MILLOIN KANNATTAa HAKEUTUA PSYKOTERPIAAN?
Psykoterapiaan lähdetään usein turhan myöhään, terapiaa tarvitseva sinnittelee ongelmiensa kanssa yksin, koska velvollisuus ja halu pärjätä ilman apua istuu meissä syvällä. Ammattiauttajan puoleen kääntymistä on syytä harkita, kun ahdistavat tuntemukset vievät suuren osan tarkkaavaisuudesta, rajoittavat toimintakykyä ja tuntemukset aletaan kokea psyykkisinä ongelmina. Oireet voi laukaista jokin elämään liittyvä kriisi, joko vähitellen tai äkillisesti.
Oireita voi olla
- masennus
- ahdistus
- pelko
- unihäiriö
- itsemurha-ajatukset.
Perhepsykoterapia
Joskus perhetilanne voi ajautua umpikujaan. Meitä voi kohdata kriisit tai haasteet lasten kasvatuksessa tai nuorten itsenäistymisprosessissa voivat aiheuttaa uupumusta. Yhden perheenjäsenen huonosti voiminen heijastuu koko perheen dynamiikkaan. Lapsi voi hyötyä perheterapiasta myös vanhempien avioeron yhteydessä tai koulunkäyntiin liittyvissä hankaluuksissa. Perheterapeutti antaa myös ohjausta lasten kasvatukseen liittyvissä kysymyksissä ja ohjausta vanhemmuuteen. Perheterapiassa oikea annettu apu ja tuki jo kriisin varhaisessa vaiheessa vaikuttaa jokaisen perheenjäsenen hyvinvointiin.
Perheterapia sopii hyvin:
- lasten ja nuorten käytös- ja tunnehäiriöiden hoitoon
- päihteiden käytön ja syömishäiriöiden hoitoon
- masennus
- itsetuhoisuus
- krooniset sairaudet
- elämän kriisit: avioero, onnettomuus, uupumus, työttömyys, kuolema sekä lasten kasvatukseen ja nuorten itsenäistymisprosessiin liittyvät haasteet.
Työterveyspsykologin vastaanotolle
Eiran sairaalan työterveyspsykologin vastaanotolle voi tulla monenlaisissa asioissa oman työterveyshoitajan tai -lääkärin lähetteellä. Keskustelu ulkopuolisen asiantuntijan kanssa voi auttaa työn ongelmatilanteiden jäsentelyssä. Toisinaan on tärkeää etsiä keinoja työn ja vapaa-ajan parempaan tasapainoon. Keskusteluapu ja erilaiset harjoitukset tuovat helpotusta ja ratkaisuja esimerkiksi jännittämiseen, keskittymis- ja univaikeuksiin, alavireisyyteen tai kuormittuneisuuteen.
Työterveyspsykologi voi auttaa myös työyhteisön koulutus- ja valmennustarpeissa tai pulmatilanteissa, kun yhteistyö ei suju tai muutokset tuovat epävarmuutta. Työn merkitys vaihtelee eri elämäntilanteissa ja toisinaan motivaatio voi olla kateissa ja urakysymykset kaipaavat selkiyttämistä. Työterveyspsykologin tapaaminen voi tuoda selkeyttä moneen asiaan