mikä on ikänäkö?

Ikänäöllä tarkoitetaan normaalia iän mukanaan tuomaa lähinäön heikkenemistä, muutosta joka tulee ennen pitkää kaikille. Silmän oma linssi (mykiö) ja lihakset menettävät kimmoisuuttaan eikä näkö enää tarkennu yhtä hyvin eri etäisyyksille. Oireiden ilmeneminen on kovin yksilöllistä, mutta jo 40 ikävuoden jälkeen voi itse havaita näön heikkenemistä.

 

MIKÄ ON LINSSILEIKKAUS eli IKÄNÄKÖLEIKKAUS?

Linssileikkausta kutsutaan myös ikänäköleikkaukseksi, koska sen avulla voidaan korjata sekä lähinäköä että kaukonäköä ja myös hajataitteisuutta. Leikkauksessa silmän oma mykiö korvataan asettamalla silmään moniteholinssi, joka mahdollistaa näkemisen sekä lähelle että kauas. Menetelmä on samanlainen kuin kaihileikkauksessa, mutta erona on se, että kaihileikkauksessa silmään asetetaan yksiteholinssi ja ikänäköleikkauksessa silmään asetetaan moniteholinssi.
 

Kenelle linssileikkaus sopii?

Linssileikkaus eli ikänäköleikkaus sopii erityisen hyvin moniteholaseja käyttäville yli 45 vuotiaille silloin, kun laserleikkaus ei enää sovi leikkausmenetelmäksi ja halutaan nähdä ilman silmälaseja sekä kauas ja lähelle.

Jos sinulla on ollut jo nuoruudesta alkaen pluslasit, iän myötä näkeminen voi muuttua siten, että plusvoimakkuutesi kasvaa johtuen lähinäön ikämuutoksesta ja joudut hankkimaan entistä paksummat silmälasit. Tässä tilanteessa linssileikkaus voi olla myös sinulle hyvä vaihtoehto.

Linssileikkaus sopii myös niille, joilla on alkavia kaihimuutoksia; linssileikkauksen jälkeen ei tule enää harmaakaihia.
 

Huolellinen sairaalaoptikon tekemä esitutkimus ennen linssileikkausta

Ennen linssileikkausta tehdään laaja ja perusteellinen sairaalaoptikon suorittama 60 min esitutkimus.

Sairaalaoptikon esitutkimus linssileikkausta varten sisältää:

  • silmänpaineen mittauksen
  • henkilökohtaisen näkötilanteen kartoituksen
  • taittovirheiden määrityksen
  • sarveiskalvon tutkimuksen
  • silmien terveydentilan arvioinnin
  • tarvittavien linssien voimakkuuksien määrityksen

Lisäksi tarvittaessa tehdään silmän kerroskuvaustutkimus (OCT).

Näiden mittausten perusteella selvitetään silmäsi terveydentila ja arvioidaan sopiiko linssileikkaus sinulle.

Leikkaava silmäkirurgi analysoi sairaalaoptikon tekemät esitutkimukset ja antaa suosituksen sopivasta leikkausmenetelmästä.

Mikäli tutkimuksissa ilmenee jotain silmäsairauteen viittaavaa, ohjataan sinut silmälääkärin vastaanotolle tarkastukseen.

Esitutkimus ei velvoita sinua varaamaan aikaa silmäleikkaukseeen.

 

Ajan sairaalaoptikon tekemään linssileikkauksen esitutkimukseen varaat helposti nettiajanvarauksestamme tästä

Humioithan, että piilolinssien käyttö tulee lopettaa 1 viikon ennen esitutkimusta. Esitutkimuksessa käytetään pupilleja laajentavia silmätippoja, jotka sumentavat lähinäköä loppupäiväksi.

 

Eira Silmäklinikalla vuosien kokemus ja parhaat linssivaihtoehdot

Olemme tehneet  tehneet silmäleikkauksia Helsingissä jo vuodesta 1996 asti käyttäen aina uusimpia menetelmiä ja linssivaihtoehtoja. Vuosien kokemus yhdistettynä huipputeknologiaan tekevät tutkimuksista ja silmäleikkauksista laadukkaita ja turvallisia.

Ennen linssileikkausta

Tapaat leikkaavan silmäkirurgin ennen leikkausta. Hän käy kanssasi läpi tutkimustulokset sekä suositellun leikkausmenetemän.
Huomioithan, että sinun tulee olla 1 vko ilman piilolinssejä ennen leikkausta.

Linssileikkauksen vaiheet

Linssileikkaus suoritetaan samalla tavoin kuin kaihileikkaus korvaamalla silmän oma mykiö moniteholinssillä. Leikkaus voidaan tehdä terveeseen ikänäköiseen silmään tai silmään, jossa on jo kaihimuutoksia.

Linssileikkaus on kivuton toimenpide, ja linssileikkauksesta pääsee kotiin pian toimenpiteen jälkeen. Linssileikkaus kestää 10-20 minuuttia ja sairauslomaa tarvitaan tyypillisesti 3-5 päivää.

 

Linssileikkauksen jälkeen

Linssileikkauksen jälkeen pääset kotiin jo n. tunnin kuluttua leikkauksesta. Toipuminen on nopeaa ja näkö kirkastuu asteittain muutaman päivän aikana. Antibioottitippoja käytetään muutama viikko. Sairasloman tarve on työstä riippuen 3-7 vrk.

Leikkauksen jälkeen esiintyy usein silmien kuivumista, joka ilmenee hiekan tunteena ja silmien kirvelynä. Se on yleensä ohimenevää ja kostutustipat auttavat oireisiin.

Linssileikkauksen jälkeen silmiin ei voi enää kehittyä harmaakaihia. Muutamalla prosentilla potilaista elimistön omat solut samentavat takakapselin linssileikkauksen jälkeen eli kehittyy nk. jälkikaihi, joka aiheuttaa näön heikentymistä. Ennen leikkausta muutosta ei pysty ennustamaan. Jälkikaihi hoidetaan tekemällä takakapselin avaus YAG-laserilla, jolloin näkö kirkastuu normaaliksi. Laseravaus voidaan tehdä vastaanoton yhteydessä eikä se vaadi erityistä valmistautumista tai jälkihoitoa.

 

Näkö linssileikkauksen jälkeen

Linssileikkausten tulokset ovat erinomaisia. Meillä Eiran sairaalassa on käytössämme uusimmat linssivaihtoehdot, jotka mahdollistavat yksilölliset näkemisen ratkaisut.

Ikänäköleikkauksen jälkeenkin lähelle näkeminen edellyttää oikeaa lukuetäisyyttä ja hyvää valaistusta. Vaikka moniteholinssi mahdollistaa näkemisen lähelle ja kauas, voi tulla tilanteita joissa silmälasit auttavat näkemään parhaiten.

Hämäränäössä voi joillakin henkilöillä esiintyä muutoksia kuten valon hajoamista, joka johtuu moniteholinssin optisista ominaisuuksista. Tämä ei kuitenkaan estä esim. autolla ajoa pimeässä.

 

ikänäön korjaus laserleikkauksella

Toisinaan ikänäköleikkaus voidaan toteuttaa laserleikkauksen avulla ns. monovisiona. Leikkauksessa toinen silmä leikataan näkemään kauas ja toinen silmä lähelle. Monovisiossa aivot oppivat käyttämään kauas katsomiseen toista ns. johtavaa silmää ja lähelle katsomiseen toista silmää.

Laserleikkaus ikänäön korjaamiseen sopii parhaiten henkilöille, joilla on ikänäköä alle +1,50. Laserleikkaus ei poista ikänäön huononemista ja saatatkin tarvita vielä myöhemmin erilliset lukulasit. Optikkomme arvioi esitutkimuksessa juuri sinulle parhaan leikkausvaihtoehdon.

Varaa aika sairaalaoptikon 60 min esitutkimukseen

Sairaalaoptikkomme kartoittaa silmiesi terveydentilan laajojen tutkimusten avulla. Silmäkirurgi analysoi tehdyt tutkimukset ja arvio sopiiko ikänäköleikkaus sinulle.
Esitutkimuksessa käynti ei velvoita sinua varaamaan leikkausaikaa.

Esitutkimus nyt veloituksetta (arvo 180 €). Ei muita kuluja.

Piilolinssejä ei voi käyttää viikkoon ennen esitutkimusta eikä leikkausta. Tutkimuksessa käytetään pupilleja laajentavia silmätippoja, jotka sumentavat lähinäköä loppupäiväksi.

Varaa aika optikolle
Seuraavat vapaat ajat
to 3.9.
08.30
1 h 0 min
Valonen Emilia
Optikko
Eiran lääkäriasema
Esitutkimus silmäleikkausta varten
to 3.9.
13.30
1 h 0 min
Valonen Emilia
Optikko
Eiran lääkäriasema
Esitutkimus silmäleikkausta varten
Näytä seuraavat vapaat ajat
Kokemuksia linssileikkauksesta

"Linssileikkaus vaikutti elämänlaatuun fantastisesti. Suosittelen lämpimästi!
-Pirkka-Pekka Petelius
 

"Elämä on tarkentunut merkittävästi kotona ja töissä. Näen, mitä mausteita ruokaan laitan. Keikalla on mahtavaa nähdä biisilista kunnolla pitkästä aikaa!
-Virve Rosti

 

"Olen erittäin tyytyväinen linssileikkaukseen, harmi vaan etten aiemmin tullut leikkaukseen. Silmälasit olivat aina tiellä, ja nyt en tarvitse laseja ollenkaan. Näköni on kuin pikkupojalla. Suosittelen!
-Risto

Lue lisää kokemuksia ikänäköleikkauksesta /linssileikkauksesta
Eiran sairaalassa ikänäkö eli linssileikkauksia tekevät kirurgit
Kukkonen Kirsi-Tiina Silmätautien erikoislääkäri, silmäkirurgi Varaa aika
Mattila Jaakko Silmätautien erikoislääkäri, silmäkirurgi Varaa aika
Oksman Petri Silmätautien erikoislääkäri, silmäkirurgi Varaa aika
Hinnasto
Linssileikkaus eli ikänäköleikkaus

Hinta Eiran Terveystili*
Optikon esitutkimus sis. silmäkirurgin arvion, 60 min  TARJOUS
nyt 0 € (arvo 180 €)  
Moniteholinssillä
2490 €/silmä 207,50 €/kk
Hajataittoa korjaava moniteholinssi 3290 €/silmä 274,20 €/kk
Jälkitarkistukset leikkauksen jälkeen Hinta  
1 kk leikkauksen jälkeen silmälääkärin vastaanotolla 100-150 €  
6 kk leikkauksen jälkeen optikon vastaanotolla 61 €  

Hintoihin lisätään poliklinikkamaksu 18,90 € ja Kanta-maksu 1,95 €, paitsi maksuttomaan esitutkimukseen.
* Eira Terveystilillä esim. 12 kk:n kuluttomalla ja korottomalla osamaksulla.

Kysy lisää Eiran palveluista
Nimi
Puhelin
Email
Viesti