Kom ihåg säkerhetsavstånden och handhygienen för att undvika influensa och norosmitta

Virus och influensa sprids via droppsmitta eller vid beröring. Det viktigaste rådet för att undvika influensa och norosmitta är, att hålla en god handhygien och komma ihåg säkerhetsavstånden. T.ex. norovirus lever flera dygn på ledstänger och dörrhandtag. Ifall man inte kan hålla säkerhetsavstånden ger ansiktsmasken ett tilläggsskydd även mot flunsa och norosmitta.

Säsonginfluensa är en virusinfektion, vars symtom är allvarligare än i en vanlig flunsa. Den effektivaste metoden att skydda sig mot influensa är, att låta vaccinera sig i tid. På grund av coronan är det speciellt viktigt den här hösten att skydda sig mot influensa.

I mån av möjlighet är det bra att undvika allmänna kommunikationsmedel under rusningstid och utrymmen där det är svårt att hålla säkerhetsavstånd. Nu, om någonsin, är det läge att ta till vara nyttomotion då det är möjligt, ta cykeln eller promenera istället för att använda allmänna kommunikationsmedel.

Du kommer väl ihåg att ta av dig ansiktsmasken först där hemma efter att du åkt i allmänna kommunikationsmedel eller vistats i utrymmen med mycket folk, och att genast tvätta händerna omsorgsfullt. Om handtvätt inte är möjligt, använd handdesinfektionsmedel.

Norovirus lever länge på ytor – även i kroppen, så kom ihåg att vara tillräckligt länge isolerad från omgivningen!

IFALL DU ÄNDÅ INSJUKNAR, GÅ INTE UT FÖR TIDIGT OCH SMITTA NER ANDRA

Tumregeln för magsjukor: 48 timmar efter senaste uppkastningen eller den senaste diarrén skall man hålla sig isolerad. Det vill säga, om man en tisdag morgon ännu kräks kan man återvända till arbetet tidigast på torsdagen.