typiska symptom för grå starr:

 • bländande ljus
 • en känsla av att ha en gardin framför ögonen
 • dubbelseende
 • färger blacknar
 • styrkan på glasögon förändras

vad är grå starr och hur sköts den?

Grå starr betyder att ögats lins blir grumlig eller dimmig och starr är en fullt normal utveckling för ett åldrande öga. Starr utvecklas får oss alla förr eller senare i livet. Det enda kända sättet att behandla grå starr är att operera bort den grumliga linsen och ersätta den med en konstgjord lins. Tidpunkten för operation av grå starr är helt och hållet beroende av vilka synproblem den förorsakar. Då grå starr försämrar synen i den grad att det påverkar vardagliga sysslor som att läsa, se på TV, handarbeta, sköta hushållssysslor eller köra bil är en operation indicerad.

Starroperation är en av de vanligaste och säkraste ingreppen inom ögonkirurgin. Vid en starroperation byts den egna linsen ut mot en konstgjord lins. De erfarna ögonkirurgerna på Eira sjukhus har utfört starroperationer i över 15 år och vi använder oss av den nya generationens linser av hög optisk kvalitet.

MISSTÄNKER DU STARR? VÄNTA INTE?

Om synen blir grumlig och glasögonen inte hjälper kan det eventuellt bero på starr. Ring vår kostnadsfria starrådgivning, vi svarar på dina frågor och ger dig råd och hjälper dig med dina ögonproblem.

Starrådgivning vardagar 10-16 tfn 09 1620 540

Om du så önskar kan du boka tid till ögonkirurg/ögonläkare för en omfattande starrundersökning. Nu till kampanjpris 120 € t.o.m. 30.4.

Välkommen!

Boka tid för förundersökning

Bekymmersfri starroperation

På Eira sjukhus utför vi starroperationen som ett ingrepp inom dagskirurgin med ögondroppsbedövning. Vi använder oss av marknadens nyaste konstgjorda linser av hög optisk kvalitet. 

Förundersökning för starroperation utförs av ögonläkare

Förundersökningen inkluderar bl.a. en undersökning av ögats struktur. Utöver det genomgås de olika linsalternativen och vi utreder vilken lins som passar just dina behov bäst.

Normalt väljs en lins som efter operation möjliggör en optimal syn för att se både nära och längre bort. Patienter med brytningsfel kan välja en speciallins som korrigerar astigmatism. För en del patienter kan man använda sig av en speciallins som ersätter progressiva glasögon, vilket gör att patienten efter starroperation ser både nära och längre bort.

De konstgjorda linserna är av toppkvalitet

Vi använder bl.a. Technis-linser som är patenterade och förbättrar kontrasten (mörkersynen). Vi väljer ut den lins som lämpar sig bäst för dina ögon.

 

Säker och okonstlad starroperation med phaco-teknik

På Eira sjukhus utför vi starroperationen som ett ingrepp inom dagskirurgin med ögondroppsbedövning. Ögat bedövas med bedövningsdroppar som tar bort smärtförnimmelsen och därefter görs en ca 2.5 mm öppning i ögat.

Först sönderdelas den hårda egna linsen med modern phaco-teknik med hjälp av ultraljud och sugs ut, sedan läggs den konstgjorda nya plastlinsen in. Den konstgjorda linsen kommer aldrig bli grumlig och dens styrkan är individuellt utvald enligt mätresultat från förundersökningen. Operationen tar ca 15 minuter/öga och hela besöket ca 2 timmar. Det är skäl att ha en följeslagare med, i varje fall ifall båda ögonen opereras samtidigt. Vid behov är det möjligt att övernatta på bäddavdelning mot en tilläggsavgift.

Snabb återhämtning efter operation

Tack vare att vi använder oss av den nyaste tekniken är återhämtningen snabb.

 • Hem efter bara några timmar. Vi rekommenderar att ha med en följeslagare, speciellt om båda ögonen opererats.
 • Synen återställd efter några dagar
 • OPerationssnitten läker utan stygn
 • Ögondroppar i 2-3 veckor efter operation som eftervård
 • Sjukledighet 1-2 veckor
 • Eftergranskning en månad efter operation på Eira sjukhus eller hos den egna ögonläkaren

STARROPERATION MED HNS-SERVICESEDEL

Vi är HNS privata serviceproducent och vi utför starroperaationer mot HNS-servicesedlar.

Om du har fått en HNS-servicesedel kan du direkt boka tid till starroperation per tfn 09 1620 570.

Självrisken för en patient med HNS-servicesedel är 94 €. Självrisken inkluderar starroperation med en kvalitativ monofokal lins, en av ögonkirurgen utförd förundersökning på operationsdagen och undersökningar som krävs för val av lins. Om det är möjligt att med hjälp av en multifokal lins eller en lins som korrigerar astigmatism uppnå bättre syn på ögat, kan patienten om han eller hon så önskar skaffa en sådan på egen bekostnad. Var då i kontakt med någon av våra sjukhusoptiker på tfn 09 1620 300, må-to kl 9-15 eller fre 9-14.

Mer information kan du be om per e-post: silmaklinikka@eiransairaala.fi

Tilläggstjänster vi erbjuder

 • Övernattning på Eira sjukhus
  Du kan övernatta på Eira sjukhus bäddavdelning och under uppsikt repa dej efter operationen. Då sköter vi om påbörjandet av ögondroppskuren efter operation och följer upp ditt mående fram till följande morgon. Specialpriset för övernattning efter starroperation är 200 €/natt och inkluderar sjukskötarvård, middag, kvällsmål och frukost.
 • Anestesiläkartjänst
LÄS MER
Starroperationer på Eira sjukhus utför
Koskela Harri Specialist i ögonsjukdomar, ögonkirurg
Koskela Kimmo Specialist i ögonsjukdomar Boka tid
Kukkonen Kirsi-Tiina Specialist i ögonsjukdomar, ögonkirurg Boka tid
Oksman Petri Specialist i ögonsjukdomar, ögonkirurg Boka tid
Tuuminen Raimo Specialist i ögonsjukdomar
Följande lediga tider för förgranskning
tor 22.11
12:20
20 min
Oksman Petri
Specialist i ögonsjukdomar, ögonkirurg
Eira läkarstation
Speciellt av läkaren utförd förundersökning inför en ögonoperation samt kartläggning av orsaken till försämring av synförmågan.
tor 22.11
12:40
20 min
Oksman Petri
Specialist i ögonsjukdomar, ögonkirurg
Eira läkarstation
Speciellt av läkaren utförd förundersökning inför en ögonoperation samt kartläggning av orsaken till försämring av synförmågan.
Visa följande lediga tider
Prislista
Starroperation Pris Eiras Hälsokonto*
Förundersökning utförd av ögonläkare
158 €
 
Monofokal lins 1380 €/öga 121,90 €/mån
Torisk monofokal lins 1680 €/öga 147,00 €/mån
Topografi 29 €  
Efterstarr med YAG-laser 354 €/öga  

Kansliavgift på 17,90 € tillkommer
* Eiras Hälsokonto: t.ex. med 12 månaders räntefri delbetalning (inkluderar uppläggnings- och administrationsavgift 83 €).

Fråga mer om Eiras tjänster!
Namn
Telefon
E-post
Meddelande