Vad är en SMILE-laseroperation?

SMILE-laseroperationen är den modernaste och vanligaste ögonlaseroperationen i Finland. Tack vare den nya SMILE-tekniken kan man korrigera brytningsfel utan att göra den traditionella fliken i hornhinnan. Det blir endast ett litet ärr på hornhinnan. Eftersom ingreppet i hornhinnan är så litet minskar risken för torrögdhet. Resultaten av operationer gjorda med SMILE-tekniken är utmärkta, både när det gäller korrigering av brytningsfel och återhämtning. De största fördelarna med operationsmetoden är de bestående operationsresultaten och den minskade risken för torrögdhet.

De första SMILE-operationerna i Finland är utförda på Eira Ögonklinik. SMILE-ingreppet rekommenderas speciellt för personer som lider av torra ögon eller som pga. sina fritidsintressen löper en större risk för ögonolyckor.

 

För vem passar en SMILE-laseroperation?

En SMILE-ögonlaseroperation lämpar sig för personer över 18 år som behöver glasögon för att se långt.

Med en SMILE-laseroperation är det möjligt att bli helt och hållet av med minusglasögon, men behovet av läsglasögon som orsakas av ålderssynthet kan man inte eliminera. Ålderssynthet uppstår hos alla över 45-åringar i något skede oberoende om ögonen laseropererats eller ej.
Med en SMILE-laseroperation kan man inte korrigera närseendet, för det rekommenderar vi en ålderssynthetsögonoperation.SMILE-laseroperationens skeden

SMILE-laseroperationen är ett snabbt ingrepp

Laseringen i en SMILE-laseroperation tar bara ca. 30 sekunder. Dina ögon bedövas med ögondroppar och om du så önskar får du en avslappnande premedicinering. Under ingreppet ligger du på rygg på laserapparatens bädd, och på ögats yta fästs en liten kopp. Själva laseringen känns inte alls, på sin höjd som om en kontaktlins skulle täcka ögat. Kirurgen ser hela tiden till att du ligger i rätt ställning och berättar vad som sker.

Efter laseringen är synen grumlig och bädden förflyttar dig under ljuset av ett mikroskop för borttagning av lentikeln. För borttagandet krävs 30 sekunder tid, varefter ögat sköljs och tunneln stängs. Brytningsfelet är efter denna minut korrigerat.

Efter att det högra ögat är färdigt korrigeras det vänstra ögat på samma sätt.

Återhämtningen och eftervården är lätt

Efter SMILE-ingreppet får du direktiv för eftervården. Under operationsdagen kan synen vara dimmig och ögonen vattniga, men redan nästa dag är synen så gott som normal, utan glasögon. Efter operationen är man i allmänhet sjukledig 2 dagar.

Som eftervård används medicindroppar under några veckors tid och vid behov fuktande ögondroppar. För att försäkra sig om att ögonen läkts rätt, går man på kontroll en månad efter ingreppet.

I en laseroperation med SMILE-tekniken skadar man inte känselnerverna på ögats yta vilket minimerar risken för ökad torrögdhet.

En noggrann förundersökning hos sjukhusoptikern före en operation
Operationsprocessen börjar med en grundlig förundersökning. Sjukhusoptikerns förundersökning omfattar mätning av ögontrycket, kartläggning av synförmåga, bedömning av brytningsfel, undersökning av hornhinnan och bedömning av ögonens hälsotillstånd. Vid behov görs en optisk tomografi av ögonen (OCT).

På basen av de här undersökningarna klarlägger man dina ögons hälsotillstånd och bedömer ifall en laseroperation är lämplig för dig. Ifall resultaten indikerar eventuella ögonsjukdomar, ordineras du till ögonläkarens mottagning.

Den opererande kirurgen analyserar undersökningsresultaten och ger en rekommendation om en lämplig operationsform. Under operationsdagen före operationen träffar du kirurgen och tillsammans diskuterar ni de gjorda undersökningarna och den rekommenderade operationsmetoden.
Läs mera om förundersökningen.


Den avgiftsfria förundersökningen förbinder dig inte att boka en operationstid.

Notera, att en vecka innan förundersökningen skall inte kontaktlinser användas. I undersökningen används ögondroppar som utvidgar pupillerna och gör synen grumlig för resten av dagen. Ta med dig solglasögon så att du inte blir bländad efter operationen.

Boka tid till sjukhusoptikernas kostnadsfria förundersökning

Våra sjukhusoptiker kartlägger dina ögons hälsotillstånd med hjälp av omfattande undersökningar. Ögonkirurgen analyserar de gjorda undersökningarna och bedömer ifall SMILE-laseroperationen är lämplig för dig. Under operationsdagen före operationen träffar du ögonkirurgen, som diskuterar med dig om de gjorda undersökningarna och den rekommenderade operationsmetoden.
Den avgiftsfria förundersökningen förbinder dig inte att boka en operationstid.
Allt detta avgiftsfritt. Inga andra kostnader.

Observera att under en veckas tid innan förundersökningen får kontaktlinser inte användas. I förundersökningen används ögondroppar som utvidgar pupillerna och gör synen suddig för resten av dagen.

Boka tid till optikern
Följande lediga tider
tor 16.2
08:30
1 h 0 min
Mäkinen_Sanni.jpg
Mäkinen Sanni
Optiker
Eira läkarstation
Esitutkimus silmäleikkausta varten
tor 16.2
09:45
1 h 0 min
Mäkinen_Sanni.jpg
Mäkinen Sanni
Optiker
Eira läkarstation
Esitutkimus silmäleikkausta varten
Visa följande lediga tider
Kunders erfarenheter av SMILE-laseroperation

"Jag är så glad då livet är så mycket lättare utan glasögon. Motioneringen både under sommar och vinter störs inte av immiga glasögon och jobbandet framför datorn är mycket enklare."
- Emma Piirinen fick som första i Finland  en SMILE-laseroperation

"Genast efter operationen kunde jag se skarpt på långt håll. Det var häpnadsväckande att se skarpt! Livet är nu betydligt lättare; att resa, idrotta och att sköta vardagen med en baby utan ett växlande mellan kontaktlinser och glasögon."
- Maiju, Järvenpää

Eira sjukhus kirurger som utför SMILE-operationer
Kukkonen_Kirsi-Tiina.jpg Kukkonen Kirsi-Tiina Specialist i ögonsjukdomar, ögonkirurg Boka tid
Oksman_Petri.jpg Oksman Petri Specialist i ögonsjukdomar, ögonkirurg Boka tid
Ylitalo_Jarno.jpg Ylitalo Jarno Specialist i ögonsjukdomar, ögonkirurg Boka tid

Ofta frågade: korrigering av minusvärden med ögonlaseroperation

För vem passar en SMILE-laseroperation? Vad innebär en förundersökning för en ögonoperation? Blir man faktiskt av med glasögonen med en laseroperation? Gör laseroperationen ont?

Eira sjukhus optiker Sirkku Mäkinen svara på ofta frågade frågor.

Läs ofta frågade frågor om laseroperation
Prislista
Ögonlaseroperation
Pris  *Eiras Hälsokonto
Förundersökning hos optiker
inkl. ögonläkarens bedömning
0 €
 
SMILE-laseroperation
Kampanjpriset är i kraft till 15.2.2023
1390/öga
(1490 €/ öga)
120,73/mån
Femto-LASIK-laseroperation

1390 €/öga

120,73 /mån
PRK-laseroperation 1090 €/öga 95,73 €/mån
Blended Vision laseroperation för ålderssynthet, läs mera
   
 
Eftergranskning

Pris
 
1 mån. efter operation hos ögonläkare
120-160 €
 
6 mån. efter operation hos optiker
65 €
 

Specialister
   
Kukkonen Kirsi-Tiina, specialist i ögonsjukdomar, ögonkirurg
Oksman Petri, specialist i ögonsjukdomar, ögonkirurg
Ylitalo Jarno, specialist i ögonsjukdomar, ögonkirurg
   

Till mottagningspriset tilläggs poliklinikavgift 22,90 €. Kanta-avgiften är 2,30 € och debiteras för alla mottagningsbesök som sparas i Mina Kanta-sidor.
* Eiras Hälsokonto: t.ex. med 12 månaders räntefri delbetalning (inkluderar administrationsavgift 58,80 €).

Fråga mera om Eiras tjänster
Namn
Telefon
E-post
Meddelande