Tarinoiden kertominen kiehtoo

Näyttelijä Tatu Sinisalo kertoo ohjautuneensa näyttelijän ammattiin kannustavan palautteen ja onnistuneiden kokemusten myötä. 

”Minua on aina kiehtonut tarinoiden kertominen. Olin kirjoittanut paljon ja kuvannutkin omia juttujani, kunnes Herttoniemen yläasteella ja Kallion ilmaisutaidon lukiossa aloin kokeilla näyttelijän hommia.”

Tatu valmistui näyttelijäksi 2019. Hänen ensimmäinen roolinsa elokuvanäyttelijänä oli Apulanta-elokuvassa Toni Wirtanen. Hän on myös näytellyt nuorta Kari Tapiota elokuvassa ”Olen suomalainen”.

”Näyttelijänä koen elokuvan tapana vaikuttaa ihmisiin. Elokuva on minulle rakas tarinankerronnan muoto. Elokuvan tekemisessä tuntuu kuin pääsisi ulkomaille lomalle.”

 

Tähtään taivaanrannan toiselle puolelle

Tatu on perehtynyt myös kansainväliseen elokuvamaailmaan. Hän on saanut American Arts, Film and Television Academy -stipendin, jonka turvin pääsi opiskelemaan. Puoli vuotta kestäneelle kurssille oli valittu koko maailmasta vain 20 oppilasta, joista kaksi oli saanut stipendin. Tatu oli heistä toinen.
 
Tatu sanoo rämäpäisenä olevansa sitä mieltä, että itseltään tulee edellyttää perspektiiviä ja sitä, että uskaltaa tähdätä myös taivaanrannan toiselle puolelle. Kun elämässä ei ole takuuta mistään eikä mikään pysy ennallaan, kannattaa riskeerata. Toki hän tiedostaa, että riskinotto vaatii usein etuoikeutettua asemaa ja sitä, että autamme kykyjemme mukaan toisiamme.

Ensimmäiset silmälasit 13-vuotiaana

Tatu kertoo saaneensa ensimmäiset silmälasit yläasteella ollessaan 13-vuotias.

”Se oli varmasti monessa mielessä pahin ikä. Mutta pakko oli, kun en enää luokassa nähnyt kunnolla taululle. Muistan, miten silmälasien saaminen harmitti minua aluksi. Myöhemmin totuin niihin – olivatpa tytötkin alkaneet pitää minua komeana silmälaseineni. Olin hankkinut auringossa automaattisesti tummuvat lasit, joista oli tullut kuin osa toista identiteettiäni: Tatua, jolla oli lasit.”

 

fyysiselle esiintyjälle silmälasit olivat hankalat

Tatu tunnetaan fyysisenä esiintyjänä, jonka erikoistaitoihin sisältyvät laulu, soittimet, taistelulajit ja akrobatia. Vieraita eivät myöskään ole jousiammunta, ratsastus, lumikelkkailu, jääkiekko, hiihto, yleisurheilu ja telinevoimistelu. Omaa ohjelmistoa ovat pop-rock-musiikki, lauluiltamat, musikaalikappaleet ja monologit.

”Fyysisenä ihmisenä kaipaan toimintaa. Jo lapsena minulla oli jossakin vaiheessa kahdeksan eri harrastusta viikossa. Vanhemmiten olen miettinyt, miten sain ajan riittämään tähän kaikkeen.”

Silmälasit ovat kuitenkin hankalat fyysistä toimintaa edellyttävissä tilanteissa.

”Huomasin, etteivät ne enää toimineet näyttelijän ammatissa, jossa tarjolla on vain tosi harvoin silmälaseja edellyttäviä rooleja. Ja silloinkin, kun niitä roolityössä tarvittaisiin, ne korvataan silmälaseilla, jotka eivät ole vahvuudeltaan oikeanlaiset. Silmät eivät saa kuvassa näyttää vääristyneiltä. Tässä vaiheessa olin kokenut hankalaksi myös jatkuvan piilolinssien kanssa räpläilyn.”

 

Silmälasit olivat hankalat näyttelijän ammatissa. Silloinkin, kun niitä roolissa tarvittaisiin, ne korvataan silmälaseilla, jotka eivät ole vahvuudeltaan oikeat.

 

Silmien laserleikkauksella helpotusta näyttelijän työhön

Tatu kertoo hakeutuneensa silmien SMILE-laserleikkaukseen helpottaakseen elämäänsä. 

”Esimerkiksi kun kuvataan lähikuvia, joiden avulla halutaan nähdä henkilön ajatusten sisään, pitäisi ottaa häiritsevästi näkyvät piilolinssit pois. Esimerkiksi kuvatessamme Sisu-elokuvasta tunnetun Jalmari Helanderin kanssa sarjaa ’Kalifornian kommando’, oivalsimme, ettei kommandolla voi olla piilolinssejä.”

 

Silmäleikkaus jännitti etukäteen

”Kun olin saanut tietää SMILE-menetelmästä, elin pitkään siinä uskossa, että olin operaatioon liian nuori, mikä osoittautui harhaluuloksi. Myös itse toimenpide jännitti. Mutta kun korona-aikana oli vähemmän esiintymishommia, päätin mennä leikkaukseen.”

”Ensin oli ilmainen esitutkimus, joka ei vielä velvoita itse toimenpiteeseen. Siinä mitattiin kaikki viimeisen päälle. 

Esitutkimuksessa tosin kuumotti vielä vähän, mutta sitten minulle selitettiin juurta jaksaen, mitä tullaan tekemään, ja jännitys laukesi. Silti leikkauspäivänä hieman jännitti. Ja kun leikkaus oli ohi, jäin ihmettelemään sen nopeutta.”  

 

Leikkauksen jälkeen surffausmatkalle

”Myös toipuminen oli nopea ja ongelmaton. Ennen leikkausta eräs kaverini, joka oli suuri surffauksen ystävä, oli pyytänyt minua mukaansa Marokkoon surffaamaan. Olin kysynyt lääkäreiltä, voisinko lähteä matkalle heti leikkauksen jälkeen, ja olin saanut myöntävän vastauksen. Eikä mitään ongelmia ilmennyt.”

”Leikkauksen jälkeen määrättiin silmätippoja antibioottikuurina, jonka käytin loppuun. Sen jälkeen minulla on ollut käytössä kosteuttavat silmätipat, joita voi käyttää tarvittaessa."

 

Suosittelen! Tuntui kuin olisin saanut uudet silmät.

 

Tuntuu, etten ole koskaan nähnyt näin tarkasti

”Suosittelen toimenpidettä. Näköni todella kirkastui. Ehkä heti leikkauksen jälkeen ensimmäisen vuorokauden aikana näkö oli vähän heikompi, mutta sitten jo seuraavana päivänä näin kirkkaasti. Kaveritkin huomasivat muutoksen katseessani. Minusta tuntui kuin olisin saanut uudet silmät. Luulen, etten koskaan ole nähnyt näin tarkasti, olivatpa sitten kysymyksessä olleet piilolinssit tai silmälasit.”

”Kävin jokin aika sitten Aleksanterin teatterissa Bulevardilla katsomassa balettia, jossa partnerini Suvi Honkanen tanssi. Olen itsekin ollut monesti tässä teatterissa esiintymässä. Katsomossa istuessani pari päivää leikkauksen jälkeen en ollut uskoa silmiäni. Näkymä oli jotenkin taianomainen. Oli kuin olisin nähnyt koko teatterin ensimmäistä kertaa.”

”Täytyy sanoa, että olen kuin ällikällä lyöty, kun ajattelen, miten ammattitaitoisia ihmisiä tässä maassa terveydenhuollon parissa on. Olen myös yllättynyt taitavasta tekniikasta, jonka avulla voi leikata silmät näin etevästi”, Tatu Sinisalo sanoo.

Haastattelijana: toimittaja Timo Elo

SMILE Pro -laserleikkaus Eirassa

Varaa aika optikon perusteelliseen esitutkimukseen, sisältää silmäkirurgin arvion.

60 min esitutkimus 0 €. Ei muita kuluja

Esitutkimus kestää noin tunnin. Piilolinssejä ei tule käyttää viikkoon ennen esitutkimusta eikä leikkausta. Esitutkimus ei sido varaamaan aikaa leikkaukseen.

*Leikkauksen hintaan lisätään Kanta- ja poliklinikkamaksu.

Varaa aika esitutkimukseen
Lue lisää
Optikko_Emilia_600x450.jpg
Optikon esitutkimus silmäleikkausta varten

Varaa aika sairaalaoptikon perusteelliseen esitutkimukseen. Esitutkimuksessa selvitetään silmiesi terveydentila ja näkökyky ja tutkimuksen jälkeen suositellaan juuri sinulle sopivin leikkausmenetelmä. Esitutkimuksessa käynti ei velvoita sinua varaamaan leikkausaikaa.

Lue lisää
Silmä_SMILE-ylakuva_2022.jpg
Smile-laserleikkaus

Viimeisimmän SMILE-tekniikan ansiosta taittovirhe voidaan korjata ilman perinteisesti sarveiskalvoon tehtävää läppää. Silmän pintakerros säilyy näin eheämpänä ja kuivasilmäisyyden riski pienenee. Tutkimukset osoittavat SMILE-leikkausten hoitotulosten olevan erinomaisia. Käytössämme on uusin SMILE Pro-laserleikkauslaitteisto VisuMax 800.

Lue lisää
Eiran sairaalan sairaalaoptikot
Usein kysyttyä: Miinusnäön korjaus laserleikkauksella

Pääseekö laserleikkauksella kokonaan eroon miinuslaseista? Sattuuko leikkaus? Eiran sairaalan optikko Ulla Meriluoto vastaa yleisimpiin kysymyksiin.

Lue lisää
silmalaser_esitutkimus3_600x450.jpg
"Silmien laserleikkaus teki elämästäni paljon helpompaa"

Maijulle tehtiin ReLEx SMILE -laserleikkaus, jolla poistetaan miinustehoja silmistä. Leikkaus yllätti positiivisesti monella tapaa. Lue, millainen kokemus SMILE-leikkaus oli.

Lue lisää
Artikkeli_Smile_Aaro_Keipi_600x450.jpg
Valokuvaaja valitsi silmien laserleikkauksessa korkean laadun

Kun valokuvaaja Aaro Keipi päätti mennä silmien laserleikkaukseen, hän halusi varmistaa, että lopputulos olisi mahdollisimman laadukas. Eiran sairaalassa tehdyn SMILE-operaation jälkeen tarkkaa näköä vaativa työkin rasittaa silmiä vähemmän.

Lue lisää
silmalaser_smile_leikkaus2_600x450.jpg
SMILE-lasertekniikka on iso edistysaskel silmien laserkirurgiassa

Uusin SMILE-lasertekniikka on ollut iso edistysaskel silmien laserkirurgiassa. Jo yli 1,5 miljoonaa leikkausta, kertoo silmäkirurgi Petri Oksman. Eirassa käytössä uusin SMILE Pro Visumax 800.

Lue lisää