PIRKKA-PEKKA HAR ANVÄNT GLASÖGON SEDAN GYMNASIETIDEN

”Jag har en lång historia med glasögon. Under gymnasietiden försämrades synen så att jag till slut inte såg till krittavlan längst fram i klassen. Samma tider märkte jag, att jag inte kunde läsa textningen i tv-rutan. Ända sedan dess använde jag glasögon. Min närsynthet var inte så kraftig, jag behövde aldrig glasögon till exempel då jag körde bil. Men jag använde dem för att kunna se klart.

NATUREN SOM HOBBY OCH GLASÖGON ÄR INTE EN BRA KOMBINATION

Naturen som hobby är min passion. Där är det verkligen viktigt att kunna se tydligt långt, ifall man måste t.ex. fastställa fågelarter. Trots glasögonen kunde jag inte se tredimensionellt. Jag hade svårt att röra mig i naturen för jag kunde inte uppskatta avstånd.

Under de fem sista åren ökade skillnaden på synen mellan de båda ögonen. Med det vänstra ögat såg jag långt, medan jag såg nära med det högra ögat. Jag läser mycket och under kvällarna måste jag hålla glasögonen på sned, bara över det ena ögat. Det såg ju komiskt ut!

”Starren togs bort från båda ögonen, ålderssynen korrigerades, närsyntheten och översyntheten korrigerades, allt på samma gång. Jag ville att alla åtgärder skulle göras på samma gång så jag inte skulle behöva göra korrigeringar igen efter några år.

BARA DET BÄSTA, INGA KOMPROMISSER

Under besöket hos ögonläkaren kom det fram att det vänstra ögats synförmåga inte skulle bli bättre med rätt typ av brytning. Jag hade begynnande gråstarr. Jag visste, att det åtminstone inte skulle gå mot det bättre, så det avgjorde mitt beslut om operationen: båda ögonen på samma gång, med sådana brytningar att jag skulle se både nära och långt.

Tillsammans med Eira sjukhus ögonkirurg Petri Oksman gick vi igenom alla alternativen. Jag konstaterade att jag vill ha det bästa, inga kompromisser, utan allt det fina som kan fås med en linsoperation. Jag behövde inte fundera länge. Jag är en ”snabba beslutens man”! Jag ville göra alla åtgärder på en gång så jag inte skulle behöva göra nya korrigeringar efter några år.

Med operationen sköttes många saker på en gång. Starren togs bort från båda ögonen, den skulle sannolikt under åren ha utvecklats också i det högra ögat. Därtill korrigerades ålderssynen, närsyntheten och översyntheten.

EN VÄLDIGT POSITIV UPPLEVELSE

Jag var inte alls spänd inför operationen. Jag brukar inte spänna för saker som är viktiga och ofrånkomliga och som jag själv har valt. Då är jag motiverad och ivrig – på samma sätt som jag inte spänner inför ett framträdande jag själv velat vara med i.

Då det är fråga om ett medicinskt ingrepp är relationen mellan patienten och läkaren viktig. Hela livet grundar ju sig på förtroenden, men i den här typens fall är det speciellt viktigt. Hela Petri Oksmans habitus utstrålar en förstklassig professionalitet. Han är en läkare som är väldigt noggrann och patientcentrerad, verkligen i sitt rätta element.

”Jag överraskades av hur snabbt och smidigt operationen gjordes. Hela besöket tog en knapp timme.

Under operationens gång berättade Petri hela tiden vad han gör. Jag var inte nervös en enda gång under ingreppet. Det fanns ingenting som var obehagligt i operationen. Erfarenheten var enbart positiv och jag hade varken ont eller en känsla av osäkerhet. I själva verket måste Petri emellanåt be mig prata lite mindre!

Jag var överraskad över hur snabbt och smidigt operationen gjordes. Jag behövde inget annat än ligga ner och inte röra på ögonen. Operationen tog ca 15 minuter per öga och hela besöket gick på under en timme.


HIMLEN ÄR NU BLÅARE ÄN TIDIGARE

Efter operationen fick jag på mig skyddsglasögon. Synen var lite simmig, men det var allt. Jag hade ingen värk. Under tre veckors tid använde jag ögondroppar och under nätterna skyddsglasögon, för att jag inte skulle gnugga ögonen i sömnen. Så småningom började synen klarna och efter ca en månad var synen ganska normal. Efter det har synen hela tiden blivit bättre. Efter två månader kom jag inte ihåg hela operationen.

Linsoperationen har påverkat mitt liv på ett fantastiskt sätt. Jag motionerar mycket, och speciellt då man motionerar utomhus immar glasögonen igen. Det känns härligt att inte behöva tänka på det. Då jag skidade slalom måste jag alltid sätta skidglasögonen på de vanliga glasögonen och det var besvärligt. Nu har jag inte det problemet heller. Jag har emellanåt märkt hur tankspridd jag är: då jag går i duschen eller går och lägger mig på kvällen försöker jag ta av mej glasögon jag inte har på mig.

Gråstarren i det vänstra ögat hade förändrat lite min färgsyn så nu ser jag världen omkring mig grannare och skarpare! Gräset är nu grönare och himlen blåare.
Det här lönade sig att göra. Jag är medveten om att synen inte av sig självt skulle ha blivit bättre med åren. Livskvaliteten och attityden kan förändras till det bättre med åren, men inte synen.

Om någon funderar på en linsoperation, kan jag varmt rekommendera det. Det finns ingenting i ingreppet att vara rädd för. Det lönar sig inte att låta bli bara för att man känner sig osäker. Av hela mitt hjärta kan jag säga, att det här var en fin upplevelse!”

”Jag rekommenderar varmt en linsoperation. Det här var en väldigt fin upplevelse!

Linsoperation på Eira

Våra sjukhusoptiker kartlägger dina ögons hälsotillstånd genom omfattande undersökningar.

Om undersökningsresultaten visar att en ålderssynthetsoperation är möjlig, bokas en tid till opererande ögonkirurgens avgiftsbelagda mottagning.
Ögonkirurgen analyserar undersökningsresultaten, bestämmer ögonens hälsotillstånd och väljer de för dig lämpligaste linsalternativen.

OBS! Den avgiftsfria förundersökningen hos optiker förbinder dig inte till att boka en operationstid.

Förundersäkningen tar ca. en timme. Kontaktlinser kan inte användas under en veckas tid före förVåra sjukhusoptikerundersökning eller operation. Förundersökningen förbinder dig inte till något.

Boka tid till optikerns förundersökning
Läs mer om lins- eller ålderssynthetsoperation
Optikko_Emilia_600x450.jpg
Optikerns förundersökning för ögonoperation

Boka en tid till sjukhusoptikerns omfattande förundersökning. I förundersökningen kartlägger optikern dina ögons hälsotillstånd och synförmåga samt utreder vilken operationsform som lämpar sig bäst för dig. Förundersökningen förbinder dig inte till en operation.

Läs mer
Linssileikkaus-ikänäkö-pariskunta.jpg
Linsoperation för ålderssynthet

Med åldern försämras i allmänhet närseendet och det kallas för ålderssynthet. Med en linsoperation för ålderssynthet blir du av med dina progressiva glasögon. Hos oss är du i trygga och sakkunniga händer. Vi har gjort ögonoperationer från år 1996 och vi använder oss alltid av de nyaste linsalternativen.

Läs mer