"Meillä suomalaisilla tuntuu olevan paha tapa pitkittää tutkimuksiin ja hoitoon menoa. Suurempi osa tuki- ja liikuntaelinsairauksista voitaisiin saada hallintaan ja jopa parannetuiksi ilman leikkausta, kunhan niihin päästään käsiksi ennen kuin ne kehittyvät liian pitkälle”, kertoo ortopedi Esko Kaartinen.

Työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyvistä kolmasosalla jokin tuki- ja liikuntaelinsairaus

Vuosittain työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyvistä suomalaisista noin kolmasosalla syynä on jokin tuki- ja liikuntaelinsairaus. Usein on kyse siitä, että nämä sairaudet on yksinkertaisesti todettu liian myöhään. Siksi vaivojen kanssa ei kannata sinnitellä, vaan niiden syyt on selvitettävä ajoissa.

Konservatiiviset eli ei-leikkaukselliset hoitomuodot tuki- ja liikuntaelinsairauksien hoidossa ovat sitä tehokkaampia, mitä nopeammin ne aloitetaan. 
 

Tutkimuksiin pääsy voi pahimmillaan kestää kuukausia julkisella puolella

Esko Kaartinen sanoo olevansa huolissaan julkisen terveydenhuollon edelleen pitkähköistä hoitojonoista.

”Monet potilaat turvautuvat ymmärrettävästi ensin julkisen puolen tarjoamiin palveluihin, jolloin jo tutkimuksiin pääsy voi pahimmillaan kestää kuukausia. Tuona aikana vaiva voi jo pahentua niin, että kirurgia jää ainoaksi vaihtoehdoksi”, kuvailee Kaartinen.
 

LUOTETTAVA DIAGNOOSI NOPEASTI

Yksityissairaalassa asiakas pääsee nopeasti ortopedin vastaanotolle, ilman erillistä yleislääkärin lähetettä ja haitallisia jonotuksia. Nopeasti järjestynyt vastaanotto nopeuttaa myös hoitotarpeen ratkaisevan diagnoosin määrittämistä.

”Hoitovaihtoehtoja on joskus useitakin, ja yhteistuumin potilaan kanssa löydetään varmasti jokaiselle sopivin ratkaisu terveysongelman poistamiseksi.”
Eiran ortopeditiimissä on kokeneet asiantuntijat tuki- ja liikuntaelinsairauksien monille eri osa-alueille kuten olka-, selkä-, lonkka-, polvi ja nilkkakipujen hoitoon, tähystyskirurgiaan ja tekonivelkirurgiaan.

Esko Kaartinen painottaa, että ortopedia on pitkälle tiimityötä.
 ”Meillä Eirassakin on erinomaiset valmiudet fysioterapiaan ja lääkkeellisiin hoitoihin.”

Konservatiiviset eli ei-leikkaukselliset hoitomuodot tuki- ja liikuntaelinsairauksien hoidossa ovat sitä tehokkaampia, mitä nopeammin ne aloitetaan.

Kaartinen_Esko.jpg

Asiantuntijana artikkelissa on Esko Kaartinen
Ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri

Lue ortopediasta Eirassa

Ortopedia

Ortopedia on erikoisala, jossa tutkitaan ja hoidetaan luu- ja tukielinsairauksia ja -vammoja. Tyypillisiä kirurgisia toimenpiteitä ovat olkapään, lonkan, polven ja nilkan tähystyskirurgiset toimenpiteet sekä polven ja lonkan tekonivelleikkaukset. Käsikirurgiassa keskitytään käden, ranteen ja kyynärpään vammoihin.

Lue lisää

Olkapää

Olkapäähän liittyy paljon eriasteisia vaivoja aina ajoittaisista kivuista kiertäjäkalvosimen repeämään. Hoitomuodon valinta tehdään potilaan ja lääkärin yhteistyönä. Tavoitteena on aina ensin tutkia kuntoutuksen mahdollisuus ja vasta sen jälkeen päätetään leikkauksen tarpeellisuus.

Lue lisää

Käsikirurgia

Murtuma, nivelsiderepeämä, hiirikäsi, tenniskyynärpää, jännetuppitulehdus ja avohaava. Käden alueen vammat ovat monenlaisia, mutta usein niille on yhteistä, että ne vaikeuttavat ihmisen jokapäiväistä toimintaa ja saattavat aiheuttaa jopa työkyvyttömyyttä.

Lue lisää

Lonkka

Lonkan tähystysleikkauksella hoidetaan lonkan rakenteellisista ominaisuuksista tai lonkkanivelen vaurioitumisesta johtuvia vaivoja. Pitkälle edenneen nivelrikon hoitomuoto on yleensä tekonivelleikkaus.

Lue lisää

Polvi

Polven yleisimpiä vammoja ovat kierukkavammat ja polven vääntymisvammat. Polvinivelessä jo lähes kaikki muut korjaukset paitsi keinonivelien asentaminen tehdään tähystyksellisesti.

Lue lisää

Nilkka ja jalkaterä

Sattuuko kävely? Vaivaako vaivaisenluu? Vai nyrjähtikö nilkka äkillisesti? Eiran ortopediltä saat avun nopeasti. Ortopedi tekee hoitosuunnitelman juuri sinun lähtökohdistasi.

Lue lisää

Tekonivelkirurgia

Alkuvaiheen nivelrikkoon auttavat liike- ja liikuntahoidot sekä nivelrikkoon tarkoitetut lääkkeet. Jos nivelrikon aiheuttamat kivut haittaavat elämänlaatua merkittävästi ja ei-leikkaukselliset hoitokeinot on käytetty loppuun, on usein vaihtoehtona tekonivelleikkaus.

Lue lisää