Lääkäri, lihavuustutkija ja professori Kirsi Pietiläisen mukaan kilojen kertyminen johtuu elintason noususta ja elintapojen muuttumisesta. Ennen tehtiin paljon ruumiillista työtä, nyt istutaan toimistoissa. Ruokaakin on tarjolla kaupoissa kymmeniä hyllymetrejä – runsaasti enemmän kuin menneinä vuosikymmeninä.

”Puolen tunnin hikilenkki päivässä ei korvaa sitä, mitä ennen tehtiin, kun pyykit pestiin käsin ja perunat käytiin kaivamassa itse. Liikkumattomuus on aivan valtava asia. Kuinka moni edes käy tarpeellisella puolen tunnin lenkillä päivittäin?”
 

Suomalaisten paino on noussut reippaasti

Suomalaisista jopa 60 prosenttia on ylipainoisia, mikä tarkoittaa 2,5:tä miljoonaa työikäistä aikuista.

”Vakavan lihavuuden eli 30 painoindeksin rajan ylittää joka viides eli kaikkiaan miljoona suomalaista. Silloin on kyse jo useamman kymmenen kilon ylipainosta”, sanoo Kirsi Pietiläinen, jolla on 25 vuoden kokemus ylipainon ja lihavuuden hoidosta. Hän työskentelee Helsingin yliopiston Lihavuustutkimusyksikössä ja HUS:in Lihavuuskeskuksessa sekä ottaa vastaan yksityisesti Eiran sairaalassa.

Suomalaisten miesten paino on noussut reippaasti 1970-luvulta ja naisten 1980-luvulta lähtien.

Ylimääräistä energiaa kertyy esimerkiksi sokeri- ja rasvapitoisista välipaloista, mutta myös liian suurista ruoka-annoksista. Pakkauskootkin ovat isompia – sipsipussit ja karkkipussit ovat suurentuneet.

Ylipainoa on jopa 60 %:lla suomalaisista. Useampi kymmenen kiloa ylipainoa on miljoonalla suomalaisella.

Moni syö huomaamattaan liikaa

”Ei auta, että kauppojen hyllyt notkuvat terveellisemmistä ja kevyemmistä tuotteista, kun muuten on miljoona muuta vaihtoehtoa syödä kaikenlaista. Valtava valikoima on hieno juttu, mutta samaan aikaan meidän tekee vain kahta kauheammin mieli syödä kaikkea.”

Pietiläisen mukaan monet syövät liikaa huomaamattaan: kun on maistellut yhtä makua, niin jatkaa vähän toisella ja napsii kolmattakin. Eli jo ruuan monipuolisuus ja vaihtelevuus aiheuttavat haasteen.

”Jos tänään saatavilla on vain perunoita ja läskisoosia ja huomenna perunoita ja läskisoosia, se on toki epäterveellistä ja raskasta, mutta sitä syödään vähemmän kuin nykytilanteessa, kun tarjolla on sitä ja tätä. Makureseptoreja halutaan tyydyttää texmexillä, kiinalaisella, intialaisella…”

Syöjä ei tunnista ylimääräisiä kaloreita

Kirsi Pietiläisen mukaan suomalaiset ovat vuosisatojen aikana selvinneet monista nälkäkausista, ja ihminen on yhä varustautunut nälkäpäivien varalle. Nyt kehomme ja mielemme ei ymmärrä, kuinka vähällä oikeasti tulisimme toimeen.

”Ihminen ajattelee, että syö ihan normaalisti eikä syö paljon, mutta se on silti kulutustasoon nähden liikaa. Tässä kaikessa yltäkylläisyydessä ihminen ei pysty käsittämään, miten pienellä tulisi toimeen.”

”Elimistön yksi tärkeimmistä tehtävistä on säilyttää kehoon kertyneet rasvat eloonjäämistä varten. Juuri se tekee laihduttamisesta niin haasteellista.”

Pietiläinen harmittelee, ettei meille ole kehittynyt biologisesti mekanismia, joka tunnistaisi, että nyt tuli syötyä esimerkiksi 500 kaloria liikaa.
”Olisikin hienoa, jos kehomme viestisi, että söit tänään pikkuisen liikaa. Tunnistusmekanismi on kaikilla huono, mutta joillakin ihmisillä se on vielä normaaliakin huonompi. Heidän kehonsa tunnistaa vain sen, jos he ovat syöneet liian vähän: silloin kaikki herätyskellot pärähtävät, että mihin nälkäkauteen olen joutumassa.”

Nykypäivän yltäkylläisyydessä ihminen ei pysty käsittämään, miten pienellä oikeastaan tulisi toimeen.

Uusi Orbera tehty jo 300 000:lle

Kirsi Pietiläisen mukaan lihavuuteen on nykyisin jo hyvä repertuaari hoitomuotoja: yksilö- ja ryhmäterapiaa, niukkaenergisiä dieettejä, lääkehoitoa ja lihavuusleikkaukset.

Näiden rinnalle uutuutena on tullut uusi laihdutusmenetelmä Orbera. Siinä asiakkaan vatsaan laitetaan kevyessä nukutuksessa tähystysmenetelmällä kylläisyyden tunnetta lisäävä Orbera-silikonipallo.

Pallo täytetään puolella litralla suolaliuosta ja se poistetaan puolen vuoden jälkeen. Orbera-toimenpiteitä on tehty maailmalla 300 000, ja asiakkaat laihtuvat keskimäärin 15 kiloa. Suomessa menetelmä on käytössä helsinkiläisessä Eiran sairaalassa.

Orbera-menetelmässä henkinen puoli on otettu tasavertaisesti huomioon lääketeteellisen puolen kanssa. Näin saavutetaan paras lopputulos.

Orbera kannustaa elämänmuutokseen

Orbera sopii painonpudotusta haluaville, joiden painoindeksi on yli 27 mutta alle 40, eli he eivät täytä lihavuusleikkauksessa vaadittavaa tasoa.
Painoindeksi lasketaan jakamalla oma paino metreinä ilmoitetulla pituudella, joka on korotettu toiseen potenssiin. Esimerkiksi 85 kiloa painavan ja 165-senttisen painoindeksi on noin 31 eli kyseessä on merkittävä lihavuus.

”Orbera-toimenpide sopii myös ihmisille, joiden painoindeksi ylittää 40. Tällöin se valmentaa varsinaista lihavuusleikkausta varten, kun painoa on tiputettava jo ennen leikkausta. Mutta parhaiten menetelmä toimii hyvänä kannustimena elämäntapamuutokseen niillä, joita liikakilot häiritsevät, mutta ylipaino ei ole vielä valtavan vaikea ongelma.”

Orbera tukee laihduttajaa koko vuoden

Vaikka Orbera-palloa pidetään vatsassa puoli vuotta, sitoutuu asiakas Orbera-projektiin kokonaisen vuoden ajaksi. Hän tapaa pallon poiston jälkeen vielä ravitsemusterapeutin ja sairaanhoitajan.

Kirsi Pietiläisen mukaan henkinen tuki onkin painonhallinnassa oleellista.

”Tärkein asia on, ettei sairaalan tuki lopu pallon poistoon. Tukea ja motivointia tarvitaan eniten silloin, kun ihmisen pitää jatkaa elämäntapamuutostaan omin päin ja pitää saavutetut kilot kurissa. On äärimmäisen tärkeää, ettei ihmistä jätetä tässä vaiheessa yksin.”

Pietiläinen sanoo, että liian usein psykologinen puoli jää lihavuuden hoidossa vähäiselle huomiolle. Avun saaminen on monesti resurssikysymys. Suomessa lihavuudenhoidon tiimiin ei yleensä kuulu psykologia, ja silloin lääkäreillä, hoitajilla ja ravitsemusterapeuteilla pitää olla sen verran psykologista osaamista, että he pystyvät auttamaan näissä asioissa.

”Monet tarvitsisivat henkistä tukea tunnesyömisen hallitsemiseksi ja ylipäätään tunteidensa käsittelyyn ja itsetuntonsa kohentamiseen. Orberassa henkinen puoli on otettu tasavertaisesti lääketieteellisen puolen kanssa huomioon: noin saavutetaankin paras lopputulos.”

Pietilainen_Kirsi.jpg

Asiantuntijana artikkelissa on Kirsi Pietiläinen, sisätautien erikoislääkäri, lihavuustutkija.
Toimittajana Henna Rautiainen


Halautko kuulla lisää Orbera-laihdustusmenetelmästä?

Maksuttomalla Painonhallintaklinikan sairaanhoitajan vastaanotolla selvitetään sinulle sopivin lihavuuden hoitomuoto. Samalla saat vastaukset mieltäsi askarruttaviin kysymyksiin.

Lisääthän ajanvarauksen tulosyykohtaan aiheen, josta tahdot keskustella (lihavuusleikkaus, Orbera-laihdutushoito, lääkehoito, elintapojen muutospolku).

Orbera-laihdutushoidon hinnaston löydät täältä.

* ensimmäinen käynti veloituksetta. Jatkokäynnit maksullisia.

Varaa aika
Eira Painonhallintaklinikan palvelut
Painonhallintaklinikka_2023_hoitajat-3.jpg

Orbera laihdutuspallo -hoitopolku

Vain Eirasta saat uniikin Orbera-laihdutuspallohoidon. Hoito soveltuu keskivaikean ylipainon hoitoon (BMI yli 27) alle 65-vuotiaille eikä se vaadi leikkausta. Hoito koostuu mahalaukkuun asetettavasta silikonipallosta ja elintapojen muutosohjelmasta. Tule lihavuussairaanhoitajan neuvontakäynnille maksutta kuulemaan lisää!

Lue lisää
Eiran sairaalan lihavuusleikkaustiimi

Lihavuusleikkaus

Lihavuusleikkaus on tehokkain vaikean lihavuuden hoitomuoto. Eiran sairaalalla on vuosien kokemus lihavuusleikkauksista. Teemme sekä mahalaukun ohitus- että kavennusleikkauksia turvallisesti ja ammattitaidolla. Lue lisää ja varaa aika lihavuussairaanhoitajan maksuttomaan neuvontaan!

Lue lisää
Painonhallintaklinikka_laakehoito1_2021-08.jpg

Lihavuuden lääkehoitopolku

Lihavuuden hoito lääkkeillä kehittyy jatkuvasti ja kokeneet sisätautilääkärimme ovat hyvin perehtyneitä uusimpiin vaihtoehtoihin. Lääkehoito ei ole mikään helppo oikotie, vaan myös se vaatii elintapojen pysyvän muutoksen. Lääkehoito tapahtuu aina lääkärin valvonnassa. Lue lisää ja varaa aika lihavuussairaanhoitajan maksuttomaan neuvontaan!

Lue lisää
Eira_elintapojenmuutos_nainen_2021-08.jpg

Elintapojen muutospolut

Elintapojen muutospolut ovat täysin uusi tapa hoitaa lihavuutta. Ne ovat 3-12 kk mittaisia ohjelmia, joiden aikana sinulla on oma henkilökohtainen valmentaja, jota tapaat säännöllisesti. Henkilökohtainen valmentajasi kuuntelee, kannustaa ja auttaa sinua kohti tavoitteitasi. Tapaamiset tapahtuvat aina kasvotusten – paikan päällä tai videon välityksellä. Tervetuloa lihavuussairaanhoitajan maksuttomaan neuvontaan kuulemaan lisää!

Lue lisää
Painonhallintaklinikka_2021-12.jpg

Eira Painonhallintaklinikka

Lihavuutta voidaan hoitaa eikä sen kanssa kannata jäädä yksin! Eira Painonhallintaklinikka on täysin uudenlainen lihavuuden kokonaisvaltainen hoitoyksikkö. Suomen kokeneimmat lihavuuteen erikoistuneet asiantuntijamme auttavat löytämään juuri sinulle sopivimman hoitomuodon. Käytössämme ovat uudet henkilökohtaiseen tukeen perustuvat elintapojen muutosohjelmat, lääkehoito, Orbera-laihdutuspallo ja lihavuusleikkaukset. Lue lisää ja varaa aika lihavuussairaanhoitajan maksuttomaan neuvontaan!

Lue lisää