Så här går PDT-behandlingen till:
På Eira sjukhus gör hudläkaren alltid en noggrann analys av din hud och avgör om PDT-behandling är den bästa möjliga behandlingsformen för dig. Vid behov tar hen prover på hudförändringar/födelsemärken för patologisk undersökning.
Behandlingen börjar med en lätt mekanisk bearbetning av ytan på området som skall behandlas. Efter det appliceras en ljussensibiliserande medicinkräm på det bearbetade området. Den medicinska krämen absorberas i cancerceller och andra onormala celler och gör dem känsliga för ljus.
När den medicinska krämen har absorberats i huden, belyses området med rött ljus, som förstör cancercellerna. PDT påverkar bara cancercellerna, utan att skada de friska cellerna runt omkring.
Längden på själva rödljusbehandlingen är ca 7–11 minuter, behandlingen i sin helhet tar ca 90 minuter. Behandlingen utförs inte under ett vanligt mottagningsbesök och kan inte bokas via nätbokningen. Du får mer detaljerade instruktioner under ditt besök hos hudläkaren.
Hur många behandlingsgånger behövs?
Hudläkaren avgör från fall till fall hur många behandlingsgånger som behövs. Grovt taget räcker en behandlingsgång för ett hudområde med solkeratos. Under eftergranskningen bedöms vilken effekt som behandlingen har haft och om det finns behov av tilläggsbehandling. Om det är fråga om Bowes sjukdom eller basaliom upprepas behandlingen efter 1–2 veckor.
Gör PDT-behandlingen ont?
PDT-behandlingen som ges med en rödljusapparat upplevs smärtsam av ca hälften av patienterna. Smärtan upphör i allmänhet inom några timmar.
Efter PDT-behandlingen
Efter behandlingen rodnar det behandlade området och det kan uppstå skorvar och små sår. Symtomen kan vara från några dagar till några veckor. Symtomen varierar från fall till fall och korrelerar med storleken på det behandlade området. Det slutliga behandlingsresultatet är oftast estetiskt bra och behandlingen lämnar inga ärr.
Personer som har haft hudcancer har en högre risk än normalt att få en ny hudcancer. Egenkontroll av huden är därför viktig. Om nya hudförändringar uppkommer är det säkrast att besöka hudläkarens mottagning för en kontroll, även om det inte finns skäl till oro just då.