin rasvasoluja saadaan siirrettyä määrällisesti enemmän. Rasvan siirre edellyttää kuitenkin, että kehossa on rasvakudosta jokin verran, jotta rasvansiirteen kerääminen on mahdollista lempeällä tekniikalla.

Jos rasvansiirron jälkeen lihoo, solut paisuvat ja siirre paisuu. Laihtuessa/rasvaprosentin pienentyessä, solujen varastoima öljy vähenee ja rintoihin siirretyt rasvasolut pienenevät. 

Varaa nyt aika plastiikkakirurgin vastaanotolle!

PLASTIIKKAKIRURGIAA VUOSIEN KOKEMUKSELLA

Eiran sairaalassa rasvasiirtoja tekee kokenut plastiikkakirurgimme Hilkka Peltoniemi.
Plastiikkakirurgin konsultaatiokäynnillä saat kattavasti tietoa rasvansiirron mahdollisuuksista ja toimenpiteestä. 
Hän keskustelee kanssasi toiveista ja kertoo oman arvionsa siitä, miten rintojen suurennus / muokkaus rasvansiirron avulla voidaan toteuttaa.
HUOM! Rasvansiirtoja tekevälle plastiikkakirurgillemme ei voi tällä hetkellä varata aikoja nettiajanvarauksemme kautta.
Voit kysyä mahdollisia vapaita aikoja Plastiikkaklinikan sairaanhoitajan numerosta: 09 1620 630

Eiran sairaalassa rasvansiirtoa rintoihin tekevät plastiikkakirurgit
Plastiikkakirurgi Päivi Merkkola-von Schantz tekee rintoja ja vartaloa vuovaavaa kirurgiaa Eiran sairaalassa. Merkkola-von Schantz Päivi Plastiikkakirurgian erikoislääkäri Varaa aika
Plastiikkakirurgian erikoislääkäri Eija Suorsa Eiran sairaalassa, erityisosaaminen rasvansiirrot ja rasvaimut sekä vatsalihasten erkauman korjaus ja abdominoplastia. Suorsa Eija Plastiikkakirurgian erikoislääkäri Varaa aika
Plastiikkakirurgian erikoislääkäri Reetta Tuominen Eiran sairaalassa, erityisosaaminen vatsalihasten erkauman korjaus ja vatsan peitteiden korjausleikkaus, etenkin raskauden jälkeiset. Tuominen Reetta Plastiikkakirurgian erikoislääkäri Varaa aika
Hinnasto
Rintojen suurennus ja kohotusleikkaus Hinta    
Plastiikkakirurgin vastaanottokäynti alk. 169 €    

Erikoislääkärit
     
Merkkola-von Schantz Päivi, plastiikkakirurgian erikoislääkäri
Suorsa Eija, plastiikkakirurgian erikoislääkäri
Tarkka Tatu, plastiikkakirurgian erikoislääkäri
Tuominen Reetta, plastiikkakirurgian erikoislääkäri
     
 

Hinta

alv 0 %

 Hinta

alv 24%**

Eiran Terveystili*

alv 0%

Rintojen suurennusleikkaus, implanttien avulla

Motiva Ergonomics rintaimplantti 

 

 alk. 6150 €

 

7363,20€

 

519,50 €/kk

Rintojen suurennusleikkaus, rasvansiirron avulla alk. 7190 € 8915,60 € 606,17 €/kk
Rintojen kohotusleikkaus alk. 6385 € 7917,40 € 539,08 €/kk

Toimenpiteet sisältävät:

  • leikkauksen nukutuksessa (yleisanestesiassa)
  • erikoislääkärin tekemän jälkitarkastuksen
  • tukiliivit 
   

Yllämainitut hinnat ovat esimerkkihintoja ja lopullinen hinta määräytyy kirurgin arvion perusteella.
Vastaanottokäynnin hintaan lisätään poliklinikkamaksu 26,30 €. Kanta-maksu on 2,70 € ja veloitetaan kaikista Omakantaan tallennettavista käynneistä. Asiantuntijakohtaiset hinnat löydät asiantuntijan omasta profiilista. **Esteettisin perustein tehtävät leikkaukset sis. alv 24% 
*Eiran Terveystilillä esim. 12 kk:n korottomalla osamaksulla (sisältää käsittelymaksut yht. 84 €).

Kysy lisää Eiran palveluista
Nimi
Puhelin
Email
Viesti