DET LÖNAR SIG ATT BESÖKA HUDLÄKAREN OM

  • födelsemärket uppstår och växer snabbt
  • födelsemärkets storlek, färg eller utseende förändras från t.ex. brunt till svart, blå- eller rödaktigt eller om det blöder
  • födelsemärket kittlar, är ömt eller känns som om det sticks
  • huden kring födelsemärket rodnar

På hudläkarens mottagning undersöks huden noggrant och finns det behov av att ta bort ett födelsemärke bokar man skilt en tid för ett ingrepp.

Hudförändringar som ser misstänksamma ut tas bort under lokalbedövning. Av födelsemärket eller hudområdet tas vid behov en provbit, som skickas till patologen för undersökning. Svar fås inom 10-14 dagar.

MELANOM, ELAKARTAD HUDCANCER

Risken för att insjukna i melanom, dvs. en elakartad hudcancer, stiger om man speciellt före puberteten upprepade gånger bränt sig i solen. Av alla cancersjukdomar är det melanom som ökat mest under de senaste 20-30 årens lopp. Risken för melanom är större för personer med ljust hudpigment och rött hår. Melanom föds vanligtvis på tidigare frisk hud. I solen är det alltid bra att skydda sig väl.

Det lönar sig att kontrollera huden och självmant följa med eventuella hudförändringar. Hos män uppstår melanom oftast på kroppen, för kvinnor är armar och ben också vanliga. Nya godartade födelsemärken uppstår normalt på en åldrande hud, ofta i stor grad. På hudläkarens mottagning granskas huden noggrant och hudförändringar som väcker misstankar tas bort under lokalbedövning. Av födelsemärket eller hudområdet tas vid behov en provbit, som skickas till patologen för undersökning. Svar fås inom 10-14 dagar.

Den viktigaste vårdformen för melanom är kirurgi. Om melanomet är över 1 mm tjockt eller i övrigt aggressivt, opereras det bort och inom specialsjukvården utförs en undersökning i vilken man kontrollerar utspridningen hos patienten.

Fall av basaliom (basalcellscancer) och skivepitelcancer ökar ständigt. Dessa är resultat av den totala mängden solstrålar man fått under livet och de uppstår oftast hos åldringar på områden som lätt utsätts får sol, som t.ex. ansikte, bröst, rygg och handrygg.

På Eira sjukhus vårdas hudcancer både kirurgiskt och icke-kirurgiskt. Förstadiet av vissa former av hudcancer samt ytliga basaliom kan frysbehandlas med flytande kväve.

 

Boka tid för kontroll av hudförändring

Låt hudläkaren granska dina födelsemärken

 
Ifall du märker hudförändringar eller att födelsemärket ändrat storlek, färg eller form eller om det kliar och blöder, tveka inte över att boka en mottagningstid!
 

Följande lediga tider
ons 5.5
13:30
30 min
Hjerppe Anna
Specialist i hudsjukdomar och allergologi
Eira läkarstation
OBS! Jag sköter en del av min mottagning på distans. Önskar du boka distansmottagning, boka en ”VIDEOVASTAANOTTO”-tid (15 min.)
ons 5.5
14:00
30 min
Hjerppe Anna
Specialist i hudsjukdomar och allergologi
Eira läkarstation
OBS! Jag sköter en del av min mottagning på distans. Önskar du boka distansmottagning, boka en ”VIDEOVASTAANOTTO”-tid (15 min.)
ons 5.5
14:30
30 min
Hjerppe Anna
Specialist i hudsjukdomar och allergologi
Eira läkarstation
OBS! Jag sköter en del av min mottagning på distans. Önskar du boka distansmottagning, boka en ”VIDEOVASTAANOTTO”-tid (15 min.)
Visa följande lediga tider
Eira sjukhus hudläkare
Hjerppe Anna Specialist i hudsjukdomar och allergologi Boka tid
Koskenmies Sari Specialist i hudsjukdomar Boka tid
Raitio Hanna Specialist i hud- och könssjukdomar Boka tid

Minska överdriven svettning med botulinumbehandling

Svettning på grund av emotionell stress är ett allmänt problem. Om svettningen är kraftig och hindrar socialt umgänge och försvårar arbetsslivet är botulinum bra och effektivt att användas vid behandling av överdriven svettning.

Läs mer

Fyllnadsmedel och botulinbehandling

Injektionsbehandling med fyllnadsmedel och botulin är effektiva behandlingar som slätar ut huden i ansiktet utan kirurgi. Botulin används också vid behandling av kraftig svettning. På Eira sjukhus utför erfarna specialistläkare dessa fyllnads- och botulinbehandlingar.

Läs mer

Födelsemärkesklinik

Bekymrar du dig över ett födelsemärke, en ny eller gammal hudförändring? Har du många födelsemärken? Har du ofta bränt din hy i solen? Bekymra dig inte i onödan, låt våra experter avgöra om du har orsak att göra det. Boka lätt via nätet tid till hudläkare på vår nya Eira Födelsemärkesklinik. Saken kan utredas.

Läs mer
Prislista
Hudsjukdomar Pris 
Mottagning hos specialist i hudsjukdomar 20 min från 95 € 
Borttagning av hudförändringar  
Borttagning av födelsemärke (hudläkare) från 283 € 
Borttagning av födelsemärke, vårta, tumör 1-2 st med CO2-laser 307 € 
Borttagning av födelsemärke, vårta, tumör 3-5 st med CO2-laser 406 € 
Vård av lokal hudförändring med kryo dvs. genom nedfrysning  186 € 

Telefonmottagning och videomottagning:

 

 Hjerppe Anna, specialist i hudsjukdomar och allergologi, 15 min

90 €
Poliklinikavgift på 19,90 € och Kanta-avgift på 1,95 € tillkommer. Till en telefon- och videomottagningstid tilläggs hanteringsavgift 7,90 € och Kanta-avgift 1,95 €.
Fråga mera om Eiras tjänster
Namn
Telefon
E-post
Meddelande