Lääketieteellinen laserhoito eri vaivojen hoitoon

Lääketieteellinen laserhoito on lääketieteellinen hoitomuoto, josta on tehty tuhansia tieteellisiä tutkimuksia. Laservalo elvyttää solujen toimintaa sekä vahvistaa vastustuskykyä.

Lääketieteellinen laserhoito

 • lievittää kipua
 • lisää verenkiertoa
 • nopeuttaa haavojen parantumista
 • vaikuttaa positiivisesti tulehduksiin.

 

Esimerkkejä vaivoista, joiden hoitoon laseria voi käyttää

 • verenkierto-ongelmat
 • kiputilat, nivelrikko, hermosäryt
 • tulehdukset, esim. poskiontelotulehdukset
 • lihasongelmat, krampit, venähdykset
 • urheiluvammat
 • turvotukset
 • ihon- ja limakalvojen ongelmat, akne, aftarakkulat
 • säärihaavat, diabeteshaavat, painehaavat, leikkaushaavat
 • vyöruusu.

Laserhoito haavanhoidossa

Laser käynnistää paranemisprosesseja. Haavanhoidossa laserhoito nopeuttaa mm. epitelikudoksen ja kollagenin muodostumista, lisää verenkiertoa, vähentää kipua sekä turvotusta.

Laserhoito tulehduksen hoidossa

Laserhoito vaikuttaa myös tulehdusta vastaan. Tämä johtuu siitä, että vastustuskyky paranee ja solujen toiminta edistyy. Laser käynnistää paranemisprosessin. Laserhoitoa voidaan antaa myös lääkityksen aikana.

Lisätietoja lääketieteellisestä laserhoidosta

Lääketieteellinen laserhoito

 • lääketieteellinen hoitomuoto joka on tieteellisesti tarkkaan dokumentoitu ja tutkittu
 • nopea, kivuton ja tehokas
 • vaaraton, ilman sivuvaikutuksia

Vuonna 1966 Budapestin Semmelweiss-sairaalan kirurgian professori Tri Endre Mester tutki, voiko laservalo aiheuttaa joitain vaarallista tai odottamatonta. Tutkimustulokset julkaistiin vuonna 1967. Tänään - yli 30 vuotta myöhemmin - on lääketieteellisessä kirjallisuudessa julkaistu n. 2000 tutkimusta yli 80 maasta.

Valo ja ääni

Valo on energialaji, joka syntyy materiassa ja muodostuu valoaalloista. Valon aallonpituus voi olla pitkä tai lyhyt. Valonlähde tuottaa yleensä monen eri aallonpituuden valoa - sanotaan, että sillä on valospektri. Tietyt lamput tuottavat erityisen paljon tietyn väristä valoa, esimerkiksi tievalaistus, neonvalo jne. Valkoinen valo on monen eri värin sekoitus.

Äänelläkin voi olla eri aallonpituuksia. Korkeilla sävelillä (diskantti) on lyhyt aallonpituus, kun taas matalilla sävelillä (basso) on pitkä aallonpituus. Useimmat luonnolliset äänilähteet tuottavat monta eri aallonpituutta samanaikaisesti, esimerkiksi tuulen humina, veden sorina, ukkonen, laineiden liplatus. Mutta on olemassa äänilähteitä, jotka tuottavat lähes vain yhtä aallonpituutta, esimerkiksi vihellys.

Mikä on laser?

Laser on valonlähde, joka tuottaa hyvin puhdasta valoa. Puhtaalla valolla tarkoitetaan valoa, joka on vain yhtä aallonpituutta, eikä kokonainen spektri. Tämä on verrattavissa siihen, että huilun ääni on puhtaampi kuin kivillä täytetyn purkin ääni sitä ravistaessa - huilu tuottaa yhtä tiettyä säveltä (aallonpituutta). Aivan kuten huilukin, laser tuottaa lisäksi pitkiä, yhtenäisiä aaltoja. Laserin valo on hyvin jäsentynyttä ja järjestäytynyttä, kun taas muiden lamppujen tuottama valo on täysin organisoimatonta.

Mitä laserhoidossa tapahtuu?

Soluissa ja kudoksissa tapahtuu hyvin monimutkaisia prosesseja, hoito vaikuttaa paikalliseen immuunipuolustukseen, veri- ja imusuonien verenkiertoon, solujen aineenvaihduntaan ja eri aineiden eritykseen, esimerkiksi endorfinit ja prostaglandinit, jotka muun muassa vaikuttavat kiputiloihin. Laserilla voi olla normalisoituva vaikutus ja ehkäisevä vaikutus. Laser voi käynnistää paranemisprosesseja. Haavainhoidossa lasersäteily nopeuttaa mm. epitelikudoksen ja kollagenin muodostumista, lisää verenkiertoa (uusia hiusverisuonia voi muodostua) ja vähentää turvotusta.

Miten laserhoitoon reagoi?

Yleensä laserkäsittelyyn reagoi välittömästi, mutta joskus tarvitaan useita käsittelyjä, hoidetusta kohteesta riippuen. Esimerkkejä tyypillisistä "laserongelmista" ovat: herpes, vyöruusu, kasvonhalvaus, hermotulehdus, säärihaavat, makuuhaavat, käsi- ja jalkasyylät (erityisesti lasten), arat hammaskaulat, selkä-, niska-, kyynärpää-, hartia- ja polvivaivat, tietyt reumaattiset ongelmat ja urheiluvammat.

Hoidon kesto

Hoito voi kestää aina viidestä neljäänkymmeneenviiteen minuuttiin, riippuen siitä, miten syvällä ongelma on, ja miten suurta alaa käsitellään.

Sattuuko hoito?

Ei ollenkaan, päinvastoin hoito on yleensä miellyttävää. Laserkäsittely on rentouttavaa, ja jotkut nukahtavat jopa. Sitä vastoin saattaa olla, että kipu kasvaa tai sitä ilmestyy 6-24 tuntia hoidon jälkeen. Tämä johtuu siitä, että laservalo käynnistää paranemisprosesseja. Erityisesti kroonisten vaivojen yhteydessä saattaa tätä käynnistyskipua esiintyä. Kipu on ohimenevää, ja sitä voidaan pitää myönteisenä reaktiona hoitoon. Se menee yleensä ohi viimeistään jonkun päivän kuluessa.

Kuinka usein ja kuinka monta kertaa?

Jos useampia hoitokertoja tarvitaan, käsitellään ensin muutama kerta kahden - seitsemän päivän välein, ja sen jälkeen pitemmin välein. Joskus tarvitaan jopa viisi käsittelyä ongelman tyypistä ja sen kestosta riippuen. Krooniset vaivat vaativat yleensä useampia hoitokertoja kuin akuuttiset ongelmat.

Onko riskejä olemassa?

Matalateholaser (toisin kuin "leikkaava laser" - korkeateholaser) on täysin vaaraton. Suojalaseja ei tarvitse käyttää, kuitenkaan tarkoitus ei ole, että laser osuisi silmiin. Hoito ei voi aiheuttaa tai pahentaa syöpää. Laservalo ei myöskään voi vahingoittaa sikiöitä tai kehon tärkeitä elimiä. Ei myöskään haittaa, jos kehossa on metallia, sydämentahdistin tai muuta keinotekoista materiaalia. Mutta on kuitenkin tärkeää, että vakavampien vammojen tai sairaustilojen yhteydessä ensin käydään lääkärissä diagnoosia varten, jotta tiedetään, mitä pitää käsitellä.

Voiko lääkkeitä syödä?

Kyllä. Tähän saakka yhdenkään lääkkeen kanssa ei ole ollut haittavaikutuksia yhdistettynä laserhoitoon. Laseri saattaa jopa tehostaa joidenkin lääkkeiden vaikutusta!

Täytyykö jotain ottaa huomioon hoidon jälkeen?
Laservalo voi joskus antaa välitöntä kivunlievitystä. Muista, että vamman aiheuttaman kivun tarkoituksena on estää ylikuormitus. Siksi laserin kipua lievittävä vaikutus saattaa joskus johtaa siihen, ettei huomaa jänteen, lihaksen tai nivelen ylirasittuvan, jolloin vamma pahenee. On hyvin tärkeää, ettei vahingoittunutta aluetta rasiteta ennen kuin terapeutti antaa luvan. Vaikka kipu lakkaakin ja laserihoito lyhentää paranemisaikaa, kudokselle tulee antaa kohtuullisesti aikaa paranemiseen ja elpymiseen..
Laserhoidon aikana tai sen jälkeen saattaa kokea väsymystä, mikä voi johtua mm. siitä, että kipu antaa periksi tai että tiettyjä endorfinityyppisiä aineita vapautuu.

Mitä laserilla voi hoitaa?

Voisi ajatella, että laserhoidolla olisi hyvin laaja käyttöalue, ja että laser olisi jonkinlainen yleislääke kaikkeen, mutta jos tietää, että laserhoito vaikuttaa sekä
a) paikalliseen immuunipuolustukseen että
b) verenkiertoon ja että
c) hoito on antitulehduksellista ja että
d) se voi vaikuttaa kiputiloihin, niin se ei kuullosta yhtä ihmeelliseltä.

Laseria käytetään mm. seuraavien vaivojen hoidossa:

- akne
- afta (kivuliaat rakkulat suussa)
- bakteerit ja virukset
- luun regeneroituminen
- säärihaavojen - haavojen parantaminen
- poskiontelon tulehdus
- vyöruusu
- carpaltunnelisyndrooma - rannekipu
- epikondyliitti - tenniskyynärpää
- luunmurtumat
- herpes simplex
- urheilu- ja rasitusvammat
- vihlovat hammaskaulat
- hermovauriot
- reumatismi - ei paranna tautia, mutta lieventää oireita
- kipu
- turvotus
- tendiniitit - jännetulehdukset
- tinnitus
- trigeminusneuralgia - kasvokivut

Lähde:
Lars Hode, fyysikko, SLMS:n puheenjohtaja
Sairaanhoitaja Chrisse Bäckström

Asiakkaiden kokemuksia laserhoidosta

"Aina kun minulla on pidempiaikainen nuha, muodostuu poskionteloihin painetta. Tähän auttaa laserhoito, ja yksi hoitokerta riittää. Oireet katoavat kahden päivän jälkeen!"

Margita

"Kärsin oikean polven kovasta kivusta. En pystynyt kävelemään enkä suoristamaan polvea. Lääkärin määräämistä lääkkeistä en saanut apua. Menin lääketieteelliseen laserhoitoon, ja viiden hoitokerran jälkeen polvi oli kivuton ja on ollut kivuton jo yli kymmenen vuoden ajan."

Maria

Mitä lääketieteellinen laserhoito on?

Lääketieteellinen laserhoito on hoitomenetelmä, jolla voidaan hoitaa erilaisia kroonisia ja akuutteja vaivoja. Laservalo vaikuttaa soluun ns. biostimuloivasti, koska laservalo on puhdas ja järjestetty valo. Fotoreseptorit vastaanottavat valon fotonit, ja siitä alkaa fotokemiallinen prosessi. Laserin vaikutus menee syvälle kudokseen, jopa luunkin läpi.

Hoito vaikuttaa parantavasti vastustuskykyyn, verenkiertoon, turvotukseen, solujen aineenvaihduntaan sekä eri aineiden eritykseen kuten endorfiinien ja prostaglandiinien eritykseen, jotka vaikuttavat kiputiloihin. Laserhoitoa voi hyvin yhdistää muiden hoitomuotojen, kuten akupunktion, fysioterapian ja hieronnan kanssa.

Tietoa laserista ja laserhoidosta

Laser on valonlähde, joka tuottaa hyvin puhdasta ja järjestettyä valoa. Laservalo erottuu muista valolähteistä mm. siinä, että laserilla on aina yksi ainut aallonpituus. Määrätty aallonpituus vaikuttaa määrättyyn syvyyteen tai määrättyyn ongelmaan. Esim. infrapunalaser (näkymätön valo) vaikuttaa syvempiin ongelmiin kuten lihasten ja nivelten ongelmiin, ja punaninen laservalo vaikuttaa pinnallisempiin ongelmiin, kuten ihon tai limakalvojen ongelmiin.

Laserhoito on kivuton hoitomuoto. Lääketieteellinen laserhoito ei perustu lämpöön, toisin kuin kirurginen laserhoito.

Yleensä tarvitaan useampia hoitokertoja, esim. 3-5 jos ongelma on ollut pidempään. Jos ongelma on krooninen se voi vaatia vielä useampia hoitokertoja. Jos ongelma on akuutti kuten urheiluvammat, niin yksi hoitokerta voi joskus riittää.

Varaa aika lääketieteelliseen laserhoitoon Eiran sairaalaan

Lääketieteellistä laserhoitoa Eiran sairaalassa antavat kokeneet sairaanhoitajamme. Hoito on kivuton ja tehokas, yleensä miellyttävä ja rentouttava, eikä sillä ole sivuvaikutuksia.

Hoitoaika on 15-45 minuuttia. Vahingoittunutta, hoidettavaa aluetta ei tule rasittaa ennen kuin terapeutti antaa siihen luvan.

Eiran sairaalassa lääketieteellistä laserhoito antavat sairaanhoitajat
Bäckström Chrisse Sairaanhoitaja AMK, sis.tauti., kir., psyk., Sertifioitu Laserterapeutti, kouluttaja Varaa aika
Holmberg Carola Sairaanhoitaja, laserhoitaja Varaa aika
Seuraavat vapaat ajat
pe 14.12.
10:00
45 min
Bäckström Chrisse
Sairaanhoitaja AMK, sis.tauti., kir., psyk., Sertifioitu Laserterapeutti, kouluttaja
Eiran lääkäriasema
Hoitoon liittyvissä kysymyksissä voi olla yhteydessä suoraan minuun, puh. 040 547 5799.
pe 14.12.
10:45
45 min
Bäckström Chrisse
Sairaanhoitaja AMK, sis.tauti., kir., psyk., Sertifioitu Laserterapeutti, kouluttaja
Eiran lääkäriasema
Hoitoon liittyvissä kysymyksissä voi olla yhteydessä suoraan minuun, puh. 040 547 5799.
pe 14.12.
11:30
45 min
Bäckström Chrisse
Sairaanhoitaja AMK, sis.tauti., kir., psyk., Sertifioitu Laserterapeutti, kouluttaja
Eiran lääkäriasema
Hoitoon liittyvissä kysymyksissä voi olla yhteydessä suoraan minuun, puh. 040 547 5799.
Näytä seuraavat vapaat ajat
Hinnasto
Hinta
Lääketieteellinen laserhoito alk. 50 €
Hintoihin lisätään toimistomaksu 17,90 € joka 5. käyntikerta ja Kanta-maksu 0,95 €.