Vad är PDT-behandling?

PDT-behandling (Photodynamic Terapy) är en ljusaktiv behandling, där vävnaden som skall behandlas först appliceras med en medicinkräm som gör vävnaden ljuskänslig. Krämen får verka på behandlingsområdet i två till tre timmar varefter området exponeras med rött ljus. Behandlingen startar en inflammatorisk reaktion i de skadade cellerna, som efter läkning resulterar i en frisk hud.

Med PDT-behandling behandlas främst förstadier till skivepitelcellshudcancer, solkeratos och Bowens sjukdom, samt ytlig basaliom (basalcell cancer). PDT-behandlingen är även lämplig för behandling av omfattande ljusskador. PDT används inte för att behandla melanom.

PDT-behandling är särskilt lämplig för synliga kosmetiska områden och områden där man vill undvika ärr orsakade av operation, såsom ansikte, läppar, näsa, örsnibbar och hårbotten. PDT påverkar bara de förändrade cellerna, utan att skada de friska cellerna runt omkring.

 

Har du hudförändringar eller födelsemärken som oroar dig?

Det är alltid skäl att träffa en hudläkare om du har förändringar på din hud som inte förbättras med basvård, eller ett födelsemärke som oroar dig. Vår hudläkare har många års erfarenhet av diagnostisering och behandling av hudcancer. På mottagningen undersöker och bedömer hen situationen och tar vid behov en provbit.

Du ska inte vara ensam med din oro över hudförändringar och födelsemärken. Låt våra experter bedöma om det finns anledning till oro.

Boka tid till hudläkare

Så här går PDT-behandlingen till:

På Eira sjukhus gör hudläkaren alltid en noggrann analys av din hud och avgör om PDT-behandling är den bästa möjliga behandlingsformen för dig. Vid behov tar hen prover på hudförändringar/födelsemärken för patologisk undersökning.

Behandlingen börjar med en lätt mekanisk bearbetning av ytan på området som skall behandlas. Efter det appliceras en ljussensibiliserande medicinkräm på det bearbetade området. Den medicinska krämen absorberas i cancerceller och andra onormala celler och gör dem känsliga för ljus.

Behandlingen kan göras antingen som en korttids rödljusbehandling eller som en sk. dagsljusbehandling.


Kortvarig rödljusbehandling:
Området, som skall behandlas, ruggas upp, varefter en medicinsk kräm appliceras på området. Krämen får verka i 2–3 timmar.

Den medicinska krämen absorberas i cancerceller och andra onormala celler och gör dem känsliga för ljus.

När den medicinska krämen har absorberats i huden, belyses området med rött ljus. Kortvariga rödljusbehandlingen tar ca 12 minuter.
Exponeringen är något smärtsam och smärtan kan fortsätta till nästa dag.
Som ett resultat av behandlingen förstörs cancerceller och andra onormala celler. PDT påverkar bara de skadade cellerna, utan att skada de friska cellerna runt omkring.


Dagsljusbehandling:
Området, som skall behandlas, ruggas upp, varefter en medicinsk kräm appliceras på området. Krämen får verka i ca 30 minuter.
Den medicinska krämen absorberas i cancerceller och andra onormala celler och gör dem känsliga för ljus.

När den medicinska krämen har absorberats i huden, belyses området med rött ljus i ca. 2 timmar.
Dagsljusbehandlingen rött ljus är inte smärtsam, men behandlingen gör att huden hettar och detta är helt normalt.
Som ett resultat av behandlingen förstörs cancerceller och andra onormala celler. PDT påverkar bara de skadade cellerna, utan att skada de friska cellerna runt omkring.
Dagsljus PDT-behandling är lämplig för behandling av till exempel solkeratos.

Observera att behandlingen inte genomförs i samband med ett vanligt mottagningsbesök, och den kan inte bokas via nätbokningen.
Före behandlingen bör du besöka en hudläkare som avgör om behandlingen är lämplig för dig och du får mer detaljerade instruktioner om hur du förbereder dig inför behandlingen.

PDT-punavalohoitoa kasvojen ihon valovaurioiden hoitoon Eiran sairaalassa.

 

Hur många behandlingsgånger behövs?

Hudläkaren avgör från fall till fall hur många behandlingsgånger som behövs. Grovt taget räcker en behandlingsgång för ett hudområde med solkeratos. Om det är fråga om Bowes sjukdom eller basaliom upprepas behandlingen efter 1–2 veckor. Under eftergranskningen bedöms vilken effekt som behandlingen har haft och om det finns behov av tilläggsbehandling.

Efter PDT-behandlingen

Smärtstillande medicin kan tas vid behov om du känner smärta i det behandlade området.
Efter behandlingen rodnar det behandlade området och det kan uppstå skorvar och små sår. Symtomen kan vara från några dagar till några veckor. Symtomen varierar från fall till fall och korrelerar med storleken på det behandlade området. Det slutliga behandlingsresultatet är oftast estetiskt bra och behandlingen lämnar inga ärr.

Hudområdet som ska behandlas tvättas dagligen med vatten och smörjs in med bassalva. Simning bör undvikas tills huden har helat och sårskorporna är borta.

Den fullständiga läkningen av huden tar 2–3 veckor. Det behandlade hudområdet är känsligt för solljus i några månaders tid efter behandling. Därför är det viktigt att skydda huden mot solljus och använda solskydd med hör skyddsfaktor.

 

Förnyelse av hudcancer

Personer som har haft hudcancer har en högre risk än normalt att insjukna på nytt i hudcancer. Egenkontroll av huden är därför viktig. Om nya hudförändringar uppkommer är det säkrast att besöka hudläkarens mottagning för en kontroll, även om det inte finns skäl till oro just då.Boka tid till hudläkarens mottagning

Boka en mottagningstid till våra kunniga hudläkare!
Under mottagningsbesöket väljs tillsammans med kunden de undersöknings- och behandlingsalternativ som är bäst lämpade för situationen.
Notera, att för själva PDT-behandlingen kan du inte boka en tid via nätbokningen utandu bör först besöka hudläkaren för konsultation.

Eira sjukhus hudläkare
Hjerppe_Anna.jpg Hjerppe Anna Specialist i hudsjukdomar och allergologi Boka tid
Koskenmies_Sari.jpg Koskenmies Sari Specialist i hudsjukdomar Boka tid
Följande lediga tider
mån 15.4
15:00
30 min
Raitio_Hanna.jpg
Raitio Hanna
Specialist i hud- och könssjukdomar
Eira läkarstation
Välkommen att boka tid till mottagning. Observera att ingrepp och behandlingar bokas endast i samband med mottagningen.
OBS! Jag sköter en del av min mottagning per telefon. Då du väljer en tid var det står ”Puhelinvastaanotto”, ringer jag upp dig under den bokade tiden till numret du meddelat.
Visa följande lediga tider
Läs mera om hudsjukdomar och tjänster
Ihotaudit_aurinkokeratoosi.jpg

Solkeratos

Solkeratos är en föregångare till hudcancer i det yttersta hudskiktet, epidermis. Solkeratos är bra att behandla i tid, så att den inte utvecklas till ytlig hudcancer (Bowens sjukdom). Om den lämnas obehandlad kan den utvecklas till skivepitelcancer. Det är inte alltid man märker solkeratos själv och därför är det bra att boka tid hos en hudläkare om man misstänker en hudförändring. Du kan enkelt boka tid hos våra erfarna hudläkare via vår nätbokning.

Läs mer
Ihotaudit_bowenin-tauti.jpg

Bowens sjukdom

Bowens sjukdom är en ytlig cancer i det yttersta hudskiktet och är mindre vanligt än ett annat förstadie till skivepitelcancer, solkeratos. Bowens sjukdom liknar eksem, men läker inte med bas- eller kortisonsalva. Boka enkel tid till våra erfarna hudläkare via vår nätbokning. De bedömer om det finns anledning till oro.

Läs mer
Ihotaudit_okasolusyopa.jpg

Skivepitelcancer

Skivepitelcancer är den näst vanligaste typen av hudcancer i Finland och den förutspås öka snabbt. Ett regelbundet besök hos en hudläkare hjälper till att upptäcka möjliga förstadier och därmed förhindra deras utveckling till hudcancer. Dessutom förbättrar tidig upptäckt av skivepitelcancer behandlingsprognosen. Du kan enkelt boka tid till våra erfarna hudläkare via vår nätbokning.

Läs mer
Ihotaudit_tyvisolusyopa.jpg

Basalcellscancer

Basalcellscancer (basaliom) är den vanligaste typen av hudcancer i Finland. Den utvecklas långsamt och drabbar på grund av detta är främst äldre personer. Regelbundna besök hos hudläkare hjälper att upptäcka basaliomet i ett tidigt skede så att den inte sprider sig djupare i vävnaden. Du bokar enkelt en tid till våra erfarna hudläkare via vår nätbokning.

Läs mer
Plastiikka_iholuomi_nainen_600x450.jpg

Födelsemärkesklinik

Bekymrar du dig över ett födelsemärke, en ny eller gammal hudförändring? Har du många födelsemärken? Har du ofta bränt din hy i solen? Bekymra dig inte i onödan, låt våra experter avgöra om du har orsak att göra det. Boka lätt via nätet tid till hudläkare på vår nya Eira Födelsemärkesklinik. Saken kan utredas.

Läs mer
Prislista
Hudsjukdomar Pris 
Mottagning hos specialist i hudsjukdomar 20 min från 98 € 
 Mottagning hos specialist i hudsjukdomar 30 min från 156 €  

Specialister
 
Hjerppe Anna, Specialist i hudsjukdomar och allergologi
Koskenmies Sari, Specialist i hudsjukdomar
Raitio Hanna, Specialist i hud- och könssjukdomar
 
Borttagning av hudförändringar  
 PDT fotodynamisk ljusterapibehandling NYTT!
från 650 €
Borttagning av födelsemärke (hudläkare) från 510 € 
Vård av lokal hudförändring med kryo dvs. genom nedfrysning  från 221 € 
Till mottagningspriset tilläggs poliklinikavgift 26,30 €. Kanta-avgiften är 2,70 € och debiteras för alla mottagningsbesök som sparas i Mina Kanta-sidor.

Fråga mera om Eiras tjänster
Namn
Telefon
E-post
Meddelande