Vad är PDT-behandling?

PDT-behandling (Photodynamic Terapy) är en ljusaktiv behandling, där vävnaden som skall behandlas först appliceras med en medicinkräm som gör vävnaden ljuskänslig. Krämen får verka på behandlingsområdet i två till tre timmar varefter området exponeras med rött ljus. Behandlingen startar en inflammatorisk reaktion i de skadade cellerna, som efter läkning resulterar i en frisk hud.

Med PDT-behandling behandlas främst förstadier till skivepitelcellshudcancer, solkeratos och Bowens sjukdom, samt ytlig basaliom (basalcell cancer). PDT-behandlingen är även lämplig för behandling av omfattande ljusskador. PDT används inte för att behandla melanom.

PDT-behandling är särskilt lämplig för synliga kosmetiska områden och områden där man vill undvika ärr orsakade av operation, såsom ansikte, läppar, näsa, örsnibbar och hårbotten. PDT påverkar bara de förändrade cellerna, utan att skada de friska cellerna runt omkring.


Har du hudförändringar eller födelsemärken som oroar dig?

Det är alltid skäl att träffa en hudläkare om du har förändringar på din hud som inte förbättras med basvård, eller ett födelsemärke som oroar dig. Vår hudläkare har många års erfarenhet av diagnostisering och behandling av hudcancer. På mottagningen undersöker och bedömer hen situationen och tar vid behov en provbit.

Du ska inte vara ensam med din oro över hudförändringar och födelsemärken. Låt våra experter bedöma om det finns anledning till oro.

Boka tid till hudläkare

Så här går PDT-behandlingen till:

På Eira sjukhus gör hudläkaren alltid en noggrann analys av din hud och avgör om PDT-behandling är den bästa möjliga behandlingsformen för dig. Vid behov tar hen prover på hudförändringar/födelsemärken för patologisk undersökning.

Behandlingen börjar med en lätt mekanisk bearbetning av ytan på området som skall behandlas. Efter det appliceras en ljussensibiliserande medicinkräm på det bearbetade området. Den medicinska krämen absorberas i cancerceller och andra onormala celler och gör dem känsliga för ljus.

När den medicinska krämen har absorberats i huden, belyses området med rött ljus, som förstör cancercellerna. PDT påverkar bara cancercellerna, utan att skada de friska cellerna runt omkring.

Längden på själva rödljusbehandlingen är ca 7–11 minuter, behandlingen i sin helhet tar ca 90 minuter. Behandlingen utförs inte under ett vanligt mottagningsbesök och kan inte bokas via nätbokningen. Du får mer detaljerade instruktioner under ditt besök hos hudläkaren.

 

Hur många behandlingsgånger behövs?

Hudläkaren avgör från fall till fall hur många behandlingsgånger som behövs. Grovt taget räcker en behandlingsgång för ett hudområde med solkeratos. Under eftergranskningen bedöms vilken effekt som behandlingen har haft och om det finns behov av tilläggsbehandling. Om det är fråga om Bowes sjukdom eller basaliom upprepas behandlingen efter 1–2 veckor.

 

Gör PDT-behandlingen ont?

PDT-behandlingen som ges med en rödljusapparat upplevs smärtsam av ca hälften av patienterna. Smärtan upphör i allmänhet inom några timmar.

 

Efter PDT-behandlingen

Efter behandlingen rodnar det behandlade området och det kan uppstå skorvar och små sår. Symtomen kan vara från några dagar till några veckor. Symtomen varierar från fall till fall och korrelerar med storleken på det behandlade området. Det slutliga behandlingsresultatet är oftast estetiskt bra och behandlingen lämnar inga ärr.

Personer som har haft hudcancer har en högre risk än normalt att få en ny hudcancer. Egenkontroll av huden är därför viktig. Om nya hudförändringar uppkommer är det säkrast att besöka hudläkarens mottagning för en kontroll, även om det inte finns skäl till oro just då.

 

Boka tid till hudläkarens mottagning

Boka en mottagningstid till våra kunniga hudläkare!
Under mottagningsbesöket väljs tillsammans med kunden de undersöknings- och behandlingsalternativ som är bäst lämpade för situationen.
Notera, att för själva PDT-behandlingen kan du inte boka en tid via nätbokningen utandu bör först besöka hudläkaren för konsultation.

Eira sjukhus hudläkare
Hjerppe_Anna.jpg Hjerppe Anna Specialist i hudsjukdomar och allergologi Boka tid
Koskenmies_Sari.jpg Koskenmies Sari Specialist i hudsjukdomar Boka tid
Följande lediga tider
mån 17.4
17:30
15 min
Hjerppe_Anna.jpg
Hjerppe Anna
Specialist i hudsjukdomar och allergologi
Eira läkarstation
Iholuomitarkistus
Vid behov håller jag mottagning även på distans. Ifall du önskar boka en distansmottagningstid, vänligen ring vår kundservice på 09 1620 570.
mån 17.4
17:45
15 min
Hjerppe_Anna.jpg
Hjerppe Anna
Specialist i hudsjukdomar och allergologi
Eira läkarstation
Iholuomitarkistus
Vid behov håller jag mottagning även på distans. Ifall du önskar boka en distansmottagningstid, vänligen ring vår kundservice på 09 1620 570.
Visa följande lediga tider
Läs mera om hudsjukdomar och tjänster
Ihotaudit_aurinkokeratoosi.jpg

Solkeratos

Solkeratos är en föregångare till hudcancer i det yttersta hudskiktet, epidermis. Solkeratos är bra att behandla i tid, så att den inte utvecklas till ytlig hudcancer (Bowens sjukdom). Om den lämnas obehandlad kan den utvecklas till skivepitelcancer. Det är inte alltid man märker solkeratos själv och därför är det bra att boka tid hos en hudläkare om man misstänker en hudförändring. Du kan enkelt boka tid hos våra erfarna hudläkare via vår nätbokning.

Läs mer
Ihotaudit_bowenin-tauti.jpg

Bowens sjukdom

Bowens sjukdom är en ytlig cancer i det yttersta hudskiktet och är mindre vanligt än ett annat förstadie till skivepitelcancer, solkeratos. Bowens sjukdom liknar eksem, men läker inte med bas- eller kortisonsalva. Boka enkel tid till våra erfarna hudläkare via vår nätbokning. De bedömer om det finns anledning till oro.

Läs mer
Ihotaudit_okasolusyopa.jpg

Skivepitelcancer

Skivepitelcancer är den näst vanligaste typen av hudcancer i Finland och den förutspås öka snabbt. Ett regelbundet besök hos en hudläkare hjälper till att upptäcka möjliga förstadier och därmed förhindra deras utveckling till hudcancer. Dessutom förbättrar tidig upptäckt av skivepitelcancer behandlingsprognosen. Du kan enkelt boka tid till våra erfarna hudläkare via vår nätbokning.

Läs mer
Ihotaudit_tyvisolusyopa.jpg

Basalcellscancer

Basalcellscancer (basaliom) är den vanligaste typen av hudcancer i Finland. Den utvecklas långsamt och drabbar på grund av detta är främst äldre personer. Regelbundna besök hos hudläkare hjälper att upptäcka basaliomet i ett tidigt skede så att den inte sprider sig djupare i vävnaden. Du bokar enkelt en tid till våra erfarna hudläkare via vår nätbokning.

Läs mer
Plastiikka_iholuomi_nainen_600x450.jpg

Födelsemärkesklinik

Bekymrar du dig över ett födelsemärke, en ny eller gammal hudförändring? Har du många födelsemärken? Har du ofta bränt din hy i solen? Bekymra dig inte i onödan, låt våra experter avgöra om du har orsak att göra det. Boka lätt via nätet tid till hudläkare på vår nya Eira Födelsemärkesklinik. Saken kan utredas.

Läs mer
Prislista
Hudsjukdomar Pris 
Mottagning hos specialist i hudsjukdomar 20 min från 98,00 € 

Specialister
 
Hjerppe Anna, Specialist i hudsjukdomar och allergologi
Koskenmies Sari, Specialist i hudsjukdomar
Raitio Hanna, Specialist i hud- och könssjukdomar
 
Borttagning av hudförändringar  
 PDT fotodynamisk ljusterapibehandling NYTT!
från 550,00 €
Borttagning av födelsemärke (hudläkare) från 485,00 € 
Vård av lokal hudförändring med kryo dvs. genom nedfrysning  från 210,00 € 
Till mottagningspriset tilläggs poliklinikavgift 22,90 €. Kanta-avgiften är 2,30 € och debiteras för alla mottagningsbesök som sparas i Mina Kanta-sidor.

Fråga mera om Eiras tjänster
Namn
Telefon
E-post
Meddelande