BLIR MAN HELT AV MED GLASÖGONEN MED HJÄLP AV EN SMILE-LASEROPERATION?

Med en laseroperation är det möjligt att bli av med behovet av glasögon, men ålderssyntheten, som börjar vid 45 års ålder och gör att man behöver läsglasögon, elimineras inte med en SMILE-laseroperation. Ålderssyntheten drabbar alla i något skede vare sig ögonen är opererade eller ej.

Med en laseroperation kan man åtgärda närsynthet ända till -10,0, men styrkor över det är det möjligt att åtgärda med ICL-operation, d.v.s. inopererad kontaktlins.
Läs mer om ICL-operationen

 

FÖR VEM LÄMPAR SIG EN SMILE-LASEROPERATION?

En ögonlaseroperation lämpar sig för personer över 18 år som behöver glasögon för att se långt. Någon övre åldersgräns finns inte, men för personer över 55 år är en laseroperation nödvändigtvis inte det bästa alternativet. För dem rekommenderar vi en åldersynthetsoperation, d.v.s. linsoperation. Läs mer om ålderssynthetsoperation.

I den omfattande förundersökningen som görs av en optiker, bedöms ifall en laseroperation lämpar sig för dig och samtidigt avgörs vilken operationsmetod som ger det bästa slutresultatet. Ifall en laseroperation inte är lämplig för dig finns det ändå en chans att bli kvitt glasögonen med hjälp av en ICL- eller linsoperation.

 

VAD ÄR SKILLNADEN MELLAN LASIK- OCH SMILE-OPERATION?

LASIK och SMILE (Small Incision Lenticule Extraction) är de vanligaste formerna av laseroperation, men nuförtiden gör man i Finland huvudsakligen SMILE-operationer. SMILE-operationen är en modern laseroperation, där man inte behöver göra en flik i hornhinnan som i de traditionella LASIK eller FemtoLASIK-operationerna. Tack vare det är återhämtningen efter operationen snabbare och behagligare. Även risken för komplikationer orsakade av operationen är färre.

 

FÅR MAN PROBLEM MED TORRA ÖGON AV EN LASEROPERATION?

Med den traditionella LASIK-tekniken görs en flik på hornhinnan vilket kapar av känselnerver på hinnans yta. Det här förorsakar torra ögon. Med SMILE-tekniken skadas inte känselnerver i det opererade ögat och därför är det sällsynt att problemet med torra ögon ökar hos den opererade patienten.ÄR GRAVIDITET ETT HINDER FÖR EN LASEROPERATION?

En laseroperation görs inte under graviditet eller amning, då förändringar i hormonbalansen ofta påverkar även ögats brytningsförmåga. Operationen kan genomföras tidigast fyra månader efter att amningen avslutats.


FÖRBINDER EN FÖRUNDERSÖKNING TILL EN OPERATION?

Även om en förundersökning är kostnadsfri förbinder den inte dig på något sätt till Eira sjukhus. Vi debiterar inte för en förundersökning skilt, ifall du bestämmer dig för att inte låta operera ögonen på Eira sjukhus.


HUR FÖRBERERDER JAG MIG FÖR EN OPERATION?

Under en veckas tid innan förundersökning eller operation skall man inte använda kontaktlinser och ett dygn innan operationen skall man undvika alkoholhaltiga drycker. I övrigt får man äta och dricka normalt. Man bör komma till operationen utan ögonmakeup och utan stark parfym, eftersom laserapparaten är känslig.

Efter operationen är synen simmig resten av dagen och att köra bil är tillåtet först nästa dag.


FINNS DET EN RISK ATT JAG GÖR NÅGOT FEL UNDER OPERATIONEN OCH ATT DET PÅVERKAR RESULTATET?

Nej, det finns det inte. Laserapparaterna är planerade så att de följer ögats rörelser och ifall patienten rör på sig stannar laseringen.


GÖR OPERATIONEN ONT?

Operationen är smärtfri. Ögat bedövas inför operationen och ögonen kan kännas lite sandiga under åtgärden.

 

HUR LÅNG TID TAR EN LASEROPERATION?

Själva laseringen tar max. 30 sekunder och hela ingreppet i sin helhet ca 5 minuter/öga. Med alla förberedelser och hemförlovning är det bra att reservera en timme tid.

KAN JAG SE GENAST EFTER OPERATIONEN? MÅSTE JAG AKTA ÖGONEN?

Återhämtningen efter operationen är snabb och smärtfri. Ögonen är resten av dagen kliande och vattniga och synen är simmig. Du får med dig skyddsglasögon som används till följande morgon. Under den första veckan får du inte röra ögonen och du skall skydda dem från vatten och smuts. Du bör också undvika simning, bastubad och kraftig fysisk ansträngning under den första veckan. Antibiotika-kortisondroppar ordineras vanligtvis för två veckor.

Följande dag börjar synen oftast klarna och bl.a. användandet av dator och bilkörning går bra. Det är ändå bra att hållas hemma från jobbet ännu dagen efter operationen.


KOSTAR EFTERGRANSKNINGARNA?

Efter operationen går man två gånger på en avgiftsbelagd eftergranskning på Eira sjukhus. En månad efter operationen går man på kontroll till en ögonläkare, 6 månader efter blir det eftergranskning hos optiker. Kostnaderna för eftergranskningarna blir ca 200 € tillsammans.


HAR OPERATIONEN GARANTI?

Det är 2 års garanti på SMILE-laseroperationer. Ifall slutresultatet inte är det förväntade och styrkan återkommer en aning under två års tid, kan en ny operation göras kostnadsfritt.
Optikko Ulla Meriluoto  Eiran sairaalassa tekee silmien esitutkimuksia silmäleikkausta varten sekä kuivasilmähoitoja.

Som sakkännare i artikeln är Ulla Meriluoto
Sjukhusoptiker

SMILE Pro -laseroperation på Eira

Boka nu tid till optiker för en grundlig 60 min förundersökning, inklusive ögonkirurgens bedömning. Nu 0 €!

Kontaktlinser kan inte användas under en veckas tid före förundersökningen eller en operation. Förundersökningen förbinder dig inte till något.

*+ Kanta- och poliklinikavgift

Boka tid till förundersökning
Läs mer om Smile-laseroperationen
Artikkeli_Smile_Aaro_Keipi_600x450.jpg
Fotograf prioriterade hög kvalitet vid val av laseroperation

Då fotografen Aaro Keipi bestämde sig för att gå på laseroperation ville han försäkra sig om att slutresultatet skulle vara så bra som möjligt. Efter att han genomgått en SMILE-laseroperation på Eira sjukhus belastas ögonen mindre av hans jobb, som kräver skarp syn.

Läs mer
Artikkeli_Smile_Nelli1_450x600.jpg
Mitt liv har blivit så mycket enklare – Nellis syn korrigerades med en SMILE-laseroperation

Nelli Hyppönen tyckte att glasögonen och kontaktlinserna var besvärliga. Med en SMILE-laseroperation blev hon av med dem. Nelli, 21, berättar hur operationen förändrade hennes dagliga liv.

Läs mer
silmalaser_esitutkimus3_600x450.jpg
Mitt liv blev mycket enklare efter att mina ögon blev laseropererade

Maiju fick sina ögon ReLEx SMILE -laseroperareade. Operationen överraskade henne positivt på flera sätt. Läs hur hon upplevde SMILE-operationen!

Läs mer
Silmä_SMILE-ylakuva_2022.jpg
Smile-laseroperation

Med hjälp av den senaste SMILE-tekniken kan man korrigera brytningsfel utan att göra den traditionella fliken i hornhinnan. Ögats yta hålls mera intakt och risken för torra ögon minskar. Enligt undersökningar är resultaten av SMILE-ingreppen utmärkta. Vi använder den nyaste SMILE Pro -laseroperationsapparaturen VisuMax 800.

Läs mer
Optikko_Emilia_600x450.jpg
Optikerns förundersökning för ögonoperation

Boka en tid till sjukhusoptikerns omfattande förundersökning. I förundersökningen kartlägger optikern dina ögons hälsotillstånd och synförmåga samt utreder vilken operationsform som lämpar sig bäst för dig. Förundersökningen förbinder dig inte till en operation.

Läs mer
silmalaser_smile_leikkaus2_600x450.jpg
SMILE-lasertekninken är ett stort framsteg inom laserkirurgin

Den nyaste SMILE-lasertekniken har varit ett stort framsteg inom ögonlaserkirurgin – redan över 1,5 miljoner operationer, berättar ögonkirurg Petri Oksman.

Läs mer