Att berätta historier är fascinerande

Skådespelaren Tatu Sinisalo säger att han vägleddes in i skådespelaryrket genom uppmuntrande feedback och framgångsrika erfarenheter.

"Jag har alltid varit fascinerad av att berätta historier. Jag hade skrivit mycket och fotograferat mina egna berättelser, tills jag började prova på skådespeleri i Hertonäs högstadium och gymnasiet för uttryckskonst i Berghäll."

Tatu tog skådespelarexamen 2019. Hans första roll som filmskådespelare var Toni Wirtanen i filmen Apulanta. Han har även spelat den unga Kari Tapio i filmen "Olen suomalainen".

"Som skådespelare ser jag film som ett sätt att påverka människor. Film är min favoritform av berättande. Att göra en film känns som att åka på semester utomlands."

 

Jag siktar långt bortom horisonten

Tatu är också bekant med den internationella filmvärlden. Han har fått ett American Arts, Film and Television Academy-stipendium, som gav honom möjligheten att studera. Endast 20 studenter från hela världen hade valts ut till den halvårslånga kursen, varav två hade fått ett stipendium. Tatu var en av dem.

Som en våghalsig person är Tatu av den åsikten, att man bör förutsätta perspektiv av sig själv och att man även vågar sikta långt bortom horisonten. Då det inte finns några garantier i livet och ingenting förblir sig likt, är det värt att ta risker. Han är förstås medveten om att risktagande ofta kräver en privilegierad position och att vi hjälper varandra efter bästa förmåga.

Första glasögonen vid 13 års ålder

Tatu berättar att han fick sina första glasögon i högstadiet när han var 13 år gammal.

"Det var säkert på många sätt den värsta åldern. Men det fanns inga andra alternativ då jag inte längre kunde se tavlan ordentligt i klassen. Jag minns hur det i början störde mig att få glasögon. Senare vande jag mig vid dem – även tjejerna började tycka att jag var snygg med mina glasögon. Jag hade skaffat glasögon som automatiskt mörknar i solen, vilket hade blivit som en del av min andra identitet: Tatu, som bar glasögon."

 

För en fysisk artist var glasögon besvärliga

Tatu är känd som en fysisk artist, vars speciella färdigheter inkluderar sång, musikinstrument, kampsport och akrobatik. Bågskytte, ridning, snöskoter, ishockey, skidåkning, friidrott och redskapssgymnastik är inte heller helt främmande. Den egna repertoaren inkluderar pop-rock musik, sångkvällar, musikstycken och monologer.

"Som en fysisk person saknar jag aktivitet. Redan som barn hade jag vid ett tillfälle åtta olika fritidsintressen i veckan. När jag blivit äldre har jag funderat över hur jag lyckades hitta tillräckligt med tid för allt detta."

Glasögon är dock besvärliga i situationer som kräver fysisk aktivitet.

”Jag märkte att glasögonen inte längre fungerade i skådespelaryrket, där det finns väldigt få roller som kräver glasögon. Och även då de behövs för rollspel, byts de ut mot glasögon som inte har rätt styrka. Ögonen får inte se förvrängda ut på bilden. Vid det här laget hade jag också upplevt det besvärligt att ständigt hålla på med kontaktlinser."

Glasögonen var besvärliga i skådespelaryrket. Även då de behövs för rollspel, byts de ut mot glasögon som inte har rätt styrka.

Ögonlaseroperationen gör skådespelararbetet lättare

Tatu säger att han beslöt sig för en SMILE ögonlaseroperation för att göra livet enklare.

"Till exempel när man tar närbilder, med vilka man vill se inuti en persons tankar, bör du ta av dig de distraherande synliga kontaktlinserna. Till exempel, när vi filmade serien 'California Kommando' med Jalmari Helander, känd för filmen Sisu, insåg vi att en kommandosoldat inte kan bära kontaktlinser."

 

Jag var nervös inför ögonoperationen

”Efter att ha fått information om SMILE-metoden levde jag länge i tron att jag var för ung för operationen, vilket visade sig vara en felaktig uppfattning. Jag var också nervös inför själva proceduren. Men när det under corona-tiden var mindre jobb bestämde jag mig för att gå in för operation."

"Först var jag på en avgiftsfri förundersökning, som inte förpliktar till operation. Där gjordes noggranna mätningar.

Under förundersökningen kändes det fortfarande lite nervöst, men efter att jag fått grundligt förklarat för mig vad som skulle göras släppte nervositeten. Ändå var jag lite spänd dagen för operationen. Och när operationen var över blev jag förvånad över hur snabbt det gick."

 

Efter operationen på surfresa

"Återhämtningen var också snabb och problemfri. En vän till mig, som var en stor vän av surfing, hade före operationen bett mig följa med honom till Marocko för att surfa. Jag hade frågat läkarna om jag kunde åka på resa direkt efter operationen och jag hade fått ett jakande svar. Och det var inga problem."

"Efter operationen ordinerades jag antibiotika ögondroppar som en kur, som jag använde slut. Sedan dess har jag använt fuktgivande ögondroppar, som kan användas vid behov.

   Jag rekomenderar! Det känns som att jag har fått nya ögon.

Det känns som att jag aldrig har sett så här tydligt

"Jag kan rekommendera ingreppet. Min syn klarnade verkligen. Direkt efter operationen, under första dagen, var synen kanske lite svagare, men redan dagen efter kunde jag se klart. Mina vänner märkte också förändringen i mitt utseende. Det kändes som att jag hade nya ögon. Jag tror aldrig att jag har sett så tydligt, oberoende om det var med kontaktlinser eller glasögon."

”För en tid sedan gick jag till Aleksanders-teatern på Bulevarden för att se en balett där min partner Suvi Honkanen dansade. Jag har själv uppträtt i den här teatern många gånger. När jag satt i publiken ett par dagar efter operationen trodde jag inte mina ögon. Utsikten var på något sätt magisk. Det var som att se hela teatern för första gången.”

”Jag måste säga att jag är imponerad, när jag tänker på hur yrkeskunniga människor det finns inom vården i det här landet. Jag är också överraskad över tekniken som gör det möjligt att skära i ögonen på ett så avancerat sätt”, säger Tatu Sinisalo.

Skribent: Timo Elo


SMILE Pro -laseroperation på Eira

Boka tid för en omfattande förundersökning hos optiker, inklusive ögonkirurgens bedömning.

60 min förundersökning 0 €. Inga andra utgifter.

Förundersökningen tar cirka en timme. Kontaktlinser ska inte användas under en veckas tid före förundersökning eller operation. Förundersökningen binder inte till något.

*+ Kanta-avgift och poliklinikavgift

Boka tid till förundersökning
Läs mera
Optikko_Emilia_600x450.jpg

Optikerns förundersökning för ögonoperation

Boka en tid till sjukhusoptikerns omfattande förundersökning. I förundersökningen kartlägger optikern dina ögons hälsotillstånd och synförmåga samt utreder vilken operationsform som lämpar sig bäst för dig. Förundersökningen förbinder dig inte till en operation.

Läs mer
Silmä_SMILE-ylakuva_2022.jpg

Smile-laseroperation

Med hjälp av den senaste SMILE-tekniken kan man korrigera brytningsfel utan att göra den traditionella fliken i hornhinnan. Ögats yta hålls mera intakt och risken för torra ögon minskar. Enligt undersökningar är resultaten av SMILE-ingreppen utmärkta. Vi använder den nyaste SMILE Pro -laseroperationsapparaturen VisuMax 800.

Läs mer
Optikot_203-06_4.jpg

De vanligaste frågorna om ögonlaseroperation

Har du frågor kring en ögonlaseroperation? Eira sjukhus optiker Ulla Meriluoto, svarar på de vanligaste frågorna.

Läs mer
silmalaser_esitutkimus3_600x450.jpg

Mitt liv blev mycket enklare efter att mina ögon blev laseropererade

Maiju fick sina ögon ReLEx SMILE -laseroperareade. Operationen överraskade henne positivt på flera sätt. Läs hur hon upplevde SMILE-operationen!

Läs mer
Artikkeli_Smile_Aaro_Keipi_600x450.jpg

Fotograf prioriterade hög kvalitet vid val av laseroperation

Då fotografen Aaro Keipi bestämde sig för att gå på laseroperation ville han försäkra sig om att slutresultatet skulle vara så bra som möjligt. Efter att han genomgått en SMILE-laseroperation på Eira sjukhus belastas ögonen mindre av hans jobb, som kräver skarp syn.

Läs mer
silmalaser_smile_leikkaus2_600x450.jpg

SMILE-lasertekninken är ett stort framsteg inom laserkirurgin

Den nyaste SMILE-lasertekniken har varit ett stort framsteg inom ögonlaserkirurgin – redan över 1,5 miljoner operationer, berättar ögonkirurg Petri Oksman.

Läs mer