Vantaalainen Saara, 59, ei ollut uskoa silmiään, kun vaaka näytti 22,5 kilon pudotusta – ja vain puolessa vuodessa!

”Oloni on keventynyt huomattavasti, ja se tuntuu todella hyvältä. Minulla on tiukempi ote elämästä ja fiilis on energinen. Nukun paremmin ja rasitusastmani on hävinnyt kokonaan. Pystyn kävelemään reipastakin vauhtia hengästymättä.”

Koko aikuisikänsä painon jojoilusta kärsinyt Saara sanoo tehneensä yhden elämänsä parhaista päätöksistään, kun hän meni loppuvuodesta 2017 Eiran sairaalaan Orbera-toimenpiteeseen.

Tässä uudessa Orbera-laihdutusmenetelmässä asiakkaan mahalaukkuun laitetaan kylläisyyden tunnetta lisäävä Orbera-silikonipallo. Pallo täytetään neljällä desillä suolaliuosta, ja se on vatsassa kuuden kuukauden ajan.
 

LAIHTUMISEN VAUHTI YLLÄTTI

Orbera-pallo pantiin Saaran vatsaan suun kautta tähystyksellä – ja samaa reittiä se otettiin nyt puoli vuotta myöhemmin pois. Pallo myös poistettiin kevyessä nukutuksessa (sedaatiossa), ja toimenpiteeseen meni aikaa vartin verran.

Saara on reilusti ylittänyt 15 kilon keskiarvon jo puolessa vuodessa.

”Nyt pallon poistosta on kulunut kaksi viikkoa, ja oloni on loistava. En itse asiassa tunne ollenkaan, onko pallo pois vai ei, sillä en tuntenut sen olemassaoloakaan alkupäivien pienten tuntemusten jälkeen.”


Maailmanlaajuisesti Orberasta on saanut avun jo 300 000 laihduttajaa. Keskimäärin asiakkaat laihtuvat 15 kiloa, ja se oli alkujaan myös Saaran tähtäimessä. Hänestä tavoitteiden saavuttaminen – ja nyt reilusti ylittäminen – on äärettömän tyydyttävää.

”Orberasta kuullessani ajattelin, että olisin todella tyytyväinen, jos pääsen keskivertolukuihin. Kaikki mikä meni tuon yli, on ollut plussaa. Laihtumisvauhti yllätti minut: en olisi uskonut, että karistan lähes 23 kiloa. Kun saavuin pallon poistoon, Eiran sairaalan aulasta minut noutanut henkilökuntakin käveli ensin ohitseni ja kyseli, että missä se Orbera-potilas oikein on”, Saara kertoo nauraen.

HYVÄT RUTIINIT TUKEVAT TERVEEMPÄÄ ELÄMÄÄ

Orbera-menetelmä ei ole mikään ihmetemppu, vaan vuoden kestävä prosessi, joka tähtää pysyvään elämäntapamuutokseen. Asiakas saa koko ajan tukea toimenpiteen tekevän kirurgin lisäksi niin sairaanhoitajalta kuin ravitsemusterapeutiltakin.

Saara kertoo arkeensa tulleen paljon hyviä rutiineja, jotka ennen puuttuivat. Isoin juttu on arkiliikunnan lisääminen.

”Menin pian Orbera-pallon laiton jälkeen ryhmäliikuntatunneille. Olen treenannut dynaamista venyttelyä, jolla parannetaan kropan liikkuvuutta. Kävelen työmatkani juna-asemalle ja takaisin: päivittäin matkaa kertyy 5–6 kilometriä.”

Uusia hyviä rutiineja ovat arkiliikunnan lisääminen, säännöllisten pienten annosten syöminen ja turhien hiilihydraattien vähentäminen. Herkuista ei ole tarvinnut kokonaan luopua.

Saara on noudattanut tunnollisesti myös Eiran sairaalasta saamiaan ruokailuohjeita eli syönyt säännöllisesti pieniä annoksia. Kotioloissa hän käyttää normaalia pienempiä ruokalautasia. Näin jo hän silmillään reagoi täyteen lautaseen ja sitä kautta mielikin on tyytyväinen: tässähän on ihan kunnon annos.
”Arkiaamuisin syön rasvatonta jogurttia, marjoja ja mysliä ja viikonloppuisin keitän puuroa. Töissä lounaaksi menee keittoa tai ruokaisa salaatti kalalla tai kanalla. Iltaisin paistan vaikka munakkaan. Monet hiilihydraatit – kuten pastan ja perunan – olen jättänyt lähes kokonaan pois.”
 

SUKLAANHIMO ON KADONNUT KOKONAAN

Uusilla perunoilla Saara aikoo kuitenkin herkutella kesällä hyvällä omallatunnolla. Kun Orbera-menetelmä ei kiellä mitään ruokaa, ei ylitsepääsemättömiä houkutuksia ole ilmaantunut.

”Olen ollut teini-iästä asti koukussa suklaaseen. Suurin piirtein näin untakin suklaasta. Nyt suklaanhimoni on kadonnut kokonaan, mikä on minulle iso juttu.”
Saara pudotti seitsemän vuotta sitten rutkasti painoaan pussikeitoilla, mutta vielä silloin suklaan houkutus oli ja pysyi. Tuo dieetti perustui kieltoihin, mikä teki kielletystä vieläkin haluttavampaa.

”Orbera-menetelmä korostaa, että on ihmisestä itsestä kiinni, millaisia päätöksiä tekee. Kieltolistaa ei ole, vaan asiakasta kannustetaan tekemään aiempaa parempia valintoja. Henki on tsemppaava ja positiivinen.”

Nykyisin Saara saattaa syödä makeana herkkunaan kaksi kaurakeksiä tai sekoittaa rasvattomaan maitorahkaan lusikallisen minttusuklaa-proteiinivanukasta. Tuo riittää.

”Suurin ponnistus minulle oli, kun sisareni lapset valmistuivat ja juhlissa pöytä notkui sen seitsemää sorttia. Totesin, että syön salaatteja ja kalaa, ja sallin itselleni pienet osiot makeaa. Olen huomannut, että mielihyvä tulee jo pienestä määrästä, kun saa suuhunsa sen tietyn makean maun ja tuntuman.”
 

TAVOITTEENA KARISTAA VIELÄ KYMMENEN KILOA

Saara sanoo, että vaikka painonpudotus 110 kilosta 87,5 kiloon on jo kova saavutus, hän on vasta matkalla tavoitepainoonsa.

”Toivon saavani 4–5 kiloa pois syyskuuhun mennessä. Maailmani ei kuitenkaan romahda, jos se ei onnistu. Oleellistahan on, että paino ei lähde enää nousuun. Jatkossa haluan karistaa vielä 10 kiloa, mutta tuohon tavoitteeseen pääsyyn en ole asettanut mitään aikarajaa.”

Saara tietää, että kun ylipainoa on tuntuvasti, alkuun kilot lähtevät nopeastikin. Ne kuuluisat viimeiset viisi kiloa ovat usein tiukimmassa. Laihtumisvauhti hidastuu, kun elimistö kevenee ja tottuu pienempään energiansaantiin.

Saara myöntää hieman jännittävänsä ”kuinka akan nyt käy”, kun kylläisyyden tunnetta lisäävä Orbera-pallo on poistettu. Onnistumisen tunnetta lisää Eiran sairaanhoitajan tuki: tämä on kehunut, kuinka tarkasti ja motivoituneesti Saara on noudattanut saamiaan ohjeita.

VAATEKAAPIN SISÄLTÖ MENEE UUSIKSI

Parhaiten Saara huomaa keventyneen olemuksensa siitä, ettei vaatekaapista tahdo löytyä enää mitään päällepantavaa. Hänen vaatekokonsa on pienentynyt usealla koolla, yli 50:stä 44:ään.

”Viimeisiä vaatteita viedään nyt. Kaapissani on entisiltä ajoilta yksi jakkupuku, joka ei mene vielä kunnolla päälle. Muuten alkaa olla hankalaa, sillä esimerkiksi kaikki farkkuni lähes tippuvat jalasta. Vitsailin juuri töissä, että minulta loppuvat kohta vaatteet – täytyy kai pyytää palkankorotus, jos koko garderoobi pitää kerralla uusia.”

Saara ei ole vielä lahjoittanut isoksi jääneitä vaatteitaan pois, koska on ”varovainen sielu”.

”Olen pakannut vaatteet kannellisiin muovilaatikoihin. Annan ne kyllä jossain vaiheessa pois, mutta minun pitää ensin saada vakiinnutettua painoni.”
 

POSITIIVINEN MINÄKUVA ON VAHVISTUNUT

Joitakin lempivaatteitaan Saara aikoo viedä ompelijalle pienennettäviksi. Hän haaveilee myös hyvin istuvan uimapuvun ostamisesta. Se päällä voisi lähteä uudelleen Thaimaahan sukeltamaan – mikä on ollut useita vuosia suunnitelmissa.

”Olen äärimmäisen tyytyväinen, että lähdin Orbera-toimenpiteeseen. Aamuisin on kiva katsoa peiliin, kun en täytä koko tilaa, vaan takaani mahtuu näkymään osa kylppäriä.”

Saaralla ei ole koskaan ollut isompia ongelmia minäkuvansa kanssa, mutta nyt elämäntapamuutoksen ansiosta itsetunto on selvästi vahvistunut.

 

Lue Saara koko Orbera-matkan tarina

Kerromme Saaran elämäntapamuutoksen onnistumisesta ja hänen ajatuksistaan Orbera-toimenpiteen jälkeen vuoden ajan.

Potilaan kokemus Orbera-laihdutushoidosta. Toimittajana Henna Rautiainen


Varaa nyt maksuton lihavuussairaanhoitajan neuvontakäynti!

Maksuttomalla Painonhallintaklinikan sairaanhoitajan vastaanotolla saat lisätietoja Orbera-laihdutusmenetelmästä ja olisiko se sinulle sopiva vaihtoehto lihavuuden hoitoon.

Orbera-laihdutushoidon hinnaston löydät täältä.

* ensimmäinen käynti veloituksetta. Jatkokäynnit maksullisia.

Varaa aika
Eira Painonhallintaklinikan palvelut
Eira_Orbera_2018-01.jpg

Orbera laihdutuspallo -hoitopolku

Vain Eirasta saat uniikin Orbera-laihdutuspallohoidon. Hoito soveltuu keskivaikean ylipainon hoitoon (BMI yli 27) alle 65-vuotiaille eikä se vaadi leikkausta. Hoito koostuu mahalaukkuun asetettavasta silikonipallosta ja elintapojen muutosohjelmasta. Tule lihavuussairaanhoitajan neuvontakäynnille maksutta kuulemaan lisää!

Lue lisää
Eiran sairaalan lihavuusleikkaustiimi

Lihavuusleikkaus

Lihavuusleikkaus on tehokkain vaikean lihavuuden hoitomuoto. Eiran sairaalalla on vuosien kokemus lihavuusleikkauksista. Teemme sekä mahalaukun ohitus- että kavennusleikkauksia turvallisesti ja ammattitaidolla. Lue lisää ja varaa aika lihavuussairaanhoitajan maksuttomaan neuvontaan!

Lue lisää
Painonhallintaklinikka_laakehoito1_2021-08.jpg

Lihavuuden lääkehoitopolku

Lihavuuden hoito lääkkeillä kehittyy jatkuvasti ja kokeneet sisätautilääkärimme ovat hyvin perehtyneitä uusimpiin vaihtoehtoihin. Lääkehoito ei ole mikään helppo oikotie, vaan myös se vaatii elintapojen pysyvän muutoksen. Lääkehoito tapahtuu aina lääkärin valvonnassa. Lue lisää ja varaa aika lihavuussairaanhoitajan maksuttomaan neuvontaan!

Lue lisää
Eira_elintapojenmuutos_nainen_2021-08.jpg

Elintapojen muutospolut

Elintapojen muutospolut ovat täysin uusi tapa hoitaa lihavuutta. Ne ovat 3-12 kk mittaisia ohjelmia, joiden aikana sinulla on oma henkilökohtainen valmentaja, jota tapaat säännöllisesti. Henkilökohtainen valmentajasi kuuntelee, kannustaa ja auttaa sinua kohti tavoitteitasi. Tapaamiset tapahtuvat aina kasvotusten – paikan päällä tai videon välityksellä. Tervetuloa lihavuussairaanhoitajan maksuttomaan neuvontaan kuulemaan lisää!

Lue lisää
Painonhallintaklinikka_2021-12.jpg

Eira Painonhallintaklinikka

Lihavuutta voidaan hoitaa eikä sen kanssa kannata jäädä yksin! Eira Painonhallintaklinikka on täysin uudenlainen lihavuuden kokonaisvaltainen hoitoyksikkö. Suomen kokeneimmat lihavuuteen erikoistuneet asiantuntijamme auttavat löytämään juuri sinulle sopivimman hoitomuodon. Käytössämme ovat uudet henkilökohtaiseen tukeen perustuvat elintapojen muutosohjelmat, lääkehoito, Orbera-laihdutuspallo ja lihavuusleikkaukset. Lue lisää ja varaa aika lihavuussairaanhoitajan maksuttomaan neuvontaan!

Lue lisää