Vad är Bowens sjukdom?

Bowens sjukdom, det vill säga ytlig hudcancer, är ett förstadium till skivepitelcancer. Bowens sjukdom förekommer på hudens yta, i det yttersta hudskiktet. När det fortskrider kan det bli malignt i det djupare skivepitelcellskiktet. Bowens sjukdom är sällsyntare än det andra förstadiet till skivepitelcancer, solkeratos.

 

Vad orsakar Bowens sjukdom?

Den viktigaste orsaken till Bowens sjukdom är solens UV- strålning och den DNA-skada den orsakar. Riskfaktorer är solljuskänslig hudtyp och hög ålder.

 

Hur känner man igen Bowens sjukdom?

Bowens sjukdom liknar eksem, som inte läker med hjälp av hudkräm eller kortisonkräm. Det framstår som en väldefinierad, rodnande, fjällande, lätt sårbildande och skorvig fläck. Under loppet av månader expanderar och tjocknar fläcken. Vid upptäckten är den ofta 1–3 cm i diameter.

Om du misstänker en hudförändring som inte blir bättre, boka tid hos en hudläkare!

Det är alltid bra att konsultera en hudläkare om du märker en ny hudförändring på din hud som inte läker av sig själv. Vår hudläkare har många års erfarenhet av diagnostisering och behandling av hudcancer. På mottagningen undersöker och bedömer hen situationen och tar vid behov en provbit.

Du ska inte vara ensam med hudförändringar utan låt våra experter bedöma om det finns anledning till oro.

Boka tid till hudläkare

Var förekommer vanligtvis Bowens sjukdom?

Bowens sjukdom är vanligt i

  • ansiktet,
  • öronsnibbarna,
  • runt halsen,
  • hårbotten och
  • på ben och armar.

Bowens sjukdom förekommer mera sällan på kroppen

Diagnostisering av Bowens sjukdom?

Bowens sjukdom är skäl att misstänka, om en fjällande fläck i ansikte, på halsen, i hårbotten eller armar och ben inte blir bättre med kortisonkräm. Hudläkaren bekräftar diagnosen genom att ta en provbit från området som ska undersökas.

Är Bowens sjukdom något att oroa sig för?

Bowens sjukdom kan inte behandlas på egen hand, och om den lämnas obehandlad kan den utvecklas djupare i vävnaden. När cancern har trängt in genom membranet mellan epidermis och dermis har den förvandlats till skivepitelcancer.

Det är bra att komma ihåg regelbunden egenkontroll av huden, skydd mot solens UV-strålning och besök hos hudläkare vid behov.

Hur behandlas Bowens sjukdom?

Mycket tjocka, såriga fläckar avlägsnas genom skärning. Små, tunna och individuella fläckar kan behandlas antingen med frysbehandling, koldioxidlaser och PDT-behandling, eller så kallad fotodynamisk rödljusbehandling. PDT-behandlingen är även lämplig för behandling av större fläckar.

Förebyggande av Bowens sjukdom

Det bästa sättet att förebygga Bowens sjukdom är att undvika skadlig UV-strålning. Huden skyddas med kläder och hatt. De områden på huden som utsätts för solen skyddas med solskyddskräm (skyddsfaktor 50). För att skydda ögon och ögonlock är det bra att använda solglasögon.

Egenkontroll av huden är bra att göra regelbundet ett par gånger om året och upptäcker man hudförändringar är det skäl att boka tid hos en hudläkare.

Boka tid till hudläkarens mottagning

Boka tid till våra erfarna hudläkare!
Tillsammans väljer vi de lämpligaste undersöknings- och vårdalternativen som lämpar sig bäst för situationen.

Eira sjukhus hudläkare
Hjerppe_Anna.jpg Hjerppe Anna Specialist i hudsjukdomar och allergologi Boka tid
Koskenmies_Sari.jpg Koskenmies Sari Specialist i hudsjukdomar Boka tid
Raitio_Hanna.jpg Raitio Hanna Specialist i hud- och könssjukdomar Boka tid
Följande lediga tider
ons 10.7
16:00
20 min
Koskenmies_Sari.jpg
Koskenmies Sari
Specialist i hudsjukdomar
Eira läkarstation
ons 10.7
16:20
20 min
Koskenmies_Sari.jpg
Koskenmies Sari
Specialist i hudsjukdomar
Eira läkarstation
ons 10.7
16:40
20 min
Koskenmies_Sari.jpg
Koskenmies Sari
Specialist i hudsjukdomar
Eira läkarstation
Visa följande lediga tider
Läs mera om hudsjukdomar och tjänster
Ihotaudit_aurinkokeratoosi.jpg

Solkeratos

Solkeratos är en föregångare till hudcancer i det yttersta hudskiktet, epidermis. Solkeratos är bra att behandla i tid, så att den inte utvecklas till ytlig hudcancer (Bowens sjukdom). Om den lämnas obehandlad kan den utvecklas till skivepitelcancer. Det är inte alltid man märker solkeratos själv och därför är det bra att boka tid hos en hudläkare om man misstänker en hudförändring. Du kan enkelt boka tid hos våra erfarna hudläkare via vår nätbokning.

Läs mer
Ihotaudit_tyvisolusyopa.jpg

Basalcellscancer

Basalcellscancer (basaliom) är den vanligaste typen av hudcancer i Finland. Den utvecklas långsamt och drabbar på grund av detta är främst äldre personer. Regelbundna besök hos hudläkare hjälper att upptäcka basaliomet i ett tidigt skede så att den inte sprider sig djupare i vävnaden. Du bokar enkelt en tid till våra erfarna hudläkare via vår nätbokning.

Läs mer
Iho_PDT-hoito_laite.jpg

PDT, fotodynamisk terapi

PDT-behandling, det vill säga fotodynamisk terapi, är en icke-kirurgisk ljusterapi som främst används för att behandla solkeratos, Bowens sjukdom samt basaliom. Behandlingen är särskilt lämplig för områden som är kosmetiskt synliga och man vill undvika att det bildas ärr.

Läs mer
Ihotaudit_okasolusyopa.jpg

Skivepitelcancer

Skivepitelcancer är den näst vanligaste typen av hudcancer i Finland och den förutspås öka snabbt. Ett regelbundet besök hos en hudläkare hjälper till att upptäcka möjliga förstadier och därmed förhindra deras utveckling till hudcancer. Dessutom förbättrar tidig upptäckt av skivepitelcancer behandlingsprognosen. Du kan enkelt boka tid till våra erfarna hudläkare via vår nätbokning.

Läs mer
Plastiikka_iholuomi_nainen_600x450.jpg

Födelsemärkesklinik

Bekymrar du dig över ett födelsemärke, en ny eller gammal hudförändring? Har du många födelsemärken? Har du ofta bränt din hy i solen? Bekymra dig inte i onödan, låt våra experter avgöra om du har orsak att göra det. Boka lätt via nätet tid till hudläkare på vår nya Eira Födelsemärkesklinik. Saken kan utredas.

Läs mer
Prislista
Hudsjukdomar Pris 
Mottagning hos specialist i hudsjukdomar 20 min från 98 € 
 Mottagning hos specialist i hudsjukdomar 30 min från 156 €  

Specialister
 
Hjerppe Anna, Specialist i hudsjukdomar och allergologi
Koskenmies Sari, Specialist i hudsjukdomar
Raitio Hanna, Specialist i hud- och könssjukdomar
 
Borttagning av hudförändringar  
 PDT fotodynamisk ljusterapibehandling NYTT!
från 650 €
Borttagning av födelsemärke (hudläkare) från 510 € 
Vård av lokal hudförändring med kryo dvs. genom nedfrysning  från 221 € 
Till mottagningspriset tilläggs poliklinikavgift 26,30 €. Kanta-avgiften är 2,70 € och debiteras för alla mottagningsbesök som sparas i Mina Kanta-sidor.

Fråga mera om Eiras tjänster
Namn
Telefon
E-post
Meddelande